Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nabieram coraz wiekszej pewnosci,zeby powierzyc ile sie da jednemu z okreslona z gory suma za materialy.....

Wiesz ,to rozwiązanie ma jedną wadę ... Każda nowa ekipa wytyka błędy poprzedniej, można coś poprawić. Jedna ekipa "od wszystkiego" także popełni te błędy, ale oni ich nie naprawią, tylko zamaskują.

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na mojej budowie (właściwie budowach) byłem codziennie od momentu wylania stropu. Robiłem instalacje a w tym czasie murarze kończyli ścianki. Co z tego że na to patrzyłem codziennie, jak dopiero tynkarze pokazali palcem ich błędy: ścianka na schodach jest OK, tylko że jest za gruba i nie zlicuje się ze schodami, nadproża nierówne - skuwać, szalunki stropu niedokładne - skuwać. Na temat pracy tynkarzy (i wogóle wszystkich ekip) wyrobilem sobie ostateczne zdanie gdy robiłem skosy i sufity podwieszane....

To nie o to chodziło. Ścianka była prosta i równa, ale zabrakło mi wyobraźni jak to potem będzie wyglądało - ścianka postawiona na śchodach dolnego półpiętra wychodziła poza obrys tych górnych schodów... Niby drobiazg, trzeba by pokombinować z poręczą. Żadnych spektakularnych błędów ekipy nie miały, ale jak przychodzi do wykończeniówki to widać wszystko...

Mam tego świadomość i cieszę się że udało się wykonać budynek w tej cenie.

Zawsze ambicje na początku są duże i w obliczeniach jako "zółtodziób" nie uwzględnia się wydatków, które wychodzą w trakcie budowy, dlatego chciałem zwrócić uwagę, że do planowanego budżetu należy doliczyć ok 30%.

Mam tego świadomość i cieszę się że udało się wykonać budynek w tej cenie.

Zawsze ambicje na początku są duże i w obliczeniach jako "zółtodziób" nie uwzględnia się wydatków, które wychodzą w trakcie budowy, dlatego chciałem zwrócić uwagę, że do planowanego budżetu należy doliczyć ok 30%.

Wiesz, w ten sposób wpadamy w rekurencję i koszty rosną do nieskończoności ;). Bo jak przy planowaniu doliczysz 30% to powinieneś dodać do tego kolejne 30 % itp. :).

Z wypowiedzi na forum i analiz spisów wydatków wynika, że rozsądne jest przyjęcie założenia 2000 zł za m2 POWIERZCHNI CAŁKOWITEJ (wliczając garaż, pomieszczenia gospodarcze itp.) za stan do wprowadzenia się i bez wyposażenia. Oczywiście podnosząc standard (wykończeniówka, instalacje itp.) lub wybierając skomplikowany w budowie dom można wydać istotnie więcej.

fundamenty stanęły we wrześniu 2008 roku

budowa ruszała w marcu 2009 roku

na listopad-grudzień 2009 roku pokojnie mogliśmy sie wprowadzać

wszystko jest wykończone oprócz łazienki i sypialni na górze - ale takiej potrzeby nie ma, bo dom jest obecnie dla nas za wielki

spokojnie zmieściliśmy się w 200 tys., jeszcze była nadwyżka

ale ... praktycznie większość sami robiliśmy

fundamenty sami, strop i schody sami

tynki, gładzie, wszystkie roboty wewnątrz sami

murarze same ściany postawili

komin wystający sami

deskowanie, papa na dachu sami

elektryk, hydraulik obcy :)

dom postawiony kosztem własnego zdrowia, bezsenności, nerw i prawie że rozwodem

ale udało się

Edytowane przez anetina
pomylone daty :)

budowa systemem gospodarczym wymaga poswiecen i trzeba sie z nimi liczyc

jednak satysfakcja z sukcesu przycmiewa wszystko z czym bylo dane sie zmierzyc:)

do tego czlowiek zaczyna dojrzewac i inaczej pojmowac zycie:)

nabiera szacunku do pieniadza i innych wartosci

Poważnie się zrobiło. Ale coś w tym jest. Na razie uczę się cierpliwości :(.

znowuz nie jest tak ze sie spedza na budowie dnie i noce (mnie sie zdazyla1 noc, no w sumie to pol - musialem pomalowac kuchnie dzien wczesniej niz zamierzalem bo sie okazalo ze meble beda dzien wczesniej:p)

a tak powaznie u nas 17 mscy od rozp do wprowadzenia - Ci co czytali wiedza jaki wklad wlasny, ale byly i dlugie przerwy:

od polowy listopada do polowy marca nie prowadzilismy prac na budowie (z wyjatkiem 3 dni aby postawic dzialowki)

w wakacje 2 tygodnie odpoczynku i wczasy

podsumowujac ogolnie to praca trwala na budowie jakos z 9-10 mscy

Bardzo, bardzo dziękuję. Jak kogoś to interesuje, to procentowo wygląda to tak:

Papierologia i media 9,76%

SSO 36,59%

SSZ 8,78%

Instalacje 10,73%

Tynki, docieplenia 12,20%

Wykończenia 20,49%

Otoczenie 1,46%

A bez papierologii, mediów i otoczenia domu:

SSO 41,21%

SSZ 9,89%

Instalacje 12,09%

Tynki, docieplenia 13,74%

Wykończenia 23,08%

Siedzę nad excelem i to liczę z prostego powodu. Ustalając harmonogram budowy powinienem wiedzieć w jakiej wysokości zapewnić finansowane na dany etap. jak ja nie lubię wydawać pieniędzy :(.

szacujesz że 50%kosztów to stan surowy zamknięty chyba sie pomylileś

roznie to jest

ja juz np przeszlam wszystkie etapy satysakcji z wlasnych osiagniec,a teraz wolalabym,zeby mi z nieba spadlo....

wczoraj rozmawialam z kolezanka,ktora budowala sie dlugie lata metoda mocno gospodarcza i powiedziala mi,ze w pewnym momencie znienawidzila ten dom,ktory zabral jej tyle czasu i zdrowia nie tylko fizycznego....

ale znowu zbaczamy z tematu....

tak patrze na "szukaj fachowca" od dluzszego czasu juz i firmy proponuja budowe domu z materialem sso ok 800-1000zl metr powierzchni calkowitej,przy mniej skomplikowanych projektach ta cena moze zjezdzac....na wycene deweloperska decyduje sie malo osob,ale mozna wywnioskowac,ze rzeczywiscie potwierdza sie tu zasada,ze deweloperka to 75% kosztow calkowitych domu...

kurcze,wychodzi na to,ze jednak wkladajac w to troche wysilku mozna cos zrobic "po taniosci"....:???:

u mnie dom około 120mkw stan surowy zamknięty 100000tys

fundamenty stanęły we wrześniu 2008 roku

budowa ruszała w marcu 2009 roku

na listopad-grudzień 2009 roku pokojnie mogliśmy sie wprowadzać

wszystko jest wykończone oprócz łazienki i sypialni na górze - ale takiej potrzeby nie ma, bo dom jest obecnie dla nas za wielki

spokojnie zmieściliśmy się w 200 tys., jeszcze była nadwyżka

ale ... praktycznie większość sami robiliśmy

fundamenty sami, strop i schody sami

tynki, gładzie, wszystkie roboty wewnątrz sami

murarze same ściany postawili

komin wystający sami

deskowanie, papa na dachu sami

elektryk, hydraulik obcy :)

dom postawiony kosztem własnego zdrowia, bezsenności, nerw i prawie że rozwodem

ale udało się

ile ma mkw i jakie województwo?