Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może 130tys € ?:lol2: Nie wiem co o takich budowach myśleć, ile w tym prawdy. Kolega na remont domu wziął 90tys. Zrobił 2 lub 3pokoje na poddaszu, wyremontował salon i kuchnię i dostawił kawałek werandy i kasa poszła. A gdyby budować, to gdzie tu jeszcze dach, ściany, fundamenty, instalacje?
https://forum.murator.pl/topic/151798-dom-do-ok200-tys-jest-sens-marzy%C4%87/page/160/#findComment-5106499

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja twierdze, ze to jest mozliwe...

generalnie temat jak dla mnie nie ma sensu, bo mamy dwa obozy - jedni twierdza ze sie da inni, ze nie.

wszystko zalezy od wlasnego wkladu.

jak ktos zleca firmie i nie wie nawet gdzie mu buduja ten dom, to moze dac 200000 za SSO, jak ktos zrobi wszystko sam to zaplaci za materialy + ewentualnie jakies grosze dla pomocnika.

inna sprawa to materialy. jedni kupuja w najblizszym mozliwy skladzie/hurtowi, a inni jezdza i negocjuja ile sie da.

Moim zdaniem identyczny dom mozna postawic w bardzo roznych kwotach - od niewiarygodnie niskich po cholernie przeplacone.

Kolejna sprawa to wykonczenie domu. Tu duzo zalezy od charakteru inwestora/ow. Jak buduja dla siebie to moga wykonczyc ladnie i niedrogo, co innego jak ktos buduje na pokaz, zeby pokazac rodzinie czy znajomym. I tutaj także wykonczenie domu mozna zrobic w roznych kwotach, niekonicznie zaleznych od standardow.

https://forum.murator.pl/topic/151798-dom-do-ok200-tys-jest-sens-marzy%C4%87/page/160/#findComment-5106505

Jak- dlaczego? Użytkowe, czyli mieszkalne: ocieplenie ,łazienka, wc, ściany, sufity trzeba zrobić, rozprowadzić elektrykę, wodę, kanalizację, jakieś panele, czy płytki na podłogi- za darmo ?

Czyli jak mam dom parterowy, to lazienki, ocieplenie i sufit powstaje sam lub jest wyczarowany przez swietego mikolaja?

Czy w domu parterowym nie trzeba rozprowadzac elektryki, ani wody? podlogi kladzie sie w polowie?

OCzywiscie porownuje domy o podobnej powierzchni.

https://forum.murator.pl/topic/151798-dom-do-ok200-tys-jest-sens-marzy%C4%87/page/160/#findComment-5106524

gall86 no właśnie nie wiem czy jest to możliwe. My wydaliśmy już ponad 80 tys. a przed nami jeszcze mnóstwo pieniędzy do wydania. Budujemy naprawdę oszczędnie i nie wiem na czym moglibyśmy jeszcze zaoszczędzić żeby zmieścić się w kwocie 130 tys.
https://forum.murator.pl/topic/151798-dom-do-ok200-tys-jest-sens-marzy%C4%87/page/160/#findComment-5106525

Co do domu za 100 tyś, widziałam że jest to możliwe. Przynajmniej bylo w 2006 roku, a ceny wcale się aż tak nie zmieniły. To dom kolegi z forum ale niedaleko mnie, miał zresztą mojego murarza. Wszystko policzył skrupulatnie i się zmieścił. Bez dzialki lecz z garażem.

Sekret żaden. Projekt indywidualny rysowany "żeby tanio budować" na bazie stodoły, bez żadnych ozdób. Powierzchni nie pamiętam, ale ponad 100 m plus garaż w bryle. Dom długi i dość chudy, ściany nośne tylko zewnętrzne, w środku podział cienkim BK, dach dwuspadowy kryty blachą. Więźba wiązarowa z desek, bez stropu. Murarz budował tylko tą skorupkę, wziął 1,5 za fundamenty i 6 za sciany. Dach robili sami z ojcem. Jedna łazienka a za jej plecami kuchnia (wspólne przyłącza). Poważnie, jak oglądałam ten dom, to zrozumiałam, ze można oszczędzić dużo i można budować tanio. Ale zacząć trzeba od projektu. No i... ten dom nie był ładny. Ozdobili go potem jakąś werandką, ale ...

Edytowane przez EZS
https://forum.murator.pl/topic/151798-dom-do-ok200-tys-jest-sens-marzy%C4%87/page/160/#findComment-5106594

Jak dla mnie to bzdury ... 130 tys. Chyba gołe ściany pomalowane wapnem i z ogniskiem w salonie ;-)

:rolleyes: Wydałem mniej niż połowę tego co wyżej.... mam ognisko ale w kominku, pomalowane zwykłą farbą...

...koszty są z działką :rolleyes:

https://forum.murator.pl/topic/151798-dom-do-ok200-tys-jest-sens-marzy%C4%87/page/160/#findComment-5106611

jeżeli dom jest jest prostą stodołą, ale ma zachowane proporcje (wielkość okien duzo robi) i jest schludny plus uporządkowany teren wkoło plus trochę zieleni (jak nie pieniędzy to wystarczy trawa i kilka brzóz czy sosen) - to nie może byc brzydki. Brzydota nie zalezy od braku pieniędzy.

zresztą co tu duzo wymyślać - 4 ściany plus najprostszy dach, ile to może kosztować. W środku cokolwiek, nawet otwarta przestrzeń z jednymi drzwiami do łazienki - i juz da sie mieszkać. Chwala sie w "DOMO" takimi loftami z jedna przestrzenią......Sufit podwiesić, narzucić wełny na to, kominek pośrodku i juz sie mieszka. Niejeden mieszkaniec obskurnego wiezowca marzyłby o czyms takim. Woda - bateria w kuchni, bateria w łazience i spłuczka, prysznic albo wanna, bojler elektryczny (tanio wychodzi wbrew pozorom) i już.

Mozna mozna, tylko ludzie chcieliby wszystko.....w reklamy wierzą, popisywac sie chca....cóz, takie czasy.

Edytowane przez Zielony ogród
https://forum.murator.pl/topic/151798-dom-do-ok200-tys-jest-sens-marzy%C4%87/page/160/#findComment-5106627

Czyli jak mam dom parterowy, to lazienki, ocieplenie i sufit powstaje sam lub jest wyczarowany przez swietego mikolaja?

Czy w domu parterowym nie trzeba rozprowadzac elektryki, ani wody? podlogi kladzie sie w polowie?

OCzywiscie porownuje domy o podobnej powierzchni.

Jeśli dobrze pamiętam, pytałeś o koszt poddasza użytkowego- na parterze też masz pokoje, łazienkę, itd., chyba, że budujesz na palach lub do wc będziesz latał na górę :p

Na poddaszu robisz to niejako drugi raz, więc koszt prawie x2. Czytaj ze zrozumieniem.

https://forum.murator.pl/topic/151798-dom-do-ok200-tys-jest-sens-marzy%C4%87/page/160/#findComment-5106780

Koledzy ja wybudowałem dom co prawda jeszcze go kończę ale jak bym miał 130 tyś to już bym dawno w nim mieszkał. Ruszyłem z budową mając w kieszenie 40tyś oszczędności, a resztę wydaje na bieżąco z moich skromnych dochodów. W tej kwocie wybudowałem dom z stanie surowym zamkniętym z oknami. Praktycznie wszystkie prace wykonywałem samodzielnie bez ekip. Najdroższa jest wykończeniówka tu rozpiętość kosztów może miedzy poszczególnymi inwestorami być znaczna. Mi do domu wystarczą drzwi wewnętrzne z marketu za które płace po 300zł szt, a inni płacą za drzwi po 2tyś, ja kupuje płytki po 40zł m2, inni po 100zł, mi wystarczy kominek za 3 tys inni płacą po 6-8 tyś. Ja planuje na meble w kuchni wydać 2-3tyś i wykonać je samodzielnie a inni kupią meble za 15tyś wiec sam widzicie jakie mogą być różnice w cenie. W większości przypadków połowa kosztów jakie ponoszą inwestorzy przy budowie domu to koszty ekip które to wszystko wykonują.
https://forum.murator.pl/topic/151798-dom-do-ok200-tys-jest-sens-marzy%C4%87/page/160/#findComment-5106932

Trochę popadacie w skrajności:

Zielony ogród proponuje dom jednoizbowy,

bladyy78 - wybudował za 40tys.+ comiesięczne wypłaty- ile lat Ci to zajęło i ile już naprawdę wydałeś?

an-bud kupił dworek i wyremontował z 480m2 - 100m2 i mieszkać już można. Pisze: "większy remont od budowy domu" - czyli wydał na początku grosze, a potem włożył w remont... xxx zł??

bitter nie wyobraża sobie gotowej chaty za 130tys.

Ja sobie mogę wyobrazić, ale... no właśnie: jaka powierzchnia, ile pokoi, łazienka z wc, czy osobno, gabinet, spiżarnia. Wybierałem projekt nie najtańszy, lecz taki jaki będzie spełniał moje oczekiwania i potrzeby (!!) w zakresie ilości pokoi, ich rozkładu, moich potrzeb i upodobań. Nie będzie tam super drogich rzeczy (ale np. drzwi za 300zł, o których pisze bladyy78 ), mają być funkcjonalne,ale i nie najtańsze. Ot, tylko tyle i ...aż tyle.

Zdawać sobie trzeba sprawę z tego, że pewne rzeczy muszą kosztować i nie kupi się suporeksa na dom za 2zł, bo on kosztuje 3-4 razy więcej.

Na niektórych pracach możemy oszczędzić- choćby kopanie pod przyłącza- u mnie wołali 50zł/m. Część kopałem sam, część chłopaki kopali po 10zł/h- wyszło taniej, a kilkadziesiąt metrów było. Przykłady można mnożyć.

Edytowane przez DEZET
https://forum.murator.pl/topic/151798-dom-do-ok200-tys-jest-sens-marzy%C4%87/page/160/#findComment-5107001

Kolego stan surowy z jednym pomocnikiem wystawiłem w 4 miesiące. Koszt 40 tyś to materiały na ściany fundamenty i dach i okna, robocizny nie liczę bo była moja w cenie tej jest również robocizna ekipy która kładła blacho-dachówkę za położenie blachy zapłaciłem 4 tyś . Jak by mi to wszystko robiła firma od podstawa to zapewne bym wydał o 30tyś więcej. Dom to prosta konstrukcja z dachem dwuspadowym o powierzchni ok 100m2 z doprojektowanym garażem dwu-stanowiskowym o pow. 50m2 nad którym znajduje się taras.
https://forum.murator.pl/topic/151798-dom-do-ok200-tys-jest-sens-marzy%C4%87/page/160/#findComment-5107061

Trochę popadacie w skrajności:

Zielony ogród proponuje dom jednoizbowy,

bladyy78 - wybudował za 40tys.+ comiesięczne wypłaty- ile lat Ci to zajęło i ile już naprawdę wydałeś?

an-bud kupił dworek i wyremontował z 480m2 - 100m2 i mieszkać już można. Pisze: "większy remont od budowy domu" - czyli wydał na początku grosze, a potem włożył w remont... xxx zł??

bitter nie wyobraża sobie gotowej chaty za 130tys.

Ja sobie mogę wyobrazić, ale... no właśnie: jaka powierzchnia, ile pokoi, łazienka z wc, czy osobno, gabinet, spiżarnia. Wybierałem projekt nie najtańszy, lecz taki jaki będzie spełniał moje oczekiwania i potrzeby (!!) w zakresie ilości pokoi, ich rozkładu, moich potrzeb i upodobań. Nie będzie tam super drogich rzeczy (ale np. drzwi za 300zł, o których pisze bladyy78 ), mają być funkcjonalne,ale i nie najtańsze. Ot, tylko tyle i ...aż tyle.

Zdawać sobie trzeba sprawę z tego, że pewne rzeczy muszą kosztować i nie kupi się suporeksa na dom za 2zł, bo on kosztuje 3-4 razy więcej.

Na niektórych pracach możemy oszczędzić- choćby kopanie pod przyłącza- u mnie wołali 50zł/m. Część kopałem sam, część chłopaki kopali po 10zł/h- wyszło taniej, a kilkadziesiąt metrów było. Przykłady można mnożyć.

wątek nie jest o domu spełniajacym potrzeby (to byłoby zbyt łatwe - nie ma oczym dyskutować), ale o domu za 200 tysięcy. to jest róznica.

moje potrzeby i marzenia to dom minimum 300m2 w angielskim stylu (lubie ten styl, mam potrzebe przestrzeni, lubie porzadek, więc pomoc domowa konieczna)

ale moje mozliwości to stodoła 90m2

i cóz, cały problem w uświadomieniu sobie róznicy między potrzebami i mozliwościami. trudno sie przyznać, że mozliwości sa niewielkie.

ale pytanie brzmi - czy mozna wybudować dom za 200 tysięcy. Dom - czyli kuchnia, łazienka i jakaś przestrzeń dzienna i nocna, co oczywiście mozna połączyć. Nie garaż, balkon czy piwnica, tylko po prostu mieszkanko zaspokajające podstawowe potrzeby bytowe, wolno stojące mieszkanko.

https://forum.murator.pl/topic/151798-dom-do-ok200-tys-jest-sens-marzy%C4%87/page/160/#findComment-5107186

Kolego stan surowy z jednym pomocnikiem wystawiłem w 4 miesiące. Koszt 40 tyś to materiały na ściany fundamenty i dach i okna, robocizny nie liczę bo była moja w cenie tej jest również robocizna ekipy która kładła blacho-dachówkę za położenie blachy zapłaciłem 4 tyś . Jak by mi to wszystko robiła firma od podstawa to zapewne bym wydał o 30tyś więcej. Dom to prosta konstrukcja z dachem dwuspadowym o powierzchni ok 100m2 z doprojektowanym garażem dwu-stanowiskowym o pow. 50m2 nad którym znajduje się taras.

No w takie bzdury to już nie uwierzę. Jak pisałem sam materiał na mój dom (100m2) kosztować będzie ok 40 tys i ceny mam z internetu i negocjowane z hurtowni! A wchodzi w to beton na fundamenty, słupy i nadproża, bloczki fundamentowe, papa i inne folie izolacyjne, dysperbity i takie tam oraz silikaty na ściany zewnętrzne i działowe. Mój dom nie ma idealnego kształtu czyli nie jest zbudowany na polu kwadratu ale jak spojrzycie na rzut to nie jest jakiś mocno powiększający koszt materiałów. Skoro ty w tej kwocie miałeś materiały jeszcze na dach!!! i okna to co to za chata? Nie pisz takich bzdur bo przeczyta to ktoś kto ma 100 tys w kieszeni, porwie się na budowę domu i zostanie z SSO do końca życia bo taki dom ciężko teraz sprzedać. Możęsz przedstawić kosztorys? Ilość materiału oraz ceny jakie płaciłeś za ten materiał?

https://forum.murator.pl/topic/151798-dom-do-ok200-tys-jest-sens-marzy%C4%87/page/160/#findComment-5107200

Jeśli dobrze pamiętam, pytałeś o koszt poddasza użytkowego- na parterze też masz pokoje, łazienkę, itd., chyba, że budujesz na palach lub do wc będziesz latał na górę :p

Na poddaszu robisz to niejako drugi raz, więc koszt prawie x2. Czytaj ze zrozumieniem.

Czytam ze zrozumieniem. Jeżeli mam 130m2 po podłogach to czy parterowka czy 8 pietrowka na panele wydaje tyle samo (analogicznie kafelki, czy ogrzewanie podlogowe). Sporo poraterówek ma kibelek i lazienke osobno, albo nawet 2 lazienki. Ja planuje na dole kibel + umywalka, a na gorze lazienka z prysznicem + ew. wanna.

Jedyny koszt, który na pewno podnosi koszty domu z poddaszem użytkowym to strop.

https://forum.murator.pl/topic/151798-dom-do-ok200-tys-jest-sens-marzy%C4%87/page/160/#findComment-5107395

Czytam ze zrozumieniem. Jeżeli mam 130m2 po podłogach to czy parterowka czy 8 pietrowka na panele wydaje tyle samo (analogicznie kafelki, czy ogrzewanie podlogowe). Sporo poraterówek ma kibelek i lazienke osobno, albo nawet 2 lazienki. Ja planuje na dole kibel + umywalka, a na gorze lazienka z prysznicem + ew. wanna.

Jedyny koszt, który na pewno podnosi koszty domu z poddaszem użytkowym to strop.

nie jedyny, niestety:

strop

schody

utracone m2 powierzchni na schody (dziura musi byc spora - w małym domu to kilka straconych metrów i na dole, i na górze)

dłuższe kominy

dodatkowy wieniec (z tego co obserwuję - przy podniesionej scianie kolankowej)

i owszem, paneli kupisz tyle samo, ale podłogi po której możesz chodzić a nie sie czołgać sporo mniej pod skosami

i jeszcze mi sie przypomniało - przy uzytkowym poddaszu musisz zrobic pełne deskowanie i papę, a jak masz zwykły nieuzytkowy strych wystarczy dachówka, tak jak od wieków sie robiło, i nie ma problemów z wentylacją więźby.

Edytowane przez Zielony ogród
https://forum.murator.pl/topic/151798-dom-do-ok200-tys-jest-sens-marzy%C4%87/page/160/#findComment-5107457