Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ostatnio byłem w odwiedzinach u znajomego w domu, który wykańczał sam 2 lata temu. Wiem, że nie wypada komentować, ale jak zobaczyłem te ściany gruntowane ręcznie (chyba 2 lata temu maszynowe było już powoli standardem, ale do tego trzeba mieć sprzęt), krzywe ściany, do których nie przylegały listwy maskujące, krzywo położone kafelki, spierniczone nawet ... ogrodzenie panelowe - krzywo ułożone, malowanie ścian - niejednolity odcień, odpadająca obudowa od wanny (bo murowanie za trudne), odpadające kafle na tarasie, to stwierdziłem, że dobrze, iż nie mając dwóch lewych rąk zapłaciłem, za to nie ukrywam - porządnym firmom, zwróci się ... z czasem.

Oczywiście powiedziałem, że wszystko wygląda świetnie i żałuję, że sam nie robiłem.

Edytowane przez KK2012

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

według Twojej oceny :)

przyjedz i sprawdź - OK ? ja kilka odrywałem i kładłem od nowa - wiem jak sie trzymają

Nie wiem czy to komentować - produkty niestandardowe - czemu nie masz ich w swoim opisie domu? Swisspor, okna Si82 - (zapewne 3 szyby profil schuco, producent jezierski lub hekaplast), wełna rockwool....... po co piszesz takie brednie sugerując je innym skoro sam z tego nie korzystałeś?

oczywiście że komentować - to że korzystam z produktów firmowych takich jak wełna czy okna nie oznacza ze robie źle - po prostu tam gdzie nie ma zamienników lub innych alternatywnych i tańszych rozwiązań - korzystam z pewnych i sprawdzonych - proste

a co do samej fabryki okien mylisz się człowieku - jakbyś zadał sobie odrobine trudu i przeglądnąłbys mój DB wiedziałbyś że okna zamówiłem w lokalnej fabryce na podkarpaciu i zapłaciłem za nie ok 30% mniej niż za analogiczne w renomowanych fabrykach

i wracajac do DB - to że czegoś nie ma w mojej stopce nie oznacza że z czegoś nie korzystam - patrz dedykowany sterownik do WM, GGWC i 2 czerpni z czego 1 to połaciowy kolektor dachowy - koszt 1 tys zł , inne kolektory komercyjne kosztuja od kilku do kilkunastu tys zł

Porównaj allegrowicza i przecietna hurtownie z ekspozycja i okaze sie ze masz 15-20 % ceny a nie 50%............

nie porównuj handlu produktami do usługi jaka jest produkcja i montaż mebli

marże na produktach na allegro są od 1-2% do powiedzmy 20-30% - wszytsko zalezy od konkurencji i specyfiki produktu

marże na produkcji i usługach są od 50 do 300 a nawet 500% również w zależności od produktu i specyfiki branzy oraz innych czynników o ktorych wcześniej pisałem - tak więc jestem wstanie uwierzyć że ktoś kupił dokładnie TAKĄ SAMĄ kuchnie 50% taniej

przyjedz i sprawdź - OK ? ja kilka odrywałem i kładłem od nowa - wiem jak sie trzymają

j

Problem w tym ze to jak się trzymają płytki po położeniu nijak się ma do tego czy zostało to fachowo zrobione,chodzi o to żeby płytki trzymały się także po 20-30 latach... oczywiście być może wielu po takim czasie i tak kładzie nowe ale to nie ma nic do rzeczy.Płytki powinno się kłaść prawidłowo najpierw technologicznie, potem jest dopiero estetyka co jest pojęciem subiektywnym oglądając niektóre dzienniki budowy:stirthepot:

pozdrawiam

Wszystko zalezy od człowieka i jego wiedzy i umiejętności. Co do hydrauliki i c.o - czemu nie? Jak na razie 15 lat działa bez zakłóceń. Projekt i wykonanie własne.

gratuluje. ilu jest tu takich jeszcze speców? ile osób sie tutaj wypowiada? a ile tylko czyta i się buduje? ilu tylko się buduje i nie czyta niczego? jestes promilem- dlatego rozpisywanie się co to nie można samemu wykonać jest według mnie mąceniem ludziom w mózgach. ale to tylko moja ocena :)

Czemu kwestionujesz prace, których nie widziałeś? Jak ktoś robi coś pierwszy raz- to zawsze musi być spartolone?

Też wiele rzeczy robiłem sam- mam smykałkę do majsterkowania, co w wielu rzeczach mi pomaga, choć czasem brakuje jeszcze jednej ręki ;)

I wierz lub nie, zanim coś zrobiłem pierwszy raz sprawdzałem gdzie się da, jak to można wykonać- nie tylko czytając, oglądając obrazki, ale i w realu.

Komuś prace remontowe, instalacyjne mogą sprawiać trudność, ja nie mam z tym problemów. Gdy będę robił podłogówkę, też zrobię nie po fachowemu: "co 15cm i będzie Pan zadowolony" - będzie OZC i potem robota.

nie kwestionuje. poddaje w wątpliwość takie podejście do tematu. Kawał czasu temu też sobie pomyslałem że co tam wstawie sobie sam okna w domu w kótrym jeszcze obecnie mieszkam. Wstawiłem. 9 lat stoją, nie przeciekają. Nawet sa w pionie i w poziomie. Nie mniej wykończenie już mi tak super pięknie nie poszło. Z jednej strony krzywo lekko zrobiłem. Nie wspominam o czasie jaki przy tym zmarnowałem, syfie w mieszkaniu i wogóle w całym tym zamieszaniu. Czy było warto? A to było tylko okno za 900 zł. A teraz weź sobie kup materiał np na CO , weź poradnik i rób. Jak spierniczysz i stracisz parenaście tysięcy - (a jak pozalewasz zrobisz wykończenia)- to pójdzie w dziesiątki tysięcy - tylko po to aby zaoszczędzić 4k hydraulikowi - to powodzenia.

Sam wiele pracy wykonałem sam - bo się na tym znam , ale za tematy których nie dotykałem - sie nie biore - kafelki dałem do robienia osobie która to robi na codzień. Bo jak spierniczy - to odkuje i kupi za własne pieniądze i zrobi drugi raz. Jak ty spierniczysz - albo szmira zostanie - ale znowu plecy. Jest takie przysłowie. Chytry traci dwa razy. Nie dawno podłączałem wodę i kanalizacje. Zaoferował się jeden z kuzynów żony , że zrobi za darmo chociaż wiem że w kopaniu jest mało doświadczony. i co......... całe szczęście że z gościem od TP na lewo załatwiłem bo rozwalił kabel telekomunikacyjny 100- żyłowy. Efekt? Jestem 500 zł w plecy a mogłem być nawet 3 tysiaki gdyby poszło oficjalnie. Gdybym wziął gościa z koparką za godzine kopania wziąłby 200 - 300 zł i nie byłby to mój problem. Na mapach ten kabel był - ale troche w innym miejscu..... ale kogo to obchodzi. Więc prosze nie przesadzajcie.

Edytowane przez Xerses

nie porównuj handlu produktami do usługi jaka jest produkcja i montaż mebli

marże na produktach na allegro są od 1-2% do powiedzmy 20-30% - wszytsko zalezy od konkurencji i specyfiki produktu

marże na produkcji i usługach są od 50 do 300 a nawet 500% również w zależności od produktu i specyfiki branzy oraz innych czynników o ktorych wcześniej pisałem - tak więc jestem wstanie uwierzyć że ktoś kupił dokładnie TAKĄ SAMĄ kuchnie 50% taniej

w jakiej branży jest 500 % ?? zrezygnuje z pracy w tej branży budowlanej bo wychodzi na to że to bez sensu :)

w jakiej branży jest 500 % ?? zrezygnuje z pracy w tej branży budowlanej bo wychodzi na to że to bez sensu :)

Np. w branży reklamowej ;)

Też miałem przygodę z kablem, który położyli idealnie w granicy działki , kopiąc na słupek go zahaczyłem. Sami zrobili, bo co mnie obchodzi, że kabel położyli na moim bez zgody?

Powracając do prac na budowie- na pewno nie zrobię rzeczy, które wymagają uprawnień i większej wiedzy -np. instalacja gazowa i podłączenie rozdzielni prądu. Spotkałem się niestety z przypadkami, że ludzie to robią (gaz), a ktoś klepnie pieczątkę i jest git. Dla mnie to jakby podpisać zgodę na samobójstwo. Więc tu się zgadzam- nie przesadzać.

Np. w branży reklamowej ;)

Też miałem przygodę z kablem, który położyli idealnie w granicy działki , kopiąc na słupek go zahaczyłem. Sami zrobili, bo co mnie obchodzi, że kabel położyli na moim bez zgody?

Powracając do prac na budowie- na pewno nie zrobię rzeczy, które wymagają uprawnień i większej wiedzy -np. instalacja gazowa i podłączenie rozdzielni prądu. Spotkałem się niestety z przypadkami, że ludzie to robią (gaz), a ktoś klepnie pieczątkę i jest git. Dla mnie to jakby podpisać zgodę na samobójstwo. Więc tu się zgadzam- nie przesadzać.

Mój był na mojej działce. Tylko szedł sobie prosto, a potem nagle robił takie małe kółko w głąb działki, nikt go sie w tym miejscu nie spodziewał. Oczywiście folia położona na kablu. Ale tłumaczenia nie było. I zamiast 300 stówki w plecy byłem 500 :). O nerwach itp nie wspominam.

Czasami po prostu nie warto i na budowie to się o tym już kilka razy przekonałem :) :)

A wiecie że bardzo mnie pocieszyliście z tymi kafelkami. Mam nadzieję że u mnie też nie będą odpadać :D

Dlaczego kafelki na tarasie na gruncie(nawet tym betonowym).

Co innego wiszący balkon,tam nie ma większego wyboru.

Nawet jak są jakimś cudem zrobione tak że w perspektywie nie odpadną(słabym punktem jest fuga,praca tarasu plus praca kafli każdy w swoją stronę,zawsze gdzieś tam będzie właziła woda),to jednak taras to jest taras i jeżeli go użytkujemy normalnie,to zawsze gdzieś coś tam upadnie,ukruszy się,utłucze itd.

Tyle jest w chwili obecnej pięknych płyt tarasowych,które montuje się szybko i na luzno i z możliwością bezproblemowej wymiany,ze aż szkoda układać gres,który brzydko się starzeje.

Dlaczego kafelki na tarasie na gruncie(nawet tym betonowym).

Co innego wiszący balkon,tam nie ma większego wyboru.

Nawet jak są jakimś cudem zrobione tak że w perspektywie nie odpadną(słabym punktem jest fuga,praca tarasu plus praca kafli każdy w swoją stronę,zawsze gdzieś tam będzie właziła woda),to jednak taras to jest taras i jeżeli go użytkujemy normalnie,to zawsze gdzieś coś tam upadnie,ukruszy się,utłucze itd.

Tyle jest w chwili obecnej pięknych płyt tarasowych,które montuje się szybko i na luzno i z możliwością bezproblemowej wymiany,ze aż szkoda układać gres,który brzydko się starzeje.

Nie wiem o co chodzi z tym odpadaniem. Moi rodzice maja na schodach płytki - z 20 lat. Leje na nie, pada śnieg, zamarza woda, itd itp. I jak do tej pory odpadła tylko jedna płytka - ale nie wiem czy sama z siebie czy ktoś jej pomógł i sie nie przyznał. Już czas na ich wymiane bo stare i niemodne. Ale jakiegos problemu z odpadaniem to nie ma. Może dlatego że ktoś wiedział jak to położyć? :) Mojej tesciowej 3 lata temu kładl płytki na chodniku taki dziadek co to się zna - położył - nawet ładnie, równo - tylko nie wiedział że co jakiś czas na dłuższych przebiegach trzeba dylatacje zrobić. Efekt ? Znający sie na rzeczy już wiedzą. Teraz tam leży ładna kostka brukowa............ :) Ale to tak mimochodem. Jaką welną i jakiej grubości ocieplaliście poddasze i czy to się sprawdziło tego lata w te pare upalnych dni?

Xerses,u mnie np też nie poodpadały,ale popękały.Nieładnie to wygląda,gres się brzydko starzeje.

Myślę że w idei taniego budowania gdzie inwestor wyznaje zasadę że dom ma być dla niego,a nie on dla domu,powinno się patrzeć także przyszłościowo na przyszłe remonty,łatwość i koszt ich przeprowadzania.

Może taką wiedzę zdobywa się mając już dom,przy pierwszym jest zawsze trudniej dokonać wyborów.

Myśli człowiek-eee,remont łazienki dopiero za 15 lat,kiedy to będzie-a 15 lat szybko mija i trzeba tą obłożoną do sufitu trumnę skuć i położyć coś nowego,albo siedzieć w jednym wystroju do końca życia i zgrzytać zębami.Moje dwa podstawowe doświadczenia-nigdy drewnianej podłogi i jak najmniej kafli.

Xerses,u mnie np też nie poodpadały,ale popękały.Nieładnie to wygląda,gres się brzydko starzeje.

Myślę że w idei taniego budowania gdzie inwestor wyznaje zasadę że dom ma być dla niego,a nie on dla domu,powinno się patrzeć także przyszłościowo na przyszłe remonty,łatwość i koszt ich przeprowadzania.

Może taką wiedzę zdobywa się mając już dom,przy pierwszym jest zawsze trudniej dokonać wyborów.

Myśli człowiek-eee,remont łazienki dopiero za 15 lat,kiedy to będzie-a 15 lat szybko mija i trzeba tą obłożoną do sufitu trumnę skuć i położyć coś nowego,albo siedzieć w jednym wystroju do końca życia i zgrzytać zębami.Moje dwa podstawowe doświadczenia-nigdy drewnianej podłogi i jak najmniej kafli.

Hehehe , sa tacy co mówią że biednego nie stać na tanie rzeczy. - i to się niestety romzywa z ideą Taniego domu. Myśle jednak że nie mozna się dac zwariować w pogoni za......... niewazne czym :)