fotohobby 22.08.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Ja byłem o "kliknięcie" od zakupu "Eryka", ale jak zsumowałem listę zmian, jakie chciałem/potrzebowałem nanieść, to zdecydowałem się na projekt indywidualny, którego Eryk stanowi luźną inspirację (szczegóły w dzienniku)Nie ma garażu (będzie wiata), jest za to więcej powierzchni użytkowej. Wejście mam od wschodu/południowego wschodu.Urzędowi zostały 3 dni do wydania decyzji w sprawie PnB... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 22.08.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 bowess- mamy tego samego dostawcę gazu slomka- zwróć uwagę,czy w WZ masz maksymalną szerokość budynku. Eryk ma 17,6m więc sporo. U mnie "ledwo" się Irys zmieścił- ograniczenie do 17m ;( Na dachu myślę, że to jednak kolektory. Choć dach wydaje się mały to będzie w sumie ok 200m2, więc na ogniwa to raczej nie wygląda. Zielony Ogród - fajne wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slomka 22.08.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 slomka- zwróć uwagę,czy w WZ masz maksymalną szerokość budynku. Eryk ma 17,6m więc sporo. U mnie "ledwo" się Irys zmieścił- ograniczenie do 17m ;( Z tym akurat nie ma problemu, bo u nas jest od 8 do 25m, wysokość -11m, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slomka 22.08.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Sprawdź koniecznie, a potem sobie tez pod tym kątem zobacz na projekt - wyjdzie Ci, które pomieszczenia będą o jakiej porze dnia nasłonecznione. To jest też istotne ze względu na oszczędność energii - mniejsze okna od północy, większe od południa. I byłąm i zapomniałam- ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 22.08.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 A jaka jest wytrzymałość przewodów grzewczych przy ogrzewaniu prądem? Mają jakiś swój limit zużycia czy są niezniszczalne ? Dużo jest tu mowy o zużyciu kotłów, grzejników itp, ale czy taka instalacja na prąd nie zużywa się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.08.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Przy typowej eksploatacji nie, może ją uszkodzić zwarcie, uderzenie pioruna...Ale od tego można się zabezpieczyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 22.08.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 A jaka jest wytrzymałość przewodów grzewczych przy ogrzewaniu prądem? Mają jakiś swój limit zużycia czy są niezniszczalne ? Dużo jest tu mowy o zużyciu kotłów, grzejników itp, ale czy taka instalacja na prąd nie zużywa się? Nie wiem czy kable grzejne się zużywają, jakieś procesy związane z oporem kabla pewnie zachodzą, ale to się okaże za kilkanaście/dziesiąt lat. Zwykła instalacja nie zużywa się, poza łączeniami. Pewnie podobnie jest z tymi grzejnymi, zresztą temperatura w nich nie jest jakaś niszcząca, a chyba w większości urządzeń grzejnych na prąd -spirale, itp. wytrzymują całkiem długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 23.08.2012 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) równiez szukałam informacji na temat trwałości kabli grzejnych. dowiedziałam sie, że jest trwałość ich jest przynajmniej taka, jak betonu, którym sa zalane. one nagrzewają sie do niewielkich temperatur (do 40st) i sa to bardzo giętkie bardziej linki ogumowane niż kable. ewntualnie mogą popsuc sie sterowniki, ale ja mam takie niedrogie po 200 zł, które i tak maja tak wiele mozliwości programowania, że w zupełności wystarczaja.gwarancje mam na 20 lat Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany szaleniec 23.08.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 jeśli ktoś chce budować z kredytem polecam lokate w amber gold 15% rocznie zysk 15% rocznie jest pewny w 100% Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać Znalazłem to na 104 stronie tego tematu. Inni użytkownicy tłumaczyli nawet panu Andrzejowi, że to nierealne i to zapewne jakieś oszustwo, ale chyba nie dał się przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 23.08.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Ale fajnie szaleńcu, że tak dokładnie czytasz wątek. Swoją drogą ciekawe, czemu andrzej27 ze swoimi pytaniami tak dawno tu się nie meldował. Może pozew zbiorowy pisze? DEZET - ale nam się z tym G.EN.-em trafiło. Zanim spojrzałam na Twoją lokację, to już wiedziałam, że musisz gdzieś daleko ode mnie mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 23.08.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Faktycznie post andrzeja27 na czasie odgrzebany . Ciekawe czy teraz taki pewien tych 15%?! Złota klatka kosztuje. U mnie gaz wyszedł za rok rozliczeniowy średnio po 1,58/m3 ze wszystkimi opłatami dodatkowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 23.08.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Faktycznie post andrzeja27 na czasie odgrzebany . Ciekawe czy teraz taki pewien tych 15%?! Złota klatka kosztuje. U mnie gaz wyszedł za rok rozliczeniowy średnio po 1,58/m3 ze wszystkimi opłatami dodatkowymi. jak to jest mozliwe ze macie tak tani gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 23.08.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 jak to jest mozliwe ze macie tak tani gaz? szara strefa w gazowni :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Everseened 23.08.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 hej,przeczytałem cały wątek od początku do końca jak również wiele innych i zastanawiam się nad budową domu piętrowego do 200tys.Ogólnie wiem jakie są za i przeciw domu piętrowego, ale zawsze chcieliśmy z Narzeczoną mieć dom ze schodami na górę. Dom z poddaszem (bardzo popularny) odpada ze względu na skosy. Niby skosy dla niektórych wydają się być przytulne, ale dla mnie to jest tylko niepotrzebne pukanie się w głowę za każdym razem jak chcę otworzyć okno, itp. Skosy są bardzo niepraktyczne, a do tego ciężko jest je dobrze ocieplić. Nie wspominając już o problemie wytępienia jakichś szkodników które sobie mogą przyjąć nasze skosy z cieplutką wełną za własne lokum. Dom piętrowy jest bardzo użyteczny, zajmuje mało miejsca na działce, w ogóle ma same plusy oprócz jednego.... jest strasznie brzydki. Bardzo mało jest projektów domów piętrowych, które są ładne. A jak są to jakieś wille. Mnie interesuje dom piętrowy o powierzchni użytkowej ok 120m kw z dachem dwuspadowym nad piętrem. Najlepiej z doklejonym garażem. Bardzo ciężko jest taki znaleźć. Macie jakieś swoje typy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.08.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 120m2 piętrowy, czyli 8x8m przy wysokości scian 6m plus dwuspadowy dach i jeszcze przyklejony garaż to wychodzi jakiś koszmarek architektoniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 23.08.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Pomijając aspekty architektoniczne,jak taki dom zbudować za 200 tyś to nie mam zielonego pojęcia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 23.08.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) http://www.tooba.pl/projekt-domu-Miranda/a,s_pd,idp,16180.html http://www.domoprojekt.pl/8403-107354-large/miranda.jpg Szacowane koszty realizacji: Realizacja stanu surowego otwartego - 145 792,00 zł Realizacja stanu surowego zamkniętego - 192 019,00 zł Koszt robót wykończeniowych - 163 572,00 zł Realizacja domu pod klucz - 355 590,00 zł Koszty podane netto, należy doliczyć podatek VAT czyli pincet to tak lekko.... Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Everseened 23.08.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Na pewno się da. Jeżeli się da zbudować dom z poddaszem o takiej powierzchni to czemu nie piętrowy.Oczywiście lukarny, balkony i tym podobne sprawy wykluczam na wstępie. Z garażu też można zrezygnować.Jedyny projekt, który mi w miarę przypadł do gustu to ten:Z115 Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez Everseened Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.08.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 jak to jest mozliwe ze macie tak tani gaz? bez faktury ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 23.08.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Zawsze można podnieść ściankę kolankową do granic jakie dają warunki zabudowy, ale... niezła maszkara wtedy wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts