Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czemu liczysz oprocentowanie 6 % od 3000 - --> 198 zł a od 1000 zł liczysz ---> 1470 zł ??

to juz jest oprocentowananie w kolejnych latach od kredytu zaciągniętego w pierwszym roku na inwestycję (nie spłacony kredyt budowlany zaciągnięty na wiele lat - odetki wciąz takie same co roku). zakładam, że na prąd i ekogroszek nie pożyczamy pieniędzy.

Edytowane przez Zielony ogród

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wierzysz w to, że za 30 lat ktos jeszcze będzie palił węglem?

cóż........ nie ździwiłbym się

kto to wie, moze wrócimy do chrustu...... wszystko sie może zdarzyć. nie ma sensu planowanie na 30 lat; myslę, że na max 10-15 mozna cos tam próbować sobie zapewnic, reszta to wróżenie z fusów.

JA przewiduje mieszkac w domu jakies 30 - 40 lat - o ile siły wyzsze mi pozwolą. Więc to dluższego typu inwestycja. Poza tym koszty prądu będa rosnąć nieproporcjonalnie do węgla i innych. Według mnie ten czas zwrotu się skróci.

Ale liczysz po cichu na to, ze kociol bedzie dzialal w ogole przez 30 lat (o spadajacej sprawnosci juz nie wspominajac ) ?

JA przewiduje mieszkac w domu jakies 30 - 40 lat - o ile siły wyzsze mi pozwolą. Więc to dluższego typu inwestycja. Poza tym koszty prądu będa rosnąć nieproporcjonalnie do węgla i innych. Według mnie ten czas zwrotu się skróci.

jeszcze raz odniosę się do tego postu

zauważ, że tu w ogóle nie ma mowy o jakimkolwiek zwrocie inwestycji - jak by nie patrzeć, z kredytem czy nie, na przestrzeni 10 lat prąd wychodzi taniej. inwestycjw w droższą instalację po prostu sie nie zwraca. po 30 latach z kredytem prąd nadal wychodzi taniej, natomiast bez kredytu juz nie - wtedy taniej wychodzi wegiel.

Roczne zużycie gazu 1621m3, 2601,41zł.

Niestety tylko szacunkowo mogę podać ile na samo ogrzewanie. Otóż gazownia mi wylicza, że gotowanie na gazie i robienie cwu to 71zł miesięcznie w miesiącach ciepłych. Przyjmując taką wartość dla wszystkich miesięcy z grubsza wychodzi koszt ogrzewania domu, czyli 1750 złotych. Być może realny podział całościowej kwoty pomiędzy co, cwu i kuchenkę gazową jest inny, ale na razie nie mam własnych danych empirycznych. :)

A - jeszcze może dodam, że to był pierwszy sezon w domu całkowicie wykończonym. Rok wcześniej wydaliśmy na gaz 3000zł, ale docieplenie dachu nie było kompletne i poddasze w stanie zupełnie surowym, zamknięte na zimę.

Jeśli rocznie zużywasz 1621 m3 gazu a zapłaciłeś za niego 2601..to po ile ten gaz jest?

Bo u mnie po 2,42 zł/m3 brutto:mad:..czyli u mnie to bym zapłacił 3920 zł...

http://www.ewe.pl/ewe-energia/domy-i-mieszkania/ceny-gazu/@@ceny-gazu

Edytowane przez Kasia242

Nie da się porównać tak prosto. U nas gaz jest wściekle zaazotowany, ale za to tani. Ogólnie za metr wychodzi 1,6zł, a cena samego gazu bez opłat przesyłowych i abonamentowych poniżej złotówki. Ale zużycie takiego gazu jest nieco większe niż "normalnego".

A ja powrócę do tematu taniego domu.Otóz, przeczytałam wnikliwie MPZP i okazało się, że mogę stawiać dom z kątem nachylenia dachu już od 20 st.

I jeszcze jedno- poprosiłam szanownego małżonka żeby wreszcie zerknął na projekty, bo mnie już ........... .............:mad: trafia :mad: i wyobraźcie sobie , że zerknął.....:yes: i stwierdził, że M-90 dla nas jest za duży......-tak czułam, ale bardzo mu sie spodobał ten- http://www.extradom.pl/projekt-domu-eryk-g1-WRC2057 i ten - http://www.extradom.pl/projekt-domu-eryk-ii-g1-WRC2059.

W pierszej wersji sypialnia jest boska i jak nam nic innego nie strzeli do głowy to zostanie Eryk :D

A tak na boku - to co to jest na tym dachu i czy kotłownia nie jest za mała na kocioł z zasobnikiem na eko?:stirthepot:

Co do kotła, to porada identyczna jak dla loli - zagonić męża do komputera, popatrzeć co by Wam odpowiadało i jakie ma wymiary. Kotłownia jest długa ale dość wąska, komin ulokowany specyficznie, żeby nie wyszło tak, że postawicie piec i zostanie 30 cm przejścia. :)

A faceci tak mają - niech tam sobie żona wybiera, co jej się podoba, a potem będzie marudził, że nie może pieca kupić do tej kotłowni.Excusez-moi - KOTŁA. :)

Edytowane przez bowess

Co do kotła, to porada identyczna jak dla loli - zagonić męża do komputera, popatrzeć co by Wam odpowiadało i jakie ma wymiary. Kotłownia jest długa ale dość wąska, komin ulokowany specyficznie, żeby nie wyszło tak, że postawicie piec i zostanie 30 cm przejścia. :)

A faceci tak mają - niech tam sobie żona wybiera, co jej się podoba, a potem będzie marudził, że nie może pieca kupić do tej kotłowni.Excusez-moi - KOTŁA. :)

W sprawie kotłowni napisałam do architekta i jak tylko coś będę wiedziała to zacznę szukać odpowiedniego kotła

To na pewno nie jest żadna "obowiązkowa" część konstrukcyjna projektu, bo by musieli coś na ten temat w opisie wspomnieć. A jakby to były świetliki/okna połaciowe, to powinny być zaznaczone na rzutach.

słomka z której strony świata masz wjazd na działkę?

To na pewno nie jest żadna "obowiązkowa" część konstrukcyjna projektu, bo by musieli coś na ten temat w opisie wspomnieć. A jakby to były świetliki/okna połaciowe, to powinny być zaznaczone na rzutach.

słomka z której strony świata masz wjazd na działkę?

Z tego co pamiętam to południowy wschód, to chyba dobrze.

Dziś jadę na działkę to się dokładnie zorientuje :cool:

Sprawdź koniecznie, a potem sobie tez pod tym kątem zobacz na projekt - wyjdzie Ci, które pomieszczenia będą o jakiej porze dnia nasłonecznione. To jest też istotne ze względu na oszczędność energii - mniejsze okna od północy, większe od południa.