aksamitka 21.01.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Chyba lepsze 30 kilka metrów z osobną łazienką dla rodziców (a'la kawalerka) niż jeden pokój- jak sądzisz? . nie wiem, nie jestem rodzicem, ktory ma tam zamieszkać, na pewno wolalabym na stare lata na parterze niz poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.01.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Dom parterowy 100m2. Jak tu się zmieścić z resztą w 200 tys? budować z klocków ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 21.01.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 nie wiem, nie jestem rodzicem, który ma tam zamieszkać, na pewno wolalabym na stare lata na parterze niz poddasze Ile tysięcy starszych ludzi mieszka nie tylko na pierwszym, ale drugim i trzecim piętrze? Tam windy nie ma, bo przepisy to regulują od 4-go piętra. Co prawda ja świadomie wybrałem parterówkę- właśnie z tego powodu, żeby się na starość po schodach nie skrabać. Mam teraz schody i już mi wystarczy tego chodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 21.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 nie każdy ma taki wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 21.01.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 (edytowane) Dziś sprawdziłem, że materiały na część "murowaną" czyli wszystko od fundamentów po wieniec (bez stropu) będą kosztować 40 tys. Silikaty a reszta to zbrojenie i beton. Za bardzo tu się oszczędzić nie da. Dom parterowy 100m2. Jak tu się zmieścić z resztą w 200 tys? to jak ty to liczysz skoro mnie mój domek 83m2 za ten sam stan za materiały wynosi dokładnie 25,900 zł....tyle ze ytong 24 cm. Zreszta to do konca masz jeszcze AZ 160 tys:) jak ja bym miał tyle to bym nie wiedział gdzie te kase upchac:)...Kurcze jakby tu był watek czy da sie dom zbudowac za 60-80 tys to mozna by było dumac..ale 200 tysi to na luzaku piekny 100m2 domek z super wyposazeniem... Jesli chodzi o robocizne ,ostatnio zrobiłem casting na SSO mojego domku...to sie zabijajja za robotą srednia cena wyszła 18 tys zł ...wiec przy tych cenach materiałów i tej podazy robocizny 200 tys to jest niemała suma do wydania. pozdrawiam Edytowane 21 Stycznia 2012 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.01.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 ..ale 200 tysi to na luzaku piekny 100m2 domek z super wyposazeniem... Tak - super wyposażenie to jednak pojęcie względne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 22.01.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Tak - super wyposażenie to jednak pojęcie względne... nie to nie jest pojęcie względne. Pisząc ,,super wyposażenie,, -miałem na myśli dokładnie takie wykończenie i wyposażenie domu które w 100% zadowoli przecietnego polaka,i pokryje jego potrzeby eksploatacyjne. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 22.01.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 nie to nie jest pojęcie względne. Pisząc ,,super wyposażenie,, -miałem na myśli dokładnie takie wykończenie i wyposażenie domu które w 100% zadowoli przecietnego polaka,i pokryje jego potrzeby eksploatacyjne. pozdrawiam polaka może tak, Polaka niekoniecznie. Pisząc "super wyposażenie" mam wrazenie, ze nie masz o tym zielonego pojęcia. Mieszkasz ode mnie około 150km. Może wybierasz się gdzieś na wycieczkę w Karkonosze/Izery?? Jeśli tak, to zapraszam do siebie. Pokażę Ci mój dom, który wcale nie jest SUPER wyposażony. Wręcz przeciwnie, mnóstwo rzeczy kupowanych z tzw dolnej półki. Pokażę Ci również faktury ile to wszystko kosztowało. Dom 102m2. Wtedy zmienisz zdanie. Gwarantuję No chyba, ze masz dostęp np do kradzionego stuffu, no ale tu już nie ma dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 22.01.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Jesli chodzi o robocizne ,ostatnio zrobiłem casting na SSO mojego domku...to sie zabijajja za robotą srednia cena wyszła 18 tys zł .. pozdrawiam Nie wiem jak tam w Zielonej Górze ale u mnie pod Szczecinem za taką kasę to nikt nie postawi Ci nawet tej części "murowanej" o jakiej wspomniałem. Murarze najtańsi (ale murarze a nie kierowcy autobusu którzy z powodu bezrobocia pracują jako "murarze") chcą 22- 24 tys. Do tego dochodzi koszt dekarzy ponad 10 tys oraz cieśli za dach i strop drewniany również 10 tys. Razem ponad 40 tys. Tak więc SSO to jest u mnie ok 120 tys materiały z robotą. Fakt, że dom ma skomplikowany dach ale jeżeli by go uprościć to może zeszlibyśmy o jakieś 20 tys z całości. Ale jak już psiałem mój cel to 350 tys pod klucz z wyposażeniem. Ale staram się oszczędzić tam gdzie mogę. Np. zmniejszyłem ilość i wielkość okien w sypialniach. Za to salon mam mocno przeszklony. Moje okna to 12 tys plus 13 tys za okno przesuwne HS. Okna z znanej dobrej firmy, trzyszybowe montowane w warstwie ocieplenia cena z monażem. Okno HS to był wielki dylemat - brać nie brać. Ale to tak jak z wspomaganiem kierownicy w aucie. Wygoda używanie niesamowita i można by zaoszczędzić ale .... ja pękłem i kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 22.01.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 sam niedlugo zaczynam budowę i rozpiętość cen mnie po prostu śmieszy albo i załamuje , jedna osoba twierdzi ze wybudowała dom za 70 tys a inna ze za 300 dom tej samej powierzchni i za swoja teze jest gotowa zabić twierdząc ze taniej sie nie da ekipa która będzie pracowała u mnie dała mi porównywalny projekt do mojego budynku http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-poziomkach/m400ba34e51481twierdząc że ostatnio budowali ten domek i SSO robocizna + materiał , dach z dachówki ceramicznej taniej ale zawsze to lepsze niz blacha wyszedł ich 90 tys?? czy to możliwe zeby w takiej cenie zrobić taki budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 22.01.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 to jak ty to liczysz skoro mnie mój domek 83m2 za ten sam stan za materiały wynosi dokładnie 25,900 zł....tyle ze ytong 24 cm. Zreszta to do konca masz jeszcze AZ 160 tys:) jak ja bym miał tyle to bym nie wiedział gdzie te kase upchac:)...Kurcze jakby tu był watek czy da sie dom zbudowac za 60-80 tys to mozna by było dumac..ale 200 tysi to na luzaku piekny 100m2 domek z super wyposazeniem... Jesli chodzi o robocizne ,ostatnio zrobiłem casting na SSO mojego domku...to sie zabijajja za robotą srednia cena wyszła 18 tys zł ...wiec przy tych cenach materiałów i tej podazy robocizny 200 tys to jest niemała suma do wydania. pozdrawiam Sądzisz , że Ytong jest tańszy od silikatu? Policzyłeś wszystko tak jak bitter pisał? Sam będziesz robił, czy ekipą? Ja za ten etap zapłaciłem ekipie ok.13tys., a Ty chcesz z materiałami za 26tys mieć SSO? Naprawdę nie masz pojęcia, o czym piszesz- słuchaj tych co już zbudowali lub są po tym etapie budowy. Mnie też się zdawało, że 150 tys. to fura kasy, a topnieje, jak lód w lecie. Dach prawie na gotowo kosztował mnie 46tys.- z własną pracą! Zajrzyj jak chcesz do mojego DB - zobaczysz ile zrobiłem sam w ramach oszczędności. Casting- castingiem - też Ci zrobię za 18tys.- pytanie -jak z referencjami murarzy- czy widziałeś ich budowanie, czy są z polecenia? Zobacz na DB arektoja- jak "fachowcy" murowali mu ściany! "Super wyposażenie" = standard wyposażenie w Twojej wypowiedzi. Pamiętaj, żeby zbudować dobrze- bo dla siebie- nie można tego załatwić byle czym. Wydasz na tanie rzeczy- wydasz 2 razy! Biednego nie stać na poprawki. Wspomnę słowa znajomego dekarza: "dach trzeba zrobić raz i... zapomnieć o nim" - I to się tyczy całej budowy! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 22.01.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 sam niedlugo zaczynam budowę i rozpiętość cen mnie po prostu śmieszy albo i załamuje , jedna osoba twierdzi ze wybudowała dom za 70 tys a inna ze za 300 dom tej samej powierzchni i za swoja teze jest gotowa zabić twierdząc ze taniej sie nie da ekipa która będzie pracowała u mnie dała mi porównywalny projekt do mojego budynku http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-poziomkach/m400ba34e51481 twierdząc że ostatnio budowali ten domek i SSO robocizna + materiał , dach z dachówki ceramicznej taniej ale zawsze to lepsze niz blacha wyszedł ich 90 tys?? czy to możliwe zeby w takiej cenie zrobić taki budynek Jeden robi sam, inny ekipami, które za darmo nie pracują- o rozpiętości cen można w nieskończoność. Są silikaty i marmury Czy aby na pewno tania dachówka ZAWSZE będzie lepsza od blachy? Widziałem te nawet z lepszej dachówki rozbierane i poprawiane, bo woda się lała strumieniami do domu. SSO za 90tys? Możliwe, tylko czy na pewno wzięli tyle. A do końca takiej budowy jeszcze duuużo kasy do wydania: okna , drzwi, instalacje, kominek, tynki, posadzki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate12 22.01.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Witam, mamy zamiar budować Sielankę http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/sielanka_30_st/0/277 ale bez poddasza. Myślicie, że 250 000 to realna suma????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 22.01.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Mam stan surowy zamknięty dokładnie miesiąc temu.Dom 130m z poddaszem użytkowym,budowany z porothermu 25,okna obustronny brąz,blachodachówka Pruszyński.Materiały z średniej półki i naprawdę tak jak tutaj ktoś napisał rozpiętosc cen w hurtowniach jest bardzo duża i trzeba się naszukać.Obecnie dom kosztuje mnie 90 tys.W tym robocizna 18tys,dach 20tys,okna 9tys,reszta to materiały.Tak więc jest możliwe wybudowanie domu za 200tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulciam 22.01.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 (edytowane) sam niedlugo zaczynam budowę i rozpiętość cen mnie po prostu śmieszy albo i załamuje , jedna osoba twierdzi ze wybudowała dom za 70 tys a inna ze za 300 dom tej samej powierzchni i za swoja teze jest gotowa zabić twierdząc ze taniej sie nie da ekipa która będzie pracowała u mnie dała mi porównywalny projekt do mojego budynku http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-poziomkach/m400ba34e51481 twierdząc że ostatnio budowali ten domek i SSO robocizna + materiał , dach z dachówki ceramicznej taniej ale zawsze to lepsze niz blacha wyszedł ich 90 tys?? czy to możliwe zeby w takiej cenie zrobić taki budynek Jest to możliwe -u mnie sso wyszedł 95tyś. (materiał+robocizna) Edytowane 22 Stycznia 2012 przez ulciam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulciam 22.01.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Witam, mamy zamiar budować Sielankę http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/sielanka_30_st/0/277 ale bez poddasza. Myślicie, że 250 000 to realna suma????? Nie licząc papierów i działki to może wystarczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 22.01.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Witam, mamy zamiar budować Sielankę http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/sielanka_30_st/0/277 ale bez poddasza. Myślicie, że 250 000 to realna suma????? Projekt bardzo podobny do Irysa z tej samej pracowni. Nieciekawy układ schodów, ale skoro nie chcesz poddasza problem odpada. Strop betonowy (teriva) trochę kosztuje(nie wiem ile). Nie piszesz czy chcesz garaż- koszt minimum 15tys. Ja na liczniku mam 150tys, liczę że na zamieszkanie jeszcze skromnie jakieś 80 potrzebuję. Czy się zmieścisz w 250? Przy pracy własnej -tak, bo to jednak spory dom. Zwróć uwagę, czy pozwolą wybudować dom z garażem o takiej długości- 17,7m, u mnie było ograniczenie do 17m elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 22.01.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Dziś dowiedziałam się że znajomy wybudował dom za 130 tys Poważnie! Już mieszka! Na razie wykończyli tylko dół. Większość robił sam, ale do niektórych prac zatrudniał ekipy. Nie wiem niestety co to za projekt, domek z poddaszem użytkowym, dachem dwuspadowym. Salon, 3 pokoje, 2 łazienki. To ja nie wiem na czym można tak oszczędzić. Myślałam że taniej niż my już nie da się budować, a tu proszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 22.01.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Jak dla mnie to bzdury ... 130 tys. Chyba gołe ściany pomalowane wapnem i z ogniskiem w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 22.01.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Coś Ty! Nawet kominek mają Ogrzewanie gazowe, płytki w łazience, panele w salonie, dół normalnie wykończony do zamieszkania. Też się zastanawiam czy może coś mu się w liczeniu nie pomyliło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts