Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja wybrałem beton komórkowy, bo silikat i ceramika do mnie nie przemawiają- ceramika w szczególności - popieram słowa K160.

Z BK mogę robić co chcę, bez zrywania mięśni, a stawianie ściany jest proste i szybkie. Otwory, bruzdy to żaden problem.

Powiem więcej- ciąłem BK na ścianki działowe, bo mi dużo zostało 24cm- jakieś 2 palety. Z innym materiałem byłoby to... prawie niemożliwe.

Jakbym miał jeszcze raz budować to raczej z bloczka komórkowego.Ceramika P+W to pomyłka na jaką dałem się skusić.Przez wszyskie fugi pionowe (P+W) wieje tak ,że aż strach.Bardzo chętnie poznałbym opinie inżynierów na ten temat.Pewnie odpowiedź byłaby taka ,że "ten typ tak ma".Przed klejeniem styropianu będę musiał zaszpachlować klejem wszystkie pionowe fugi.Polak zawsze mądry po szkodzie!

To ciekawe, u mnie nie wieje przez fugi. Ale dziś przyjrzę się im dokładniej :D

Wszystko zależy od jakości danego bloczka- sporo opinii już czytałem na forum o krzywiźnie ceramiki.

Na początku myślałem też o betonie komórkowym z P+W, ale cena była znacznie wyższa a murując samemu łatwiej zakleić szparę niż kombinować, jakby coś nie wyszło idealnie z wpustami.

no dobra, ale niektóre bloczki betonowe też mają P+W.(solbet, ytong), i też ucieka ciepło? my mamy plan, by dom ocieplać wełną mineralną. Rozważaliśmy także i beton komórkowy i silikaty, porównujemy ceny, wady i zalety. Trochę to przed nami. A co do budowy, to owszem, większość prac samodzielnie. Rysunki szczegółowe mam, czytałam też dzienniki budowy osób, które stawiały skrzata i dla mnie ogólnie ok. Owszem, marzyła nam się Jesienna zaduma z muratora,ale to już tylko możemy "zadumać".

co do "promocji" :) to słowo w tym znaczeniu, nie oznacza: kupić chłam byle jaki, aby taniej, tylko kupić porządnie,ale za to nie przepłacić.

Mam tylko nadzieję, że uda nam się wiosna-lato kupić działkę i zacząć załatwiać formalności, aby w przyszłym roku ruszyć z budową

Co do silikatów...mieszkamy w bloku, nowym z 2010roku, wybudowanym z silki powiem tak,albo całkowicie zwalona robota, albo materiał się nie nadaję do tak dużego obiektu.

Wszystko zależy od jakości danego bloczka- sporo opinii już czytałem na forum o krzywiźnie ceramiki.

Na początku myślałem też o betonie komórkowym z P+W, ale cena była znacznie wyższa a murując samemu łatwiej zakleić szparę niż kombinować, jakby coś nie wyszło idealnie z wpustami.

jak nie krzywo to dziurawo ...

jak nie kruche to za twarde ...

a to sie styropian na plackach odkleił ...

a to kołki mostki robią ...

ja ciągle nie mogę się dopatrzeć jakiejś większej wady klocków styropianowych;)

ja mam bk H+H na pióro-wpust kl 400 dobrze się z niego morowało ale jest trochę miękki.

pozdrawiam

Beton komórkowy ma różne klasy twardości- 400-tka jest miękka, za to lepiej izoluje akustycznie.

Standardowa to odmiana 600.

"kamaar no dobra, ale niektóre bloczki betonowe też mają P+W.(solbet, ytong), i też ucieka ciepło?"

Pisałem, że niektóre BK mają P+W, ale np. ytong jest niższy od BK i trzeba go więcej na m2, czyli drożej.

Ciepło nie ucieknie, bo BK w przeciwieństwie do ceramiki jest wymiarowo stabilny. Problem jest przy samodzielnym murowaniu z idealnym poziomowaniem bloczków, bo drobna odchyłka spowoduje "dziury" gdzieś powyżej i zalety P+W diabli wezmą. Zwykły prosty BK można sobie kłaść mniej dokładnie- najwyżej ciut więcej kleju wyjdzie- przy nakładaniu pacą zębatą i tak są to ilości znikome. Niepotrzebna betoniarka, bo klej rozrobimy wiertarką z mieszadłem za 5 zeta w wiaderku za 6zł ;-)

Dlatego do samodzielnego murowania polecam zwykły BK... lub, jeśli ktoś lubi klocki - kształtki styropianowe jak u jaśka, ale kosztu nie znam.

Przez wszyskie fugi pionowe (P+W) wieje tak ,że aż strach.Bardzo chętnie poznałbym opinie inżynierów na ten temat.Pewnie odpowiedź byłaby taka ,że "ten typ tak ma".Przed klejeniem styropianu będę musiał zaszpachlować klejem wszystkie pionowe fugi.Polak zawsze mądry po szkodzie!

to fakt! surowa postawiona ściana z P+W jest bardzoooo nieszczelna. Zamki jak by nie były dokładne i jak by nie były dokładnie dobijane - puszczają!

może i muruje sie to szybciej niż inne materiały...

może jest ... no właśnie? jakie? lepsze?

może nie wymaga takich umiejętności i precyzji jak BK i klej...

szpachlowanie szczelin przed styro nie jest jakieś pracochłonne, ale... wkur#^%

P+W jest dobre... na pierwszy dom.;)

na drugi... nie P+W

na trzeci... chyba klocki styro....

Maciek, a nie lepiej wybudować najtańszą możliwą ścianę, z dowolnego, nawet zimnego materiału (silikat 18cm, MAX 19cm), a zaoszczędzoną kasę włożyć w izolację tej ściany? Ja buduję dom 180m użytkowej, muruję ściany z MAX'a na 19cm, ścianę wzmacniam rdzeniami żelbetowymi i daję 15cm styropianu. Mój budżet na całość to 140 000. Gdyby nie uwarunkowania lokalne, to budowałbym z silikatów, ale nie ma ich na składach w okolicy. Faktycznie w stosunku do ceramiki poryzowanej, kruchej i dziurawej (nie daj bóg z łączeniem na piór wpust) to już wolałbym beton komórkowy na 24cm grubości. Silikaty zdrowe i mocne jak diabli, mogą stać bez tynku i czekać na kasę, nic im zima nie zrobi. No nic ...sorry za wtrącenie.

generalnie mnie trudno sie wypowiadac bo ja dopiero zaczynam z budowa i doswiadczen nie mam, chce wybudowac tanie co nie znaczy ze zbiore do kupy wszystkie najtansze materialy, co do plusow i minusow BK i ceramiki sie nie wypowiadam i tego nie czytam, kazdy chwali swoje bo to lepsze a tamto gorsze, ile moge zaoszczedzic na innym materiale skoro metr sciany mnie wyjdzie za material 42 brutto + zaprawa????

czy p+w sa zle i przez nie wieje? ogladalem dom znajomych budowany w tym roku i nie wieje nic, pewnie jest w tym tez duzo zaleznosci od ekipy ktora budowala , troche od samych pustakow, troche jeszcze od innych rzeczy, wszyscy znajomi z tego buduja to ja tez a w sumie za pozno mam juz na zmiany bo niebawem zaczynam

generalnie mnie trudno sie wypowiadac bo ja dopiero zaczynam z budowa i doswiadczen nie mam, chce wybudowac tanie co nie znaczy ze zbiore do kupy wszystkie najtansze materialy, co do plusow i minusow BK i ceramiki sie nie wypowiadam i tego nie czytam, kazdy chwali swoje bo to lepsze a tamto gorsze, ile moge zaoszczedzic na innym materiale skoro metr sciany mnie wyjdzie za material 42 brutto + zaprawa????

czy p+w sa zle i przez nie wieje? ogladalem dom znajomych budowany w tym roku i nie wieje nic, pewnie jest w tym tez duzo zaleznosci od ekipy ktora budowala , troche od samych pustakow, troche jeszcze od innych rzeczy, wszyscy znajomi z tego buduja to ja tez a w sumie za pozno mam juz na zmiany bo niebawem zaczynam

Zaczynasz przygodę z budową a nie interesuje Cię jakie są plusy i minusy materiałów budowlanych? "Buduję z tego, bo.. znajomi z tego budują" - nie będę komentował, Twój dom, Twoja sprawa. Jak chcesz budować- tanio i sam, czy ekipami (już nie zawsze tanio)? Jeśli nie będziesz sam stawiał ścianek, choćby działowych, to faktycznie nieistotne jest z czego te ściany będą- Ty się nie namęczysz. Ja nie twierdzę, że BK jest tańszy- jest wygodniejszy w obróbce i tyle. Dla laika budującego systemem gospodarczym, jakim jestem to bardzo istotna sprawa.

A u nas nikt znajomy nie budował z silikatów, ba w jednej lokalnej hurtowni pani nie wiedziała, o co ją pytam. :) Uważam, że materiał jest bardzo dobry do budowania etapami, zwłaszcza w sytuacji, gdy w międzyczasie będzie się "dozbierywać" pieniądze. Konstrukcyjna warstwa ściany wychodzi tanio, a ocieplenie można dobrać wedle uznania. Ogólnie można postawić ssz mając mniej gotówki. Jakby coś nie poszło, to silikaty też lepiej zimują bez przykrycia. ;) Ale - trzeba się więcej nadźwigać, trudniej jest ciąć, więc nie polecam przy jakichś fidrygałkach typu liczne okienka, wykusze, wnęki i wypustki, do bruzdowania i wiercenia puszek też trochę cięższy sprzęt jest potrzebny. Na pewno przy samodzielnym murowaniu łatwiejszy będzie BK, ale z silikatów też się da.

to fakt! surowa postawiona ściana z P+W jest bardzoooo nieszczelna. Zamki jak by nie były dokładne i jak by nie były dokładnie dobijane - puszczają!

może i muruje sie to szybciej niż inne materiały...

może jest ... no właśnie? jakie? lepsze?

może nie wymaga takich umiejętności i precyzji jak BK i klej...

szpachlowanie szczelin przed styro nie jest jakieś pracochłonne, ale... wkur#^%

P+W jest dobre... na pierwszy dom.;)

na drugi... nie P+W

na trzeci... chyba klocki styro....

Zależy kto muruje i jak kontroluje. Ja mam postawiny PTH dryfix ( bez sczelin poziomych ) i nic nie wiało przez szczeliny pionowe ( które i tak wypełniłem pianka poliuretanową z obu stron - zależało mi na szczelności ściany ) . Tak więc chcesz mieć dobrze i tanio bez wysiłku - tak sięnia da. Nie masz dwu lewych rąk i masz trochę czasu wolnego to zamist gapić się w TV popraw w czym będziesz mieszkał. Niedopilnowałeś murarzy, masz dwie lewe ręce to pisz na forum ,, sciana na PW jest beee bo jest nieszczelna ''

PS, bez urazy za te dwie lewe.

U nas silikaty i tradycyjna zaprawa. Zasadniczo da się budować ze wszystkich materiałów uznanych za budowlane i jeszcze innych niekoniecznie uznanych.;)

http://4.bp.blogspot.com/_kxPG6y8Qctk/TUzoYdoYE5I/AAAAAAAAjJg/jB3NBgazkow/s800/Bottle%2BHouse%2B%25287%2529.JPG