DEZET 12.07.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 http://raider55.blox.pl/resource/mazury_1.jpg A to nie jest krzywdzące dla innych? Zdjęcie ze strony http://raider55.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?3 polecam, przykłady czego nie robić. edit: oczywiście, że nie mam nic przeciwko estetycznym pokryciom dachowym. I jak tu bronić czerwoną dachówkę? A ta chatka to do jakiegoś lunaparku się nadaje;) U mnie WZ określały kolor dachu na brązowy i... po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 13.07.2012 03:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Witam wszystkich forumowiczów nie wiem czy dobrze trafiłem ale mam pytanie czy ktoś się orientuje czy za 250000 mogę wybudować ten projekt http://archon.pl/gotowe-projekty-dom...m4f3e713b94824 działkę już mam projekt kupiłem warunki zabudowy dostałem tylko pozwolenie na budowę muszę dostać ale potrzebowałbym tu porady fachowców na forum z jakimi kosztami muszę się liczyć dziękuje z góry za odpowiedz pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adso1 13.07.2012 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Kristof_30 - link chyba nie działa, przynajmniej u mnie. DEZET - to właśnie blachodachówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 13.07.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Witam podaje nazwę tego projektu jeżeli link się nie otwiera Dom w Nerinach 91,70 m2 + garaż 18,30 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 13.07.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-nerinach/m4f3e713b94824,2706 o ten projekt chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 13.07.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Witam Kwitko tak dokładnie o ten projekt chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 13.07.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Witam wszystkich forumowiczów nie wiem czy dobrze trafiłem ale mam pytanie czy ktoś się orientuje czy za 250000 mogę wybudować ten projekt http://archon.pl/gotowe-projekty-dom...m4f3e713b94824 działkę już mam projekt kupiłem warunki zabudowy dostałem tylko pozwolenie na budowę muszę dostać ale potrzebowałbym tu porady fachowców na forum z jakimi kosztami muszę się liczyć dziękuje z góry za odpowiedz pozdrawiam. Za 250tyś powinno się udać w SSZ przy dobrej i niedrogiej ekipie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
6mastroiani 13.07.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Moim zdaniem może być trochę cieżko, z doświadczenia wiem że zawsze do kalkulacji trzeba dodać 10-20 %, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 13.07.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Według mnie SSZ uda się na pewno. I może nawet trochę więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 13.07.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Witam wszystkich forumowiczów nie wiem czy dobrze trafiłem ale mam pytanie czy ktoś się orientuje czy za 250000 mogę wybudować ten projekt http://archon.pl/gotowe-projekty-dom...m4f3e713b94824 działkę już mam projekt kupiłem warunki zabudowy dostałem tylko pozwolenie na budowę muszę dostać ale potrzebowałbym tu porady fachowców na forum z jakimi kosztami muszę się liczyć dziękuje z góry za odpowiedz pozdrawiam. Ja widzę SSZ w okolicach 200tys. Reszta 80-100 zależnie od standardu. Nie piszesz jak planujesz budowę- samemu, czy ekipy- a to robi różnicę. Koszty robocizny to spory wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 13.07.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Ja bym dała trochę więcej na wykończenie jeżeli robione ekipami. Same instalację zjedzą jakieś 50 tys. A tynki, wylewki, płytki, elewacje, tarasy itp. No chyba że sporo pracy własnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 13.07.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 (edytowane) Ale ja jeszcze o kotłowni myślałam. A podłogówkę masz super tanio No rzeczywiście może trochę przesadziłam z tymi 50 tys. ale jak się czyta ile ludzie płacą.... Edytowane 13 Lipca 2012 przez Kwitko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.07.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Znowu przesada,jestem właśnie świeżo po instalacjach wod-kan i elektrycznej i koszt to 10tys.zł z materiałem,podłogówkę na 118m2 mam za 6tys.zł z materiałem... Co parterówka to parterówka Arturo, fajnie, ze Ci sie tak tanio udalo ale nieestety przecietna elektryka z robocizna w malym domku to koszt blizej 10 tys niz 5. Pomijam juz jak ktos chce miec w peszlach albo nieco wiecej kabelkow niz minimum.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.07.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 podłogówkę na 118m2 mam za 6tys.zł z materiałem... Ja mialem u siebie na 130 metrach cene 6,6 zl, wiec bardzo podobnie, ale sama podlogowka to jakas 1/3 jak nie 1/4 kosztow. W zaleznosci od zrodla energii kotlownia wyniesie kilkakrotnie drozej, u mnie za wyjatkowo tani kociol gazowy i zasobnik z montazem dalem 8 tys, ale do tego trzeba jeszcze zaplacic za wprowadzenie gazu do domu i pare innych rzeczy, i powoli dobija sie do 20 tys. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 13.07.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Ja miałem cenę 30zł za punkt(w podłodze miałem w peszlach),75 punktów,250zł za skrzynkę,600mb kabli. Czyli chyba normalnie jak na taki dom. Jak pisałem wyżej,gdybym miał mniejsze zużycie cwu to grzałbym prądem i wtedy koszt "kotłowni" byłby niższy niż koszt podłogówki. Kupiłem pompę ciepła i koszt kotłowni wyszedł 16tys.zł czyli podłogówka to 1/25 "kotłowni" P.S Nie raz pisałem,że gaz ziemny to bardzo droga inwestycja Ja mam gaz przy działce i zdecydowałem się na prąd a nie na gaz w pierwszej wersji Zobaczymy co będzie jak zaczniesz używać Co do "straszenia" Kristofa_30 - parterówka, czyli niby taniej, ale : dach skomplikowany, 3 kominy, strop żelbetowy, "upiększenia" elewacji to kosztuje. Bez ekip da się taniej. Sporo z metrażu odchodzi na komunikację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 14.07.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Nie jest problemem zmiana stropu na drewniany,dach jest prosty a dwa kominy spokojnie można zlikwidować. Dalej twierdzę,że w 150tys.zł może się spokojnie zamknąć z SSZ,oczywiście systemem gospodarczym. No ale to już nie będzie dokładnie ten projekt o który pyta. Ale ja myślę że ssz zamknie się w 150 tyś i bez jakiegoś wyżyłowanego systemu gospodarczego.A elewacji nie trzeba komplikować zgodnie z projektem. Czy strop żelbetowy jest faktycznie dużo droższy od drewnianego?Były już dyskusje o tym na forum i nie jest to takie oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 14.07.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Trzeba najpierw zapytać gościa co umie sam zrobić a potem gdybać czy wybuduje systemem gospodarczym. Ja osobiście twierdzę, że 200 dużych złotówek to będzie tak ino ino. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 14.07.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Witam wszystkich dziękuję za podpowiedzi a wiec tak panele elektrykę kafelki jakieś montaże drzwi wewnętrznych oraz rigipsy ocieplenie zewnętrzne i inne drobne rzeczy potrafię sobie sam zrobić najbardziej mi zależy żeby go postawić z dachem tylko nie wiem czy dachówka ale chyba droga czy dlachodachówka i żeby go zamknąć a potem spokojnie pomieszczenie po pomieszczeniu będę sobie robił a ogrzewanie chce mieć pompę ciepła i wiem ze droga inwestycja ale wygodna pisze o oferty do firm trochę już takich wykończeniówek chwyciłem w domu u teściów wiem ze nie jestem mistrzem świata w tych sprawach ale dam sobie rade z niektórymi wykończeniami a niektórych rzeczy trzeba będzie się nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 14.07.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Chciałem dodać że nie wliczam całego ogrzewania w ta kwotę bo to już będzie firma robiła z całym ogrzewaniem podłogowym a komin to bym jeden zostawił na wypadek jakiegoś kominka może się przyda kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 14.07.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 A co macie na myśli system gospodarczy przy takiej inwestycji czy może to ktoś sprecyzować jak by miało to wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts