miloszenko 01.06.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 No to gdzie fotorelacja ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 01.06.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Nie możecie mówić że tylko parterówkę da się wybudować tanio. Samodzielnie dom z poddaszem również da się wybudować za 200 tys. Przy modelu rodziny 2+3 uważam że lepszym i tańszym rozwiązaniem będzie dom z poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 01.06.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 A w konkretnie w czym lepszym i tańszym? Jeśli to nie tajemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 01.06.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Dom brata (drugi przeze mnie budowany), nie ma zgody na publikację Mówi coś o ekshibicjonizmie... ja go nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piuma 01.06.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Teraz to mam mętlik w głowie. I już nie wiem czy szukać parterówek czy z poddaszem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.06.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Juz ktos tu razil co zrobic, udac sie do architekta, przedstawic wymagania i skorzystac z jego pomocy. DOm dla modelu 2 +3 wymagalby zrobienia prawie wszystiego samemu i uproszczeniu domu do minimum, a tu za kazdym razem byl wklejany projekt, ktory wymagal wyceicia balkonow, wykuszy, likwidacji okien dachowych, itp. Architekt powinien skrocic droge do sukcesu, co nie znaczy, ze samo zakonczenie projektu to koniec dylematow, one sie wtedy dopiero zaczna pojawiac Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 01.06.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 (edytowane) Im większa powierzchnia parterówka przestaje być atrakcyjna pod względem kosztów, to nie tajemnica. Z poddaszem będzie o wiele mniejsza powierzchnia zabudowy, co za tym idzie powierzchnia dachu, stopu. Spróbuj poszukać czegoś prostego, z prostym dachem bez lukarn itp. po co Ci one? Edytowane 1 Czerwca 2012 przez Kwitko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 01.06.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 A z czegóż miały by być te pęknięcia ?! Jak pracują ściany to i tynk popęka. Dla całkowitego spokoju daje się siatkę lub klei fizelinę z rolki klejem do tapet z włókna szklanego i na to gładź. Sprawdzone, nic się z tym nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.06.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 No tak ale w takim wypadku cala elektryka musi isc w sciane w bruzdy, zgadza sie ?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piuma 01.06.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 To do ilu m2 opłaca się parterówkę a od ilu poddasze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.06.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Jesli np sa trudne warunki gruntowe to trzeba minimalizowac powierzchnie zabudowy, tak samo jak plan zagospodarowania wymusza duzy skos dachu to tez przy parterowce szkoda byloby tego miejsca, itp, itd. To sa zawsze indywidualne sytuacje. Okresl dokladnie swoje wymagania, jakim budzetem dysponujesz, ile zrobisz sama wtedy mozna cos zasugerowac. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 01.06.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 (edytowane) Im większa powierzchnia parterówka przestaje być atrakcyjna pod względem kosztów, to nie tajemnica. Z poddaszem będzie o wiele mniejsza powierzchnia zabudowy, co za tym idzie powierzchnia dachu, stopu. Nieprawda strop w parterówce to tylko legary i np. zamocowany do nich sufit podwieszany (można zrobić samemu - kolejna oszczędność) a w piętr. trzeba wylewać strop (drogo i samemu raczej nie da rady), bardziej skomplikowane wszelkie instalacje i ich układanie - większe koszty no i jak nie masz praktyki w ocieplaniu poddasza to sam tylko sp... a więc znowu ekipa i koszty. No i schody - tanie to nie są Tak można wymieniać dalej ale to już zostało wielokrotnie powiedziane, policzone i udowodniono że jedyny racjonalny powód to pow. działki. I na starość nie zap... się po schodach, to tak do zalet parterówki Edytowane 1 Czerwca 2012 przez maq73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 01.06.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 No tak ale w takim wypadku cala elektryka musi isc w sciane w bruzdy, zgadza sie ?? pozdrawiam W silkach są kanały na elektr. i część prowadzi się w podłogach a część poddaszem nieużytkowym. Prosto i szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 01.06.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Nie pamiętam Coś ok. 100 m. użytkowej, gdzieś było napisane, chyba nawet w tym wątku. Ale gdybym miała to wszystko co mam w swoim z poddaszem zmieścić w parterówce to by wyszło ogromne domisko. A tak mam mały zgrabny domek z poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.06.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 W silkach są kanały na elektr. i część prowadzi się w podłogach a część poddaszem nieużytkowym. Prosto i szybko WLasnie do dzis nie widzialem poki co budowy, zeby ktos te kanaly wykorzystal, a chetnie bym zobaczyl jesli juz sie komus chcialo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 01.06.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Strop można zrobić samemu, my robiliśmy.Ocieplenie poddasza też. A przy trójce dzieci druga łazienka to konieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piuma 01.06.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 1. Działka ma wymiary 27m szerokości i 50m długości2. Już pisałam wcześniej, że oprócz dachu wszystko jesteśmy w stanie zrobić. Jeszcze c.o. musi nam zrobić fachowiec3. Budżet 160 000 zł4. Teren ma spadek po szerokości działki (nie wiem ile procent, ale raczej nie góra!) To chyba wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 01.06.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Nie możecie mówić że tylko parterówkę da się wybudować tanio. Samodzielnie dom z poddaszem również da się wybudować za 200 tys. Przy modelu rodziny 2+3 uważam że lepszym i tańszym rozwiązaniem będzie dom z poddaszem. dobrze gada, dac jej wodki piuma, nie zniechecaj sie, cos znajdziesz IMO w parterowce brakuje mi jednej rzeczy - wyraznego podzialu na strefe dzienna i nocna. wynika to ewnie z tego ze zawsze mieszkalem w czyms pietrowym i parterowka poprostu do mnie nie przemawia (absolutnie nie twierdze ze jest gorsza, zla itp itd - tylko ja poprostu nie lubie, w koncu wolno mi:D) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 01.06.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 160 tys do jakiego etapu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piuma 01.06.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 aż nie braknie tzn. tyle musi nam wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts