Robaczywy 06.07.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Dzięki bardzo za wszystkie sugestie. Wydawało mi się, że domek parterowy wyjdzie drożej od tego...ale na razie jestem dopiero na etapie dowiadywania czego nie wiem:) Chatka to jeden z pierwszych projektów jakie wpadły mi w oko, ale oczywiście szukam dalej. Z jednej strony dobrze byłoby kilka miesięcy się przygotowywać, czytać i wybierać, ale z drugiej trochę goni nas czas, bo dopiero teraz pojawiły się jako takie możliwości finansowe, a chcemy zdążyć rozpocząć w tym roku, żeby załapać się na "Rodzinę na Swoim". Dzisiaj jestem w pracy na nocce, więc przeczytam następne kilkadziesiąt stron w tym na pewno wspomniane dzienniki. Właśnie zapoznałem się z naszym mpzp i widzę, że dach może mieć maks 45st.. Jeśli chodzi o wymiary działki to one nas nie ograniczają, mamy 2ha. Działka rolna z dopuszczalną zabudową, będziemy wznosić siedlisko ;P.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 06.07.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Wydawało mi się, że domek parterowy wyjdzie drożej od tegoTo zależy co masz w planie zagospodarowania.Jeżeli dach w przedziale np 35-45 st,to buduj w górę,bo postawisz parter i na to musisz dać drogą,wielką czapę.A jak plan umozliwia 10-15 st,to parter jest lepszy-brak skosów,odchodzi koszt schodów i miejsce na nie,bryła jest uproszczona także technologicznie(nie musisz lać stropów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 06.07.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Plan nie daje wielkiego pola do popisu, jest 30-45st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 06.07.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 No to zdecydowanie taniej będzie iść w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 06.07.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Nie tak bardzo zdecydowanie Ja mam w parterze dach 30st. Ja też. 30 stopni to wcale nie jest taki stromy dach i poddasza wielkiego tam nie ma, zmieściły się by może 2 małe pokoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 06.07.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 W sumie faktycznie jak powierzchnia piętra mała,to powierzchni w pełni użytkowej zostanie tyle co kot napłakał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.07.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 I u mnie dach 30stopni, ale warto pamiętać, że wielkość poddasza zależy też od wymiarów budynku- inaczej będzie gdy budynek ma np. 8m szerokości, a inaczej jak ok.11m (mój). Wtedy miejsca zdecydowanie więcej. Łukasz- 5 lat na papierologię? Przyznam, że trochę dziwne założenia sobie stawiasz. Nie wiem co Cię śmieszy w pytaniu o mpzp- od tego zależy co będziesz mógł zbudować, więc nie ma w tym nic śmiesznego. Budowanie pokoju, żeby sobie urządzić "graciarkę"- od tego podobno są pomieszczenia gospodarcze;)Masz jeszcze czas, dużo czasu na przemyślenia. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 06.07.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 5 lat w budownictwie to szmat czasu. Po pierwsze nie wiadomo jaki za 5 lat będzie plan zagospodarowania,koszty budowy mogą być 30% niższe,ale też i 50% wyższe.Nie chce już tu wspominać o zmianie przepisów budowlanych,bo już coś się szykuje na temat obligowania inwestorów do posiadania solarów lub pomp ciepła,a prezes Rączka ostatnio narzekał że ministerstwo zbyt wolno wprowadza regulacje unijne dotyczące standardów budownictwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miszko 06.07.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 (edytowane) Z piętrówek to nasz faworyt:http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-539-Roleks-Bis,594.htmlCo myślicie? Edytowane 15 Grudnia 2015 przez miszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.07.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Żeby jeszcze chcieli normalnie dopłacać do energooszczędności, a nie jak teraz pseudo-dopłaty do solarów (z zyskiem... dla banku).Raczej wątpię, by budowa była tańsza, z podwyżkami paliwa droższe będzie wszystko, a zarobki??- wielka niewiadoma.Ale ja nie odradzam budowania- sam żałuję, że decyzja o budowie, z powodów życiowych przyszła tak późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 06.07.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Z piętrówek to nasz faworyt: http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-539-Roleks-Bis,594.html Co myślicie? powierzchnia całkowita 212 czy aby na pewno projekt do tego wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miszko 06.07.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 (edytowane) Tak. Wspomniałem już gdzieś wyżej. SSO chcę dociągnąć wynajętą ekipą. Reszte samemu, mam dużo kontaktów po sprawdzonych i tanich znajomych, a i samemu chcę dużo zrobić. Edytowane 15 Grudnia 2015 przez miszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 06.07.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Coś mi się tu tego dachu dużo wydaje(chociaż na innej stronie podają 197 m kw )i tych okien dachowych masa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 06.07.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 I u mnie dach 30stopni, ale warto pamiętać, że wielkość poddasza zależy też od wymiarów budynku- inaczej będzie gdy budynek ma np. 8m szerokości, a inaczej jak ok.11m (mój). Wtedy miejsca zdecydowanie więcej. U mnie też 30 stopni, a szerokość budynku w osiach 7 m Ale poradziłam sobie inaczej - wysoko podniesione ścianki kolankowe i powierzchni poniżej 1,9m mam w całym domu jakieś 4 m2 No i nie trzeba robić okien połaciowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 06.07.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 U mnie też 30 stopni, a szerokość budynku w osiach 7 m Ale poradziłam sobie inaczej - wysoko podniesione ścianki kolankowe i powierzchni poniżej 1,9m mam w całym domu jakieś 4 m2 No i nie trzeba robić okien połaciowych. Tylko Ty Kocurze zaprojektowałaś mega nowoczesną stodołę,a wiesz jak trudno jest jeszcze u nas inwestorów przekonać do takich brył nawet jak są ekonomicznie bardzo przemyślane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.07.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Z piętrówek to nasz faworyt: http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-539-Roleks-Bis,594.html Co myślicie? Myślę, że kosztorysy zaniżone dla 212m2 tego domku. Do tego skosy od wysokości 96cm- kiepsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miszko 07.07.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Właśnie te skosy... ech. Żona już dawno temu powiedziała, że wybrała Irys/Ivo Ja jeszcze przeglądam piętrówki i na tą żona też wyraziła zgodę, tylko te skosy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 07.07.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Żona już dawno temu powiedziała, że wybrała Irys/Ivo Słuchaj się żony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agama 07.07.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Łukasz 789 dlaczego tak bardzo upierasz się przy salonie 40 m i kuchni 12-13 m? Gdyby wystarczył ci salon 30 m i kuchnia 10 , miałbyś o wiele więcej projektów do wyboru a przecież dla jednej osoby to nie jest mało. Powiem więcej - ja dla 4 osobowej rodziny nie potrzebuję więcej miejsca Oczywiście bogatemu wolno, ale jeśli rozmawiamy o tanim budowaniu to chyba pora zejść na ziemię.e Zgadzam się . Wracając do pierwotnego wątku dom za 200 tys.Czy jest to możliwe ? Pewnie tak, choć w roku 2012 będzie b. ciężko. Przed 2005 możliwe, teraz już wątpliwe. Jednak gdy masz możliwości własne lub rodzinne warto walczyć, bo nic nie da się porównać z mieszkaniem we własnym domu. Wracając do projektów b. ekonomicznych, które warto brać pod uwagę to : I . PROSTA BRYŁA BUDYNKU, DACH 2-SPADOWY BEZ UDZIWNIEŃ, jednak wskazany garaż a nie wiata(mimo wszystko w tym ostatnim jest sens bo można go" z braku laku" wykorzystać jako pomieszczenie na wszystko, jak nie ma chwilowo pieniędzy to chwilowo wiata z możliwością przeróbki na garaż- pamiętać o odległości od granic działki ) II Chyba jednak o dziwo piętrowy i choć tu wszystkich zaskoczę to tańszy niż parterowy(mniejsze fundamenty i dach!-najdroższy w całym sso, brak okien dachowych, możliwy na małą działkę ) i z użytkowym poddaszem (dalej ten dach i kłopotliwe ocieplenie tegoż, potrzebna spora działka), schody żelbetowe ok II. Technologia- cóż, choć kłóci się to z moimi własnymi wyobrażeniami o ścianach 2 -warstwowa, oczywiście styropian , dachówka cementowa(dużo tańsza od ceramicznej a w wydaniu wielu firm niemieckich b. dobra) i choć najtańszy na pewno NIE tynk akrylowy, bo elewacja po 5-7 latach do remontu III. Wnętrze: 1) salon -nieduży ok. 20 m2 starczy spokojnie, bo trzeba pamiętać, że to nie salon i sala balowa tylko pokój dzienny, z jadalnią łącznie ok. 30 m2 2)kuchnia 8-10 m2 , choć kobietom marzy się często większa to lepiej spędzić czas w ogrodzie niż na gotowaniu w zamkniętym pomieszczeniu-wspomnicie moje słowa:)))) 3)dla każdego po jednej sypialni, osobiście uważam,że sypialnie powinny być spore ale w domu super ekonomicznym 10-12 m2 musi wystarczyć. 4) łazienka z prysznicem lub wanną , oczywiście prysznic b. ekonomiczny w eksploatacji-8 m2 5) toaleta 4m2 6) pomieszczenie gospodarcze + kotłownia w mojej opinii w domu z max zminimalizowana powierzchnią najważniejsze miejsce, bo nie będzie gdzie podziać większości rzeczy miń -10 m2 7) komunikacja ? Pozdrawiam i życzę szczęścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agama 07.07.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 A, to jeszcze ile wyszło .Podsumowując jakieś 90 m2 szczęścia+ garaż . Spokojnie mozna zyc wygodnie ciesząc się wasnym domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts