msdracula 08.02.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 he he u nas też każdy się pyta czy schron a tak jest w projekcie, fundamentu przecież odchudzać nie będę na same ławy poszło pól tony Myslę, że terriva jest porównywalna tylko deski na przykład będą do użytku podczas całej budowy a nie tylko jako koszt do stropu. No i trzeba brać poprawkę, że jest wyzszy i pamiętać gdzie idą belki przy późniejszych instalacjach, bo ciężko kuć, przy lanym możan sobie zostawić lukę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 08.02.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Gnieka a jaki strop masz w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnieka 08.02.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 msdracula-widziałam zdjęcia z dziennika,gratuluję,faktycznie można porównać do schronu;)ja piwnicy nie mam i takich efektów podczas budowy też nie miałam;)fajne zdjęcie tam gdzie stoisz w samym wykopie:)nadal rozważam wszystkie za i przeciw,ale głównym czynnikiem wiadomo będzie cena,wykonawca wycenił tak jak było w projekcie,wszystko dosłownie do jednej przysłowiowej "śrubki",także szukam dalszych rozwiązań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnieka 08.02.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 pisałam post wcześniej-terive Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 08.02.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 My zostawiliśmy strop jak w projekcie, czyli zostaje lany Ale tutaj tak samo wiele przeciwników jak zwolenników pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnieka 08.02.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 pewnie okaże się w praktyce,który lepszy,musimy spotkać się tu za parę ładnych lat;)i porównać;)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 08.02.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 W domu w którym mieszkam jest terriva ale robiona ponad 10lat temu i bardzo popękała widac jak idą pustaki. Więc chyba trochę bardziej niż przy lanym liczy się ekipa która to robi, u nas spartolili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 08.02.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 DEZET a ty z czego budowałeś? bo widzę BK ale nie wiem jaki u nas na strop jest tona stali z małym kawałkiem Zwykły BK z Prefabet Osława Dąbrowa. Kupowany ze względu na łatwość obróbki. Strop mam z wiązarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 09.02.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 u nas w projekci teriva, zmienilismy na lany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 09.02.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 a u nas odwrotnie-w projekcie lany,zmieniliśmy na terrivę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnieka 09.02.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 alic-dlaczego zmieniliście na terive?wiem,że terive trzeba ułożyć tak jak "mówi" producent i żeby nie pękał,trzeba belki co ileś tam dać dla rozłożenia ciężaru,łatwiej dla firmy,teriva jeśli jest dobrze położona nie powinna pękać,a i ponoć jest "cichsza" od lanego,jak na razie ciężko powiedzieć jak jest w praktyce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 09.02.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 prościej,szybciej,taniej,dla mnie same plusy,a firma solidna,wszystko poprzeliczane,kierownik budowy zatwierdził,terriva jest grubsza od lanego i podnieśliśmy dom o jeden pustak,ścianka kolankowa ma ponad metr,pokoje na poddaszu przestronne i ustawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnieka 09.02.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 u nas też teriva wychodzi taniej,i też podnosimy o jedną cegłę,firma też poleca terive i zna się na tym,nawet daje gwarancję,a kbud za zmianę w projekcie na lany oczywiście sobie policzy,pewnie firma za lany podniesie też robociznę,także raczej zostaniemy przy tym jak jest w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 09.02.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 No to ja się wyłamuję- ja mam strop drewniany.Czy ktoś z szanownych może ma podobnie i nie planuje zmienić?Nasze poddasze to nieżytkowy strych, choć powierzchnia przyzwoita, ok. 40m, i nachylenie dachu tez dobre. Kusi nas jego adaptacja, ale finanse sprowadzają na ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnieka 09.02.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 strop drewniany ma to do siebie,że jest na pewno cieplejszy niż jakikolwiek betonowy,ale minusem jest hałas,czyli jak np,dzieci bawią się na górze a my siedzimy na dole,wiem bo rodzice taki mają ale że mieszkają sami i "hołota" sobie pojedzie to mają spokój;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 09.02.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Znaczy się, że skrzypi? Nasze dzieci mają (będą miały) swoje pokoje na dole bo to parterowy domek. Na górze zrobimy sobie składzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnieka 09.02.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 nie,nie skrzypi tylko tak jakby dudni,słychać każdy skok,bieganie,jak na przykład grają w piłkę;)albo bawią się w kręgle dla dzieci;)myślę,że dla Was na składzik strop idealny,szkoda w tym momencie podnosić sobie koszta,no chyba,że planujecie powiększyć gromadkę;)zresztą powierzchnia bardzo przyzwoita biorąc pod uwagę fakt,że obecnie mieszkam na 42m2:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 09.02.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 strop drewniany ma to do siebie,że jest na pewno cieplejszy niż jakikolwiek betonowy,ale minusem jest hałas,czyli jak np,dzieci bawią się na górze a my siedzimy na dole,wiem bo rodzice taki mają ale że mieszkają sami i "hołota" sobie pojedzie to mają spokój;) Czy jest cieplejszy to zależy od ilości ocieplenia. Wełna również pozwala na wygłuszenie i nie słychać odgłosów z góry. W starych budynkach w stropie były różne materiały deski owijane słomą i lepione gliną, sieczka, żużel też- nie zapewniały wygłuszania dźwięków. Czytałem na forum - ktoś mówił , że nie słyszy wołania z góry, ale wełny miał sporo. Dla dociekliwych-np. Rockton. Poza tym konieczne są też odpowiednie warstwy podłogi- do wyszukania w google. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 09.02.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 u nas jest drewniany nad poddaszem ( wyżej jest strych dość spory ) no i fakt słychać wszystko jak ktoś po nim chodzi, ale u nas było to robione dawno temu, teraz są pewnie jakieś lepsze rozwiązania my drewniany będziemy mieli też nad poddaszem tylko strychu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 09.02.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) Czy jest cieplejszy to zależy od ilości ocieplenia. Wełna również pozwala na wygłuszenie i nie słychać odgłosów z góry. ...Czytałem na forum - ktoś mówił , że nie słyszy wołania z góry, ale wełny miał sporo. Dla dociekliwych-np. Rockton. Poza tym konieczne są też odpowiednie warstwy podłogi- do wyszukania w google. W projekcie jest ocieplenie wełną mineralną Isover. Mam nadzieję, że to też dobre. Rocton sobie zapisuję -będzie do rozważenia Edytowane 9 Lutego 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts