maly dom 19.01.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Pod podłogi też jest możliwość położenia podłogówki, pod parkiety również, panele to przykład najtańszy. Moim zdaniem mija się z celem kładzenie podłogówki i jednocześnie grzejników, nie wiem czy to się sprawdzi - woda do grzejników musi mieć sporo wyższą temp. niż do podłogówki więc jednym obiegiem nie puścisz, jednym piecem nie ogrzejesz. A dwa piece - podwójny koszt. To tak na chłopski rozum bo ja specem nie jestem No i podłogówka jest tańsza w eksploatacji gdyż potrzebuje mniejszej temp. a więc i mniej energii do jej wytworzenia. Jak i same odczucia użytkownika lepsze - wszak stopy najbardziej marzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 19.01.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Witam. Na wstępie chciałbym się przywitać i podziękować za niezłą lekturę (mowa o wątku)..... Jedyną zmianę jaką musielibyśmy zrobić w projekcie to inny kąt dachu. Wymogi dla naszej działki to 30-45 stopni. Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi odnośnie poglądowych kosztów jak i rozwiązań technicznych. Pozdrawiam. Rafał Witaj! Powiem, że całkiem całkiem ta delicja. Na moje oko dałoby się, rezygnując z paru upiększających elementów zmieścić w 200tys. Przeczytałeś wątek, więc już możesz ocenić, gdzie budujący cięli koszty. Jeśli jednak ciut samemu się nie zrobi, "poprzeczka" może pójść w górę. Niemniej nie rezygnuj, zapomnij o poddaszu (wiem, że kusi, bo też byłem zmuszony podnieść dach do 30*) i skup się na parterze. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 19.01.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Pod podłogi też jest możliwość położenia podłogówki, pod parkiety również, panele to przykład najtańszy. Moim zdaniem mija się z celem kładzenie podłogówki i jednocześnie grzejników, nie wiem czy to się sprawdzi - woda do grzejników musi mieć sporo wyższą temp. niż do podłogówki więc jednym obiegiem nie puścisz, jednym piecem nie ogrzejesz. A dwa piece - podwójny koszt. To tak na chłopski rozum bo ja specem nie jestem No i podłogówka jest tańsza w eksploatacji gdyż potrzebuje mniejszej temp. a więc i mniej energii do jej wytworzenia. Jak i same odczucia użytkownika lepsze - wszak stopy najbardziej marzną Żadne dwa piece do grzejników i podłogówki! Sprawę załatwiają zawory, rozdzielacze itp hydraulika. Tu poczytać o podłogówce, choć można dostać,, ale lektura mz obowiązkowa : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=129585 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly dom 19.01.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Żadne dwa piece do grzejników i podłogówki! Sprawę załatwiają zawory, rozdzielacze itp hydraulika. Tu poczytać o podłogówce, choć można dostać,, ale lektura mz obowiązkowa : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=129585 Toć pisałem że to tylko moje dywagacje prostego człeka, tematu nie zgłębiałem bo i po co mi to jak planuję elektryczne a i tak już łeb puchnie od nadmiaru danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulciam 19.01.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Ja do podłogówki mam zamontowane same zawory -bez rozdzielaczy , wszystko na jednym piecu i działa bez problemu .Jak się chce ciąć koszty to dom bez kominków i bez drewnianych podłóg -ja tak uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 19.01.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Toć pisałem że to tylko moje dywagacje prostego człeka, tematu nie zgłębiałem bo i po co mi to jak planuję elektryczne a i tak już łeb puchnie od nadmiaru danych Nie, no ok;) Tylko wolałem dmuchać na zimne., żeby nie wyszło, że są potrzebne osobne piece. Zgadzam się z ulciam- kominek to koszt, choć ja z niego nie zrezygnowałem (jako alternatywne źródło ciepła). Jak będzie, czy będę często w nim palił- czas pokaże. Niemniej koszt komina, kominka i jego obudowy bez rozprowadzenia ciepła można liczyć na min. 10tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulciam 19.01.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 No i dlatego go nie mam ,a tak bardzo chciałam mieć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly dom 19.01.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Nie no bez przesady - komin systemowy to koszt z tego co się orientuję 3000zł, do tego wystarczy choćby koza 1500zł i można grzać. Jak akurat z tego nie rezygnuję.Choć i sam wkład kominkowy można za 1500zł kupić, jego zabudowę zrobić samemu a marmurów kłaść nie trzeba przecież. Ale można i za 20-30tyś sam kominek zrobić - rzecz gustu i zasobności portfela.Poza tym komin jako wentylacyjny by się choćby przydał, to i tak taniej zawsze niż WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.01.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Nie no bez przesady - komin systemowy to koszt z tego co się orientuję 3000zł, do tego wystarczy choćby koza 1500zł i można grzać. Jak akurat z tego nie rezygnuję. Choć i sam wkład kominkowy można za 1500zł kupić, jego zabudowę zrobić samemu a marmurów kłaść nie trzeba przecież. Ale można i za 20-30tyś sam kominek zrobić - rzecz gustu i zasobności portfela. Poza tym komin jako wentylacyjny by się choćby przydał, to i tak taniej zawsze niż WM. Komin musi byc wykonczony, zarowno wewnetrz jak i zewnatrz, to tez koszt (material i robocizna), koza w wielu przypadkach odpada, najprostrzy wklad z zabudowa tymi recami wyjdze min 5 tys. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulciam 19.01.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Komin musi byc wykonczony, zarowno wewnetrz jak i zewnatrz, to tez koszt (material i robocizna), koza w wielu przypadkach odpada, najprostrzy wklad z zabudowa tymi recami wyjdze min 5 tys. Dokładnie ok.5tyś.na kominek do tego ok.5 tyś.na komin 1 spalinowy +1 wentylacyjny(na gotowo materiał z robocizną) i mamy 10 tyś.jak nic.Mały dom ja już ten temat przerabiałam i dlatego zrezygnowałam z kominka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafBed 19.01.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Dużo więcej wiem na temat ciachów kosztów po przeczytaniu wątku. Jednak marzenia o własnym grilku w ogrodzie czy piwku na tarasie są nierozłączne z podłogą w salonie czy ciepłym kominkiem. Tak właśnie domek mam utrwalony w głowie. Nie wiem skąd, może z innego życia . Tak samo nie jadam jajka na miękko bez soli, choć ponoć mało zdrowa itd. Nawet jeśli 3 miesiące miałbym pracować na samą podłogę z drewna to i tak jest warte poświęcenia. Takie moje zdanie. Na innych "drobiazgach" ciachać już mogę. Nawet muszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 19.01.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 dlaczego uzytkowe poddasze podnosi kosztry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 19.01.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 dlaczego uzytkowe poddasze podnosi kosztry? Jak- dlaczego? Użytkowe, czyli mieszkalne: ocieplenie ,łazienka, wc, ściany, sufity trzeba zrobić, rozprowadzić elektrykę, wodę, kanalizację, jakieś panele, czy płytki na podłogi- za darmo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly dom 19.01.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Że już o takich drobiazgach jak schody i strop nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 19.01.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Że już o takich drobiazgach jak schody i strop nie wspomnę Liczyłem , że strop i schody już ma;-) Właśnie zaczynam wertować informacje o schodach- zrobię sam- stalowe z drewnianymi stopniami, bo ceny u stolarzy przyprawiają o zawrót głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 19.01.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Poważnie? Sam schody będziesz robił? Takie samonośne czy na beton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 19.01.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Poważnie? Sam schody będziesz robił? Takie samonośne czy na beton? Konstrukcja stalowa a stopnice drewniane. Stal pójdzie do malowania proszkowego. Jedna z forumowiczek takie ma, ale gdzieś mi wcięło nick. W każdym razie mam zdjęcia od niej jako poglądowe, bo ona miała ze spocznikiem, a moje muszą być zabiegowe. Kwestia policzenia wymiarów, może nawet wstępnie zrobię z płyt osb, żeby ocenić jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fpk 19.01.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 RafBed dzienniki budowy delicji są też na http://www.mojabudowa.pl/, np ten http://www.jarecki71.mojabudowa.pl/, nie wiem czy widziałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wódowlaniec 19.01.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Moim zdaniem najtańsze schody to betonowe obłożone płytkami.Niestety nie są za piękne ale jesli chcemy na maksa oszczędnie budowac to musimy polubić niektóre rozwiązania.Całe szczęście w dzisiejszych czasach jest bardzo duży wybór płytek i nietrudno coś dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafBed 19.01.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 fpk dziękuję. Sporo lektury przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts