slomka 20.08.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 działka 970 m2, 31 x31 - z groszami.Wejście od wschodu czyli ok.I napisałam maila z prośbą o wycenę do projektanta arch.K. Matuszewskiego i zobaczymy co on mi tam napisze:-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oskard 20.08.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Dlatego, jak ktoś chce tanio budować, to wybiera projekt indywidualny, liczony przez projektanta, który projekt liczy dla dobra inwestora, a nie skłądów budowlanych Gdzie oprócz poprawnie zwymiarowanych elementów nośnych, można zastanowić się nad takim układem pomieszczeń, by obniżyć koszt instalacji, kominów itp. Tu jest źródło oszczędności, a nie... (odpuszczam... ) Wszystko to prawda pod warunkiem, że wybrany projektant (przeważnie architekt) ma dobrego konstruktora który to pan jest odpowiedzialny za prawidłowe przyjęcie układu konstrukcyjnego budynku i policzenie wszystkich elementów konstrukcyjnych. Niestety wiele razy widziałem projekty indywidualne z tak przewymiarowaną konstrukcją, że głowa boli. Z moich obserwacji wynika, że jednak te typowe mają konstrukcję bardziej przemyślaną i trochę mniej przewymiarowaną. Co do wymiarowania fundamentów, to w projektach typowych są one zaprojektowane na najgorsze warunki gruntowe jakie przeważnie można spotkać. To projektant adaptujący projekt do warunków miejscowych powinien rozpoznać warunki gruntowe na działce i odpowiednio skorygować wielkość ław fundamentowych. Przeważnie wychodzą dużo mniejsze niż w typówce. Może warto czasami wydać parę stówek na badanie geotechniczne gruntu, żeby później zaoszczędzić na betonie i stali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slomka 20.08.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Kwitko, baardzo mi się podoba i pasuje dla mojej rodziny 2+2 WYKAZ KOSZTÓW BUDOWY DOMU M(L) - 90 z garażem jednostanowiskowym, bez wykończnia poddasza, bez zakupu działki, zagospodarowaniai uzbrojenia terenu. Koszty zawierająpodatek vat i są aktualne na rok 2012 L.p. Elementy budynku Część mieszkalna Garaż 1 stanowiskowy 1. Budynek w stanie surowym zamkniętym, w tym: 127 250 zł 19 600 zł prace ziemne 5 750 zł 800 zł stan zerowy 14 900 zł 2 800 zł ściany konstrukcyjne i działowe, schody, stropy 52 900 zł 6 500 zł dach (więźba dachowa, pokrycie i odwodnienie) 38 000 zł 6 600 zł okna i drzwi zewnętrzne 15 700 zł 2 900 zł 2. Wykończenie, w tym: 46 500 zł 10 300 zł tynki wewnętrzne i okładziny na ścianach 10 800 zł 2 200 zł posadzki 12 800 zł 2 500 zł drzwi wewnętrzne 6 700 zł 1 500 zł elewacje zewnętrzne 15 500 zł 4 100 zł elementy małej architektury 700 zł - 3. Instalacje (bez przyłączy), w tym: 35 100 zł 2 200 zł instalacje wody zimnej, ciepłej i kanalizacja sanitarna 6 000 zł - instalacje grzewcze, w tym kocioł z automatyką 18 000 zł 900 zł wentylacja 1 000 zł - instalacja gazowa 1 900 zł - instalacja elektryczna 5 700 zł 1 300 zł instalacje techniczne (RTV, telefon, inne) 1 500 zł - ewentualna instalacja odgromowa 1 000 zł - 4. Wyposażenie standardowe minimum 10 000 zł 0 zł wyposażenie łazienek 3 800 zł - wyposażenie kuchni i pom. gospodarczego 4 900 zł - ewentualne umeblowanie pomieszczeń 1 300 zł - 5. Dodatkowe rozwiązania energooszczędne 18 400 zł 0 zł rolety okienne zewnętrzne 9 900 zł - rekuperator 8 500 zł - inne* ? - Razem (bez punktu 5.) 218 850 zł 32 100 zł OGÓŁEM 237 250 zł To jest zestawienie z pracowni i nie wiem co tak naprawdę o tym myśleć..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 20.08.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Na samym oknie balkonowym w porównaiu do zwykłego okna jest ok.1500zł różnicy,balustrady też są drogie,wykonanie balkonu jest bardziej skomplikowane i firmy mogą sobie życzyć więcej za balkon. O mostku termicznym nie wspomnę Ej no z tym mostkiem termicznym to już nie przesadzajmy. Takim tokiem rozumowania należałoby budować dom bez okien. Ta bryła którą się buduje ma byc domem anie tworem............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 20.08.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Też się zastanawiam po kiego grzyba balkon w domku. Szwagier postawił dom i w trakcie roboty pytałem go po co balkon. Generalnie nie potrafił uzasadnić i mówił, że tak się robi po wybudowaniu wyłożył ładnie kaflami, dał ładną balustradę, wstawił dwa okna balkonowe i nie był na nim ani razu ważne, że jest Hm.......... chociażby po to aby wystawic na ta balustradę pościel z poduchami aby się wywietrzyła.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 20.08.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Czytam te Wasze opinie i wyliczenia i sie naprawde zastanawiam czy robiliście to sami czy Wam - jak to ktoś wczesniej zauważył - policzył co się zna na temacie?. Ktoś wspomniał o 35 tys za robocizne stan surowy zamkniety ......... powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 20.08.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 slomka . W ogóle odniosę się do wypowiedzi marynaty o architektach, którzy jak inwestor sam nie powie, nie dowie się, nie sprawdzi i nie zleci, to sami z siebie nic nie polepszą w projekcie. Skojarzył mi się wątek dawida70, który potrzebuje bardzo dużego domu za 500 tysięcy. Jemu też architekt wstępnie zaproponował coś, co zupełnie nie jest projektowane pod budżet, więc z niecierpliwością czekam na dalsze wpisy i relacje, co z tego ostatecznie wyniknie. Na razie architekt zadeklarował 420m2 podłóg i ponad 200m piwnicy, a to wszystko w opakowaniu raczej ozdobno-tradycyjnym. Powiem szczerze że średnio wierzę w powodzenie tej inwestycji nawet wobec tych potaniających rozwiązań jak brak tradycyjnych tynków itd.No chyba że robociznę będą mieli zupełnie za darmo,albo nie będzie dla nich problemem wprowadzenie się np na wylewki. Sama mam koleżankę która mieszkała kupę lat na chudziaku(rozłożone dywany)z otynkowanym tylko parterem,bez wykończonych łazienek itp(mozna powiedzieć że stan mniej niż deweloperski).Więc to też zależy od inwestora ile niedogodności jest w stanie zaakceptować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 20.08.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) Moim zdaniem sumarycznie i z grubsza się ten kosztorys zgadza. Oczywiście z poszczególnymi pozycjami można by dyskutować na zasadzie tu można potanić, tu chyba za mało policzone. Powyżej już pisałam, że na parter można przyjąć 230 i się sprawdziło. Tyle, że sam parter nie byłby komfortowy dla rodziny 2+2, bo tylko jedna sypialnia. Wymiary i wielkość działki nie są ograniczające, spokojnie wejdzie większość gotowców. Teraz tylko myśl, jakie konkretnie rozwiązania najbardziej by Twojej rodzinie pasowały. Parterówka z trzema sypialniami, dom z poddaszem (gdzie wówczas sypialnie? tylko na poddaszu, jedna na parterze?), jak z tym garażem - ma być na 100%, czy jakieś inne rozwiązania wchodzą w grę. Salon moim zdaniem lepiej z oknami zachód i południe, niż wschód i południe, ale to też kwestia co kto lubi. No i ważne - zapewne ma być kotłownia na jakiś piec z paliwem stałym, bo takie pokazałaś. A może jakaś inna opcja wchodzi w grę - może coś bezobsługowego. Patrz też na "rozrzucenie" ujęć wody i rozmieszczenie wucetów w projekcie, bo od tego bardzo zależy koszt instalacji wod-kan. Projekt Vigo fajny. SSO ma wycenione na 122 tysiące netto, więc z jakimś wkładem pracy własnej i wykończeniówką bez szaleństw można próbować za 200, bo dobrze się targując, może zamieniając materiały na lokalnie tańsze, z tych cen netto można wyjśc na brutto. Tu jest 208 netto kosztorys. Może na naturalny kamień i drewno egzotyczne na elewacji nie starczy, ale jakieś dwa kolory tynku i też może być bardzo ładnie. Niezbyt dobra propozycja rozmieszczenia mebli w salonie na rzutach - sofa dwójka zastawia okno. Też mam schody w salonie, ale te w Vigo są bardziej "dominujące" - powodują, że z tych 25m2 część jest już typowo komunikacyjna, a przez to ogólnie salon mniej ustawny. Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slomka 20.08.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Sama mam koleżankę która mieszkała kupę lat na chudziaku(rozłożone dywany)z otynkowanym tylko parterem,bez wykończonych łazienek itp(mozna powiedzieć że stan mniej niż deweloperski).Więc to też zależy od inwestora ile niedogodności jest w stanie zaakceptować. Jak budowałam pierwszy dom, to też wprowadziłam się do stanu surowego zamkniętego, z tą różnicą , że już były w środku ścianki działowe, a reszta to beton i pustaki ( tak mi rodzinka umiliła życie że musiałam się wyprowadzić), ale jakoś dałam radę, żyję, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 20.08.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) Ja bardzo liczę na to, że jednak dawid70 znajdzie jakieś ciekawe rozwiązanie, żeby zbudować za pół miliona swój dom dla 11 osób. Najlepiej byłoby, żeby właśnie architekt pomógł mu wypracować koncepcję domu obszernego a taniego. Niestety na razie chyba trafił na człowieka, który po prostu planuje narysować im ich koncepcję, bez specjalnego zważania na budżet. Osobiście liczyłam tu na coś innego, ciekawego, fajną prostą bryłę ze stropodachem, ciekawy podział wnętrz, a na razie było wpychanie drogich rozwiązań w mały budżet i inspiracje projektem typowym. U nas też podłogi na parterze nie były kompletne i miejscami można było warstwy konstrukcyjne ścian podziwiać. No ale to było dawno, dawno temu, na długo przed dobiciem do 200k w wydatkach. Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 20.08.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 ale jakoś dałam radę, żyjęNo więc właśnie do tego zmierzam,że jeżeli nie jest problemem stan wykończenia domu,to można ryzykować podejrzanie niedoszacowane kosztorysowo projekty,ale stawiać coś co się chce. Wszystko do decyzji inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 20.08.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Ja bardzo liczę na to, że jednak dawid70 znajdzie jakieś ciekawe rozwiązanie, żeby zbudować za pół miliona swój dom dla 11 osób.Wszyscy kurcze liczą. Najtrudniej zawsze jest pierwszemu,a potem reszta już spokojnie zżyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 20.08.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 No więc właśnie do tego zmierzam,że jeżeli nie jest problemem stan wykończenia domu,to można ryzykować podejrzanie niedoszacowane kosztorysowo projekty,ale stawiać coś co się chce. Wszystko do decyzji inwestora. Ciekawa koncepcja, przedstawie ją mojej żonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 20.08.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 "Na każdym zebraniu jest taka sytuacja, że ktoś musi zacząć pierwszy." Wiadomo - dlatego też na forum ludzie szukają, kto już danego gotowca wybudował i jak to w praktyce wyszło. Łatwiej, bezpieczniej przyjąć jakieś przetestowane wcześniej rozwiązania. Jak kupowaliśmy nasz projekt to nie było jeszcze żadnej jego realizacji, ale to nas nie zniechęciło, bo bardzo nam ów projekt pasował. Czasem warto się w pioniera zabawić, zwłaszcza gdy typowe rozwiązania z jakichś względów nam nie pasują. Nie ma się co wstydzić i usiłować na siłę dopasować do schematów, jeżeli rodzina nietypowa, tryb życia nietypowy, budżet nietypowy - tylko tak może powstać dom na miarę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slomka 20.08.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Wymiary i wielkość działki nie są ograniczające, spokojnie wejdzie większość gotowców. Teraz tylko myśl, jakie konkretnie rozwiązania najbardziej by Twojej rodzinie pasowały. Parterówka z trzema sypialniami, dom z poddaszem (gdzie wówczas sypialnie? tylko na poddaszu, jedna na parterze?) zastanawiałam się nad parterówką, ale.......ciągle wracam do M-90.......Architekt mi napisał,że za projekt z proponowanymi zmianami zapłacę 2000 zł, a nie 1700 zł. A zmianą mialoby być poddasze.Zamiast oddzielnego mieszkania, powstałyby 4 pokoje , łazienka zamiast kuchni, a w miejscu łazienki schowek/stryszek.Góry nie muszę od razy robić całej, wystarczy,że wykończę 2 pokoje dla dzieci, a i na dole będzie sypialnia bezpośrednio połączona z garderobą i w miejscu WC będzie spiżarnia Tak, garaż musi być- mam dwa samochody, ale tylko ten lepszy się w nim znajdzie:yes: No właśnie serce mnie boli:cry: ale musi być na paliwo stałe, niestety, nie ma gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 20.08.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 ale musi być na paliwo stałe, niestety, nie ma gazu Będę budować obok domu budynek usługowy i pierwsza myśl gaz,bo jest.Po przemyśleniu stwierdziłam że coś na paliwo stałe(tylko jeszcze nie wiem co,co najmniej kopci z komina żeby ludziom w okna nie wiało bo budynek niski?).Jak sobie przypomnę te papiery,chodzenie,proszenie,umowy,czekanie,wielka łaska po prostu,to mi się niedobrze robi.Dochodzę do wniosku,ze jak najmniej mieć do czynienia jak człowiek nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 20.08.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) No ale ten M-90 jest bardzo duży jak na okrojony budżet. Policz nawet te potrzebne 115 metrów parteru plus co najmniej 25 poddasza, to już 280 tysięcy poleci. Zaraz coś poszukam bardziej kompaktowego i wkleję. No popatrz marynata, a u nas gaz to było w sumie najłatwiejsze załatwianie. Nawet rozbudowę sieci w krótkim czasie udało mi się wyargumentować, bo 100 metrów do rury mi się widziało za daleko. Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 20.08.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 No to prezentacja. Moim zdaniem w okolicach 200-240 tysięcy można próbować następujące projekty w kategorii "z garażem i kotłownią na paliwo stałe": 1. Iskierka http://hbstudio.pl/projekt;1 2. Wojtek http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/wojtek/0/348 3. Sonia http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/sonia/0/802 Zaznaczam (dla porządku, żeby nie było, że hipokryzja i półprawdy ), że są to propozycje, których kosztorysy należy sprawdzić i urealnić orientując się w cenach materiałów i robocizny w swoim mieście/wsi. Być może aby zmieścić się w przedziale 200-240 konieczne będzie własnoręczne położenie podłóg lub wykonanie innych prac wykończeniowych, oraz/lub użycie tanich materiałów. Dam jeszcze link do Zielonego Ogrodu, zaznaczam, że tylko do pooglądania, bo wersja z garażem i trzema sypialniami jest o prawie 100 tysięcy droższa od domu naszej koleżanki Zielony ogród. http://projekty.muratordom.pl/projekt_zielony-ogrod-wariant-ii,2367,0,0.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slomka 20.08.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 No to prezentacja. Moim zdaniem w okolicach 200-240 tysięcy można próbować następujące projekty w kategorii "z garażem i kotłownią na paliwo stałe": 1. Iskierka http://hbstudio.pl/projekt;1 2. Wojtek http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/wojtek/0/348 3. Sonia http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/sonia/0/802 Zaznaczam (dla porządku, żeby nie było, że hipokryzja i półprawdy ), że są to propozycje, których kosztorysy należy sprawdzić i urealnić orientując się w cenach materiałów i robocizny w swoim mieście/wsi. Być może aby zmieścić się w przedziale 200-240 konieczne będzie własnoręczne położenie podłóg lub wykonanie innych prac wykończeniowych, oraz/lub użycie tanich materiałów. Dam jeszcze link do Zielonego Ogrodu, zaznaczam, że tylko do pooglądania, bo wersja z garażem i trzema sypialniami jest o prawie 100 tysięcy droższa od domu naszej koleżanki Zielony ogród. http://projekty.muratordom.pl/projekt_zielony-ogrod-wariant-ii,2367,0,0.htm Dzięki serdeczne ale tylko jeden odpowiada.... kątem nachylenia dach, reszta odpada....Poza tym ten odpowiadajace nie posiada na parterze pokoju a to też jest istotne... Będę szukala dalej i muszę wreszcie zaangażować męża, może on coś znajdzie, wszak tych projektów jest od groma i ciut ciut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slomka 20.08.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 znalazłam taki - http://www.mgprojekt.com.pl/d05-z-garazem Kosztorys wydaje się być przesadzony:jawdrop: tak myślę....okna wstawię PCV, z drzwiami tez nie będę wydziwiać i te pseudo okiennice i to coś na rogach domu - nie, nie,nie i jeszcze raz nieeee, tylko tynk mineralny, a dach z blachodachówki.... ech.... czasami mam dosyć..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts