Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Lola_lilu, moim zdaniem dasz radę. Ja mam większy dom (94m pow zabudowy w parterze), a wyliczenia mam podobne do Twoich i na razie się zgadzają z grubsza :) Właśnie jak na razie tylko na stanie 0 się nieco przejechałam, bo liczyłam że 20 tys wystarczy z nawiązką, a przekroczyłam o parę - ale ja to liczyłam razem z przyłączami, więc jakby nie brać ich pod uwagę, to się zmieściłam. Ale mam proste warunki gruntowe (piasek), działka płaska, więc było tu nieco oszczędności, np niepotrzebne były szalunki do ław.

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No Ty za to jesteś wiarygodny, skoro swoje rozterki związane z budową garażu tłumaczysz:

Masz praktykę, ponoć trzy wybudowane domy, a nie wiesz, jaka jest procedura przy zakupie projektu i uzyskaniu PnB ?

Zostaw ten wątek, ludzie, którzy tu zaglądają wiedzą, jakie są zasady "budowy za 200tyś", co się w tą kwotę wlicza, co nie.

HAha, :lol2: co ty chcesz udowodnić? Zbuduj dom zaprzeczając założeniom, które przedstawiłem i pochwal się efektami zamiast bredzić bez sensu o ludziach, którzy coś wiedzą, ale tak naprawdę są hipokrytami, bo albo są w połowie budowy, albo nie potrafią udowodnić swoich racji zaprzeczając moim założeniom. .

mały dom ma te zaletę: teściowa na długo nie przyjedzie, bo nie ma gdzie spać

Zielony ogród - z ust mi to wyjęłaś :D No i teraz przez Ciebie zacznę się zastanawiać czy aby z tego powodu tego dodatkowego pokoju jednak nie zlikwidować? :lol2:

Edytowane przez Sylwia_LBN

To spokojnie,nie denerwuj się,zmieścisz się w kosztorysie.

Bardzo Ci Marynatko dziękuję za pomoc. Za dobre słowo i jednocześnie wszystkim pragnę podziękować.

Na szczęście nie wszyscy oszaleli na punkcie kredytów, rat i leasingów i jeszcze są osoby, które chcą "tymi ręcami" zrobić coś samemu.

My mamy zamiar zacząć załatwiać papiery teraz we wrześniu ostatecznie październik, żeby na nowy rok mieć wszystko załatwione i móc postawić funamenty.

Na razie na działce rosną warzywa, ale jak to śpiewali bardowie "tu na razie jest ściernisko ale będzie San Francisco ".

A jak zabraknie mi kasy to postawię namiot na fundamencie, albo altankę i też będzie dom :lol2:

Jeżeli dom ma mieć strop betonowy, to bardzo bym przemyślał podniesienie ścianki kolankowej choćby o jeden bloczek. Bonifacy ma fajny strych, może się okazać, że taki jeden bloczek umożliwi zrobienie tam kina domowego, siłowni lub po prostu funkcjonalnego składziku na rzeczy. Mnie tam skosy urzekają, mieszkamy na poddaszu i bardzo sobie chwalimy. Lubimy nawet nielubiane veluxy :)

pozwole sobie wrzucić cytat z watku "czego nie zrobilibysmy ponownie budując dom"

"to ja jeszcze dodam, że przy tak wąskiej działce nasz dom to nie bliźniak ani szeregówka tylko najzwyczajniej w świecie wolnostojący budynek a jedyną rzeczą której bym nie zrobiła gdybyśmy budowali dom jeszcze raz byłby górny taras (w sumie teraz przeliczyliśmy że koszt obróbki blacharskiej, termoizolacji, balustrady drewnianej oraz płytek to ... 10tys!!) plus nie wylewałabym tarasu na dole a od razu byśmy dali kostkę brukową "

Mnie tam skosy urzekają,
Bardziej ekonomicznie rozbieramy poszczególne elementy,raczej ta krytyka nie dotyczy upodobań.Mały metraż "ze skosami" to niewielka ilość wykorzystanej pełnej powierzchni i niekiedy lepiej w parterze zrobić 20 metrów więcej niż reanimować górę,która w założeniu projektu miała być nieużytkowa :)

lola_lilu my też budujemy bez kredytu. Mieliśmy założenie że może w trzy lata uda nam się wybudować domek z oszczędności i bieżących wpływów. Dopuszczaliśmy również myśl że jak nie starczy weźmiemy trochę kredytu. I wiesz co? Kredytu nie weźmiemy i wprowadzimy się w dwa lata a nie trzy. Najważniejsze to zacząć i pozytywnie myśleć.

Budujemy "tymi ręcami", teraz trzeba chyba to pisać w każdym poście bo potem oszustwo i wprowadzanie w błąd zarzucają :p

dwa cytaty z tego forum (powtarzam):

"Chcą jakies 270 zł za metr wynika z kalkulacji mówię tylko o roboiciznie.

razem wychodzi ponad 4 koła za 2 sztuki

materiały czyli folia w płynie 3 zestawy kleje sopro silikony około 6000.

pozdrawiam"

"to ja jeszcze dodam, że przy tak wąskiej działce nasz dom to nie bliźniak ani szeregówka tylko najzwyczajniej w świecie wolnostojący budynek a jedyną rzeczą której bym nie zrobiła gdybyśmy budowali dom jeszcze raz byłby górny taras (w sumie teraz przeliczyliśmy że koszt obróbki blacharskiej, termoizolacji, balustrady drewnianej oraz płytek to ... 10tys!!) plus nie wylewałabym tarasu na dole a od razu byśmy dali kostkę brukową "

balkon:

-koszt okna

-koszt wylanego betonu i poteznego zbrojenia

-ocieplenie dookoła (a i tak dobrze nie ocieplisz) - balkon to taki radiator

-izolacja przeciwilgociowa

-obróbka blacharska

-płytki czy jakas inna okładzina

-balustrada

-okresowe konserwacje (i tak będzie zaciekał za kilka lat)

balkon jest dobry, ale w bloku.

Edytowane przez Zielony ogród

lola_lilu my też budujemy bez kredytu. Mieliśmy założenie że może w trzy lata uda nam się wybudować domek z oszczędności i bieżących wpływów. Dopuszczaliśmy również myśl że jak nie starczy weźmiemy trochę kredytu. I wiesz co? Kredytu nie weźmiemy i wprowadzimy się w dwa lata a nie trzy. Najważniejsze to zacząć i pozytywnie myśleć.

Budujemy "tymi ręcami", teraz trzeba chyba to pisać w każdym poście bo potem oszustwo i wprowadzanie w błąd zarzucają :p

Kwitko, Wy dla mnie jesteście w ogóle ... bohaterami! Pamiętam jak znalazłamTwoje zdjęcie z budowy. Kobieta żadnej pracy się nie boi. Nie żebym ja siębała, ale niestety Mój Mąż mi nie pozwala, bo kobieta to ma nie zaprzątać swej główki a nie daj Boże rączek, czymś takim. A tu patrz, ja taka chol*ra i siedzę na forum murator :p

Właśnie przykład takich ludzi jak Wy pozwala nam sądzić, że postawimy ten dom tak jak chcemy!

Oby więcej takich osób jak Wy!!!