bury_kocur 18.09.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Piec+rurki+przyłącze+komin+robocizna Może nie 30 ale niewiele mniej. w żadnym wypadku u mnie bliżej 10 tys - bez komina, bo go nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 18.09.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 będę miała gaz,ale nie prowadzę instalacji do kuchni-wybrałam indukcję,chociaż nigdy na niej nie gotowałam składam samokrytykę-za babami nie trafisz oj tam oj tam idziemy po prostu za techniką Wg mnie nic w tym dziwnego. Sam mam takie rozwiązanie - ogrzewanie gazowe, a do kuchni rury nie prowadziłem. Nie wyobrażam sobie mieć gazu w kuchni w dobie indukcji, na której gotuje się zwyczajnie świetnie. Ja tak samo powiem szczerze, że znudziło mi sie gotowanie na gazie.. nie dość, że od garnka ciepło to jeszcze od gazu gorąco.. Również potwierdzam, że gotuje się świetnie, tylko z garami lubi być problem. Nie wszystkie oznaczone symbolem indukcji działają na niej. Ale jak działają to działają świetnie. Obiad gotuje się trymigiem, a jak jeszcze ma się tryb booster... dobrze wiedzieć garnki już mam na indukcje, jedne już jakiś czas temu kupiłam nie wiedząc, że są na indukcje a drugi komplet dostałam za to, że kupiłam indukcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimminen 19.09.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Mamy proste założenia: 1. Dom niepodpiwniczony ok 100 -120 m2 parterowy.2. Fundament albo płyta (najtaniej to lany do gruntu ) przy założeniu dobrych warunków geotechnicznych. 2.1 Płyta sumarycznie to ten sam koszt jeżeli zintegrujemy ją z podłogówką i własną pracą np przy styropianie. Warunkiem jest też kumaty konstruktor i dopracowane rozmieszczenie kanalizacji i innych przyłaczy.3. Brak udziwnień balkonów tarasów lukarn itp.4. dach dwuspadowy. 5. brak garażu.6. brak kominów (WM) - tymi rencami by Adam M7. Źródło ciepła ( tutaj to co najtańsze w danych warunkach) za prądem przemawia to że i tak go musimy mieć...8. Dodatkowe ogrzewanie - jak ktoś lubi to np koza z powietrzem dostarczanym ( nie trzeba obudowywać) mało tego za podobne pieniądze - kominek + obudowa możemy mieć kozę- piecyk kaflowy. Komin wtedy konieczny ale może to być np kształtka ceramiczna czy z silikatów + stal do środka.9. NAJWAŻNIEJSZE DOBRY PLAN + WŁASNA PRACAprzykładowo uziom fundamentowy (przy fundamencie klasycznym) robiąc go w odpowiednim momencie kosztuje nas grosze, poza tym jest bez porównania lepszy od tego co robią potem elektrycy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 19.09.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 zastanawiają mnie dwie kwestie - czy garaż faktycznie tak dużo kosztuje? dodatkowe pare metrów ściany i dach - wykończenie minimalne. Mając małą działkę garaż muszę mieć postawiony z domem, albo wcale. na pewno jest taniej niz budowanie osobno garazu zaczynajac od kupna projektu, itd. Druga rzecz jaka mnie zastanawia to ogrzewanie. Sam jestem zdecydowany na pompę ciepła p-w, ale rozważam dorzucenie dodatkowego zdródła w postaci kominka. Pozostaje jedynie kwestia czy ma być z płaszczem i rozprowadzeniem ciepła poprzez podłogówkę (chyba musiałby być bufor?) lub kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza po domu. Pytanie co będzie się bardziej opłacało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 19.09.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Jeśli chodzi o dom bez garażu tak jak poprzednik pisze.. jeśli w przyszłości chcielibyście mieć garaż, to jak najbardziej rozważyć garaż dodany do budynku tak jak np w tym projekcie (nie musi być na nim dach ale np taras:)http://p.alejka.pl/i2/p_new/08/10/projekt-domu-z-garazem-quot-z142-quot-powierzchnia-185-6-m2_0_b.jpg chodzi o to, że nawet brama garażowa jak jest garaż przy domu to Vatu jest 8% a nie 23% jak w przypadku wolnostojącego (tak przynajmniej u nas było).. poza tym za garaż w domu mniej się płaci niżeli za garaż wolnostojący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimminen 19.09.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 zastanawiają mnie dwie kwestie - czy garaż faktycznie tak dużo kosztuje? dodatkowe pare metrów ściany i dach - wykończenie minimalne. Mając małą działkę garaż muszę mieć postawiony z domem, albo wcale. na pewno jest taniej niz budowanie osobno garazu zaczynajac od kupna projektu, itd. Druga rzecz jaka mnie zastanawia to ogrzewanie. Sam jestem zdecydowany na pompę ciepła p-w, ale rozważam dorzucenie dodatkowego zdródła w postaci kominka. Pozostaje jedynie kwestia czy ma być z płaszczem i rozprowadzeniem ciepła poprzez podłogówkę (chyba musiałby być bufor?) lub kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza po domu. Pytanie co będzie się bardziej opłacało. Garaż w bryle to kompromisy ogrzewany - strata ciepła, nieogrzewany albo izolacyjne odizolowany albo jeszcze większe straty ciepła. My tu rozmawiamy o domu budżetowym. a na auto wystarczy wiata by nie odśnieżać. Co do kominka z płaszczem wodnym to, albo wysokiej klasy czyli drogi, albo masz kotłownie z zasmoloną szybą w salonie do tego jeszcze koszt bufora... Ten mój pomysł z kozą (piecykiem kaflowym) np pierwszy wygooglowany http://www.centrumkominkow.com/produkt,53,346-avila_t.html ( to tylko przykład.) jest optymalny do domku małego parterowego. Umieszczony w centralnym miejscu a WM ładnie w parterówce rozprowadzi energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 19.09.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 oczywiscie odpowiednio odizolowany garaz to podstawa. uwazam takze, ze mozna sobie pozwolic na garaz w przyslowiowym "domu do 200k". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 19.09.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 ja mam garaz, w cenie do 200 tys. i co? zimniej przez to nie mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 19.09.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Pewnie że robiąc samemu i garaż zmieści się w budżecie do 200 tys. My się nie zdecydowaliśmy bo nasze auta naprawdę nie są warte tych pieniędzy i przede wszystkim pracy. Do mojego gracika zrobimy wiatę bo ja strasznie nie lubię otwierać i zamykać garażu A do drugiego auta w przyszłości powstanie garaż jednak też tani, na pewno nie murowany. A za zaoszczędzone środki hmmm.... może Turcja? albo Cypr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 19.09.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 a ja wole z autka wyskoczyc z dziecmi od razu do domu, a nie przez zaspy sniegu sie przeciskac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 19.09.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Moja wiatka ma być przy domu więc zaspy mi nie straszne. A swoją drogą przydałaby się w końcu jakaś porządna zima z zaspami, bo w Wlkp to od dawna bałwana ulepić nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 19.09.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Pewnie że robiąc samemu i garaż zmieści się w budżecie do 200 tys. My się nie zdecydowaliśmy bo nasze auta naprawdę nie są warte tych pieniędzy i przede wszystkim pracy. Do mojego gracika zrobimy wiatę bo ja strasznie nie lubię otwierać i zamykać garażu A do drugiego auta w przyszłości powstanie garaż jednak też tani, na pewno nie murowany. A za zaoszczędzone środki hmmm.... może Turcja? albo Cypr? a my mamy garaż i to nawet podwójny.. i co z tego? jak mąż mi mówi, że dla aut już tam miejsca nie ma? bo on chce w drewnie dłubać.. powiedziałam, że musi sobie warsztacik zbudować a odnośnie otwierania i zamykania.. o czym my mówimy.. u mnie otwiera się na hasło:) a w zasadzie guzik:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 19.09.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 a odnośnie otwierania i zamykania.. o czym my mówimy.. u mnie otwiera się na hasło:) a w zasadzie guzik:cool: a my na pilocik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 19.09.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 a my na pilocik nie sprecyzowałam dokładnie.. "guzik na pilocie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cytryna60 19.09.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 witam! pytanie do Was mam chce z mezem wybudowac dom (dzialki jeszcze nie mamy)czy projekt murator vis a vis c126 117,2m2 mozna wybudowac pod klucz do200tys max? na stronie podaja cene 278tys netto nie moge wziasc wyzszego kredytu jak 200tys zebym mogla go splacac a za to msze kupic dzialke i postawic dom - da rade? czy to bajka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cytryna60 19.09.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 jeszcze jedno pytanie czy faktycznie drozszy jest do budowy dom parterowy bez poddasza niz taki z poddaszem czy pietrem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.09.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 chce z mezem wybudowac dom (dzialki jeszcze nie mamy) czy projekt murator vis a vis c126 117,2m2 mozna wybudowac pod klucz do200tys max? na stronie podaja cene 278tys netto nie moge wziasc wyzszego kredytu jak 200tys zebym mogla go splacac a za to msze kupic dzialke i postawic dom - da rade? czy to bajka? Bajka,za 200tys.zl nie ma szans wybudować domu i kupić działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 19.09.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Ten dom? http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-vis-a-vis,347,0,0.htm?q=c126&search=Szukaj&t=0 Za 200? Z działką? Nie ma najmniejszych nawet szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 19.09.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 witam! pytanie do Was mam chce z mezem wybudowac dom (dzialki jeszcze nie mamy) czy projekt murator vis a vis c126 117,2m2 mozna wybudowac pod klucz do200tys max? na stronie podaja cene 278tys netto nie moge wziasc wyzszego kredytu jak 200tys zebym mogla go splacac a za to msze kupic dzialke i postawic dom - da rade? czy to bajka? Nie da się...poczytaj ten wątek od początku. Tam jest napisane co musi spełniać projekt aby zmieścić się w tych 200tyś (oczywiście bez działki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 19.09.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Na przykładzie mojego miasteczka - za 200 dałoby się postawić coś typu z72, z262 czy może z12 na działce za 29 000 zł (niezbyt atrakcyjna, ale zrobienie mediów to maks 6 tys., bo wszystko w drodze). Oczywiście bardzo skromnie wszystko wykończone i zależnie od cen robocizny w regionie, może trzeba by też trochę pracy rąk własnych. Aha - bank nie da 200k kredytu na dom z kosztorysem 278 netto. Oni stosują też swoje wyceny i nie uwierzą w Twoje zapewnienia, że Tobie akurat uda się zbudować taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts