DEZET 23.04.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Mam okolo 200 metrow po podlogach wliczajac w to garaz kotlownie. czyli wychodzi na to ze potrzeba 500tysi... mam nadzieje ze wydam duzo mniej. Wszystko zależy, jak dużo własnej pracy na budowie włożysz. U mnie na razie ok.1000/m2 dla 150m2 parteru, a z poddaszem to ok.700/m2, więc nie jest źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 23.04.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 pawel2210 można mieć nadzieję, tylko trzeba ją na solidnych podstawach oprzeć. Okolica Twoja i sąsiedztwo moje - koszty robocizny na szczęście w miarę, "dla ludzi". Ceny materiałów fajne, ostatnio po trochę stali jechaliśmy do Bralina, bo ceny i asortyment zdecydowanie atrakcyjniejsze niż w naszym powiecie. Trzeba szukać, sprawdzać, zadzwonić kawałek dalej, targować się. Z większymi domami czasem udaje się zejść poniżej 2,5 tys. za m2, bo mają proporcjonalnie mniej ścian do wykończenia wewnątrz. Oczywiście wiele zależy od tego, w jakim standardzie ma być wykończenie, jakie są detale konstrukcji, jakie rozwiązania szczegółowe, jakie zmiany adaptacyjne. Jeżeli wszystko mają zrobić ekipy i nie przewidujesz nigdzie rozwiązań typu panele do 30zł czy płytki za 9,90, to nie ma co liczyć, że będzie dużo taniej. Może trochę taniej. wiem skad bralas stal:) kawalek dalej w kepnie wynegocjowalem o 5 groszy mniej za kilo:) jak dotad wiekszosc prac wykonalem sam i jeszcze duzo zrobie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 23.04.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Wszystko zależy, jak dużo własnej pracy na budowie włożysz. U mnie na razie ok.1000/m2 dla 150m2 parteru, a z poddaszem to ok.700/m2, więc nie jest źle no u mnie narazie 300 ale mam dopiero stropy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 23.04.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 w kosztorysie z archonu dla rodo6 koszt SSO to około 130tys, ja myślę ze w 110 się spokojnie zmieszczę wiec już jest różnica a dom mam troche wiekszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 23.04.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 w kosztorysie z archonu dla rodo6 koszt SSO to około 130tys, ja myślę ze w 110 się spokojnie zmieszczę wiec już jest różnica a dom mam troche wiekszy... a i ten kosztorys jest netto a ja podalem kwote brutto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 23.04.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 a ja mam zamiar za 120 zrobic SSZ z oknami ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 24.04.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 stan SSZ to pikuś - w tych 120-140 kpln powinienieś sie spokojnie zmieścić, potem zaczynają się schody i wydatki spokojnie do deweloperki można przyjąć jeszcze raz tyle.. chyba że będzie się robić samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 24.04.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 miloszk pewnie że zbudujesz! My SSZ zrobiliśmy za 80 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 24.04.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 miloszk pewnie że zbudujesz! My SSZ zrobiliśmy za 80 tys Was 80 tys kosztowały materiały. nie liczysz własnych godzin spędzonych na budowie. żebyśmy się w pełni rozumieli - z mojej strony pełen szacun, ale dobrze jeśli czytający wie, że musi do tego wziąć ekipę albo dwie, więc dodatkowo 40 tys. lekko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 24.04.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 ja gdybym brał do wszystkiego ekipy to tez wydal bym dużo więcej... ale i tak myślałem ze wyjdzie mniej, na szczęście jak narazie bez kredytu to nie jest tak strasznie:)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 24.04.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Może wziąć, nie musi Ale oczywiście, ekipami byłoby sporo drożej. W ramach wyjaśnienia - my budujemy sami więc faktycznie te 80 tys. to za materiały + robocizna dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej27 24.04.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 40tys za robocizne za jaki stan i jaki projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 24.04.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 40 tys SSO może kosztować robocizna takiego domku jak nasz. Na najbliższe 2-3 miesiące jest plan postawić do stropu (prawie) samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 27.04.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Hej - dlaczego swiki jest zbanowana? Czyżby napaleńcy na dom w cenie mieszkania zanadto zatruwali jej życie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helsta 27.04.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Ja , tak jak inni myślę że będzie ciężko wam spełnić wasze marzenia przy takich dochodach , ale warto od czegoś zacząć, czyli kupić najpierw działkę i poczekać jaka będzie sytuacja finansowa .Na ziemi na pewno nie stracicie bo przecież jej nie przybywa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 28.04.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Może zlikwidowała DB. Gdzie to widać, że ma bana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 28.04.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Na przykład tu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171092-Dom-do-ok.200-ty%C5%9B.-jest-sens-marzy%C4%87&p=5265989#post5265989My mamy "domownik forum", a ona "banned". Arturo napisał, że za jakieś przeginanie w innym wątku ma bana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 28.04.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Ma bana bo zasiała tyle feromonów, że panowie zamiast pisać o budowie ślinili się tak, że z laptopa mi ściekało. Z forum muratora zrobiła portal randkowy Mam nadzieję, że wróci ale w merytorycznych dyskusjach a jej drugą naturę zobaczymy np. na sympatia.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjuniewi 28.04.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Witam. Ponieważ mamy już dość mieszkania w blokowisku stwierdziliśmy z żoną, że trzeba postawić jakiś swój "szałas", zwłaszcza, że działkę już jest. Media są blisko ( prąd prawie w granicy działki, zaś woda przy drodze - 35 metrów do granicy - mamy prywatną drogę dojazdową do działki - współdział w 1/2 ). Początkowo myśleliśmy o domie z poddaszem do 80m2. Jednakże gdy mieliśmy okazję zobaczyć w takim domku pokoje na poddaszu pod skosami - doszliśmy do wniosku, że o tym metrażu lepiej postawić parterówkę ( dla nas lepszy jest pokój 8m2 bez skosów niż 12m2 ze skosami ) bez użytkowego poddasza ze strychem a'la rupieciarnia. Nie potrzebujemy wielu m2 - zwłaszcza, że obecnie mamy mieszkanie dwupokojowe 46m2 i jakoś we czwórkę dajemy radę. Sam się zresztą wychowałem ( tak, jak moja żona ) na identycznym metrażu - również we czwórkę, więc "wymagań" dużych nie mamy. Wystarczy nam satysfakcja wypicia kawy na tarasiku czy w ogródku, lub poczytaniu książki leżąc na słoneczku na leżaku . Zresztą w każdym wolnym momencie wybywamy z dzieciakami na "łono natury". Przechodząc do sedna. Co sądziecie o tym projekcie - http://gotowe-projekty-domow.pl/arp_tula.htm ? Przekopałem mnóstwo projektów i ten miał jak najmniej do zmian ( a wiadomo, że zmiany u architekta też kosztują ). Jedyne zmiany, jakie musimy zrobić - to zmienić kąt nachylenia dachu z 30 na 35 stopni ( minimalny wymóg MPZ ), zamienić łazienkę z pomieszczeniem gospodarczym funkcjami ( potrzebujemy większe pomieszczenie na kotłownie - ekogroszek lub pellet ). Chcemy również tylko jeden komin w kotłowni - przy takim małym domie bez sensu jest stawianie kominka. Strop drewniany albo cały dach wiązarowy ( tylko nie wiemy, co wyjdzie tańsze ). Aby zejść dalej z kosztami - blachodachówka lub dachówka cementowa. Wykończenia wnętrza będę robił w dużej mierze sam ( kafle, panele, płyty gipsowe, malowanie, itd. - oczywiście materiały raczej marketowe - ale nie przeszkadza mi to, elektryka , CO i CWU - będę pomagał majstrom i wykonywał tzw. "czarną robotę" ). Będę potrzebował lokalnych budowlańców do postawienia stanu zamkniętego wykończonego na zewnątrz z dachem. Niestety na murarce się nie znam, więc za tą robociznę będę musiał zapłacić. Optymistycznie liczyliśmy, że projekt + zmiany + adaptacja, przyłącza i cała papierologia ( + geodeta ) powinny zamknąć się w 20 - 25 tyś zł ( mamy na to oszczędności ). Ze sprzedaży mieszkania powinniśmy wziąć około 180 tyś ( jak się uda za więcej - to fajnie). Do tego planujemy wziąć około 100 -120 tyś kredytu. Czy realnie patrzymy i kalkulujemy tą przyszłą budowę - czy też jest to tylko nasza fantazja ? Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.04.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 (edytowane) Kotłownia na środku domu bez wejścia z zewnątrz to nie najlepszy pomysł. 35 m od granicy to nie jest blisko :) Edytowane 28 Kwietnia 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts