DEZET 31.01.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 (edytowane) Linka do projektu nie podam bo projekt robiłem sam kosztował mnie z mapkami 5500.Napiszę tylko co robiły firmy,ściany fundamentowe i reszta ścian murarz,któremu stale pomagałem,posadzki,tynki,okna,dach i podłączenie kaloryferów i całej kotłowni robiły firmy,reszta szwagier któremu pomagałem. "Reszta szwagier..." ... znaczy malowanie? Sorki , nie mogłem się powstrzymać, ale wymieniłeś praktycznie cały dom robiony firmami. 72m2 za 150tys., no co mam powiedzieć? Da się, bo to normalna cena ok.2100/m2. nuvo- twój projekt to kawał chaty, pewnie i 300 to mało, nawet mimo kosmetycznych praktycznie zmian. Edytowane 31 Stycznia 2012 przez DEZET Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joint32 31.01.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Taki z ciebie spec.Malowanie ,gładzie ,kafelki,ocieplenie,instalacja elektryczna,rozprowadzenie wody i podłogówki,strop i podłoga na poddaszu,podwieszany sufit i stelaż z regipsami góra,ogrodzenie ,taras ,schodki przed wej. , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 31.01.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Rozprowadzenie podłogówki - a wyżej piszesz, że firma podłączała.. kaloryfery. I jeszcze tynki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joint32 31.01.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Właśnie podłączała kaloryfery , a nie rozprowadzała rurki.Na tynki trzeba dać przecież gładź no chyba ,że ty na cementowo wapienne malujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuvo 31.01.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Dziękuję za odpowiedź. Fakt, patrząc teraz to mógł być i mniejszy, ale ten nam się tak spodobał... na wiosnę zaczynamy... nie musimy się wprowadzać w ciągu roku, mamy gdzie mieszkać, także mamy nadzieję, że powoli, powoli... i marzenia się spełnią... Najgorzej jest zacząć, a potem już widząc ten nasz cel będzie tylko lepiej My działkę mamy sporą bo 25m x 100m na szczęście babcią nam ją przepisała. Gdybyśmy mieli zaczynać budowę od zakupu działki... nigdy byśmy się na nią nie zdecydowali. A co sądzicie o tym stropie? Teriva czy lany? Może ktoś się wypowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 31.01.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 "Reszta szwagier..." ... znaczy malowanie? Sorki , nie mogłem się powstrzymać, ale wymieniłeś praktycznie cały dom robiony firmami. 72m2 za 150tys., no co mam powiedzieć? Da się, bo to normalna cena ok.2100/m2. nuvo- twój projekt to kawał chaty, pewnie i 300 to mało, nawet mimo kosmetycznych praktycznie zmian. nabijacie się a on zrobił to do czego dąży większość piszących w tym temacie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuvo 31.01.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Nuvo, tu masz cały wątek o M-131. To był kiedyś mój projekt - faworyt, jednak trochę jak dla mnie za duży i za drogi. Crazy ten temat śledzę na bieżąco, ale dziękuję ;D Czy wybrałeś już inny projekt? My też szukaliśmy innych (mniejszych), ale ciągle wracaliśmy do tego... i tak już został. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wódowlaniec 31.01.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Dziękuję za odpowiedź. Fakt, patrząc teraz to mógł być i mniejszy, ale ten nam się tak spodobał... na wiosnę zaczynamy... nie musimy się wprowadzać w ciągu roku, mamy gdzie mieszkać, także mamy nadzieję, że powoli, powoli... i marzenia się spełnią... Najgorzej jest zacząć, a potem już widząc ten nasz cel będzie tylko lepiej My działkę mamy sporą bo 25m x 100m na szczęście babcią nam ją przepisała. Gdybyśmy mieli zaczynać budowę od zakupu działki... nigdy byśmy się na nią nie zdecydowali. A co sądzicie o tym stropie? Teriva czy lany? Może ktoś się wypowiedzieć? Jeśli chodzi o koszty to po moich obliczeniach teriva i lany wychodzą podobnie.Ja zrobiłem terivę ale jakbym jeszcze raz robił to chyba wybrałbym lany.Wybór należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fpk 31.01.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 owszem, ale ja odpowiadałem na pytanie fpk, i nie chciało mi się przeglądać tych 3400 postów, dlatego podałem pierwszy znaleziony:-) Widzisz, ja przeczytałem te 3400 postów i wiem że już dawno temu zgodziliśmy się że o działce nie ma co dyskutować, bo ceny mogą się różnić diametralnie. Zgodzisz się chyba, że działka może kosztować 20 tyś a może i 200 więc stwierdzenie "z działką będzie ciężko sie zmieścić" itp. jest o tyle bez sensu ze ta działka może być na zadupiu za grosze i będzie kosztowała mniej niż kotłownia albo kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuvo 31.01.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Jeśli chodzi o koszty to po moich obliczeniach teriva i lany wychodzą podobnie.Ja zrobiłem terivę ale jakbym jeszcze raz robił to chyba wybrałbym lany.Wybór należy do Ciebie. A dlaczego lany? Coś się dzieje teraz z terivą? My słyszeliśmy, że jak lany to słychać "wszystko" co się na górze dzieje, a teriva, że znowu wywiercić coś w niej to pół sufitu odpada A masz ceramikę czy zwykłą terivę? Bo tu też podobno są różne rodzaje? Dopiero w weekend wybieramy się na składy w tym temacie, dlatego tyle moich pytań. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 31.01.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 nabijacie się a on zrobił to do czego dąży większość piszących w tym temacie.... Nie nabijam się z tego, że wybudował, śmiesznie po prostu wyszło joint32-ego wyliczenie prac. Przy takiej powierzchni koszty spadły, dolicz do tych 72m2 jeszcze średnio 30, bo tak przeważnie chcemy budować- 30x2100=63000 zł. Razem da ok. 220tys. Mylę się? joint32- można malować tynki tradycyjne- to zależy jak dokładnie są wykonane- kiedyś tylko takie były. Można nie kłaść gładzi na tynki, gdy... są gipsowe. Dla mnie nie ma różnicy jaki tynk będzie (ma być równy) - nie przekonują mnie "teorie" o oddychaniu ścian, itp. gdy na ścianie jest 20-30cm styropianu i szczelne powłoki malarskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oskard 01.02.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Widzisz, ja przeczytałem te 3400 postów i wiem że już dawno temu zgodziliśmy się że o działce nie ma co dyskutować, bo ceny mogą się różnić diametralnie. Zgodzisz się chyba, że działka może kosztować 20 tyś a może i 200 więc stwierdzenie "z działką będzie ciężko sie zmieścić" itp. jest o tyle bez sensu ze ta działka może być na zadupiu za grosze i będzie kosztowała mniej niż kotłownia albo kuchnia. Pewnie, że się zgodzę. Dlatego napisałem, że będzie ciężko, a nie niemożliwe. Zauważ jednak, że kupując działkę na zadupiu przeważnie trzeba się liczyć z większymi kosztami doprowadzenia mediów, a pewnie i kawałek drogi dojazdowej trzeba zrobić. Oczywiście pewnie są przypadki, że za grosze ktoś kupił działkę z mediami w granicy dobrze skomunikowaną, choć na zadupiu, ale to są pojedyncze przypadki. A tak na marginesie, to w poprzednich postach dałem prostą i zwięzłą odpowiedź bez szerszego kontekstu na proste pytanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wódowlaniec 01.02.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 A dlaczego lany? Coś się dzieje teraz z terivą? My słyszeliśmy, że jak lany to słychać "wszystko" co się na górze dzieje, a teriva, że znowu wywiercić coś w niej to pół sufitu odpada A masz ceramikę czy zwykłą terivę? Bo tu też podobno są różne rodzaje? Dopiero w weekend wybieramy się na składy w tym temacie, dlatego tyle moich pytań. Dzięki. Lany strop jest mocniejszy i sztywniejszy co powoduje ,że lepiej spaja ściany.W terive za to odpowiedzialny jest wieniec+ ewentualne stężenia ,wymiany itp. Teriva ma lepszą akustykę ale jest grubsza od lanego.Ja wybrałbym chyba lany dlatego ,że parter wymurowałem na 3m wys. + teriva z nadbetonem + 2cm styrop.+wylewka 5cm = dużo kombinacji co by schody nie były za wysokie(lany jest cieńszy).Mury zrobiłem na 3m wys. ponieważ będę robił sufity podwieszane,może nawet wielopoziomowe nad którymi schowie wszelakie instalacje elektr. ,CO itp.Zawsze będę mógł ewentualnie coś dołożyć lub przerobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wódowlaniec 01.02.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Jeśli chodzi o rodzaj terivy to kupiłem ten z pustaków żużlowych.Oczywiście sugerowałem się ceną ale opinii złych o tym producencie nie słyszałem i ogólnie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oskard 01.02.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Jeśli chodzi o rodzaj terivy to kupiłem ten z pustaków żużlowych.Oczywiście sugerowałem się ceną ale opinii złych o tym producencie nie słyszałem i ogólnie jestem zadowolony. Rodzaj pustaka nie ma znaczenia, to tylko wypełnienie żeby betonu za dużo nie poszło, całą nośność stropu zapewniają belki na których się owe pustaki opierają wraz z nadbetonem. W terivie na pewno mniej zbrojenia idzie w stosunku do płyty, nie wymaga pełnego deskowania i stemplowania stropu, w zależności od rozpiętości wystarczy podparcie belek w jednym lub w dwóch miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 01.02.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Crazy ten temat śledzę na bieżąco, ale dziękuję ;D Czy wybrałeś już inny projekt? My też szukaliśmy innych (mniejszych), ale ciągle wracaliśmy do tego... i tak już został. Tak, projekt jest indywidualny, ale bardzo wzorowałem się na projekcie M-130, tego samego biura co M-131. Tu masz link do mojego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 01.02.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Crazy bardzo funkcjonalny ten twój domek Osobiście lubię parterówki, ale gdybym miała wybrać dom z poddaszem to właśnie z takim układem pomieszczeń jak u ciebie. Fajny salon, niemała kuchnia, dodatkowy pokój na parterze, garderoba i pralnia na poddaszu- idealnie Jaka będzie powierzchnia użytkowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joint32 01.02.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 DEZET czytaj ze zrozumieniem pisałem przecież ,że tynki mam cementowo wapienne i nie powiesz mi ,że nie trzeba ich gładzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 01.02.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Crazy bardzo funkcjonalny ten twój domek Osobiście lubię parterówki, ale gdybym miała wybrać dom z poddaszem to właśnie z takim układem pomieszczeń jak u ciebie. Fajny salon, niemała kuchnia, dodatkowy pokój na parterze, garderoba i pralnia na poddaszu- idealnie Jaka będzie powierzchnia użytkowa? Dom będzie miał około 135mkw p.u., a po podłogach jakieś 160mkw, nie licząc oczywiście garażu. Ja też wolę parterówki, ale moja działka ma tylko 20,65m szerokości, więc trochę mało jak na parterówkę, która wyszłaby trochę "wagonowata". Bez garażu jeszcze by się jakoś zmieściła, ale ja chciałem garaż. Projektując starałem się maksymalnie dom uprościć, żeby było taniej i funkcjonalniej. Zawsze mogę garaż dobudować w późniejszym terminie, jako oddzielną konstrukcję, tylko fundament wyleją od razu razem z domem. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 01.02.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 DEZET czytaj ze zrozumieniem pisałem przecież ,że tynki mam cementowo wapienne i nie powiesz mi ,że nie trzeba ich gładzić. Napisałem: ".... można malować tynki tradycyjne- to zależy jak dokładnie są wykonane- kiedyś tylko takie były. Można nie kłaść gładzi na tynki, gdy... są gipsowe." Podkreśliłem teraz, to co istotne, bo chyba nie zrozumiałeś. Nie jest konieczne ich gładzenie, jeśli mieszkańcowi nie przeszkadza ich chropawa faktura. Poza tym gładź umożliwia też zakrycie fuszerki murarza, więc będzie uważał, że to konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts