Kwitko 01.06.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Tomasz lepiej wina, wódki nie lubię piuma my liczymy jakieś 180 tys. do zamieszkania bez wykończonego poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 01.06.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 I znowu wyższość świąt grudniowych nad kwietniowymi sobie udowadniają! Ja mam działkę wydaje mi się dość dużą, bo 1400m2 ale parterówka nie wchodzi w grę, bo warunki zabudowy nie pozwalają (dach 45st) i może od tego piuma zacznij. Dylemat: parterówka czy poddasze sam zniknie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 01.06.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Jak usunąć dziennik, bo ten mój nie aktualny?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piuma 01.06.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 działka jest na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej i o ile wiem to nie można dachów kopertowych robić, natomiast jaki jest dopuszczalny spadek to już nie wiem. Kwitko z meblami czy bez liczysz i czy będziecie budować sami czy z wykonawcami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 01.06.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 I znowu wyższość świąt grudniowych nad kwietniowymi sobie udowadniają! Ja mam działkę wydaje mi się dość dużą, bo 1400m2 ale parterówka nie wchodzi w grę, bo warunki zabudowy nie pozwalają (dach 45st) i może od tego piuma zacznij. Dylemat: parterówka czy poddasze sam zniknie. Pozdrawiam. Fakt. Najpierw warunki zabudowy, ale parter. z dachem 45st też da się wybudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 01.06.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Ta... a u góry stół do bilarda... pokaż mi takie projekty: parterówka z dachem 45st. P.S. Albo gołębnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 01.06.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Z meblami i sprzętami ale tylko na parterze. Poddasze zostawiamy z instalacjami, tynkami, podłogami, drzwiami i ścianami pomalowanymi zwykłą białą farbą. A i bez elewacji, tylko styropian, siatka, klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piuma 01.06.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Z meblami i sprzętami ale tylko na parterze. Poddasze zostawiamy z instalacjami, tynkami, podłogami, drzwiami i ścianami pomalowanymi zwykłą białą farbą. A i bez elewacji, tylko styropian, siatka, klej. My myśleliśmy że za taką kwotę to ledwo na parter wejdziemy z meblami, które mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 01.06.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 franco103 jeżeli masz w dzienniku wpisy innych osób to musisz prosić administratora o usunięcie, jeżeli tylko twoje sam możesz usunąć poprzez edycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 01.06.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Wypiszcie sobie wszystkie roboty które trzeba wykonać, zaznaczcie to co sami zrobicie, zorientujcie się w cenach materiałów i robociźnie w waszych okolicach i już będzie wiadomo czy i na ile wystarczy $. To tylko parę wieczorów a będzie wiadomo co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 01.06.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Ja na razie tylko liczę, a jak wyjdzie zobaczymy Jak do tej pory idzie nam całkiem nieźle (czyt. tanio) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 01.06.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Tomasz lepiej wina, wódki nie lubię mloda jestes, jeszcze zmadrzejesz wyprobuj przepis z naszego dziennika, gwarantuje ci ze polubisz a jak nie ty to przemo wypije, a jakby nie dal rady to sie pofatyguje z Naszejwsi do Waszejwsi i razem wypijemy za zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 01.06.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Kwitko wy jesteście dla mnie wzorem budowania. Myślę, że gdyby nie to, że na budowę muszę wziąć kredyt to... tak jak wy stawiał bym prawie sam "tymi ręcoma". Niestety jak kredyt to w 2 lata trzeba oddać budynek do użytku i wiem, że nie dam rady połączyć na tyle pracy z budową. Dlatego zapadła decyzja: mury i dach firma... okna, posadzki i tynki na usługę firma, a reszta sami. Projekt z12 ze studia z500 wersja z poddaszem do późniejszej adaptacji i za 150000pln zamierzam już mieszkać. Tylko jakoś na razie banki w to nie wierzą, bo wszędzie słyszę 2500 minimum 2300pln/m2. Szukam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 01.06.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Bo to są ludzie małej wiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
interona 01.06.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Banki mają rację. I krzyczcie tu na mnie, ile chcecie. Banki muszą mieć realne zabezpieczenie, a sam optymizm inwestora to trochę mało. Nawet, jeśli pojedynczym osobom udaje się tak tanio zbudować, to nie zbudujesz z niczego, jakiś pułap kosztów być musi. Może się też tak zdarzyć, że inwestor utraci zdolność do budowania. Choroba, konieczność podjęcia dodatkowej pracy i inne życiowe sytuacje. Co wtedy? Nie odradzam nikomu budowy, wręcz przeciwnie, ale jestem realistką i uważam, że trzeba naprawdę ostrożnie liczyć. A szaleć - to po zakończonej inwestycji Łatwo tu komuś napisać "dacie radę, spoko, nie ma problemu". Ale wiele osób nie pisze o swoich prawdziwych kłopotach budowlanych, także finansowych. Nie opowiada o tym. A znam takich w mojej okolicy wiele. Myślę też, że szacowania kosztów nie załatwi się jednym pytaniem na forum "wybuduję za tye czy nie?", naprawdę trzeba sobie zadać trochę więcej trudu. Dlatego życzę przyszłym inwestorom, by ich optymizm rósł w miarę postępów budowlanych, a nie odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 02.06.2012 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 WLasnie do dzis nie widzialem poki co budowy, zeby ktos te kanaly wykorzystal, a chetnie bym zobaczyl jesli juz sie komus chcialo Pozdrawiam Kanały w silce są, ale zazwyczaj zapchane zaprawą klejową i przebijać się przez nie to koszmar. Lepiej zrobić bruzdę. Trochę kurzu, ale da radę. Z drugiej strony ja z kumplem robiłem instalację elekryczną "na pół etatu - 3 h/dzień" prawie przez miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 02.06.2012 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Trzeba murować z głową i z projektem, tam gdzie są przewidziane podejścia elektr. trzeba się postarać i w trakcie murowania zadbać by te kanały były drożne.Resztę można olać ale tak naprawdę to dbanie aby wszystkie były drożne zajmuje 30 min więcej na 4-5m ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 02.06.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 piuma a widziałaś te projekty http://hbstudio.pl/projekt;15 to miał być mój pierwszy - ostatecznie dla nas za duży i za drogi. Jeżeli chodzi o funkcjonalność: mój ideał. http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/vanessa/0/621 , a potem było to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 02.06.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Witam. Z góry przepraszam za off top ale zdecydowałem się napisać tutaj ponieważ ten temat czyta najwięcej osób.Chce budować dom parterowy z płaskim dachem na działce, na której nie ma jeszcze uchwalonego MPZP. W najbliższym tygodniu następuję "wyłożenie" tego planu i przez 2 tygodnie mogę składać wnioski z uwagami. Chcę właśnie złożyć taki wniosek z prośbą i wpisanie w plan zgody na płaski dach.Czy macie jakieś pomysły jak dobrze argumentować taki wniosek, na czym się oprzeć aby uzyskać taką zgodę od Urzędu Gminy? Gdyby ktoś miał jakiś pomysł to proszę o odpowiedź w tym temacie:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179908-Plan-miejscowy-a-dach-p%C5%82aski Mój pierwszy post w tym temacie z: 08-02-2012 19:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piuma 02.06.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Również nie rozumiem dlaczego ludzie cieszą się jak dostaną kredyt na budowę domu. franco103 w tych domach salony bardzo duże, a nie ma spiżarki. Przeglądam parterówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts