gnieka 07.02.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 właśnie dzisiaj wszystko przeliczaliśmy i policzył o 100szt więcej,ale to dlatego,że podniesiemy na poddaszu o jedną cegłę,właśnie znalazłam hurtownię ekosklad.pl i mają porotherm 25 od 4,35zł,ciekawe ile za transport,szukam dlaej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnieka 07.02.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Też coś wiemy o tym "wietrze w oczy" Ale to pewnie nie jeden inwestor przeżywa takie chwile. Ostatnio, jak żaliliśmy się Panu od montażu stolarki okiennej, ile to mieliśmy problemów od początku budowy, określił, że niektórych, jak pech dopadnie, to długo nie opuszcza. I że już kilku takich "pechowców" w życiu spotkał. No niezbyt to pocieszające, ale póki co, nadal wierzymy, że co złe, na dobre się kiedyś odmieni to mnie pocieszyłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koka1 07.02.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Ale inni mówią, że trzeba pozytywnie myśleć. A w kryzysowych momentach - nie załamywać się i szukać, szukać i pytać. Tylko tak możemy budżetowi dopomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnieka 07.02.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 nie mam pojęcia jakbym się czuła mając kredyt na budowę i na koniec,że go braknie na dokończenie budowy,to chyba koszmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnieka 07.02.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 firmy spoza województwa liczyły sobie nieźle za dojazd więc wychodziło podobnie,wolę mieć kogoś na miejscu i być w ciągłym kontakcie,przed wyborem firmy robiliśmy tzw,casting" i długo szukaliśmy,w projekcie mamy kominek i jeden komin musi być,a ten drugi wolimy zostawić na czarną godzinę jeśli coś by się pozmieniało i warto byłoby zmienić na np węgiel,wiem już że są tańsze i to o wiele,a zanim podpiszemy kolejną umowę(na dany etap)sami zadecydujemy gdzie kupimy materiały,dlatego pytam gdzie i za ile można kupować łącznie z trasportem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 07.02.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) No właśnie, ciepło z mec, to po co Tobie w ogóle kominy? Zainwestowałbym w rekuperator i jeszcze potem oszczędził na cieple, za które trzeba zapłacić ciepłowni. Zamiast cegieł radziłbym suporeks. Popatrz tutaj: http://www.alltrade.pl/ można porównać ceny, transportem możesz sobie nie zawracać głowy- poważne firmy jadą gdzie kto chce, u mnie transport jechał prosto z fabryki koszt w cenie materiałów ,a i tak było taniej o 3-4zł na sztuce suporeksu 24x24x59 niż w okolicy!! Policzyłem szybko suporeks kosztuje od 6,50 do 7zł- taki sam wymiar porothermu (1,5 bloczka) wychodzi 8,36zł, więc co tańsze? Edytowane 7 Lutego 2012 przez DEZET Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnieka 07.02.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 te kominy muszą być,ale na pewno nie takie drogie,jutro będziemy wydzwaniać po hurtowniach z całego kraju,zobaczymy,jeśli mogę prosić tak w skrócie i "po polsku" to to jest suporeks i czym się różni od porothermu?dziękuję bardzo za zainteresowanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 07.02.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 te kominy muszą być,ale na pewno nie takie drogie,jutro będziemy wydzwaniać po hurtowniach z całego kraju,zobaczymy,jeśli mogę prosić tak w skrócie i "po polsku" to to jest suporeks i czym się różni od porothermu? dziękuję bardzo za zainteresowanie:) I o czym mamy rozmawiać, jak nie znasz podstawowych materiałów budowlanych?! Wejdź na stronę ,którą wyżej podałem- są tam zdjęcia materiałów budowlanych. Suporeks = beton komórkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnieka 07.02.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Napisał gnieka te kominy muszą być,ale na pewno nie takie drogie,jutro będziemy wydzwaniać po hurtowniach z całego kraju,zobaczymy,jeśli mogę prosić tak w skrócie i "po polsku" to to jest suporeks i czym się różni od porothermu?dziękuję bardzo za zainteresowanieI o czym mamy rozmawiać, jak nie znasz podstawowych materiałów budowlanych?!Wejdź na stronę ,którą wyżej podałem- są tam zdjęcia materiałów budowlanych. Suporeks = beton komórkowy a za taką pomoc dziękuję serdecznie....pozostawiam bez komentarza....a beton komórkowy doskonale wiem co to jest,tylko nazwy nie skojarzyłam,ok o nic więcej nie pytam bo widać,że czasem nie warto,następnym razem poprostu nie czytaj moich wpisów,pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 07.02.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 a za taką pomoc dziękuję serdecznie....pozostawiam bez komentarza.... a beton komórkowy doskonale wiem co to jest,tylko nazwy nie skojarzyłam,ok o nic więcej nie pytam bo widać,że czasem nie warto,następnym razem poprostu nie czytaj moich wpisów,pozdrawiam:) Przepraszam, bo wzięłaś to bardzo do siebie, ale czasem lepiej chwilę pomyśleć niż zadawać takie pytania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnieka 07.02.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 wcześniej napisałam,że nie możemy z nich zrezygnować,no i nie chcemy ale na pewno nie za taką cenę, a pisałam do Was bo gdzieś muszę zaciągnąć obiektywnej opinii,już wiem na czym zaoszczędzić bo każdy zakup planuję z dokładnym skalkulowaniem(no może poza spartaczoną robotą),strasznie jestem ciekawa co na to wykonawca,już raz wyrzuciłam pieniądze w błoto i więcej tego nie zrobię,stąd czasem niestosowne pytania,najbardziej wkurzył mnie fakt,że jak w tv zaczeli mówić o kryzysie i że rząd chce "powrócić" do tego co było,czyli domy dla bogatych i do łask wrócą mieszkania z wielkiej płyty to wszyscy nagle podnoszą ceny!!!!!!!!!!!!!!! gdzie nie zadzwonie to mówią cyt.:taniej pani nie znajdzie....to ostatni moment bo ceny poszybują w górę.....wszystko poszło w górę i budowlanka też nie wiem kogo oni "sadzają na tych telefonach" jutro ciąg dalszy poszukiwań dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 07.02.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 dokładnie,taniej będzie bez umowy i tak zrobiliśmy za pierwszym podejściem,ekipa spartoliła robote a nawet nie miałam jak pociągnąć ich do odpowiedzialności,także bez umowy ani rusz, i na co Ci ten vat o ktorym pisalas wczesniej, zatrudniasz ekipe na umowe o dzielo i masz co najwyzej do placenia dochodowke zawsze to mnie nic dochodowka i vat, do tego materialy nie sa az tak drogie, skoro masz drogi porotherm to poszukaj czegos innego , przeciez placisz ekipie za budowe i jak zmienisz im material to ceny nie podniosa, do tego kominy jakas chora suma, mnie wyceniano komin na jakies 2400 z ociepleniem + okolo 600 za wentylacje , ceny juz z dotawa ceny np z krakowa , porotherm 25 - 5,10 brutto , leier 25 - 4,2 brutto , leier 11,5 - 3,2 brutto , dachowka ceramiczna okolo 30-32 zl za metr , beton jakies 230 m3, to sa ceny tak na szybko bez negocjacji i proszenia o rabat a zawsze mozna cos ugrac i sie dogadac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.02.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (oczywiście pomijam posadzki i tynki bo tego nie opłaca się robić samemu). Dlaczego nie opłaca się robić samemu? Za robociznę w mojej okolicy biorą 15zł/m2, przypuśćmy że jedną ścianę zrobię w jedno popołudnie (da się) można przyzwoicie zaoszczędzić. Tynkowałem prawie całą piwnicę z zewnątrz by nabrać wprawy przed środkiem. Nie jest to wcale takie trudne mimo braku maszyny do narzucania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 08.02.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 My też będziemy tynkować sami bo na tym właśnie można bardzo dużo zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 08.02.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 To nie jesteśmy jedyni? mąż lubi takie zabawy jak tynkowanie, wprawiał się na piwnicy i w DE, z kuchnią łazienką nie będzie problemu bo tam i tak przyjdą kafle, meble..z salonem zobaczymy jak wyjdzie, na jednej ścianie ma być struktura więc nie ma sensu robić ściany na szkło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnieka 08.02.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 my również w środku planujemy większość prac wykonać we własnym zakresie i tym razem z pomocą(np.taty,brata czy szwagra)w między czasie sprzedamy mieszkanie i chyba pójdzie łatwiej, po wielu telefonach i rozmowach dochodzę do wniosku,że coś tu na opolszczyźnie z tymi cenami nie tak,skoro piszecie,że porotherm za 5,10 brutto a najtańsza 5,83 w hurtowni w Opolu i 5,30 spod Częstochowy?a pozostałe podobnie,jeśli mogę to proszę o namiary do hurtowni w Krakowie gdzie cena była za 5,10.z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 08.02.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Ja teraz robię wyceny na BK i mam nadzieję, że ceny mnie nie powalą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motylek0503 08.02.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 witam mam pytanie odnośnie materiałów budowlanych czy kupujecie z firm internetowych np. allegro zauważyłam że są tańsze od hurtowni z moich okolic jestem z woj. kujawsko- pomorskie z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wódowlaniec 08.02.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 witam mam pytanie odnośnie materiałów budowlanych czy kupujecie z firm internetowych np. allegro zauważyłam że są tańsze od hurtowni z moich okolic jestem z woj. kujawsko- pomorskie z góry dzięki Oczywiście ,że kupując przez neta można dużo zaoszczędzić pod warunkiem że cena za transport jest sensowna.Ja np. znalazłem przez neta pustaki wentylacyjne podwójne za 9zł szt. , w okolicznych hurtowniach były po 16zł a w castoramie 24zł.Sprzdawca ma filię niedaleko Bielska więc odebrałem je we własnym zakresie. Na każdej rzeczy idzie zaoszczędzić pod warunkiem ,że na spokojnie się spenetruje rynek i nie przepłaci się bezsensownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnieka 08.02.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 ja też już wysiadam,no nie mogę znaleźć taniej porotherm 25,zamienić nie mogę bo to nośne,działowe będą inne,jedynie mogę dać odpowiednik pichler25,teraz szukam opinii na temat zamiany,czy warto,pewnie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts