Xerses 21.08.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Chciałeś i masz ale ile razy na nim siedzisz... i tak prawdy się nie dowiemy Każdy coś tam chce, nie każdego stać przy założeniach tego wątku na extrasy, jakimi jest np. balkon.Wolałbym zamiast niego mieć przykładowo 3cm ocieplenia więcej- wydatek uzasadniony ekonomicznie ( w granicach rozsądku). Każdy kto dzielił się tu swoimi kosztami SSO, SSZ pisze co wykonał sam, co ekipa. Czytający może zajrzeć w stopkę i zobaczyć jaki to dom (u większości) . Mamy różnorodność materiałów i technologii budowy do podejrzenia. Wybór i tak pozostanie w gestii inwestora. Hm, tak po prawdzie nieczęsto - ale był w projekcie i podoba mi się że jest. Co nie oznacza że jest uzasadniony ekonomicznie Tyle że w całej tej historii z budowaniem domu nie można sie chyba tak do końca dać zwariować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola_lilu 21.08.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Przyzwoicie. Z ekogroszkiem jest tu odrebny temat założony na FM - ranking kotłów na ekogroszek - bo pewnie tam trafisz. Tylko jak zaczniesz czytac - a sporo tam tego - to zapewne złapiesz metlik w głowie - który powiększą Ci znawcy-sprzedawcy na tym forum - jak tylko się odezwiesz - zaraz dostaniesz na priva kilka ofert :D:D. Jak dojdziesz do tego etapu daj znac - to coś wymyslimy,może coś Ci podpowiem. Powodzenia w budowaniu ! Oj, na temat kotłów to ja się nie wypowiadam, bo wiedzę mam tylko taką, że : "NIE MA PIECA C.O. JEST KOCIOŁ! Kocioł! Piec to jest do pieczenia ciasta" Tym się zajmie mój Mąż i Tato. Bowess biuro projektowe niby w papierach zaznacza, że jest to kotłownia na paliwo stałe, bo nie daj Boże czegoś, to przecież pierwsze co sprawdzają, to czy przypadkiem nie jest samowola. W październiku prawdopodobnie spotkamy się z architektem, który adaptuje i pomoże nam rozwiać wszelkie wątpliwości. A co do tematu pościeli i wiochy, to lepiej zajmijcie się majtami wiszącymi od strony ulicy Nie ma to jak oglądać bieliznę sąsiadki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 21.08.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 O majtach to nawet wspominać nie chcemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola_lilu 21.08.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Och, jak to mój Mąż mówi: "nie ma to ja odrobina koronki" A poważnie: to rzeczywiście pościel można wietrzyć na ogrodzie a nie koniecznie wyrzucać ją na balkon. Mi to nie przeszkadza, ale ważne są też względy praktyczne. Kiedyś moja sąsiadka złorzeczyła na bandytów, złodziei co jej pościel z tarasu ukradli. Pojechała do pracy, wróciła i... nie ma .... zniknęła. Jak się dowiedziałam co się dzieje, to przyszłam skruszona i przyznałam się do winy, jako sprawczyni całego zamieszania, że to ja zabrałam do siebie jej pościel bo była burza i nie chciałam żeby jej kołdry zamokły. OD razu zyskałam miano bohatera :lol2: A z balkonu byłoby mi ciężko zabrać kołderki PS jesteśmy z sąsiadką w bardzo zażyłych stosunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 21.08.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 ta....... to są dopiero widoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 21.08.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 O majtach to nawet wspominać nie chcemy To zależy kto wywiesza. Bo rozmiar S ogląda się zupełnie inaczej niż XXXXL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 21.08.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 To zależy kto wywiesza. Bo rozmiar S ogląda się zupełnie inaczej niż XXXXL Nie, no Proszę Panią -namioty suszymy na tarasie... ze względu na wielkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 21.08.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 lola_lilu mi nie chodzi o to, że coś w tej kotłowni może być niezgodnie z przepisami, tylko tak jak pisze Xerses o możliwość ustawienia i wygodnej obsługi kotła (jak już mamy być precyzyjni ). W każdym razie dobrze byłoby, żeby mąż i tato już teraz spojrzeli na interesujące ich modele kotłów w kontekście kotłowni, która ma jakieś 1,6m szerokości. Gacie na widoku, pościel wywieszona, a ja mam jeszcze taką obserwację, że na moim osiedlu przy kilku domach ludzie mają z tyłu tarasy, a siedzą w w wolnym czasie przed wejściem - jedzą, piją, lulki palą. Jakaś potrzeba ekspozycji, czy raczej obserwacji terenu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola_lilu 21.08.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 lola_lilu mi nie chodzi o to, że coś w tej kotłowni może być niezgodnie z przepisami, tylko tak jak pisze Xerses o możliwość ustawienia i wygodnej obsługi kotła (jak już mamy być precyzyjni ). W każdym razie dobrze byłoby, żeby mąż i tato już teraz spojrzeli na interesujące ich modele kotłów w kontekście kotłowni, która ma jakieś 1,6m szerokości. Gacie na widoku, pościel wywieszona, a ja mam jeszcze taką obserwację, że na moim osiedlu przy kilku domach ludzie mają z tyłu tarasy, a siedzą w w wolnym czasie przed wejściem - jedzą, piją, lulki palą. Jakaś potrzeba ekspozycji, czy raczej obserwacji terenu? To raczej ekshibicjonizm. Ja mam traumę z dzieciństwa, jak widziałam sąsiada w kąpielówkach w paski. A nie należał do umięśnionych, wręcz przeciwnie skóra i kości. I pamiętam kiedyś procesję Bożego Ciała, a ten zasuwa w kąpielówach po ogrodzie i pręży klatę do słońca. Podobno akcja była bo zapytałam się na cały głos rodziców "a czemu ten pan w majtkach chodzi>?" Podobno zepsułam powagę procesji i nabożeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 21.08.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 lola_lilu mi nie chodzi o to, że coś w tej kotłowni może być niezgodnie z przepisami, tylko tak jak pisze Xerses o możliwość ustawienia i wygodnej obsługi kotła (jak już mamy być precyzyjni ). W każdym razie dobrze byłoby, żeby mąż i tato już teraz spojrzeli na interesujące ich modele kotłów w kontekście kotłowni, która ma jakieś 1,6m szerokości. Dokładnie. Zwróć uwgę że "KOCIOŁ" na ekogroszek ma rozmiar w okolicach 110-120 cm - patrzac po szerokości kocioł + zasobnik. W niedużej kotłowni - kluczowe stanie sie umiejscowienie komina - oraz sposób przyłączenia - czy kocioł będzie miał wylot spalin z tyłu- boku czy u góry - w zależności od modelu i producenta. Dodatkowo trzeba doliczyc odegłość kotła od ściany i ta sama ściany od zasobnika zatem te 160 cm szerokości to tak dużo nie jest.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 21.08.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 O tym że gdzies trzeba trzymac ekogroszek nie wspominam - bo na dworze raczej lezeć nie powinien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slomka 21.08.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 O tym że gdzies trzeba trzymac ekogroszek nie wspominam - bo na dworze raczej lezeć nie powinien No właśnie, też o tym myślę, no bo u mnie nie ma gazu i raczej nas nie "zagazują". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slomka 21.08.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 A tak wogóle , to zaczęłam się zastanawiać nad oddzielnym garażem, który mogę sobie postawić w innym terminie - chyba:confused: Ale co wtedy z kotłownią, podiwniczanie, nawet częściowe też jest kosztowne, a w domu kocioł na eko..... Może jakieś rady, sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 21.08.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 A tak wogóle , to zaczęłam się zastanawiać nad oddzielnym garażem, który mogę sobie postawić w innym terminie - chyba:confused: Ale co wtedy z kotłownią, podiwniczanie, nawet częściowe też jest kosztowne, a w domu kocioł na eko..... Może jakieś rady, sugestie Patrzyłaś na link, który podawałem- Irysa z kotłownią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slomka 21.08.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Patrzyłaś na link, który podawałem- Irysa z kotłownią? No pewnie, ale nachylenie dachu eliminuje ten projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 21.08.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Kąt dachu można zmienić przecież. Jak tak na sztywno będziesz szukać, to ciężko trafić ideał, który by żadnych zmian nie wymagał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 21.08.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Może faktycznie najlepszym wyjściem jest projekt indywidualny zamówiony u mądrego architekta .Koszt wyższy,ale ten wydatek zwróci się w idealnie spasowanym do budżetu i potrzeb projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 21.08.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Slomka to na czym stanęło? Teraz jedynym kryterium wyboru jest kotłownia na paliwo stałe? Na kąt dachu w ogóle nie patrz, zmieni go projektant na etapie adaptacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 21.08.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 No pewnie, ale nachylenie dachu eliminuje ten projekt Nachylenie można zmienić i... masz na górze jeszcze możliwość adaptacji poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 21.08.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Może faktycznie najlepszym wyjściem jest projekt indywidualny zamówiony u mądrego architekta .Koszt wyższy,ale ten wydatek zwróci się w idealnie spasowanym do budżetu i potrzeb projekcie. Jakoś nie bardzo wierzę, że projektant podejmie się dostosowania potrzeb mieszkańców i spięcia tego z budżetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts