Sylwia_LBN 16.08.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Dobre ludzie pomóżcie,bo jeszcze takiego niezrozumienie tematu mnie nie spotkało http://forum.muratordom.pl/showthread.php?206384-P%C5%82yta-indukcyjna-jaka-moc marynata - a może tu zapytaj? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?26374-KUCHNIA-sprz%C4%99t-do-kuchni-AGD-kuchenne-co-wybra%C4%87-opinie-modele-do%C5%9Bwiadczenia/page115 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 16.08.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 16.08.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Nie chodzi mi żeby ludzie robili balkony! Piszę że balkony nie są aż tak kosztowne. Oczywiście nic za darmo nie ma. Przecież to są bzdury co piszecie - potężne zbrojenie, koszt betonu, nie potrafią wykonać.... bierzemy ludzi co potrafią "kosztowne" to pojęcie względne. jeżeli ja na cały dom zużyłam tylko trochę stali do ław i wieńca to te pręty w balkonie to juz dla mnie jakieś 10% całej stali - plus beton, szalunki, robocizna - niechby to nawet było 1000 zł - to jest dla mnie dużo kasy i niepotrzebny kłopot. ciągle przejeżdżam przez rózne osiedla i jeszcze nigdy ludzi siedzących na balkonie nie widziałam. wszyscy siedzą w ogrodach przy grillach a nie na balkonach jak wróble. w takiej budowie jak nasza każdy grosz sie liczy, a przede wszystkim czas, i jak dla mnie - unikanie rozwiązań mogących sprawiać kłopoty w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 16.08.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 16.08.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Jak zalega śnieg zimą też trzeba się pofatygować,bo potem jak topnieje to zacieka po elewacji brudna woda pośniegowa i są smugi.Zresztą....wszystkie kiedyś trzeba remontować,chociaż odmalować,odczyścić itd.A dom powinien być jak najmniej obsługowy.Chyba że ktoś lubi tak se podłubać,ale to już inny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 16.08.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Piwnica pod całym domem, dachówka ceramiczna. Prawie gotowe ogrodzenie 200mb. A mi sie wydawało że nie tak dużo, może sie mylę. Żby było taniej musiałbym z czegoś zrezygnować... Za murowanie zapłaciłem 12tys. A to już wiadomo co pociągnęło koszt- piwnica i dachówka. Ogrodzenie do SSO nie liczy się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 16.08.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 16.08.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Zielony ogród do Twojego domu nie pasuje balkon. Dziwacznie by wyglądał.... dobre ale zawsze mogę podnieść ściankę kolankową i dobudować garaż, a na nim balkon (kiedyś miałam balkon - w bloku) co do ścieków- zależy, jakie masz podłoże. jak przepuszczalne, to oczyszczalnia drenażowa to niedrogi i chyba dobry pomysł - u mnie sprawdza jak na razie od 3 lat Edytowane 16 Sierpnia 2012 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 16.08.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Tanie budowanie, ale co robić tanio z nieczystościami jeśli brak kanalizacji? sprawdzić jaki masz grunt. bo jak glina to zapomnij o oczyszczalni. zresztą nie ma co powielać, wejdź do wątka o ściekach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 16.08.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.08.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 HAha, co ty chcesz udowodnić? Zbuduj dom zaprzeczając założeniom, które przedstawiłem i pochwal się efektami zamiast bredzić bez sensu o ludziach, którzy coś wiedzą, ale tak naprawdę są hipokrytami, bo albo są w połowie budowy, albo nie potrafią udowodnić swoich racji zaprzeczając moim założeniom. . Co chcę udowodnić ? Tyle tylko, że kreujesz się na znawcę, praktyka, który zęby zjadł na budowach swoich, a póki co kupiłeś bliźniaka od developera i masz elementarne problemy z rzeczą tak błahą, jak dostawienie do niego garażu. Tobie nie muszę nic udowadniać, bo na mój mały, prosty domek założyłem budżet 300tyś (działkę posiadam), wątek śledzę po to, by wyłowić dobre rozwiązania, które mogą przyczynić się do pewnych oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 16.08.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Dobre ludzie pomóżcie,bo jeszcze takiego niezrozumienie tematu mnie nie spotkało http://forum.muratordom.pl/showthread.php?206384-Płyta-indukcyjna-jaka-moc marynata masz info:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 16.08.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 16.08.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 marynata masz info:) Wreszcie ktoś mi wyłożył jak krowie na rowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 16.08.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Bardzo ciekawe budownictwo Widać że jakaś większa budowla Raczej nie na wsi to dla miastowych mieszkania PS. Wiem, wiem, że to film nie z Polski ale jak oni się starają,jak zacierają,ile serca w to jest włożone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 16.08.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 16.08.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 16.08.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Bardzo ciekawe budownictwo Widać że jakaś większa budowla Raczej nie na wsi to dla miastowych mieszkania PS. Wiem, wiem, że to film nie z Polski Nie chciałbym przypadkowo się oprzeć o taką ścianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 17.08.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Też się zastanawiam po kiego grzyba balkon w domku. Szwagier postawił dom i w trakcie roboty pytałem go po co balkon. Generalnie nie potrafił uzasadnić i mówił, że tak się robi po wybudowaniu wyłożył ładnie kaflami, dał ładną balustradę, wstawił dwa okna balkonowe i nie był na nim ani razu ważne, że jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 17.08.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 No, no, no... jestem pod wrażeniem. Kto z forum pierwszy bierze się za stawianie samostoja? heine84 wrócę do kwestii stropu, bo na razie tylko front zabrał głos. Mam strop monolityczny, bo i poddasze użytkowe. Trudno mi powiedzieć, czy jest to tanie, czy drogie rozwiązanie. Jak ktoś poda konkretne koszty innych rozwiązań, to może coś porównamy. W kwestii materiałów - na 75 m2 stropu poszło 15m3 betonu i 1,4t stali (560kg na wieniec, reszta to belka na środku i sam strop). Można przeliczyć według aktualnych cen. Do tego niezbędne są szalunki i stemple, dość dużo stempli. Niewątpliwie jest to również spory koszt, ale u nas i ściany fundamentowe były w szalunkach, schody zewnętrzne, taras, więc dechy były wielokrotnego użytku. Stemple jeszcze podpierały strop, a już byli chętni na ich odkupienie, więc się mogą zwrócić choćby częściowo. U nas problemem byłoby raczej znalezienie ekipy do takiego stropu. Lokalnie coś ze zbrojarzami cienko, więc robocizna mogłaby pociągnąć, bo dla ekip w standardzie budowy jest ułożenie stropu typu teriva, a zrobienie monolitu to już ekstrasy. lola_lilu czy przeglądałaś również projekty domów z poddaszem? Może znalazłabyś coś już z właściwym kątem nachylenia dachu, a w ramach adaptacji architekt by po prostu wykreślił poddasze. Plusami takiego rozwiązania byłyby: -niższe koszty adaptacji gotowca - w razie czego na przyszłość mielibyście gotową koncepcję zagospodarowania poddasza i pewność, że pewne rozwiązania (na przykład 2 pokoiki i łazienka) po prostu się tam mieszczą - kawałek miejsca przeznaczony na schody (w Bonifacym jest, w Filigranowym byłoby ciężko) - od razu widzisz, jak będzie dom wyglądał Nie wiem, czy nie przegapiłam, czy nie było, więc proszę określ albo przypomnij, czym planujesz ogrzewać, i na którą dokładnie stronę świata ma być front budynku. I nic się nie przejmuj minami i komentarzami innych osób. To nie ich życie, nie ich dom, nie ich forsa. Nie muszą do Ciebie później przychodzić w gości i cierpieć, skoro im taki dom nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts