KK2012 02.09.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 (edytowane) Ostatnio byłem w odwiedzinach u znajomego w domu, który wykańczał sam 2 lata temu. Wiem, że nie wypada komentować, ale jak zobaczyłem te ściany gruntowane ręcznie (chyba 2 lata temu maszynowe było już powoli standardem, ale do tego trzeba mieć sprzęt), krzywe ściany, do których nie przylegały listwy maskujące, krzywo położone kafelki, spierniczone nawet ... ogrodzenie panelowe - krzywo ułożone, malowanie ścian - niejednolity odcień, odpadająca obudowa od wanny (bo murowanie za trudne), odpadające kafle na tarasie, to stwierdziłem, że dobrze, iż nie mając dwóch lewych rąk zapłaciłem, za to nie ukrywam - porządnym firmom, zwróci się ... z czasem. Oczywiście powiedziałem, że wszystko wygląda świetnie i żałuję, że sam nie robiłem. Edytowane 2 Września 2012 przez KK2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.09.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Dlatego.... Człowieku, mierz siły na zamiary.Potrafisz - rób sam! Nie potrafisz - bierz firmę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 02.09.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Problem w tym, że nie każdy zdaje sobie z tego sprawę i nikt mu tego nie uświadomił. Niemniej jednak fajnie jest coś zrobić samemu, być ... "bohaterem w swoim domu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 02.09.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Kafelki na tarasie odpadają bez względu na to kto je kładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 02.09.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Miałem na użytkowanym tarasie 11 lat i wszystkie na miejscu więc pozwolę się nie zgodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.09.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 według Twojej oceny przyjedz i sprawdź - OK ? ja kilka odrywałem i kładłem od nowa - wiem jak sie trzymają Nie wiem czy to komentować - produkty niestandardowe - czemu nie masz ich w swoim opisie domu? Swisspor, okna Si82 - (zapewne 3 szyby profil schuco, producent jezierski lub hekaplast), wełna rockwool....... po co piszesz takie brednie sugerując je innym skoro sam z tego nie korzystałeś? oczywiście że komentować - to że korzystam z produktów firmowych takich jak wełna czy okna nie oznacza ze robie źle - po prostu tam gdzie nie ma zamienników lub innych alternatywnych i tańszych rozwiązań - korzystam z pewnych i sprawdzonych - proste a co do samej fabryki okien mylisz się człowieku - jakbyś zadał sobie odrobine trudu i przeglądnąłbys mój DB wiedziałbyś że okna zamówiłem w lokalnej fabryce na podkarpaciu i zapłaciłem za nie ok 30% mniej niż za analogiczne w renomowanych fabrykach i wracajac do DB - to że czegoś nie ma w mojej stopce nie oznacza że z czegoś nie korzystam - patrz dedykowany sterownik do WM, GGWC i 2 czerpni z czego 1 to połaciowy kolektor dachowy - koszt 1 tys zł , inne kolektory komercyjne kosztuja od kilku do kilkunastu tys zł Porównaj allegrowicza i przecietna hurtownie z ekspozycja i okaze sie ze masz 15-20 % ceny a nie 50%............ nie porównuj handlu produktami do usługi jaka jest produkcja i montaż mebli marże na produktach na allegro są od 1-2% do powiedzmy 20-30% - wszytsko zalezy od konkurencji i specyfiki produktu marże na produkcji i usługach są od 50 do 300 a nawet 500% również w zależności od produktu i specyfiki branzy oraz innych czynników o ktorych wcześniej pisałem - tak więc jestem wstanie uwierzyć że ktoś kupił dokładnie TAKĄ SAMĄ kuchnie 50% taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 02.09.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Kafelki na tarasie odpadają bez względu na to kto je kładzie Bzdura na maxa:) Kolejny wielki mit na FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 02.09.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 przyjedz i sprawdź - OK ? ja kilka odrywałem i kładłem od nowa - wiem jak sie trzymają j Problem w tym ze to jak się trzymają płytki po położeniu nijak się ma do tego czy zostało to fachowo zrobione,chodzi o to żeby płytki trzymały się także po 20-30 latach... oczywiście być może wielu po takim czasie i tak kładzie nowe ale to nie ma nic do rzeczy.Płytki powinno się kłaść prawidłowo najpierw technologicznie, potem jest dopiero estetyka co jest pojęciem subiektywnym oglądając niektóre dzienniki budowy:stirthepot: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.09.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Kafelki na tarasie odpadają bez względu na to kto je kładzie Tyle samo zależy od położenia, co od samej budowy i konstrukcji tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 03.09.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Wszystko zalezy od człowieka i jego wiedzy i umiejętności. Co do hydrauliki i c.o - czemu nie? Jak na razie 15 lat działa bez zakłóceń. Projekt i wykonanie własne. gratuluje. ilu jest tu takich jeszcze speców? ile osób sie tutaj wypowiada? a ile tylko czyta i się buduje? ilu tylko się buduje i nie czyta niczego? jestes promilem- dlatego rozpisywanie się co to nie można samemu wykonać jest według mnie mąceniem ludziom w mózgach. ale to tylko moja ocena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 03.09.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 (edytowane) Czemu kwestionujesz prace, których nie widziałeś? Jak ktoś robi coś pierwszy raz- to zawsze musi być spartolone? Też wiele rzeczy robiłem sam- mam smykałkę do majsterkowania, co w wielu rzeczach mi pomaga, choć czasem brakuje jeszcze jednej ręki I wierz lub nie, zanim coś zrobiłem pierwszy raz sprawdzałem gdzie się da, jak to można wykonać- nie tylko czytając, oglądając obrazki, ale i w realu. Komuś prace remontowe, instalacyjne mogą sprawiać trudność, ja nie mam z tym problemów. Gdy będę robił podłogówkę, też zrobię nie po fachowemu: "co 15cm i będzie Pan zadowolony" - będzie OZC i potem robota. nie kwestionuje. poddaje w wątpliwość takie podejście do tematu. Kawał czasu temu też sobie pomyslałem że co tam wstawie sobie sam okna w domu w kótrym jeszcze obecnie mieszkam. Wstawiłem. 9 lat stoją, nie przeciekają. Nawet sa w pionie i w poziomie. Nie mniej wykończenie już mi tak super pięknie nie poszło. Z jednej strony krzywo lekko zrobiłem. Nie wspominam o czasie jaki przy tym zmarnowałem, syfie w mieszkaniu i wogóle w całym tym zamieszaniu. Czy było warto? A to było tylko okno za 900 zł. A teraz weź sobie kup materiał np na CO , weź poradnik i rób. Jak spierniczysz i stracisz parenaście tysięcy - (a jak pozalewasz zrobisz wykończenia)- to pójdzie w dziesiątki tysięcy - tylko po to aby zaoszczędzić 4k hydraulikowi - to powodzenia. Sam wiele pracy wykonałem sam - bo się na tym znam , ale za tematy których nie dotykałem - sie nie biore - kafelki dałem do robienia osobie która to robi na codzień. Bo jak spierniczy - to odkuje i kupi za własne pieniądze i zrobi drugi raz. Jak ty spierniczysz - albo szmira zostanie - ale znowu plecy. Jest takie przysłowie. Chytry traci dwa razy. Nie dawno podłączałem wodę i kanalizacje. Zaoferował się jeden z kuzynów żony , że zrobi za darmo chociaż wiem że w kopaniu jest mało doświadczony. i co......... całe szczęście że z gościem od TP na lewo załatwiłem bo rozwalił kabel telekomunikacyjny 100- żyłowy. Efekt? Jestem 500 zł w plecy a mogłem być nawet 3 tysiaki gdyby poszło oficjalnie. Gdybym wziął gościa z koparką za godzine kopania wziąłby 200 - 300 zł i nie byłby to mój problem. Na mapach ten kabel był - ale troche w innym miejscu..... ale kogo to obchodzi. Więc prosze nie przesadzajcie. Edytowane 3 Września 2012 przez Xerses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 03.09.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 nie porównuj handlu produktami do usługi jaka jest produkcja i montaż mebli marże na produktach na allegro są od 1-2% do powiedzmy 20-30% - wszytsko zalezy od konkurencji i specyfiki produktu marże na produkcji i usługach są od 50 do 300 a nawet 500% również w zależności od produktu i specyfiki branzy oraz innych czynników o ktorych wcześniej pisałem - tak więc jestem wstanie uwierzyć że ktoś kupił dokładnie TAKĄ SAMĄ kuchnie 50% taniej w jakiej branży jest 500 % ?? zrezygnuje z pracy w tej branży budowlanej bo wychodzi na to że to bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 03.09.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Tyle samo zależy od położenia, co od samej budowy i konstrukcji tarasu. prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 03.09.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 A wiecie że bardzo mnie pocieszyliście z tymi kafelkami. Mam nadzieję że u mnie też nie będą odpadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.09.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 w jakiej branży jest 500 % ?? zrezygnuje z pracy w tej branży budowlanej bo wychodzi na to że to bez sensu Np. w branży reklamowej Też miałem przygodę z kablem, który położyli idealnie w granicy działki , kopiąc na słupek go zahaczyłem. Sami zrobili, bo co mnie obchodzi, że kabel położyli na moim bez zgody? Powracając do prac na budowie- na pewno nie zrobię rzeczy, które wymagają uprawnień i większej wiedzy -np. instalacja gazowa i podłączenie rozdzielni prądu. Spotkałem się niestety z przypadkami, że ludzie to robią (gaz), a ktoś klepnie pieczątkę i jest git. Dla mnie to jakby podpisać zgodę na samobójstwo. Więc tu się zgadzam- nie przesadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 03.09.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Np. w branży reklamowej Też miałem przygodę z kablem, który położyli idealnie w granicy działki , kopiąc na słupek go zahaczyłem. Sami zrobili, bo co mnie obchodzi, że kabel położyli na moim bez zgody? Powracając do prac na budowie- na pewno nie zrobię rzeczy, które wymagają uprawnień i większej wiedzy -np. instalacja gazowa i podłączenie rozdzielni prądu. Spotkałem się niestety z przypadkami, że ludzie to robią (gaz), a ktoś klepnie pieczątkę i jest git. Dla mnie to jakby podpisać zgodę na samobójstwo. Więc tu się zgadzam- nie przesadzać. Mój był na mojej działce. Tylko szedł sobie prosto, a potem nagle robił takie małe kółko w głąb działki, nikt go sie w tym miejscu nie spodziewał. Oczywiście folia położona na kablu. Ale tłumaczenia nie było. I zamiast 300 stówki w plecy byłem 500 . O nerwach itp nie wspominam. Czasami po prostu nie warto i na budowie to się o tym już kilka razy przekonałem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 03.09.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 A wiecie że bardzo mnie pocieszyliście z tymi kafelkami. Mam nadzieję że u mnie też nie będą odpadać Dlaczego kafelki na tarasie na gruncie(nawet tym betonowym). Co innego wiszący balkon,tam nie ma większego wyboru. Nawet jak są jakimś cudem zrobione tak że w perspektywie nie odpadną(słabym punktem jest fuga,praca tarasu plus praca kafli każdy w swoją stronę,zawsze gdzieś tam będzie właziła woda),to jednak taras to jest taras i jeżeli go użytkujemy normalnie,to zawsze gdzieś coś tam upadnie,ukruszy się,utłucze itd. Tyle jest w chwili obecnej pięknych płyt tarasowych,które montuje się szybko i na luzno i z możliwością bezproblemowej wymiany,ze aż szkoda układać gres,który brzydko się starzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 03.09.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Dlaczego kafelki na tarasie na gruncie(nawet tym betonowym). Co innego wiszący balkon,tam nie ma większego wyboru. Nawet jak są jakimś cudem zrobione tak że w perspektywie nie odpadną(słabym punktem jest fuga,praca tarasu plus praca kafli każdy w swoją stronę,zawsze gdzieś tam będzie właziła woda),to jednak taras to jest taras i jeżeli go użytkujemy normalnie,to zawsze gdzieś coś tam upadnie,ukruszy się,utłucze itd. Tyle jest w chwili obecnej pięknych płyt tarasowych,które montuje się szybko i na luzno i z możliwością bezproblemowej wymiany,ze aż szkoda układać gres,który brzydko się starzeje. Nie wiem o co chodzi z tym odpadaniem. Moi rodzice maja na schodach płytki - z 20 lat. Leje na nie, pada śnieg, zamarza woda, itd itp. I jak do tej pory odpadła tylko jedna płytka - ale nie wiem czy sama z siebie czy ktoś jej pomógł i sie nie przyznał. Już czas na ich wymiane bo stare i niemodne. Ale jakiegos problemu z odpadaniem to nie ma. Może dlatego że ktoś wiedział jak to położyć? Mojej tesciowej 3 lata temu kładl płytki na chodniku taki dziadek co to się zna - położył - nawet ładnie, równo - tylko nie wiedział że co jakiś czas na dłuższych przebiegach trzeba dylatacje zrobić. Efekt ? Znający sie na rzeczy już wiedzą. Teraz tam leży ładna kostka brukowa............ Ale to tak mimochodem. Jaką welną i jakiej grubości ocieplaliście poddasze i czy to się sprawdziło tego lata w te pare upalnych dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 03.09.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Xerses,u mnie np też nie poodpadały,ale popękały.Nieładnie to wygląda,gres się brzydko starzeje.Myślę że w idei taniego budowania gdzie inwestor wyznaje zasadę że dom ma być dla niego,a nie on dla domu,powinno się patrzeć także przyszłościowo na przyszłe remonty,łatwość i koszt ich przeprowadzania.Może taką wiedzę zdobywa się mając już dom,przy pierwszym jest zawsze trudniej dokonać wyborów.Myśli człowiek-eee,remont łazienki dopiero za 15 lat,kiedy to będzie-a 15 lat szybko mija i trzeba tą obłożoną do sufitu trumnę skuć i położyć coś nowego,albo siedzieć w jednym wystroju do końca życia i zgrzytać zębami.Moje dwa podstawowe doświadczenia-nigdy drewnianej podłogi i jak najmniej kafli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 03.09.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Xerses,u mnie np też nie poodpadały,ale popękały.Nieładnie to wygląda,gres się brzydko starzeje. Myślę że w idei taniego budowania gdzie inwestor wyznaje zasadę że dom ma być dla niego,a nie on dla domu,powinno się patrzeć także przyszłościowo na przyszłe remonty,łatwość i koszt ich przeprowadzania. Może taką wiedzę zdobywa się mając już dom,przy pierwszym jest zawsze trudniej dokonać wyborów. Myśli człowiek-eee,remont łazienki dopiero za 15 lat,kiedy to będzie-a 15 lat szybko mija i trzeba tą obłożoną do sufitu trumnę skuć i położyć coś nowego,albo siedzieć w jednym wystroju do końca życia i zgrzytać zębami.Moje dwa podstawowe doświadczenia-nigdy drewnianej podłogi i jak najmniej kafli. Hehehe , sa tacy co mówią że biednego nie stać na tanie rzeczy. - i to się niestety romzywa z ideą Taniego domu. Myśle jednak że nie mozna się dac zwariować w pogoni za......... niewazne czym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts