agama 07.07.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 No cóż , że przyczepię się do tych całkowitych pow. : dom o całkowitej powierzchni 180 m2 mieć może dach 148? jak twój jak dobrze zrozumiałam z postu, lecz również przy tej samej pow. całkowitej blisko 400 m2 a przyznasz to już generuje koszty. Kominy systemowe gwoli oszczędności można sobie odpuścić za wyjątkiem komina do kominka. To OSZCZĘDNOŚĆ w reszcie wystarczą pustaki ceramiczne lub keramzyty. Za dach z aluminium duży plus, troszkę droższe niż stal ale i odetchniecie na te kilka lat dłużej z wymianą. . Nie pisaliście o przyłączach prądu i wody , bo one też stanowią Czasami żeby rozpocząć budowę wystarczy 5k a czasami 45 k. To tez się liczy do kosztów . Przyjęłam średnią. Okna, no cóż wystarczą plastiki i dobrze to b. dobre okna(sama mam takie i mieć będę), tylko ze szyba 3 warstwowa to obecnie standard , liczą się raczej inne parametry całego okna. To jednak można zniwelować przy domu ekonomicznym w budowie -okna w końcu zawsze za kilka lat można wymienić .Z drzwiami większy problem, bo choć ponoć włamywacze nie wchodzą przez drzwi lepiej mieć porządne , ale dopiero po całkowitym ukończeniu budowy , bo fachowcy w trakcie wam zniszczą. Rozumiem , że te wątki mają uświadomić przyszłym budującym ,żeby nie porywali się z motyka na słońce, ale i żeby podjęli się walki za to co mają . Poza tym jeśli oszczędzać to mądrze i nie tylko do końca budowy, ale inwestować w rozwiązania, które pozwolą nie remontować za 5 lat. Niestety jak pisałam poprawki po partaczach kosztują. A wykończenie i instalacje bardzo drogo. Oczywiście gwoli sprawiedliwości i spokojności tych ,którzy budują także wiele znaczy region , w którym budujecie , oczywiście im bliżej dużych miast tym większa drożyzna. Pozdrawiam i jeszcze raz życzę powodzenia. Oczywiście pisząc o aluminium miałam na myśli jedynie obróbki blacharskie.Dla ,mniej wtajemniczonych absolutnie nie chodzi tu o pokrycie dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 07.07.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Trzymam kciuki za wszystkich wierzę kocurze że za 85000 uda się wykonać resztę prac ale raczej z palcami przy robocie a nie w nosie. Za ta kwotę wykonać instalacje elektryczna, co, wod-kan, tynki, wylewki, ocieplenie ścian ocieplenie dachu ocieplenie podłogi, schody, drzwi wewnętrzne, malowanie, gniazda, lampy , parapety , kuchnia, łazienki i tysiące innych pierdulek jest dużym wyzwaniem. I obym był dobrze zrozumiany nie pisze tego ze złośliwości aktywni użytkownicy forum są dość specyficznymi inwestorami i wykonują rzeczy niemożliwe, pisze to aby zwykły człowiek który wejdzie tutaj raz i coś przeczyta nie pomyślał sobie ze to tak z palcem w nosie. A teraz wracam na szlifowanie skosów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mostek 07.07.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 no ja mam budzet akurat 200 tys..;/ dlatego nieplanuje zadnych lukarn, ani wykuszy, ani okien w dachu, domek prosty 9x10m z poddaszem uzytkowym , dwuspadowy - dachówka betonowa - sciana jednwarstwowa (gazobeton 36,5) - ogrzewanie piec na eko - grzejniki, jakies panele, płytki - to akurat juz robie sam, tynk tez nałoze sam(kupie sobie pistolecik i baranek az miło )- generalnei na poczatek zebym mial kuchnie, łazienke (w planie sa 2) i jakis pokój, aby zamieszkac - reszte sukcesywnie w przyszlosci - mam nadzieje ze sie uda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 07.07.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Oczywiście pisząc o aluminium miałam na myśli jedynie obróbki blacharskie.Dla ,mniej wtajemniczonych absolutnie nie chodzi tu o pokrycie dachu. Ja mam cały dach łącznie z obróbkami. Nie zamierzam tego wymieniać nigdy za swojego żywota i tak mi dopomóż producencie i wykonawco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 07.07.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Agama trochę "fermentu" nasiała- zupełnie niepotrzebnie. Skoro 3 dom buduje, to doświadczenie ma, ale bez przesady z problemami. Dla przypomnienia- garaż połączony z domem to koszt ok.15tys. Nie każdy sobie zdaje z tego sprawę- też nie wiedziałem, dopóki nie policzyłem.Liczenie po 2000/m2 jest myślę, najbardziej wiarygodne- wiadomo własną pracą tą kwotę można znacznie obniżyć. Mój stan SSZ to koszt ok.141tys. (151m2 zabudowy)- materiały jeszcze nie wszystkie wbudowane, ale zakupione. Myślę, że jest ok. Na wykończenie ok.70tys. Dlaczego tak mało? - bo robię sam. Ekipa będzie na pewno robić posadzki, gaz podłączy gość z uprawnieniami. Tynki jeszcze nie wiem- na razie sam próbuję. Reszta myślę, że z drobną pomocą też "tymi ręcami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 07.07.2012 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Przyłącza to są koszty indywidualne i nie można dla nich ustalić dla każdego takiej samej wartości,więc po co o nich pisać? O kurczę, a ja myślałam, że te ceny sso, które po forum latają, to z przyłączami... W takim razie wydałam parę tysięcy mniej niż podawałam, bo ja koszty podzieliłam na gołą działkę (tylko plus notariusz), a całą resztę wydatków, w tym przyłącza, wciągnęłam do sso już. Lelelek, agama - dzięki za wsparcie, każdy dodatkowy kciuk się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 07.07.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 O kurczę, a ja myślałam, że te ceny sso, które po forum latają, to z przyłączami... Na forum to nie wiem,ale w tym konkretnym wątku trzymamy się kosztów samej budowy budynku.Jedni maja już uzbrojone działki,a inni ciągną media kilometrami i nijak nie da się tego uśrednić Natomiast Ty Kocurze podajesz chyba koszt budowy bez wykończenia(z tego co pamiętam wspominałaś,że będziecie wykańczać z bieżących środków),także jeszcze inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 07.07.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Nie, ja podaję koszty z wykończeniem - a ściślej: pulę na koszty całości z wykończeniem. Ale liczę taki standard "do zamieszkania", czyli tylko to, co niezbędne. Wykończeniówkę "burżujską", czyli wszystkie ekstra dodatki, upiększenia, nowe graty - to już z bieżących dochodów i sukcesywnie. Czyli te zakładane 1500/m2 to stan do zamieszkania, ale bez fajerwerków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 07.07.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Bo kocur jest z tych ekstremalnych inwestorów, tak jak my I mam nadzieję że wspólnie pokarzemy wszystkim że da się jeszcze taniej niż w tym wątku. Bo chcieć znaczy móc co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 07.07.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Ja w Was ludzie nie wątpię. Dla każdego inwestora,nie tylko dla tego co ma 200 tyś,wiadomość że budowa domu może być tańsza niż 2 tyś pln za metr,to cudowna wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 08.07.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Cała papirusologia 4 tyś! Jak to zrobiłaś? Sam projekt to koszt 2 tyś. zł. Jakoś nie mogę uwierzyć. Uwierz, uwierz Projekt indywidualny (czyli bez adaptacji) 2700 - ale w tym moja praca, bo koncepcyjny narysowałam sama. Operat dla banku - 300. Reszta to pomniejsze koszta, typu jakiś wypis, wyrys, zud, proj. wod-kan, geodeta. Ale u nas za żadne warunki się nie płaci - w energetyce dostałam ze free zaświadczenie, że prund na działce jest już, a wodociągi i gazownia bez opłat. NIe wiem co wliczasz w papierologię ale ja liczę: Mapa ewidencyjna, mapka zasadnicza, wypis z planu zagospodarowania, akt notarialny, mapa do celów projektowych, wytyczenie budynku, dola dla kierownika budowy. Chyba że reszta też po znajomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 08.07.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Ja w to nie wliczyłam notariusza i kierownika budowy - kierownika dlatego, że płacę od wizyty, więc koszty doliczam do kolejnych etapów, a notariusz jako jedyny koszt został u nas doliczony do ceny działki. Mapki geodezyjne dostaliśmy gratis przy zakupie działki. Cała reszta papierów wliczona. I nic nie mam "po znajomości", bo znajomości brak - po prostu u nas dostawcy mediów za warunki nie pobierają żadnych opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 09.07.2012 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 (edytowane) Bury kocurku i Kwitko ja za was trzymam kciuki i jestem pewna ,że będziecie się trzymać kosztów to są właśnie te przykłady taniego budowania i nie rozumiem dlaczego tylu osobom tak ciężko uwierzyć , że się da? Zresztą DEZET też jest bliski osiągnięcia celu jak widziałam Ja co prawda ni pasuję do wątku, ale nas 127użytkowej plus piwnica, plus 2 garaże wyniesie SSO ok 130tyś. więc tym bardziej wierzę, że domki bez piwnicy zamkną się spokojnie w 200tyś. aaa..no i żeby zaraz zamieszania nie było, to u nas robocizna tylko do stropów i dachu i w podanej cenie są już przyłącza i cała dokumentacja. Edytowane 9 Lipca 2012 przez msdracula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 09.07.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 dracula .. większość nie wierzy bo sama nie dała rady albo znają takich co nie dali. Warto mówić o tym, że się nie da bo stosunek tych co się im udało do tych co się nie udało jest zatrważający. Niestety rzadko kto ma tyle samozaparcia aby utrzymać się kosztorysu albo przewidzieć wszystkie wydatki na tip-top. Warto pisać aby powstrzymać wariatów budujących domy, które wyjdą im dwa albo więcej razy droższe niż założyli bo nie mają pojęcia na co się porwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 10.07.2012 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Racja, można podkreślać, że jest różnorodność w kosztach np. Kwitko SSO 85tyś., Agama 200tyś Może ja naiwna jestem, ale teraz jak wszystkie informacje dostępnę są w internecie, do projektów są podane koszty itp. to chyba nikt nie wierzy w cuda, Wiadomo koszty podawane przez biura są często niedoszacowane,ale ogólny obraz jest . No dobra naiwna jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.07.2012 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Podczas budowy nie tylko nie uwzgledniamy pewnych kosztow, ale takze ponosi nas chec posiadania tego czy owego i mimo, iz taka pozycja w kosztorysie istniala, to opiewala na zupelnie inna kwote Tylko ten, co bedzie trzymal kosztorys za jaja powinien isc w budowe wlasnym sumptem z mocno ograniczonym budzetem, inaczej finanse moga sie skonczyc na etapie stanu surowego nawet Jak juz pisali przedmowcy, tych co sie w kosztach zmiescili jest bardzo malo, a wielu z tych co sie nie zmiescilo nie chce sie do tego przyznawac pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 10.07.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 [...] teraz jak wszystkie informacje dostępnę są w internecie, do projektów są podane koszty itp. to chyba nikt nie wierzy w cuda, Wiadomo koszty podawane przez biura są często niedoszacowane,ale ogólny obraz jest . No dobra naiwna jestem Koszty podawane przez biura są mega zaniżone bo kto kupi projekt domu w którym napisane będzie że koszt wybudowania wyniesie 700tys a domek ma niby 140 m powierzchni użytkowej? Moim zdaniem trzeba liczyć dla świętego spokoju od 2500 do 3 tys za m2 ale powierzchni CAŁKOWITEJ. Da się wybudować taniej ale ogromnym wysiłkiem i determinacją. Jak juz pisali przedmowcy, tych co sie w kosztach zmiescili jest bardzo malo, a wielu z tych co sie nie zmiescilo nie chce sie do tego przyznawac pozdrawiam True, true Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adso1 10.07.2012 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 (edytowane) Witam wszystkich, chciałbym zasięgnąć opinii o tym projekcie, czy to aby realne? http://http://muratordom.pl/gazety/murator/maly-dom-z-wyboru-jak-zostal-zbudowany-dom-agaty-i-karola,173_6941.html Mam właśnie te 200 tys. i się przymierzam:). Spodobał mi się ten domek ze względu na tradycyjne podejście architekta i użyte materiały do budowy. Ma trochę wad np. brak dodatkowego pokoiku na parterze, ogrzewanie kozą(?).Generalnie myślę, że pasuje do wątku.Większy opis tu:http://http://muratordom.pl/budowa/oni-juz-zbudowali/maly-dom-z-wyboru-maly-ale-tak-zaplanowany-mieszkalo-sie-w-nim-wygonie,11_6933.html. Edytowane 10 Lipca 2012 przez adso1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 10.07.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 (edytowane) W naszym wypadku akurat koszty budowy nie były zaniżone, u mnie według biura jest 377tyś netto sys. gospodarczym, a póki co na każdym etapie mamy sporo mniej. Więc chyba to zależy od biura, na ile wiarygodne mają kosztorysy, bo z tym, że są mocno zaniżone się nie zgodzę. Ja się cieszę, że jest tyle pozytywnych przykładów i można się dzięki temu zmobilizować. Jakbym wcześniej czytała tylko wypowiedzi typu Agamy to pewnie bym niedługo zamieszkała w pięknym małym mieszkanku Edytowane 10 Lipca 2012 przez msdracula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 10.07.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 No niezłe koszty osiągnęli czyli dalej się potwierdza, że najwięcej można zaoszczędzić na robociźnie ( jak ma się już wybrany projekt) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts