eniu 31.12.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 "ale jak wymienisz styro na grnulat poliuretanowy (darmo) " darmo - coś przegapiłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 31.12.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 "ale jak wymienisz styro na grnulat poliuretanowy (darmo) " darmo - coś przegapiłem ? Nawet Ty to przegapiłeś (podstawa mojego założenia) prawie darmo = koszt transportu i jest tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179981-Ekstremalnie-tani-ciepły-dom&p=4742787&viewfull=1#post4742787 tylko troszkę pogrzebać ps. ile kosztuje odpowiednio 0,5m styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 01.01.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Dość szybkie i poprawne wyliczenie budując TRADYCYJNIE ....aleee .... można inaczej fundament wyjdzie zbliżony ale jak wymienisz styro na grnulat poliuretanowy (darmo) to przy płycie tej wielkości wyjdzie między 10tyś a 15tyś zależy ile własnej roboty (jak zero to bliżej 15) ściany jak tradycyjne-oszczędnie około 100zł/m2 (można więcej) alee można inaczej nawet za 50% kosztów ocieplone prawie darmo lepiej od domu pasywnego tak http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179981-Ekstremalnie-tani-ciepły-dom stropodach Możesz pominąć strop (duża oszczędność) ocieplenie j/w ściany prawie darmo szybko i przyjemnie dzięki takiej (zapomnianej) konstrukcji masz też duże oszczędności około 2tyś materiał na szkielet stropodachu + pokrycie ? cena zależy od wyboru wykończenia. Wykończenie szkieletora tak ocieplonego to prawie przyjemność- płyty GK , ogrzewanie mogą być kable- mińimalne zapotrzebowanie na ciepło około 1tyś styknie. Wentylacja obowiązkowo reku- materiał w porywach 2tyś. Resztę wykończenia można też inaczej, ja mam "płytkowstręt" .... Polemizowałem już wcześniej na ten temat- Twój "projekt" jakoś chyba utknął w martwym punkcie ;-( Póki co, na razie to czysto teoretyczne wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 01.01.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Polemizowałem już wcześniej na ten temat- Twój "projekt" jakoś chyba utknął w martwym punkcie ;-( Póki co, na razie to czysto teoretyczne wyliczenia. to ostatni dach z kratownic (po założeniu tematu) kika zrobionych wcześniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 01.01.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 to ostatni dach z kratownic (po założeniu tematu) kika zrobionych wcześniej... Zdjęcie z września- czyżby jeszcze nie było zadaszenia? Z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy- czy budowałbyś dom z jakichś odzyskanych desek lub innego" szajsu", jak to sam określiłeś? Postawienie tych ok. 60m2, jak chce mały dom można spokojnie postawić tradycyjnie, zamiast jednak niesprawdzonej chyba technologii. A co jeśli zechciałby potem taki mały domek sprzedać? Za jakie pieniądze mógłby go zbyć? Fundament- 15tys, stropodach z kratownicy jak proponujesz, różnica wychodzi tylko w materiale ścian- czy to warte eksperymentu? Wykończenie to osobna kwota- podobna w obu rozwiązaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 01.01.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Zdjęcie z września- czyżby jeszcze nie było zadaszenia? Zapomniałem że robiłem ale na tym zdjęciu lepiej widać kratownice Z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy- czy budowałbyś dom z jakichś odzyskanych desek lub innego" szajsu", jak to sam określiłeś? Tak, często ten "szajs" jest lepszy od nowego materiału Postawienie tych ok. 60m2, jak chce mały dom można spokojnie postawić tradycyjnie, zamiast jednak niesprawdzonej chyba technologii. A co jeśli zechciałby potem taki mały domek sprzedać? Ma wybór, pokazałem tylko że MOŻNA cztery razy taniej zrobić inaczej Za jakie pieniądze mógłby go zbyć? Fundament- 15tys, stropodach z kratownicy jak proponujesz, różnica wychodzi tylko w materiale ścian- czy to warte eksperymentu? j/w ma wybór, sam masz w 50% kanadyjczyka Wykończenie to osobna kwota- podobna w obu rozwiązaniach. i znów się mylisz, m2 płyty gk=około 6zł, a zwykły tynk kosztuje ponad 20zł. jakieś 3 ray więcej Jesteś tylko w połowie TRADYCYJNY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly dom 02.01.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Jeśli chodzi o kanadyjczyki to przeczytałem cały dział poświęcony domom z drewna, od dechy do dechy. Nie mam nic przeciwko tej technologii, zresztą uważam że dom z drewna ma swój niepowtarzalny urok i chciałbym w takim zamieszkać. Niestety, biorąc pod uwagę koszty, szczególnie przy tak małym domku o jaki mam zamiar budować, mija się to z celem. Choćby dlatego że firmy budujące w tej technologii liczą sobie tym więcej za m2 czym mniejsza powierzchnia zabudowy. Wychodzi na to że za kanadyjczyka musiałbym wydać więcej niż za murowany i w tym i w tym wypadku zlecając wszystko od A do Z jednej firmie.Reasumując: gdyby koszt postawienia kanadyjczyka oscylował w granicach do 70% kosztów domu murowanego - zdecydowanie tak. W takim przypadku - niestety, ma być oszczędnie.Myślałem jeszcze nad systemem PRAEFA, muszę się dokładnie zorientować jak to wyjdzie cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.01.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Jeśli chodzi o kanadyjczyki to przeczytałem cały dział poświęcony domom z drewna, od dechy do dechy. Nie mam nic przeciwko tej technologii, zresztą uważam że dom z drewna ma swój niepowtarzalny urok i chciałbym w takim zamieszkać. Niestety, biorąc pod uwagę koszty, szczególnie przy tak małym domku o jaki mam zamiar budować, mija się to z celem. Choćby dlatego że firmy budujące w tej technologii liczą sobie tym więcej za m2 czym mniejsza powierzchnia zabudowy. Wychodzi na to że za kanadyjczyka musiałbym wydać więcej niż za murowany i w tym i w tym wypadku zlecając wszystko od A do Z jednej firmie. Reasumując: gdyby koszt postawienia kanadyjczyka oscylował w granicach do 70% kosztów domu murowanego - zdecydowanie tak. W takim przypadku - niestety, ma być oszczędnie. Myślałem jeszcze nad systemem PRAEFA, muszę się dokładnie zorientować jak to wyjdzie cenowo. czy brałeś też pod uwagę klocki styropianowe (thermomur)? mam z tego chatę i uważam że są warte zastanowienia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly dom 02.01.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Jasiek, ja laik jestem, pierwsze od Ciebie słyszę ale zaraz zapytam wujka google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.01.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Jasiek, ja laik jestem, pierwsze od Ciebie słyszę ale zaraz zapytam wujka google to jest technologia właśnie dla laika;) dzieci z przedszkola ci tą chałupkę pomogą postawić to jest zabawa w budowanie i od razu gotowe docieplenie praktycznie bez mostków ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 02.01.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Jeśli chodzi o kanadyjczyki to przeczytałem cały dział poświęcony domom z drewna, od dechy do dechy. Nie mam nic przeciwko tej technologii, zresztą uważam że dom z drewna ma swój niepowtarzalny urok i chciałbym w takim zamieszkać. Niestety, biorąc pod uwagę koszty, szczególnie przy tak małym domku o jaki mam zamiar budować, mija się to z celem. Choćby dlatego że firmy budujące w tej technologii liczą sobie tym więcej za m2 czym mniejsza powierzchnia zabudowy. Wychodzi na to że za kanadyjczyka musiałbym wydać więcej niż za murowany i w tym i w tym wypadku zlecając wszystko od A do Z jednej firmie. Reasumując: Myślgdyby koszt postawienia kanadyjczyka oscylował w granicach do 70% kosztów domu murowanego - zdecydowanie tak. W takim przypadku - niestety, ma być oszczędnie.ałem jeszcze nad systemem PRAEFA, muszę się dokładnie zorientować jak to wyjdzie cenowo. W kanadyjczyku masz "inne" tylko ściany (fundament + dach wychodzi identyczny) to te 70% tyczy się tylko ścian jak tak to o ile zostanę w kraju mogę przyjąć takie zlecenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 02.01.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Tak sobie przeliczyłem- projekt z11 120 - ściana z suporeksu gr.36cm- czyli jednowarstwowa - wyszło mi za suporeks ~7800+ koszt kleju. Dojdą tylko tynki i gotowa ściana. Fundament i stropodach bez zmian j.w. Czy można prościej i... szybciej? Można taniej, jeśli zastosować konstrukcję an-bud-a, ale dochodzi czas wykonania, na pewno dłuższy niż postawienie ścian z suporeksu. Poza tym dojdą potem kłopoty z powieszeniem cięższych szafek na ścianie, "pukające" ściany z płyt GK (nie każdy to lubi), itp. Ciekawe rozwiązanie to podany przez Jaśka71- Thermomur - czy wyjdzie taniej niż suporeks nie wiem. Jako ciekawostki : http://www.budujzeszwagrem.pl/ wpisz też thermodom w YT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 02.01.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 (edytowane) Tak sobie przeliczyłem- projekt z11 120 - ściana z suporeksu gr.36cm- czyli jednowarstwowa - wyszło mi za suporeks ~7800+ koszt kleju. Dojdą tylko tynki i gotowa ściana. jeszcze wieniec, nadproża-zbrojenie, beton, szalunki + robota Fundament i stropodach bez zmian j.w. Czy można prościej i... szybciej? Można taniej, jeśli zastosować konstrukcję an-bud-a, ale dochodzi czas wykonania, na pewno dłuższy niż postawienie ścian z suporeksu. miałem na myśli konstrukcję typowego kanadyjczyka, taki domek z dachem można złożyć w kilka dni-jak przygotowany lepiej w warsztacie to jeden dzień roboty, max dwa Poza tym dojdą potem kłopoty z powieszeniem cięższych szafek na ścianie, wstawia się listwy konstrukcyjne "pukające" ściany z płyt GK (nie każdy to lubi), itp. pukasz po ścianach ??? Edytowane 2 Stycznia 2012 przez an-bud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 02.01.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 mały dom zobacz tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?89845-mały-domek-amonite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly dom 02.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Dziękuję serdecznie za wszelkie rady i wskazówki. Sprawdzam, czytam, myślę... i jakbym nie liczył to jednak drogo wychodzą te wszelkie nowości. Dla przykładu zainteresowałem się budową w systemie prefabrykacji z BK. I powiem Wam że sporo sobie cenią, jak za mój domek (przypomnę, 63m2) koszt SSO to ok. 70-80k! A żeby nie było że stoję w miejscu bądź że zapał mnie opuścił - dziś rozmawiałem z pewnym wykonawcą, stawia domy dwóm moim kolegom więc polecony, w dodatku można sprawdzić jego dzieła. Podał mi wstępną wycenę - 17,5k za SSO, wszystko począwszy od fundamentów, poprzez ściany, komin w cenie, strop monolit i ułożenie więźby. Chyba nie za wiela co? Oczywiście sama robocizna, należy doliczyć materiały. Więc jakby Bozia dała to SSO za te 45-50k powinno stanąć. Jutro jadę oglądać dwie działeczki: jedna 500m2, druga 400. Trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej27 02.01.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 hej chcesz budować z11? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly dom 02.01.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Tak, tyle że w wariancie 3 czyli powiększony do 63m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 02.01.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Dziękuję serdecznie za wszelkie rady i wskazówki. Sprawdzam, czytam, myślę... i jakbym nie liczył to jednak drogo wychodzą te wszelkie nowości. Dla przykładu zainteresowałem się budową w systemie prefabrykacji z BK. I powiem Wam że sporo sobie cenią, jak za mój domek (przypomnę, 63m2) koszt SSO to ok. 70-80k! A żeby nie było że stoję w miejscu bądź że zapał mnie opuścił - dziś rozmawiałem z pewnym wykonawcą, stawia domy dwóm moim kolegom więc polecony, w dodatku można sprawdzić jego dzieła. Podał mi wstępną wycenę - 17,5k za SSO, wszystko począwszy od fundamentów, poprzez ściany, komin w cenie, strop monolit i ułożenie więźby. Chyba nie za wiela co? Oczywiście sama robocizna, należy doliczyć materiały. Więc jakby Bozia dała to SSO za te 45-50k powinno stanąć. Jutro jadę oglądać dwie działeczki: jedna 500m2, druga 400. Trzymajcie kciuki 17,5tys. robocizna do więźby- myślę, że dobra cena. U mnie całkowita robocizna do stanu na dzień dzisiejszy wyniosła ok.19tys.- w tym ściany fundamentowe, mury z wieńcem, montaż wiązarów i montaż okien oraz pomoc ludków w pokryciu dachu blachodachówką. Dom 116,5m +garaż i pom. gosp. Reszta wykonywana samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 06.01.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 halo halo gdzie są wszyscy?właśnie wmnich wprowadziła sie do domu za 200tys. i to juz z meblami, czyli - jak w tytule wątku - jest sens marzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej27 06.01.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 halo halo gdzie są wszyscy? właśnie wmnich wprowadziła sie do domu za 200tys. i to juz z meblami, czyli - jak w tytule wątku - jest sens marzyć a wiesz jaki on ma projekt?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts