Zielony ogród 11.11.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 dr au jak najbardziej masz rację, chociaz ja czasami nie wiem co mysleć, bo zawiodłam sie na paru drogich, myslałam, że dobrych, rzeczach. Po pierwsze - drewno (okna i drzwi). Po drugie - piekny len na włoskich kanapach. Same kłopoty, dodatkowe koszty i nigdy wiecej. Kamień - mam troche kłopotu z trawertynem na podłodze, od dwóch lat się zastanawiam, czy dobrze wybrałam. Ogólnie takie rzeczy sa dla kogoś, kto ma ludzi do sprzątania.Jak najbardziej masz rację z armaturą - musi być droga, tu sie nic nie wymysli. Najbardziej uniwersalna i ponadczasowa jest chyba prostota lekko klasyczna. Ale młodzi ludzie muszą odchorowac fascynacje modą, zanim zechca mieć cos na dłużej, no i dobrze może, że te modne rzeczy mozna kupic gorsze i taniej, bo i tak je wyrzucą. Juz widzę jak wszyscy zrywają te fioletowe tapety w wielkie kwiaty i wyrzucają wengowe meble.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.11.2011 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Drogie to znaczy dobre ?! Od kiedy ?Dlaczego położyłaś trawertyn na podłodze ?!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 12.11.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 to były płytki żywicowane przeznaczone na podłogędo samego trawertynu nie mam w sumie nic, mogę nawet powiedzieć, że mimo róznych wypadków nie udało sie go zaplamić, ale najgorsze są fugi. trawertyn jest jaki jest i nie pasują do niego ciemne fugi. no to mam za swoje - szczoteczkowanie fug co 3 miesiące.ale pomimo żywiowania są gdzieniegdzie otwarte pory i goście krzyczą z przerażeniem "ojej, a co wam się z płytkami stało"a kupowałam go z myslą, że nigdy sie nie znudzi bo nie jest ani modny ani niemodny, będzie się dobrze starzał, za 10 lat wezwę firmę kamieniarską i zeszlifuję, będzie jak nowy.tylko te fugi - psują cała przyjemność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.11.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 (edytowane) Travertino rosso , Travertino Giallo Persjano ,Travertino Maron... Jak to pięknie brzmi . A nad morzem śródziemnym krawężniki z tego robią , jak ich na prawdziwy kamień nie stać ! Kamień jest piękny , ale jako ozdoba na ścianie . Stąd wzięła się na niego moda . Bo moim zdaniem tylko moda wylansowała ten najmniej trwały , najmniej spójny, przykry w obróbce dla niedoświadczonego kamieniarza i najgorszy w utrzymaniu kamień. Projektanci , którzy proponują go na podłogi i parapety, to podobne nieszczęście , jak kobieta w szpilkach na plaży. Kiedyś to nawet wydobyć , pozyskać go nie umiano, taki kruchy. Rozwój współczesnych technik wydobycia , pozwala sięgać po rożne dziwne, z punktu widzenia naszych dziadków, nieprzydatne materiały. Osobiście jestem wielkim fanem trawertynów , irańskich i marokańskich szczególnie. Wiem jednak gdzie można je stosować. Nie było to jednak tak oczywiste na początku mojej przygody z kamieniem. http://www.kominki-batura.pl/nowoczesny4_7s.html Wstawka z trawertynu Maron na obudowie kominka .Drewutnia i cokół z czarnego Szweda, nad i pod wkładem wapień z Portugalii. Tez nie lubiany przez większość kamieniarzy Edytowane 12 Listopada 2011 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 12.11.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 mam nadzieję, że jest trwalszy niż panele z mdf... na krawężniki to chyba trawertyn jest za miękki. chociaż u mnie różne rzeczy spadały na niego i nic sie jeszcze stało, czego nie mozna powiedzieć o parkiecie z jatoby w sypialniach, gdzie lakier się ściera od byle czego. zobaczymy, będę królikiem eksperymentalnym. na razie pomijając fugi ma takie zalety - nie widać na nim piasku nanoszonego przez psy, z czasem nabiera aksamitnego połysku, jest przytulny i "miękki" w odbiorze, nie ma wrażenia zimnej kamiennej podłogi, bardzo łatwo sie myje, ale zwykłym mydłem (to mydło go chyba impregnuje), bardzo ładnie przewodzi ciepło z kabli grzewczych. ale to dopiero trzeci rok użytkowania, jeżeli jest tak źle jak mówisz to może jeszcze za mego życia czeka mnie przyjemność wybierania nowej podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 12.11.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 a może myslisz o takim surowym trawertynie z tymi wszystkimi dziurkami na wierzchu? to na podłogi faktycznie byłoby trudne w utrzymaniu, szczególnie u mnie, bo nie każemy nikomu butów zdejmować i mamy dwa wielkie psy. mam taki w kuchni na ścianie, mozaikę, ale zaimpregnowałam i naprawdę jest fajny - czasami przetrę nad kuchenką, nawet z buraczkami i jagodami nie ma problemu.chociaż właściwie to nie temat na ten wątekna usprawiedliwienie dygresji dodam, że te trawertynowe płytki na podłogę kupiłam naprawdę niedrogo i nie zwiększyły one kosztu budowy domu za 200 tys. pewnie dlatego, że to płytki 40 na 40 a nie porządne płyty, które były już dużo droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid_t 17.11.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Zbyt optymistycznie. Proponuję zapisywać każdy wydatek. Szybko przekracza się kilkaset tys zł.Taki domek do stanu deweloperskiego to ok 250.000. Kafelki, schody itd dobiją do 350.000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 17.11.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Zbyt optymistycznie. Proponuję zapisywać każdy wydatek. Szybko przekracza się kilkaset tys zł. Taki domek do stanu deweloperskiego to ok 250.000. Kafelki, schody itd dobiją do 350.000. Ale jaki domek, bo chyba się pogubiłam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.11.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Sie przekracza , jak sie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 18.11.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Sie przekracza , jak sie ma... Oj, święte słowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 21.11.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Wątek umarł .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.11.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Wątek umarł .. Mozna go ozywic:) Podrzucam przemyslenie wentylacji mechanicznej. Koszt materialow na maly domek moze sie zakmnac w 4 tys, zwlaszcza jak mamy do czynienia z parterowka, ktora ponizej 100 m2 bardziej sie oplaca budowac niz z poddaszem uzytkowym. No i przy tak malych domach kwotowo niewiele trzeba wlozyc zeby wybudowac bardzo energooszczednie, jak nie "prawie" pasywnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.11.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 reanimacja wentylacją ... jak NFZ podchwyci , będzie interes... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 22.11.2011 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 wmnich ja chyba nigdy nie zapytałem o producenta i powierzchnię tych okien - możesz podać? W porównaniu z moją wyceną 15 tys bez okna tarasowego to mam jakiś koszmar cenowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.11.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Koszt materialow owszem, ale juz robocizna bedzie kosztowac drugie tyle..... Ja buduje energooszczednie, ale przegieciem dla mnie byly okna - 15 tys z montazem w styro... ja zaplacilam troche ponad 5 wiec nie ma szans by mi sie to zwrocilo. W twoim (i wielu innych) przypadku moznabylo ew. rozwazyc zakup rolet zewnetrznych dla co wiekszych przeszklen, to mogloby sie bardziej oplacac (zwlaszcza przy gorszej pogodzie). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość D&L 22.11.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Witajcie,Może poradzicie czy według Was zastosowane rozwiązania w projekcie, do którego zamieszczam linka poniżej, są według Was optymalne?Dodam, że poddasza nie zamierzam na razie adaptować. Być może nigdy do tego nie dojdzie, ale furtkę otwartą wolę sobie zostawić. Kto wie... http://www.mgprojekt.com.pl/domki/ni...najkazgarazem/ Dodatkowo myślę o zrobieniu tarasu nad garażem zamiast dachu. Co o tym myślicie?Dzięki za wszelkie sugestie. Pozdrawiam,D&L P.S.Nie mogę znaleźć nikogo, kto budowałby "Niezapominajkę" z Mg Projekt. Może znacie kogoś lub macie jakieś informacje o takich budowach?Jedynie na necie są realizacje z budowy "Czterech Kątów" tej samej pracowni - projekt niemalże identyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 22.11.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Podany link nie działa, ten powinien. http://www.mgprojekt.com.pl/domki/niezapominajkazgarazem/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 22.11.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Po co Ci taras nad garażem jeżeli poddasze ma być nieużytkowe? Będziesz zasuwać z tacą po schodach żeby posiedzieć na tarasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 22.11.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Po co Ci taras nad garażem jeżeli poddasze ma być nieużytkowe? Będziesz zasuwać z tacą po schodach żeby posiedzieć na tarasie? Dokładnie o tym samym pomyślałem. Jeszcze zastanowiłbym się nad zamknięciem przejścia z wc do kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 22.11.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Witajcie, Może poradzicie czy według Was zastosowane rozwiązania w projekcie, do którego zamieszczam linka poniżej, są według Was optymalne? Dodam, że poddasza nie zamierzam na razie adaptować. Być może nigdy do tego nie dojdzie, ale furtkę otwartą wolę sobie zostawić. Kto wie... http://www.mgprojekt.com.pl/domki/ni...najkazgarazem/ Dodatkowo myślę o zrobieniu tarasu nad garażem zamiast dachu. Co o tym myślicie? Dzięki za wszelkie sugestie. Pozdrawiam, D&L P.S.Nie mogę znaleźć nikogo, kto budowałby "Niezapominajkę" z Mg Projekt. Może znacie kogoś lub macie jakieś informacje o takich budowach? Jedynie na necie są realizacje z budowy "Czterech Kątów" tej samej pracowni - projekt niemalże identyczny. Projekt podobny wymiarami i układem pomieszczeń do mojego Irysa. Poddasze 1,8m to trochę mało na adaptację... kiedyś na coś. Taras nad garażem bez sensu- budujesz parterówkę, a na taras będziesz leciał na piętro? Przeliczałem takie coś dla siebie- taras vs. normalny dach - taniej wyszedł dach. W Twoim przypadku ew. powiększyłbym zadaszenie tarasu na gruncie. Poza tym zmieniłbym pretensjonalne "pseudodworkowe" kolumny i czapy na kominach na coś nowocześniejszego. Czy okiennice są potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts