andrzej27 24.10.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 masz piwnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 24.10.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Trzeba jeszcze chyba doliczyc jakies elementy izolacji poziomej: xps, folia kubelkowa, dysperbit, styro od srodka (chodz to juz niekoniecznie), zageszczanie podsypki, czesc podziemna instalacji wod-kan, jak licze po cenach z okresu, kiedy robilem plyte (beton po 180zl (chodz nie wiem czy podales beton na stope fund i szlichte), podsypka 300zl/auto 10ton/ bloczki fund 4zl/sztuka) to tak to wszystko sie sumuje blizej 25-28 tys bez robocizny, i kwota za metr zbliza sie do 200 zl/m2 (moja plyta wyszla 195/metr). Pytam o te szczegoly bo watek ten nakazuje podchodzic szczegolnie do kazdej wydanej zlotowki na budowie. Nie chce zebysmy tutaj za bardzo zaookraglali i niepotrzebnie nie robili nikomu nadziei ze tale a tyle sie da. Wszyscy wiemy, ze na robociznie oszczedzic sie da, ale niektorych materialow sie po proastu zastapic nie da. Pozdrawiam witam:) no to opisuje wszystko co i jak: powiezchnia fundamentu to 137m2, lawy 50cm na 60cm, sciana fund 108cm wysokosci.fundament robilem w czerwcu caly na gotowo(kanaliza, chudziak, izolacje pozioma i pinowa,ocieplenie) a to koszta co ile i za ile:): 1:geodeta-600zl 2:koparka zdjecie humusu i wykop pod lawy- 450zl 3:beton b 15 na lawy 27m3-5400zl 4:murarze 1900 murowanie scian fundamentowych 5:bloczki betonowe 1216szt*2,35=2860zl 6:cegla betonowa 320szt-186zl 7:cement tu nie wiem dokladnie ale okolo 3 palet czyli4,2tony*375zl=1575zl 8;zbrojenie okolo 1400zl nie wiem dokladnie bo policzylem jedna trzecia kupionej stali na caly dom 9:nazedzia-90zl 10:wapno w plynie, plastpapa- 220zl 11:dysperbit 275zl 12;styropian 5cm, klej,siatka, kolki-752zl 13;zwir do murowania-180zl 14;podsypka i zwir do betonowania 27 kamazow- 1800zl 15:mata zbrojeniowa 140m2-400zl 16;kanalizacja 738zl 17: piwo dla pomagierow wodka na zakonczenie i napoje liczmy 200zl:) SUMA;19026zl odchodzi kaucja za palety i zwrot watu ale tylko z czesci kwoty bo nie na wszystko mam fakture. wszystko procz murowania robilem sam:) POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 24.10.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 a i jeszcze pozyczenie zageszczarki i paliwo 100zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 25.10.2011 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Murarze za niecałe 2 tys? To za ile ile wymurują ci cały dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.10.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 witam:) no to opisuje wszystko co i jak: powiezchnia fundamentu to 137m2, lawy 50cm na 60cm, sciana fund 108cm wysokosci.fundament robilem w czerwcu caly na gotowo(kanaliza, chudziak, izolacje pozioma i pinowa,ocieplenie) a to koszta co ile i za ile:): 1:geodeta-600zl 2:koparka zdjecie humusu i wykop pod lawy- 450zl 3:beton b 15 na lawy 27m3-5400zl 4:murarze 1900 murowanie scian fundamentowych 5:bloczki betonowe 1216szt*2,35=2860zl 6:cegla betonowa 320szt-186zl 7:cement tu nie wiem dokladnie ale okolo 3 palet czyli4,2tony*375zl=1575zl 8;zbrojenie okolo 1400zl nie wiem dokladnie bo policzylem jedna trzecia kupionej stali na caly dom 9:nazedzia-90zl 10:wapno w plynie, plastpapa- 220zl 11:dysperbit 275zl 12;styropian 5cm, klej,siatka, kolki-752zl 13;zwir do murowania-180zl 14;podsypka i zwir do betonowania 27 kamazow- 1800zl 15:mata zbrojeniowa 140m2-400zl 16;kanalizacja 738zl 17: piwo dla pomagierow wodka na zakonczenie i napoje liczmy 200zl:) SUMA;19026zl odchodzi kaucja za palety i zwrot watu ale tylko z czesci kwoty bo nie na wszystko mam fakture. wszystko procz murowania robilem sam:) POZDRAWIAM Ale w tej wycenie nie ma szlichty poza tym nie wiem co te kamazy wozily ale u mnie za 1 auto bylo 300 zl. Wniosek mam 1: taka wycena jest bardzo indywidualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 25.10.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Murarze za niecałe 2 tys? To za ile ile wymurują ci cały dom? 1900zl za same murowanie bloczkow betonowych, wszystkie inne roboty robilem sam. za sciany parteru strop i sciany poddasza ni pamietam dokladnie ile liczyli ale cos okolo 9tys ale stwierdzilem ze sprobuje samemu to zrobic, sciany parteru juz sa gotowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 25.10.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 (edytowane) Ale w tej wycenie nie ma szlichty poza tym nie wiem co te kamazy wozily ale u mnie za 1 auto bylo 300 zl. Wniosek mam 1: taka wycena jest bardzo indywidualna. szlichta to chudziak tak? no to zalewany byl z betoniary recznie.... a jesli chodzi o ta podsypke to praktycznie w wiekszosci zwir nadawajacy sie do betonowania, placilem tylko za usluge koparki i kamazow towar za darmo... czasami warto troche pomyslec i szukac okazji:) gdybym mial ten piach kupic po normalnej cenie i do kazdej roboty bral fachowcow to wydal bym duzo wiecej pieniedzy... Edytowane 25 Października 2011 przez pawel2210 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 25.10.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 1900zl za same murowanie bloczkow betonowych, wszystkie inne roboty robilem sam. za sciany parteru strop i sciany poddasza ni pamietam dokladnie ile liczyli ale cos okolo 9tys ale stwierdzilem ze sprobuje samemu to zrobic, sciany parteru juz sa gotowe:) Nigdy bym się nie odważył murować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 25.10.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 I postawił byś je prosto? Jesteś pewien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 25.10.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 I postawił byś je prosto? Jesteś pewien? Wbrew pozorom to proste- jak wspomniano odpowiednie narzędzia niezbędne. Poza tym suporeks 24 cm układa się na klej naprawdę dobrze. Postawienia parteru bym się nie zdecydował, ale wymurowałem u siebie ściany szczytowe z otworami na okna i nadprożami samodzielnie wylewanymi. ścianki działowe z cienkiego suporeksu też sam stawiałem- w jednym miejscu nieznacznie się wygięła jedna ściana, bo... sznurek się zahaczył. Przyjdzie tynk i nic nie będzie widać. W swojej pracy (stała pensja) nie zarobiłbym na zapłacenie pracownikom, a zaoszczędzić trzeba było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 26.10.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 I postawił byś je prosto? Jesteś pewien? Murowanie jest prostsze niż się wydaje. Często używać poziomicy, sznurka murarskiego, wężyka z wodą do wyłapania różnic poziomów narożników i można murować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 26.10.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Z mojego doświadczenia - jeśli umiemy sporo zrobić sami to proponuję murowanie, dach i montaż okien zostawić ekipom. Wychodzi niedrogo w stosunku do wykonanej pracy. Siły zostawić na sprawy wykonania instalacji, wykończenia wnętrz itp, bo tu robocizna czasami powala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 26.10.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Z mojego doświadczenia - jeśli umiemy sporo zrobić sami to proponuję murowanie, dach i montaż okien zostawić ekipom. Wychodzi niedrogo w stosunku do wykonanej pracy. Siły zostawić na sprawy wykonania instalacji, wykończenia wnętrz itp, bo tu robocizna czasami powala. Dach i montaż okien zostawiłem ekipom, bo za okna z montażem zapłaciłem prawie tyle samo co bez montażu(różnica Vat-u), a dachu nie zrobiłbym we własnym zakresie w zadowalającym mnie czasie. Murowanie ze stropem to u mnie było ok. 30tyś więc nie tak mało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 26.10.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Z mojego doświadczenia - jeśli umiemy sporo zrobić sami to proponuję murowanie, dach i montaż okien zostawić ekipom. Wychodzi niedrogo w stosunku do wykonanej pracy. Siły zostawić na sprawy wykonania instalacji, wykończenia wnętrz itp, bo tu robocizna czasami powala. To racja- wykończeniówka kosztuje niemało i moim zdaniem wcale nie są to ceny uzasadnione skomplikowaniem pracy. Robiąc swój dach samodzielnie zaoszczędziłem od 8 do 11tys (fachowcy liczą od 35 do 50zł/m2 dachu), więc gra była warta świeczki, jedynie więcej czasu pochłonęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 26.10.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 ja murowałem z suporeksu 24cm nie jest to trudne i ani trochę nie żałuje ze podjąłem się samemu:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 28.10.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Plytki klade bezposrednio na plyte???? Tzn u mnie teraz juz za pozno bo i tak mamy zrobione fundamenty,ale liczylam to kiedys - nie pamietam juz jakie musza buc grubosci i warstwy i jak nic wychodzilo mi drozej, tylko....nie wiedziala ze na plyte nie robi sie juz wylewki. a plytki nie spekaja? Taka rowna jest ta plyta ze mozna klasc nawet tzw gumolit?? Gładkość i poziom płyty zależy od fachowców, jak dobrze zrobią to nic nie trzeba wyrównywać. Czy płytki pękają na cienkiej- 5-8cm wylewce? Na pewno nie, więc czemu mają pękać na kilkudziesięciu cm betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_Przemek 28.10.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Witajcie, rozpoczęliśmy przeglądanie wszelakich projektów - stąd jedno z naszych pytań, jak realnie odnosić się do przedstawianych w kosztorysie kwot? Czy są one mniej więcej jednoznaczne z rzeczywistością, zaniżone, czy zawyżone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilski 28.10.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Witajcie, rozpoczęliśmy przeglądanie wszelakich projektów - stąd jedno z naszych pytań, jak realnie odnosić się do przedstawianych w kosztorysie kwot? Czy są one mniej więcej jednoznaczne z rzeczywistością, zaniżone, czy zawyżone? To też zależy od tego, czy będziecie budować metodą gospodarczą czy inaczej...Też warto zwrócić uwagę ,czy obejmują instalacje wewnętrzne itp...Z reguły jednak wychodzi zawsze więcej niż sobie zaplanujemy;) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redcode 28.10.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Dokładnie, ciężko spotkać jakiś kosztorys nie rozrósł się w trakcie realizacji. Niemniej jednak, i takie sie zdarzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 28.10.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Witajcie, rozpoczęliśmy przeglądanie wszelakich projektów - stąd jedno z naszych pytań, jak realnie odnosić się do przedstawianych w kosztorysie kwot? Czy są one mniej więcej jednoznaczne z rzeczywistością, zaniżone, czy zawyżone? Domyślam się, że chodzi Wam o kosztorysy zawarte w projektach lub na stronach www pracowni. Obejmują one zarówno materiał jak i robociznę- jesli sami coś potraficie, załatwicie tańszy materiał, to z kosztorysu ubywa jakaś część kwoty tam wpisanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts