Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak czytam coś takiego to zawsze mnie zastanawia skąd takie ceny. 600 zł za betonowe schody? Trepy po 120 zł to chyba nieobrobiona sosna czyli do wymiany po kilku latach (miękkie drewno), barierka za 1500 zł? Możesz pokazać zdjęcia tych schodów? No i nie doliczyłeś najważniejszego kosztu - stropu. W parterówce nie trzeba robić stropu. Ale to znów nie ten wątek ;-)

moze ty sie o ceny nie pytasz i placisz tyle ile powiedza , ja sie pytam o wszystko

na schody budowlaniec mi wyliczyl okolo 2 m3 betonu, na zbrojenie 4 prety fi10 po 12 m , szalunek mam z desek ktore i tak kupuje, piszesz w temacie o domku za 200tys a chcesz zlote schody i d otego zlote porecze - wez moze juz przestan

schody widzialem po 500 zl za stopien, w ladnym sklepiku w centrum krakowa, gdzie place za wynajem lokalu frontowego, za milego sprzedawce itd itp

a teraz moja wersja , znalazlem producenta w krzeszowicach, stopien debowy z malowaniem, grubosc 4 cm - 120 sztuka , jedynie co to montaz po mojej stronie bo on to produkuje a nie montuje - troche checi i mozna wiele rzeczy znalesc taniej

barierka najzwyklejsza z nierdzewki, mnie sie taka podoba bo jest nowoczesna, buduje domek nowoczesny i takie elementy wykonczenia mnie interesuje i nie widze w tym nic niezwyklego ze 500 zl za metr barierki to duzo, na allegro roi sie od ofert barierek po 300 zl za metr

wiec tlumacze po raz kolejny, ja sie nie kluce ze parterowka jest lepsza/gorsza , tansza / drozsza, jak sie wczesniej wszystko zaplanuje to mozna i materialy kupic tansze, i ekipe dokladniej dobrac i podpytac o wszystko , koszt dachu nigdy nie jest maly , drewna wiezby rowniez, fundamenty to tez dosc spory koszt

a np w przypadku mojego domku mam sciane kolankowa 135 cm na gotowo, ocieplenia calego poddasza wedlug projektu mam raptem 75 m2 od srodka

moze mi powiesz ze okien tez nie kupilem w tej cenie? bo przeciez okna dachowe sa drogie . tylko skad ja mam te ceny na fakturze?

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zielony ja się nie gniewam, może odebrałam to zbyt osobiście. Wiem, że jest wiele drogich rzeczy m.in dach ale wiedzieliśmy ile kosztuje, nic nas nie zaskoczyło, piwnica to wymóg terenu m.in. ale też męża ;) zresztą ona nas nie wyniosła tak dużo jak się wydaje. Na dzień dzisiejszy wiem, że już sporo zaoszczędziliśmy, bo nie budujemy "na hurra" i robimy dużo sami i dużo jeszcze zrobimy.

Zielony ja się nie gniewam, może odebrałam to zbyt osobiście. Wiem, że jest wiele drogich rzeczy m.in dach ale wiedzieliśmy ile kosztuje, nic nas nie zaskoczyło, piwnica to wymóg terenu m.in. ale też męża ;) zresztą ona nas nie wyniosła tak dużo jak się wydaje. Na dzień dzisiejszy wiem, że już sporo zaoszczędziliśmy, bo nie budujemy "na hurra" i robimy dużo sami i dużo jeszcze zrobimy.

no faktycznie z młodością jest inaczej - macie sporo wiecej czasu na budowe niz ja - po półmetku to juz sie człowiek spieszy, żeby zdażyć się tą osławioną kawa na tarasie nacieszyc, a nie spędzać czas w pracy spłacając banki.

Dusiaka taka duża powierzchnia dachu? to jestem w szoku, u mnie jest 230...A ceny spore jak na taki prosty dach, może szukajcie jeszcze?

msdracula - a no właśnie, kawał dachu, dużo drewna na więźbę, a mikało być tak tanio...

Zaczynamy kombinować, żeby samemu kupić materiał. Robociznę nam wyceniają różnie: 40-65 pln/m, tj. 9,6-15,6 tys pln. Zaczynamy tez myśleć o dachówce cementowej, zawsze kilka tysięcy taniej by wyszło.

znajomi kupili jesienia dachówke cementową czarna po 19,9 za m2

my za ceramiczna płaciliśmy ok. 30 zł za metr

sama wielkość powierzchni dachu to nie wszystko - nie masz róznych cudacznych koszy i gasiorów, więc ekipa nie może tak duzo wołac, bo maja prostą robotę. nie dajcie się, szukajcie firm rodzinnych, najlepiej na wsi.

jeżeli macie etap budowy, w którym zakup materiału jest względnie prosty (niewiele elementów powszechnie dostepnych na rynku - np. materiał na ściany, dach, beton w gruszce na fundamenty) - to raczej tanie wychodzi kupić samodzielnie materiał (po castingu oczywiście). Zauwazyłam, że firmy budowlane chyba jakis narzut sobie za ten materiał narzucają. A zakup np. bloczków z transportem z HDS to naprawde nie jest wielki problem. Ogólnie firmy sa droższe niz działalności jedno-dwuosobowe.

Edytowane przez Zielony ogród

Siwiki ja nigdzie nie napisałam, że likwidujemy kolumny ze względu na koszty, napisałam, że nam się nie podobają. A to odkąd zobaczyliśmy projekt dom w werbenach N, tam nie ma kolumn i tak chcemy zrobić ;)

A skąd wniosek, że teraz się zorientowałam, że nasz dom wyjdzie drogo i nagle tniemy koszty? wszystkie zmiany były zrobione na etapie adaptacji, koszty znaliśmy od początku, na razie są niższe niż przewidywane, od początku idziemy zgodnie z planem. Dlaczego piszesz że się porywamy z motyką na słońce? znasz naszą sytuację tak dobrze?

Edytowane przez msdracula

Draculo, obawiam się, że te wszystkie insynuacje pod twoim adresem biora sie stąd, że pojawiłas się ze swoim jakby nie patrzec całkiem wypasionym domem na tym wątku, wśród właścieli stodółek i gołębników, którze nie dość że skromne projekty maja, to jeszcze szukaja, co by tu obciąć...ha ha

nie obrażaj się, tu tak jest

w ogóle po co sie obrażać i denerwować, skoro wszyscy anonimowi są

mam nadzieje że teraz dla odmiany właściele stodółek i gołębników sie nie obrażą. mój dom przez osobę z rodzina został nazwany "szopą pod lasem" - nie obraziłam się.

Zielona szczerze mówiąc to się spodziewałam, że ktoś w końcu kiedyś zapyta co ja tu robię z tym projektem :D nie jest to najtańszy projekt, nie jest to dom w cenie mieszkania, ale da się go zrobić taniej. I chyba jak każdy, czy ze skromnym projektem, czy z większym liczę każdą złotówkę i szukam gdzie taniej, jak lepiej itp.

no chyba, że ktoś buduje z developerem i go guzik obchodzi za ile ma kupiony BK :D

A wypasiony to on może na avatarze jest ,ale w środku to mały domek :)

Tylko kurcze jedno mnie martwi ;) sprawiam wrażenie mało rozgarniętej młodej siksy? :p

A dlaczego szukasz firm z materialem? To napewno wyjdzie Ci drozej, bo placisz drozej za material (kazdy sobie doliczac iles procent) no i jezeli rozbijasz na poszczegolne etapy i ktos ma przyjsc tylko na fundament to musi odpowiednio zarobic - wez ekipe na caly dom wyjdzie tanio. MOj fundament kosztowal cos ponizej 15 tys (dom 15x8) za materialy. Dach - jakas masakra. Co to za dachowka??

Jezeli jest drozsza, to za dom pietrowy nie placilabym chyba nic - btw przy domu pietrowym dochodzi klatka do ogrzania, o ktorej nikt nie mowi.

I po raz kolajne: bardzo waska dzialka nie musi byc ograniczeniem - mozliwosc budowy w granicy itd.

POdpisuje sie - dla mnie kazdy miesiac dluzej to jakies 1500 w plecy...

No niekoniecznie - juz pisalam, ze ja mam mala i wsaka dzialke a pomimo to parterowke - pow zabudowy chyba 120 m.

swiki - mam dużo większą pow. zabudowy, 166m - wczorajsza rozmowa z wykonawcą: sam materiał na fundamenty wyceniają na 29 tys (ponoc podwyżki w marcu, a w kwietniu następne), robocizna 16,5 = 45,5 tys

W cenie są (co nie jest oczywiste) kibelek (panowie zbudują sobie sami), piach na podsypkę (niektórzy nie ujmowali piasku w wycenach), geodeta, czyli tyczenie budynku.

Dachówka była Robena, ale już o niej zapominam....poszukam czegoś dobrego, ale tańszego.

Ja wybrałam parterówkę, choć działka (szeroka, a płytka) praktycznie z każdej ze stron ma ograniczenia. Z tyłu domu las- 12 metrów od domu musi być niezbudowane (a działka płytka...), od frontu 5 m do drogi (warunek z MPZP), z lewego boku w pobliżu stacja trafo - min. 16 m. odległości od domu.

Owszem- mogłam wybrac spośród setek domów z poddaszem, ale sie uparłam na parterówkę -i znalazłam - bryła domu na tyle wąska, że spełnia warunki odległości od lasu i drogi, a działka na tyle szeroka, że można sie odsunąc od stacji trafo :-)))

Tylko teraz te koszty budowy....

Dusiaka materiał na fundamenty 29tyś? ja bym radziła wam sprawdzić to samemu :) macie wykaz il czego potrzebujecie? to można łatwo sprawdzić

A wycenę robocizny macie tylko z jednej firmy?

U mnie pow. zabudowy to 130m, jeśli ci to pomoże to mogę ci podać ile my wydaliśmy na materiał

swiki - mam dużo większą pow. zabudowy, 166m - wczorajsza rozmowa z wykonawcą: sam materiał na fundamenty wyceniają na 29 tys (ponoc podwyżki w marcu, a w kwietniu następne), robocizna 16,5 = 45,5 tys

W cenie są (co nie jest oczywiste) kibelek (panowie zbudują sobie sami), piach na podsypkę (niektórzy nie ujmowali piasku w wycenach), geodeta, czyli tyczenie budynku.

Dachówka była Robena, ale już o niej zapominam....poszukam czegoś dobrego, ale tańszego.

Ja wybrałam parterówkę, choć działka (szeroka, a płytka) praktycznie z każdej ze stron ma ograniczenia. Z tyłu domu las- 12 metrów od domu musi być niezbudowane (a działka płytka...), od frontu 5 m do drogi (warunek z MPZP), z lewego boku w pobliżu stacja trafo - min. 16 m. odległości od domu.

Owszem- mogłam wybrac spośród setek domów z poddaszem, ale sie uparłam na parterówkę -i znalazłam - bryła domu na tyle wąska, że spełnia warunki odległości od lasu i drogi, a działka na tyle szeroka, że można sie odsunąc od stacji trafo :-)))

Tylko teraz te koszty budowy....

pociesz sie tym, że tylko teraz masz te wyzsze koszty. gdybyś spróbowała wycenic dom podobnej wielkości, ale z poddaszem, róznica nie byłaby jakas powalajaca. za to później odetchniesz. te wyższe koszty w parterówce to własnie tylko dach i fundamenty, później to nadrobisz, zobaczysz.

rozejrzyjcie sie sami za materiałami, szukajcie - oszczedności sa w tysiącach

Ależ się wątek szybko rozwija. Ja napiszę na czym mogę/mogłem zaoszczędzić. Po pierwsze balkonik - po wbudowaniu zdałem sobie sprawę, że jest bez sensu, a trochę kasy pójdzie na wykończenie. Wykusz pod balkonem chciałem - żeby trochę złamać linie elewacji, natomiast u góry mogłem dać daszek, sam nie wiem co. Każdy ma jakieś marzenie, które w morzu kompromisów się ostanie. U mnie to podłoga - parkiet na podłogowce. Może też WM - wśród moich znajomych, rodziny budzi jeszcze większe niezrozumienie jako bezsensowny wydatek. Natomiast nie mam kominka - mam spore doświadczenie i wiem, że rzadko bym używał, choć pewnie w święta by było miło. Okna i izolacje mam cieplejsze (niż polecane przez ekipy), ale myślę, że to racjonalny wydatek. Nie wiem jeszcze jak nie zbankrutować przez łazienki i kuchnię, wszystko przede mną :-)

Jeśli chodzi o domy na starość - jak dzieci się wprowadzą i będą mnie denerwowały schody sprzedam ten dom i wybuduję nowy. Lepszy - parterowy ;-)

Dusiaka - pierwsza lepsza cena bloczka fundamentowego duzego z transportem i rozładunkiem - 3,55 szt.

ile bloczków potrzebujecie na ściany fundamentowe? i ile m3 betonu na ławy? my zamówilismy beton z najblizszej betoniarni (z certyfikatami oczywiście), bloczki również. Bloczki kupilśmy taniej, bo nie paletowane, tylko luzem. Policz ilość stali na zbrojenia (masz to w projekcie), ilość betonu w m3, ilośc bloczków plus izolacje pewnie - i wyjdzie ci, czy nie robia cie w konia na materiale.

Draculo - co ty z ta nierozgarniętą młodą - dopóki się nie odezwałaś i nie zajrzałam do twojego dziennika, to nie miałam żadnego zdania na temat twojego wieku

Dobra, a możemy wrócić do tematu wątku? jak ktoś będzie się wahał w wyborze między parterówką a domem z poddaszem to na pewno znajdzie odpowiedni wątek :)

Wątek jest, ale odpowiedzi na pytanie nie ma :rotfl:

No niby tak :D bardziej chodziło mi żeby wątek wrócił na swoje tory ;)

bo równie dobrze moglibyśmy się kłócić o wyższość Bożęgo Narodzenia nad Wielkanocą :D

No przecież wszyscy wiedzą, że Boże Narodzenie jest fajniejsze :p

W pierwszym domu pomyliłem się o 200 tys i nie skończyłem domu. Teraz zakładam wszystko "z górką". Wolę się mylić w drugą stronę. Podoba mi się taki dach domu ale chciałem iść w tańszy dwuspadowy dach. Niestety nie znalazłem tak funkcjonalnego układu wnętrz (dla mnie) jak w tym projekcie z dwuspadowym dachem. Nikt nie potrafił mi pokazać jak ten dom z takim dachem by wyglądał więc nie ryzykowałem. Przepłacę za dach ok 20 tys w stosunku do dwuspadowego (koszt mojego dachu to ponad 50 tys materiał z robotą - dachówka roben antracyt więc nie "złota" ;-) i więźba wiązary prefabrykowane). Zapisuję każdą złotówkę więc będę mógł Wam na koniec powiedzieć ile wydałem i czy klamki były złote, choć raczej będą po prostu za 30zł z marketu a drzwi classena za 500zł więc nie na bogato.

200 tyś? No to trochę się przeliczyłeś...

Jest wiele fajnych projektów domów ok. 100 m ( dla mnie w sam raz), ale dachy mają tak połamane, że od razu mnie zniechęcają. Nie chodzi o wygląd, tylko o koszty. Często zastanawiam się jakby dom wyglądał gdyby zamienić dach na dwuspadowy :)

Hm.. i tak oto Zielona spowodowala ze zaciekawiona weszlam na Twoje dziennik - widzac Twoje oburzenie spodziwalam sie tam zobaczyc jakas mloda sikse (sorki ;)) a zobaczylam naprawde fajna dziewczyne i fajne macie malenstwo ;)

Wogole to ciekawie, gdy zobaczy sie kogos z kim sie pisze - mysle ze mozna czasem sie zdziwic.

I tak oto zamiast Zielony Ogród mamy Zieloną :p

He he ja tam się czuję jak młoda siksa :D ale niestety już bliżej do 30-ki niż 20-ki ;)

Ja niestety już po 30-stce.