Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ogródki działkowe służą to nie działki budowlane i nie służą one do trwałego mieszkania , a że są ludzie którzy tam nielegalnie mieszkają to inna kwestia , takze kwestia nieudolności służb które powinny ich z tamtąd wywalić ...

Najlepiej prosto pod most,trzeba się koniecznie zająć też tymi którzy nielegalnie mieszkają w swoich własnych firmach.

Jeszcze więcej służb i przepisów nakazujących ludziom jak i kiedy mogą przebywać i korzystać z miejsc które kupili czy za za które płacą dzierżawy i podatki.Odłączyć prąd,odciąć wodę,a najrozsądniej byłoby wszystkim chipy i już mamy jasność że niezdyscyplinowany podatnik zamiast truchcikiem karnie po kredyt do banku,to sobie cwaniaczek na działce pomieszkuje....

Tyle że Ci ludzie pomieszkujący cichaczem krzywdzą sami siebie. Przecież te działki tak naprawdę nie są ich. Oni inwestują często dość sporo, a później się okazuję że muszą opuścić działkę, albo jakiś życzliwy sąsiad doniesie i dostaną nakaz rozbiórki. I wtedy czują się oszukani, a to tylko ich wina.

Kwitko,chcą to inwestują świadomie czy nie-nie ma znaczenia.Prawo jest durne.Jeżeli Twoje działania nie mają wpływu na sąsiadujące działki co komu do tego co tam robisz.A ilu ludzi ma działki własnościowe z zakazem budowy w przeznaczeniu w mpzp na tereny zielone?Według prawa altankę można postawić,ale mieszkać już nie.To samo z działkami tylko pod działalność gospodarczą.Harować tam możesz,ale mieszkać już nie.Niedługo ustawowo menu nam będą rozpisywać. Edytowane przez marynata

DEZET , do tego nie byla potrzebna wizyta w USC. Wystarczyło pomyśleć:) dam przykład- kupuje gospodarstwo rolne. na akcie notarialnym NIE ma wymienionych części składowych,ale tylko powierzchnia i info o zabudowaniach GOSPODARCZYCH.. na podstawie aktu notarialnego MOGE zameldowac dowolna ilosc Chinczykow, obywateli Urmundii i reszty swiata. Psa z kulawa noga nie obchodzi, czy maja gdzie MIESZKAC. liczy sie akt własności na nieruchomość, a ona zawsze ma oznaczenie

i ja sie pytalam - mozna sie zameldowac, gdy jest nadany nr domu :)

a to tak naprawde mozna zrobic, gdy nawet czlowiek sie buduje :) wszystko zalezy od woli urzednika :)

Mi powiedziano, że wymagany jest numer domu i niekoniecznie odbiór budynku, więc w zasadzie już mogłabym się zameldować:) wszystko zależy od dobrej woli tak jak piszesz..

Znajoma ostatnio pytała ile już wydaliśmy na dom.. powiedziałam, że z pompą ciepła coę lekko ponad 300 tys, ale muszę dokładnie policzyć.. czyli bez pompy 240 tys.. powiedziała mi, że muszę zacząć się udzielac w tym temacie:) poza tym jak skończymy budowę to podliczę na pewno wydatki.. dom nie jest mały, więc odpowiem na pytanie jak w temacie.. czy można marzyć.. owszem da się wybudować dom za 200 tys.

Gość Arturo72
Podglądam Kamila Wasz dziennik i wielki szacun za ten wynik,dom nie jest z tych najmniejszych.

Dodać do tego pompę ciepła z bezpośrednim parowaniem i WM na "cienkich" kanałach to szacun tym bardziej za taką kasę :)

Edytowane przez Arturo72

DEZET , do tego nie byla potrzebna wizyta w USC. Wystarczyło pomyśleć:) dam przykład- kupuje gospodarstwo rolne. na akcie notarialnym NIE ma wymienionych części składowych,ale tylko powierzchnia i info o zabudowaniach GOSPODARCZYCH.. na podstawie aktu notarialnego MOGE zameldowac dowolna ilosc Chinczykow, obywateli Urmundii i reszty swiata. Psa z kulawa noga nie obchodzi, czy maja gdzie MIESZKAC. liczy sie akt własności na nieruchomość, a ona zawsze ma oznaczenie

Nie mam doświadczeń z kupowaniem gospodarstwa. A skoro to gospodarstwo, to ma nie tylko budynki gospodarcze ale i zazwyczaj dom, więc i nadany numer i o tym pisałem. A sprawa meldowania "miliona" wyborców w jednym mieszkaniu znana z wyborów samorządowych ;-)

Podglądam Kamila Wasz dziennik i wielki szacun za ten wynik,dom nie jest z tych najmniejszych.

ooo i jeszcze znalazłam tutaj cichych podglądaczy:) na koniec dziennika policzę dokładniej.. w każdym razie jeszcze nie jest to koniec, bo góra do wykończenia.. ale mniejszy dom spokojnie można mierzyć w 200 k

Kamila naprawdę świetny dom !

ale mi "cukrujecie" :)

Kamila i Marcin, do dziennika nie zaglądałam, ale na szybko sprawdziłam Wasz projekt - i jestem pełna podziwu, naprawdę udało Wam się to tanio wybudować. To jest wielkie domiszcze z kawałem dachu i wygląda na dużo więcej ;)

tak tak, dachu jest sporo, bo 262m2.. tak jak pisałam to jeszcze nie koniec, ale wydaje mi się, że osiągnęliśmy przyzwoity wynik nie oszczędzając na materiałach, na czym można było zaoszczędzić to się oszczędzało, ale na na wszystkim w końcu budujemy dla siebie:)

Dodać do tego pompę ciepła z bezpośrednim parowaniem i WM na "cienkich" kanałach to szacun tym bardziej za taką kasę :)

rurki nie były tanie.. ale w zasadzie jak policzyć ile tego poszło to w zasadzie koszt rurek, i tych innych "zakończeń" to około 7000 plus reku 6750.. sami nie wiemy czy to drogo czy tanio, czy porównywalnie.. Pompę ciepła dostaliśmy w super ekstra cenie, bo byliśmy drugimi klientami tej formy na opolszczyźnie więc korzystna cena..

wynik wynikiem, zobaczymy jak będzie na koniec..

Znajoma ostatnio pytała ile już wydaliśmy na dom.. powiedziałam, że z pompą ciepła coę lekko ponad 300 tys, ale muszę dokładnie policzyć.. czyli bez pompy 240 tys.. .

Ale w tym momencie nalezałoby doliczyc koszt alternatywnego ogrzewania..............

powiedziała mi, że muszę zacząć się udzielac w tym temacie:) poza tym jak skończymy budowę to podliczę na pewno wydatki.. dom nie jest mały, więc odpowiem na pytanie jak w temacie.. czy można marzyć.. owszem da się wybudować dom za 200 tys.

Nie czytałem dziennika bo mi się nie chce :) ale ze stawianiem takich teorii byłbym ostrożny. Że sie da wybudowac to juz tu stwierdziliśmy.......... ale z jakimi ograniczeniami.

Swoją drogą 60 tysiaków za pompe to jest właśnie cena którą trzeba minimum zapłacić za taka technologie. Pytanie mam do Ciebie w jakim okresie czasu powinna Ci się zwrócić ta inwestycja wliczając w to wszelkie koszty związane z eksploatacją ?

Edytowane przez Xerses