marynata 12.09.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Bardzo ważne jest właśnie żeby podawać precyzyjne informacje-kubaturę i utrzymywana temperaturę,bo nic nikomu nie daje informacja zapłaciłem tysiąc czy pinć tysięcy.Tutaj rzeczywiście wszystko się zgadza.Ale często też ludzie zapominają dodać że np obniżają temperaturę bo np bardzo mało przebywają w domu(inaczej będzie jak ktoś siedzi np w domu non stop z małymi dziećmi),albo że palą w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 12.09.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 firewall, w domu z drewna wzrost temperatury nie jest funkcja liniowa wzrostu kosztów ogrzewania , lub raczej odwrotnie. Zauważ,ze w domu takim nie grzejesz murow, jak w domu murowanym, tylko ogrzewasz powietrze. a temperatura 18 czy 19 jest dla mnie optymalna:) i dziekuje za zyczenia a caly sekret takiego wyniku to izolacja podłogi i brak naturalnych schładzaczy w postaci zimnego muru , cegly czy pustaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.09.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Akurat dawno temu pomieszkiwałem w domu drewnianym tylko trochę wyżej (mnpm) niż Chyżne i wiem jak dziala taki dom. Ale jak to dawno temu było paliło sie drzewem przywleczonym z lasu najbliższego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 12.09.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Firewall, mnpm nie mają znaczenia. Znaczenie ma rodzaj mrozu ( suchy czy mokry) i parametry drewna z ktorego dom zbudowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 12.09.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 ale ad rem:) za 200 tysi mozna miec dom z drewna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cocos 12.09.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Przestańmy wierzyć w 40, 80, czy 100 lat - to że coś się nie zawala nie znaczy, że utrzymało wartość. Miejmy świadomość przemijalność i zużycia moralnego. Dom po 30 latach bez modernizacji wart jest tyle co działka.Biorąc pod uwagę, oczekiwania wobec domu, czyli:1. Musi mieś tradycyjną formę chatki2. Jeżeli robimy coś taniej, to musi wyglądac jakby było droższe (np okna PCV udające drewno, gont udający dachówkę itd)3. Nie może być widocznie tańszy (np. kontenery)4. Powinien być różnicowany (nie dopuszczamy produkcji seryjnej) a za tym ręcznie klecony5. Musi podążać za standardami estetycznymi (chronologicznie - boazeria, gładzie, kamień...) Łatwo domyśleć się, że to nie jest kwintesencja ekonomicznego podejścia (choć może być pasją). Są domy z samego styropianu są cieplejsze i tańsze http://www.m3system.pl/o-firmie/technologia/Bezwładność termiczna ma tyleż zalet, co wad i łatwą ją osiągnąć odpowiednią wylewką lub GWC. Natomiast ciekawe, że nawet ta oferta nie odważyła się być nowoczesna w formie - wciąż udaje chatkę. A chatka zobowiązuje do równania z sąsiadami.Natomiast to: http://prostysystem.pl/ (zobaczcie zakładkę "wizualizacje) wymyka się kryteriom porównań i nie wymaga ciągłego "zdobienia", dopieszczania i modernizacji co w tradycyjnych domach rob się praktycznie non-stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 12.09.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 no tak:) styren:) zycze miłego wieczora:) chyba temat poza moim sposobem myślenia. a tak przy okazji- byla juz w Pruszkowie firma thermomur, budująca z klocków styropianowych. byla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.09.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 a tak przy okazji- byla juz w Pruszkowie firma thermomur, budująca z klocków styropianowych. byla Bardzo fajna techologia,gdyby była tańsza to nie wykluczałbym budowy z takich klocków Była ? Jest: http://www.thermomur.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.09.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Firewall, mnpm nie mają znaczenia. Znaczenie ma rodzaj mrozu ( suchy czy mokry) i parametry drewna z ktorego dom zbudowany A jednak mają bo im wyżej tym surowszy klimat, a i wiaterki też wyżej są zwykle silniejsze. Śnieg dłużej zalega. A drzewo? Jak z bala to świerk, bogacze mogą kupić modrzew ale nie nasz bo takiej grubości nie znajdzie się. Obecne z bala to Cepelia. Z płazów mają swój nieodparty urok. Chociaż też o materiał trudno i trzeba sprowadzać. Jest na podhalu taki nowoczesny dom z płazów ale stawianych poziomo. Też fajnie wygląda. Ale to tematy dla domów w okolicach miliona( z działką). W tym temacie to tylko szkielet. Najbezpieczniejszy z elementów prefabrykowanych Kronopolu czy Steico (niestety cena domku szybuje w górę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 12.09.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 zobaczcie zakładkę "wizualizacje) Mamy na forum kopułę Tylko problem jest w miejscowych planach zagospodarowania naszego ojczystego kraju,także myślenie o powszechności takiego budownictwa to raczej rozrywkowo nie na poważnie........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 12.09.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 A jednak mają bo im wyżej tym surowszy klimat, a i wiaterki też wyżej są zwykle silniejsze. Śnieg dłużej zalega. A drzewo? Jak z bala to świerk, bogacze mogą kupić modrzew ale nie nasz bo takiej grubości nie znajdzie się. Obecne z bala to Cepelia. Z płazów mają swój nieodparty urok. Chociaż też o materiał trudno i trzeba sprowadzać. Jest na podhalu taki nowoczesny dom z płazów ale stawianych poziomo. Też fajnie wygląda. Ale to tematy dla domów w okolicach miliona( z działką). W tym temacie to tylko szkielet. Najbezpieczniejszy z elementów prefabrykowanych Kronopolu czy Steico (niestety cena domku szybuje w górę). Firewal... odpuść dyskusje o balu. Nie masz o tym pojęcia:) siedze w tym ponad 20 lat. Uczyłem sie od Sybirakow zasad montażu i metod obróbki drewna. I nadal uwazam,ze malo wiem. Puszcza Karkonoska - okolice Swieradowa i jeleniej Gory to stanowisko jednego z lepszych drzewostanow w Polsce. Puszcze kozienicka. i lasy Sandomierskie. brak wiatrolomow, bo lasy rosna w stanowiskach naturalnych, a nie po 2 na metrze. Temat rzeka . Dlatego daj tu spokoj. I nie pisz bzdur o domach z bala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.09.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 (edytowane) A co jest bzdurą? Z pewnością obrabiasz ręcznie siekierą, suszysz 150 -letnie ścięte drzewa przez 20lat i robisz z nich domy za mniej niż 200 tysięcy. Edytowane 12 Września 2012 przez firewall Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 12.09.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 sorry.. nie bede tu tego rozwijał. na to jest temat w zakladce domy drewniane:) podhale to nie mekka domow z drewna. A szkielet to nie dom drewniany, jakbys nie wiedzial. zatem tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 12.09.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 przywlekłam z innego wątku gdzie zareklamowało się studio archi Kup działkę na 100m2 i postaw sobie domek!!STAĆ CIĘ NA TO!!Ogłaszamy akcję dom za 50 tys.Zaczynamy publikować projekty tanich domów. Domy nie przekraczają 35m2 pow. zabudowy można więc je budować na zgłoszenie (budynku gospodarczego).Projekty dostępne będą wyłącznie dla indywidualnych klientów za symboliczną cenę pokrywającą koszty wytworzenia dokumentacji.Koszt budowy nie powinien przekroczyć 50 tys. zł. http://www.facebook.com/media/set/?set=a.430627110307170.90571.254829631220253&type=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 12.09.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Zbyszku, tak jeszcze w temacie bali - czy u nas już buduje się nowoczesne domy z bali (jak Honka - bal, ale nowoczesny design), czy wciąż tylko rustykalnie, po góralsku, cepeliowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 12.09.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Zielony Ogrod.. kazda budowa jest "pod" klienta. Mozna odpierniczyć Skierniewicki Klasycyzm z cegly, pustaka czy ytonga . Mozna zbudować dom z bala kwadratowego o nowoczesnym designie.Wrzucanie opinii o budowie domu do jednego worka dowodzi arogancji i braku wiedzy. Znam oferte Honki, mieszkam 10 km od wioski budowlanej:) w Urzucie. Na jesieni bede realizował dom z bala kwadratowego w Oświęcimiu. Zapraszam do obejrzenia budowanie góralskie to wplyw Witkacego - propagował w XIX wieku tradycje budownictwa góralskiego i próbował to wprowadzić jako dominujący styl w nowoczesnym budownictwie narodowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 12.09.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 to nawet nie chodzi o kształt bala - ja widziałam z okrągłego, ale bardzo nowocześnie - decydowały o tym wykończenia, kolorystyka, układ pomieszczeń, nowoczesne sprzęty. piękne, ale drogo, niestety, pozostaje cieszyć się tym, co jest.nie mam nic do budownictwa góralskiego, wprost przeciwnie, ale w dolinie Wisły głupio by taki dom wyglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 12.09.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 ja wlasnie buduje glownie z bala toczonego. Teraz realizuje dom wg projektu Polana z bala o srednicy 29 cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 12.09.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Tych, którzy jednak chcą włączyć się w rozwiązania systemowe zapraszam do wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207349-Systemowy-dom-z-supermarketu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 12.09.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 No mnie to raczej nie dotyczy - nie zarobiłem na budownictwie złotówki, za to sporo na to "hobby" wydaję. Jak większość forumowiczów zresztą. TE SYSTEMY NIE ISTNIEJĄ, ale ciekaw jestem, czy komuś się spodobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts