MagdaRybnik 09.04.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 witam:)mam pytanko...czy postawie juz na gotowo ten domek za kwote 250 tys?http://gotowe-projekty-domow.pl/hr_ewa_a.htmczy dachowka wychodzi duzo drozej niz blacho...?pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 09.04.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Ten dom ma 170m2 podłóg! Nie ma szans za te pieniądze, nawet przy własnej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaRybnik 09.04.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 hmm a podlogi to az taki duzy koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 09.04.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 a skad te 170 metrów podłóg ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 09.04.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 hmm a podlogi to az taki duzy koszt? Kolega bitter ma rację, takiego domu nie da się wybudować za 200tys.Sama do tego wniosku dojdziesz po przeczytaniu forum i kilku dzienników budów. Mój wybrany obecnie projekt to ANKA2 z MTM STYL,bardzo podobny do Twojego i po przeczytaniu forum optymistycznie szacuję go na 250tys. Pozdrawiam kalizbi!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 09.04.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 MagdaRybnik - podłogi to też koszt. Ale nie o to chodzi. Po prostu podawane przez biura metry użytkowe nie dają prawdziwej informacji o wielkości domu. Często dom z opisu wydaje się mały (ma mało powierzchni użytkowej, co jest najczęściej "zasługą" niskiej ścianki kolankowej), ale w rzeczywistości metrów do wybudowania jest naprawdę sporo. Prawdopodobnie koszt budowy tego projektu będzie bardzo podobny do budowy domu o znacznie większej powierzchni użytkowej, ale mającego lepszy stosunek powierzchni użytkowej do całkowitej powierzchni podłóg w budynku. Dosyć powtarzalne koszty podawane w sieci i zarejestrowane u znajomych, to mniej więcej 1800-2000 zł brutto za m2 powierzchni po podłodze. Czyli w przypadku tego projektu wychodzi gdzieś między 300 a 350 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 09.04.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 hmm a podlogi to az taki duzy koszt? Taki skrót myślowy. Chodzi o powierzchnię "po podłogach". Ten dom ma tyle a to oznacza, że nie ma szans. Nie patrz na "powierzchnię użytkową" tylko całkowitą po podłogach. Bo jak odejmiesz je obie to zostanie ci kilkadziesiąt metrów powierzchni (nieużytkowej) która zbuduje się sama? Za darmo? Otóż nie. a skad te 170 metrów podłóg ??? Pomnóż szerokość domu razy długość i pomnóż przez dwa piętra albo zsumuj wszystkie powierzchnie parteru i pomnóż razy dwa. Powierzchnia piętra podawana jest jako użytkowa, czyli powyżej bodajże 180cm. To co ma sufit niżej nie jest liczone a jak pisałem wcześniej nie zbuduje się samo, strop się sam nie stworzy pod tą posadzką, dach się nie zbuduje, podłoga nie spadnie nam w postaci prezentu od architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 09.04.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam jak w temacie czy 200.000tys wystarczy "http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2112.html"] Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez jaro4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 09.04.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 mysle ze jest szansa, jak materialy tansze, swoja robocizna, to moze ... - ja tez byjam w obłokach ze na podobny mi 200 starczy no mzoe ciut wiecej .., ale u mnei dobre to ze instalacje po kosztach materiałów, tak samo płytki, ocieplenie, plus tynki zrobie sam, tak samo malowania, panele ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 09.04.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 U mnie sytuacja też jest dobra bo; inst el. sam jestem elektrykiem z zawodu sanitarne też sam,tynki z agregatu szwagier robi to tylko materiał,płytki,panele,kartongipsy, panele, sufity podwieszane, malowanie i wszelka wykończeniówka też sam bo umiem i robiłem to już nie raz tak że tylko roboty murarsko dekarskiej nie umiem. Budowę planuję na 2,3 lata więc wkład pracy własnej maksymalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.04.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 hmm a podlogi to az taki duzy koszt? Spory, tym bardziej, że wokół tych podłóg z reguły stawia się ściany, a nad tym wszystkim dobrze jest zbudować dach. Po czym to wszystko ocieplić, wykończyć i umeblować LEkko licząc - 2,5 tyś zł za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 10.04.2012 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 foto - ładnie to napisałeś - nic dodać nic ująć. Niestety ludzie bez doświadczenia w budowaniu dają się wprowadzić w maliny "metrami użytkowymi". Sam tak miałem jak byłem ignorantem budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 10.04.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Paweł nie przeczę, że jak kogoś stać to może dzieciom fundować pokoje 25m2, ale przypomnę w jakim wątku się znajdujemy Ja powiem tak mojej córce musi wystarczyć 12m2 a drugiej co na świat dopiero przyjdzie 7m2. Czyli w stosunku do Twojego metrażu zmieścił bym na tych 25m jeszcze trzeci pokój Metr kwadratowy mojej chałupy będzie kosztował ok 2500zł. Gdybym zafundował córkom pokoje "tylko" po 20m2 to musiałbym wydać więcej o 50 tys zł na budowę domu. Ponieważ buduję na kredyt to oddał bym do banku 100 tys! Po pierwsze mnie na to nie stać a po drugie zastanawiam się z czego były by bardziej zadowolone - z większego pokoju czy z przeznaczenia co roku 3 tys na kolonie w dowolnym miejscu świata? Dokładnie to z Klinisk - jeżeli cokolwiek Ci to mówi Znam Kliniska bo jeżdżę tam służbowo, wiele osób grzeje tam gazem propan-butan a ja ogładam takie zbiorniki.....co do metrażu to faktycznie to nie jest ten wątek...ale jakbym miał budować raz jeszcze to myślę że również pozostałbym przy tym metrażu....to gratuluję kolejnej córki ))... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 10.04.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Zgadzam się z wami...2500 pln za metr kwadratowy to suma całkiem realna...mi wyszło podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 10.04.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja od zawsze byłam (i jestem jeszcze) pewna że wybuduje swój domek za 200 tys. Czyli metr musiałby kosztować niecały 1500 zł. Kurcze trochę mało realne ale będę próbować Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez Kwitko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 10.04.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Znam Kliniska bo jeżdżę tam służbowo, wiele osób grzeje tam gazem propan-butan a ja ogładam takie zbiorniki.....co do metrażu to faktycznie to nie jest ten wątek...ale jakbym miał budować raz jeszcze to myślę że również pozostałbym przy tym metrażu....to gratuluję kolejnej córki ))... Ażesz Ty .. butle z gazem. Poroniony pomysł No ale jak z tego żyjesz to Ciiiiii A co do córki to podziekuję w swoim czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 12.04.2012 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Po pierwsze biter ja nie sprzedaję ludziskom butli z gazem bo jak sam zauważyłeś jest to poroniony pomysł, ja tylko sprawdzam stan techniczny zbiorników ( UDT ). Co do budowania "zbędnych" metrów w domu to byłbym ostatnim szaleńcem, jeśli miałbym wziąść kredyt a następnie liczyć każdy grosz ( a już nie daj boże jak euro pójdzie w górę, to co bym wtedy zrobił ). Jak narazie na wakacje mam, na pierdoły żona ma, dzieci na swoje bzdety także, samochód mam jeszcze dobry, a pieniądze wolę stokroć inwestować w nieruchomość bo na tym NIGDY nie stracę. Także chyba nie jest źle . A poza tym taki metraż wymusiła na mnie sytuacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 13.04.2012 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Po pierwsze biter ja nie sprzedaję ludziskom butli z gazem bo jak sam zauważyłeś jest to poroniony pomysł, ja tylko sprawdzam stan techniczny zbiorników ( UDT ). Ciekaw jestem opinii ludzi. Czy pozostał ktoś zadowolony z tego, że ma butlę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 13.04.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Tak bitter...mam kilku ludków, którzy mieli propan-butan w zbiornikach, gdy pojawił się gaz ziemny przeszli na gaz, po czym po około trzech sezonach z powrotem zamontowali zbiorniki na propan...gaz ziemny ma to do siebie jak wiesz, że jego wartość opałowa ma spełniać odpowiednie normy. Tam są podane widełki ile tego ma być. Nasze PGNiG zawsze ale to zawsze trzyma się dolnych wartości ( wiem to z dobrego źródła - naprawdę sprawdzona informacja ), ludzie mieli dosyć gdy woda w czajniku gotowała im się po 20 minut na gazie ziemnym ....ludziska zawsze będą szukać jakiś odpowiednich rozwiązań dla siebie, ty masz prąd do grzania, ja mam pellet, ktoś inny ma gaz i każdy swoje chwali. I tak ma być. Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 13.04.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 No tak tak każdy swoje chwali ale też większość bierze co mu podpowiedzą. Ja tam bomby bym nie zakładał na podwórku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts