luqbaq 30.07.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Wydaje mi się, że wkota 230tys pln na mały parterowy domek w średnim standardzie jest realna o ile: 1.Masz już własną działkę. 2.Działka jest uzbrojona, ewentualnie media są w ulicy i nie ma potrzeby rozbudowy sieci. 3.Warunki gruntowe na działce są korzystne. 4.Będziesz zdyscyplinowany jeśli chodzi o pilnowanie budżetu. 5.Zrezygnujesz z wszelkich ozdóbek, pierdół typu kolumienki, gzymsiki, bezsensowne boniowania, itp. - pełna prostota i racjonalizm co jak najbardziej da się przełożyć na dobra estetykę przy zachowaniu realnego budżetu. 6.Będziesz sporą część prac robił samodzielnie. 7.Nie umeblujesz od razu całego domu. 8.Zgadzasz się na brak ogrodzenia w ogóle lub "na bogato". 9.Podjazd będzie nieduży i zrobiony jako budżetowy. i chyba tyle, czyli w sumie ic nowego nie napisałem.... Działki na razie nie mamy ale mam jedną na oku. Też będzie na nią kredyt ale na sam dom będzie 230. Dużo będę sam robił ale dopiero od stanu developerskiego Tak jak mówisz bez żadnych udziwnień. Wszystkie inne koszty typu pozwolenia na budowę itd. to z własnej kasy, bo mamy około 10 000 zł oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 31.07.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Dostałem dziś wycene na projekt z71 na 18500zł jak myślicie odpowiednia cena? Ja myślałem, że Ty już budujesz Ta kwota za co- SSO, SSZ? Jak sam nic nie zrobisz to szukanie taniej nie ma sensu, ta najtańsza może narobić baboli, na które wydasz niepotrzebnie kasę. Przede wszystkim napisz co się mieści w tej kwocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 31.07.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 TOMI1975- bardzo dobrze wypunktowałeś. Na taki domek jak z71, czy z78 kwota 230 powinna starczyć, bez ekstrawagancji i dużego wkładu własnej pracy. Gdybym dziś zaczynał budowę z kredytu, najpierw zacząłbym od wykonania fundamentów we własnym zakresie, dopiero potem udał się do banku- trochę lepiej wygląda rozpoczęta budowa niż goła działka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luqbaq 31.07.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 TOMI1975- bardzo dobrze wypunktowałeś. Na taki domek jak z71, czy z78 kwota 230 powinna starczyć, bez ekstrawagancji i dużego wkładu własnej pracy. Gdybym dziś zaczynał budowę z kredytu, najpierw zacząłbym od wykonania fundamentów we własnym zakresie, dopiero potem udał się do banku- trochę lepiej wygląda rozpoczęta budowa niż goła działka. Zaznaczam też, że kwota 230 000 z kredytu będzie mi potrzebna na wykończenie tylko domu, bo jak widzę to tu niektórzy liczą wszystko [ogrodzenie, kostkę itd.] to zrobię ze swoich środków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 31.07.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Zaznaczam też, że kwota 230 000 z kredytu będzie mi potrzebna na wykończenie tylko domu, bo jak widzę to tu niektórzy liczą wszystko [ogrodzenie, kostkę itd.] to zrobię ze swoich środków. Liczymy tylko koszt domu, bez zagospodarowania działki- czasem się zdarza, że ktoś się... rozpędza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 01.08.2012 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Gdybym dziś zaczynał budowę z kredytu, najpierw zacząłbym od wykonania fundamentów we własnym zakresie, dopiero potem udał się do banku- trochę lepiej wygląda rozpoczęta budowa niż goła działka. tez tak zrobilismy - najpierw fundamenty, a potem po kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slomka 02.08.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Witam wszystkich.:bye:Dziś jadę oglądać działkę budowlaną, cena bardzo atrakcyjna bo okolice piaseczna i niecałe 50 tyś.Z tego co się już zorientowałam to jest mozliwość budowy domu parterowego z poddaszem użytkowym, woda będzi za jakieś 6 m-cy( został złożony wniosek) -zastanawiam się czy ja za to zapłacę?Prąd jest 50 m od dzialki, gazu nie ma.Wymiar działki ok. 30 x 30 .Ile zapłace za podłączenie mediów, tak żeby były u mnie na działce?Ach i jeszcze jedno czy ktoś buduje ten dom http://www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/km-963/m-90 ?Pozdrawiam.Wiesława Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 02.08.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Prąd do 200m podłączają za tą samą kwotę, liczy się ją za kW mocy przyłączanej, w naszym wypadku było to 170zł brutto/kW, woda u Nas kosztuje ok50zł za metr (wykop, ułożenie i zasyp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida2 02.08.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 hary tanio macie tą wodę, u nas chcą ok 120zł/m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 02.08.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 hary tanio macie tą wodę, u nas chcą ok 120zł/m U mnie też,tyle że z kanalizacją od razu. Ale trzeba pytać w gminie,bo jeżeli mają jakieś unijne środki na ten cel,to wyłożą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slomka 03.08.2012 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Prąd do 200m podłączają za tą samą kwotę, liczy się ją za kW mocy przyłączanej, w naszym wypadku było to 170zł brutto/kW, woda u Nas kosztuje ok50zł za metr (wykop, ułożenie i zasyp) Dzięki za odp. Obejżałam działkę i po niedzieli najprawdopodobniej będziemy finalizować transakcję Woda już jest w planie i będzie przebiegała wspólną drogą , więc podpięcie się nie będzie kosztowne, gorzej z prądem, bo trzeba składać w ZE wniosek.Także jestem przez ok. 6 -12 m-cy uziemiona.Plus jest taki ,że przez ten czas możemy coś odłożyć na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 03.08.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 z kanalizacją u nas 140. Co z tego ze tanio jak czekamy od wiosny, a terminu nawet nie potrafią wyznaczyc, do domu za chwile będzie sie można wprowadzic a mediów nie ma Szukałem prywatnych firm, ale nikt nie chce się podjąc, z powodu późniejszych problemów z odbiorem, monopol i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 04.08.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Dzięki za odp. Obejżałam działkę i po niedzieli najprawdopodobniej będziemy finalizować transakcję Woda już jest w planie i będzie przebiegała wspólną drogą , więc podpięcie się nie będzie kosztowne, gorzej z prądem, bo trzeba składać w ZE wniosek.Także jestem przez ok. 6 -12 m-cy uziemiona.Plus jest taki ,że przez ten czas możemy coś odłożyć na budowę. Wniosek składaj do ZE tuż po zakupie i niech nabiera mocy urzędowej, ew. co jakiś czas się przypominaj. Tak samo z innymi mediami. Rozumiem, że WZ z gminy macie. W międzyczasie przygotujesz sobie choćby ogrodzenie lub inne rzeczy- pracy przygotowawczej na działce jest mnóstwo- choćby walka z chwastami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slomka 05.08.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Wniosek składaj do ZE tuż po zakupie i niech nabiera mocy urzędowej, ew. co jakiś czas się przypominaj. Tak samo z innymi mediami. Rozumiem, że WZ z gminy macie. W międzyczasie przygotujesz sobie choćby ogrodzenie lub inne rzeczy- pracy przygotowawczej na działce jest mnóstwo- choćby walka z chwastami Jutro jadę podpisać umowę, wcześniej będę miała sprawdzoną działkę pod komtem zadłużeń itp. Jestem tutaj nowa i niebardzo orientuję się jeszcze w skrótach, a więc , co oznacza WZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 05.08.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 WZ - warunki zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slomka 07.08.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Wszystkiego dowiedziałam się w gminie;można zbudować dom jednorodzinny z poddaszem użytkowym.Pozostałe rzeczy typu kąt nachylenia dachu, metraż, wysokość budynku jest jak najbardziej do przyjęcia i nie koliduję z projektem który wybraliśmy , poza tym woda jak się dowiedziałam jest w planach ale dopiero na 2014 r. , więc mam sporo czasu na odłożenie gotówki aby uniknąć kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 08.08.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 slomka- sporo można zaoszczędzić na materiałach kupując zimą- np. okna, drzwi, blachodachówka, pewnie jeszcze znajdzie się co najmniej kilkanaście rzeczy tańszych lub w promocjach zimowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.08.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Ja osobiście na mój dom mam budżet w granicy 200tyś. W zakres tych pieniędzy będzie wchodzić: - fundament; - ściany z systemu thermodom TH450; - dach z blachodachówki; - okna ms okna; - elewacja; - instalacja wod-kan ( 11pkt. ) - instalacja elektryczna ( 90pkt. ) - instalacja ogrzewania w całości oparta o podłogówkę i powietrzną pompę ciepła; - rekuperacja; - wykończenie podłóg ( salon, kuchnia, hol, łazienki i kotłownia - gres; sypialnie deska barlinecka ) - łazienka i wc pod klucz; - ściany pomalowane; - sufity GK; I wynika że zmieścimy się w tym budżecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti44 08.08.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Też byłam pewna:) domek nie całe 100 m2 zbliżam się do 300tys, zresztą widziałeś, nic specjalnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.08.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Ja mam tylko opcję trochę korzystniejszą - dużo po znajomości I instalacje w swoim zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts