Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

palisz juz,ile ci idzie tego ekogroszku,mnie moj hydraulik proponuje gaz,ciekawe jak by to wychodzilo cenowo przy ok 100m.z moich informacji tez wynika ze podlogowka drogo kosztuje,zdecydowalem sie zamiast niej na podlogi drewniane,mi sie podobaja solary,ogladalem to dzialalo to w pochmurny dzien bardzo dobrze tylko ponoc jak sie zalozy tania instalacje moze pare lat dzialac bezawaryjnie ale nie musi,a firmowa to drogi gadzet,

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

palisz juz,ile ci idzie tego ekogroszku,mnie moj hydraulik proponuje gaz,ciekawe jak by to wychodzilo cenowo przy ok 100m.z moich informacji tez wynika ze podlogowka drogo kosztuje,zdecydowalem sie zamiast niej na podlogi drewniane,mi sie podobaja solary,ogladalem to dzialalo to w pochmurny dzien bardzo dobrze tylko ponoc jak sie zalozy tania instalacje moze pare lat dzialac bezawaryjnie ale nie musi,a firmowa to drogi gadzet,

narazie budowa, ale grzanie normalne takie jakbym mieszkał. Przy obecnych temp. na zewnątrz, spalanie na poziomie 16kg/doba. Dom nawet nieżle izolowany, będzie jeszcze lepiej (nie ma narazie styro na elewacji -BK Solbet 36cm P+W).

Zamiast solarów zainteresuj się pompą ciepła powietrze. Ceny podobne do solarów, a sprawność sporo większa.

pzdr

Podłogówka drogo kosztuje- znaczy co? materiały, eksploatacja? też będę miał podłogówkę i gaz- innego wyjścia nie ma. Nie zamierzam latać z węglem.

Solary można zastosować do podgrzania cwu, nie do ogrzania domu- nie działa zawsze- zimą jest klapa.I znowu co to znaczy tania, czy firmowa- ma być dobrze zrobiona, bo to podstawa sprawności.

Pionan dobrze radzi - zobacz pompy ciepła powietrzne zintegrowane ze zbiornikiem, a w razie czego można do takiej podpiąć i te solary.

Ja mam podłogówkę i kocioł kondensacyjny. Koszt kotła 6400zł, instalacja gazowa w domu (od skrzynki w płocie) wraz z materiałami kosztowała 2100 + 400zł projekt. Instalacje CO i CWU robione we własnym zakresie. CWU po staremu - w ocynku, bo do tego mieliśmy własne narzędzia to koszt około 1200zł, ale nasz projekt jest w tym względzie bardzo kompaktowy. CO - styropianu pod wylewki nie pamiętam kosztu tak z głowy, ale i tak by był, srebrna folia w kratkę 100zł, rurki Wawin poszło do 500m, kupione było więcej za 1200zł, klipsy około 100zł, rozdzielacz 2w1 1700zł (nie mamy więcej nic w kotłowni, żadnych dodatkowych pompek, sterowników, sam rozdzielacz pompuje i ma dobrą regulację), dwa grzejniczki-drabinki do łazienek do 200zł każdy, dwa grzejniki na poddasze do sypialni koło 700zł, złączki około 300zł. To tak na szybko pisane, jeżeli nie byłam pewna kosztu, to raczej zaokrąglałam w górę. Wychodzi 8000zł bez kotła.

Co by nie zamykać drzwi na poddasze przyszłościowe (projekt http://gotowe-projekty-domow.pl/kr_delicja.htm ), istnieje możliwość połączenia stropu betonowego + drewniany. Drewniany zrobić nad pomieszczeniem nr 5. Zawsze w przyszłości kiedy zajdzie potrzeba łatwiej będzie z małym remontem :). Dobrze kombinuję? Czy są i znacie lepsze rozwiązanie? Pozdrawiam. Rafał

Co by nie zamykać drzwi na poddasze przyszłościowe (projekt http://gotowe-projekty-domow.pl/kr_delicja.htm ), istnieje możliwość połączenia stropu betonowego + drewniany. Drewniany zrobić nad pomieszczeniem nr 5. Zawsze w przyszłości kiedy zajdzie potrzeba łatwiej będzie z małym remontem :). Dobrze kombinuję? Czy są i znacie lepsze rozwiązanie? Pozdrawiam. Rafał

Proste obliczenie pokazuje, że "przyszłościowe poddasze" może być co najwyżej niskim stryszkiem :

wys. domu 5,66m - wys. pom parter 2,7 - wys stropu 0,2 - gr. więźby 0,2 =2,56m w najwyższym miejscu pod kalenicą.

Żeby coś już można było robić na poddaszu, budynek musiałby mieć h min. 6,3m i kąt dachu 30*.

A kombinacje dodatkowe stropu betonowego i drewnianego podnoszą koszt.

W opisie jest "strop podwieszany do konstrukcji dachu".

Mnie to przypomina "domek holenderski" - większe mają zbliżoną powierzchnię. Mając działkę kupuję taki- przywiozą, postawią i już, nawet bez składania "klocków'.

36m wystarczy portugalczykom do mieszkania, to co tu mówić o "delicji", która ma 88m2, tyle co duże mieszkanie. Bitter pisze o małym pom. gosp i jednej łazience. W ilu mieszkaniach o podobnej pow. są 2 łazienki i pom. gospodarcze?

DEZET: masz rację. Ale ja muszę mieć kąt dachu 30 stopni. A chcę 35. Do tego 2 bloczki na ściankę kolankową i wyjdzie. O ile teściowie dołożą do tego pomysłu :)

A, no to inna bajka;-) Trzeba jednak -podejrzewam- przeprojektować fundamenty, bo cięższe ściany i strop betonowy.

Koszt zwiększy się jeszcze o 140 suporeksów +wieniec +koszt większej więźby + więcej pokrycia.

to co __ idzie za 200tys. wybudowac dom okolo110m2?? z podłogówka ?? blachodachówka ??gazobeton plus 20cm styropian ?? dom 9x10m z poddaszem uzytkowym ?? bez zadnych lukarn, dach dwuspadowy - materialy oczywiscie nie beda z górnych półek, aaa ogrzewanie pompa powietrzna (do 15tys. z instalacja)

???

Tu masz gotową ofertę na podstawową wersję domu z poddaszem użytkowym o powierzchni ok. 100 mkw do tzw. stanu wykończeniowego za 188 tyś. brutto.

http://www.abakon.com/File/staraofertaspecjalna_abakon2010_opis.html

Ja wolałem parterówkę 84 mkw

http://www.abakon.com/File/staraofertaspecjalna_abakon2009_opis.html

z tym, że mamy wersję lekko wypasioną ;)

Edytowane przez Dareckyy

Faktycznie, prawie 100 mkw ma powierzchnia po podłodze, a na poddaszu skosy robią użytkową 76 mkw ...

Podałem ten przykład, żeby pokazać, że można w tej kwocie wybudować domek. No bo jeśli, jak twierdzi jeden forumowiczów T..131, firma A... zarabia lekko licząc 70 tyś na małym domku, to budując systemem gospodarczym za 200 tyś budujesz domek do stanu pod klucz :)

Arturo, jaki projekt wyceniałeś?

Tu są kolejne oferty budowy domów w kwocie, o której mowa w tym wątku

http://www.domymax.pl/domy/grupa/1/

Można i tak ,ale raczej niewiele jest osób zdecydowanych na taką technologię budowy. Koszt wychodzi ok 2000/m2 + montaż domu + jakiś piec.

Ciekawe, czy faktycznie 16cm wełny i 5 styropianu pozwala na uzyskanie: "Współczynnik przenikalności cieplnej ścian zewnętrznych to K=0,18 W/m2K" ?

Dopatrzyłem- koszty montażu od 16000 zależnie od odległości, transport do 30km gratis, potem od 600zł +200 za każde 10km.

Ciekawostka w kalkulatorze: dla 300km- montaż 18tys+ transport 6tys daje razem... 26tys.!!!

Edytowane przez DEZET

Witam

Zastanawiam się nad budową domu jednorodzinnego i czy kwota 220 000 na wybudowanie domku w stanie pod klucz(z fundamentami) jest kwotą wystarczającą. Część pomieszczeń mogę wykończyć sam(panele,kafelki, malowanie)

Odnośnie domku mam takie wymagania: wielkość od 90 do 100 m(parterowy z poddaszem użytkowym). Nie potrzebuje garażu i piwnicy.

Odnośnie architektury nie potrzebuje żadnych udziwnień - może to być prostokąta bryła z dwu-spadowym dachem.

Technologia wykonania to albo dom tradycyjne murowany albo szkieletowy(tylko nie prefabrykowany).

W kwotę tą nie wliczam działki,uzbrojenia,ogrodzenia oraz ogarnięcia podwórka.