Xerses 24.09.2012 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Kiedy zacząłem kilka lat temu czytać forum, to nikt tutaj nawet nie brał pod uwagę że da się do 200tys wybudować dom. Większość pisała o 400tys. Po przeczytaniu kilku dzienników budowy, w tym netbeta, uwierzyłem że sie da, tylko trzeba chcieć i nie mieć dwóch lewych rąk. Moje wyliczenia sie nie pokrywają z tym co wydałem, liczyłem że SSZ osiągnę nie mniej niż 150tys, a wydam około 120tys, za duży margines błędu przyjąłem. Ale tylko z tego się cieszyć. Jeśli jakiś nowy wejdzie do tego wątku poczytać czy sie da postawić dom za 200tys, to jestem pewien że sie da. Ale trzeba samemu sporo zrobić(większość). I wcale dom nie musi być tak bardzo mały. Dasz rade wybudować 100-120m2. Wydaje mi się że kwestie prac własnych omawialiśmy juz pare stron wczesniej Wczesniejszy pomysł o przedstawieniu tylko cen za materiały - miałby słuszny kierunek - gdyby nie to, że robocizna stanowi spory wydatek zakładanego budżetu. I nie czarujmy "nowych inwestorów" - naprawde niewielu ludzi jest co maja możliwości budowania we własnym zakresie. To jest bardzo odpowiedzialna praca - gdzie błąd może być równy katastrofie budowlanej. Owszem partaczy co to się mają za fachowców równiez nie brakuje i nie to żebym straszył..... Stwierdzenie że większość prac można - trzeba - wykonać samemu --> jak dla mnie dotyczy tylko procenta inwestorów . Cała reszta nie ma pojęcia jak się do tematu zabrać , a wujek google w tym przypadku nie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 24.09.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 I nie czarujmy "nowych inwestorów" - naprawde niewielu ludzi jest co maja możliwości budowania we własnym zakresie. To jest bardzo odpowiedzialna praca - gdzie błąd może być równy katastrofie budowlanej. Owszem partaczy co to się mają za fachowców równiez nie brakuje i nie to żebym straszył..... Stwierdzenie że większość prac można - trzeba - wykonać samemu --> jak dla mnie dotyczy tylko procenta inwestorów . Cała reszta nie ma pojęcia jak się do tematu zabrać , a wujek google w tym przypadku nie wystarczy Xerses.... aby wybudować dom 100m2 za 2 stówy - można brać ekipy, ale i tak trza kombinować aby wybudować dom ponad 140m2 za 2 stówy - można zapomnieć o ekipach i robić co można samemu koniec - kropka inaczej się nie da!! dwie stówy to dwie stówy. duże domy z budżetem ok 2 stów są faktycznie tylko dla promila tych co tu zaglądają... i taka budowa to nie jest hop siup i mieszkamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 24.09.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 nie zgadzam sie poza tym duze znaczenie ma praca wlasna, region budowy, cena robocizny dom mam znacznie wiecej niz 100 m2 Ech Owszem ta robocizna..... ja jej tez sporo zrobiłem we własnym zakresie, wybudowałem dom, skostruowałem dach, pokryłem dachówką wykonałem wszelkie dziwne rzeczy typu schody, tarasy , balkony ,kominy , wykonałem podbitke, ociepliłem poddasze , wygładziłem ściany, pomalowałem pomontowałem wanny , położyłem panele itp kwestie. To jest spora oszczędność. Ale - nie tynkowałem,nie wykonywałem wylewek, nie wykonywałem konstrukcji na poddaszu i nie kładłem regipsów, nie kładłem elektryki, nie robiłem hydrauliki, nie kładłem płytek ,nie robiłem obróbek regipsami, nie ocieplałem domu i nie wykonam elewacji, nie wstawiałem okien i drzwi (chociaż tutaj może mógłbym ), nie robiłem wykopów, nie zbierałem humusu , nie wykonywałem papierologii (bo niby skąd na to wszystko uprawnienia), nie montowałem bramy garazowej i innych które mi obecnie nie przyszły na myśl. A uważam się za człowieka który ma troche pojęcia o budownictwie i zobacz ile prac pomimo mojej wiedzy musiałem zlecić zewnętrznym ekipom. Więc ta oszcżedność i owszem spora - to jednak i tak robocizna mnie sporo kosztowała. Ilu jest ludzi którzy zrobia podobnie? Tylko zostawmy przykłady kładzenia płytek - jak ktoś ma to robić pierwszy czy drugi raz w życiu. Też bym pewnie położył, okna tez pomontował - ale po pierwsze skąd na to czas, po drugie czy byłbym z tego zadowolony - skoro na codzien tego nie robie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 24.09.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Ech ..... ja jej tez sporo zrobiłem we własnym zakresie, wybudowałem dom, skostruowałem dach, pokryłem dachówką wykonałem wszelkie dziwne rzeczy typu schody, tarasy , balkony ,kominy , wykonałem podbitke, ociepliłem poddasze , wygładziłem ściany, pomalowałem pomontowałem wanny , położyłem panele itp kwestie. To jest spora oszczędność. Ale - nie tynkowałem,nie wykonywałem wylewek, nie wykonywałem konstrukcji na poddaszu i nie kładłem regipsów, nie kładłem elektryki, nie robiłem hydrauliki, nie kładłem płytek ,nie robiłem obróbek regipsami, nie ocieplałem domu i nie wykonam elewacji, nie wstawiałem okien i drzwi (chociaż tutaj może mógłbym ), nie robiłem wykopów, nie zbierałem humusu , nie wykonywałem papierologii (bo niby skąd na to wszystko uprawnienia), nie montowałem bramy garazowej i innych które mi obecnie nie przyszły na myśl. trza było założyć dziennik... wszystkie/scy by widziały/eli:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 24.09.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 (edytowane) Serdecznie pozdrawiam osoby czytające forum z gazety Newsweek i chcialabym sprostowac artykul, w ktorym (chyba) o moim projekcie mowa. Dom 95 metrow, dach prawie plaski, z daleka wyglada malo atrakcyjnie (owszem) i fakt na drugim etapie budowy poluzowalam nieco rygor finansowy, dlatego na ten moment (nie liczac dzialki ale wlacznie z tym co dzieje sie wokol domu czyli tarasy, podjazdy itd) wydalismy niecale 200 tys,(nie 250) gdybysmy sie kontrolowali wydalibysmy spokojnie jakies 20-30 tys mniej, czyli okolo 160 (a nie 210) jak pisze w artykule. Dla przypomnienia - wszystko robilismy ekipami (koszt okolo 30-40 tys za wykonczeniowke) , dom budowany od czerwca - w grudniu wprowadzilismy sie, kwota z wyposazeniem i to nie najtanszym Gdyby budowal ktos dokladnie taki projekt sam tymi recami, rzeczywiscie tnac koszty, spokojnie w 120 tys bylby w stanie sie zamkanc (z wyposazeniem do zamieszkania) Edytowane 24 Września 2012 przez swiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 24.09.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 jeszcze jakis link by sie przydal do projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 24.09.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Serdecznie pozdrawiam osoby czytające forum z gazety Newsweek i chcialabym sprostowac artykul, w ktorym (chyba) o moim projekcie mowa. Dom 95 metrow, dach prawie plaski, z daleka wyglada malo atrakcyjnie (owszem) i fakt na drugim etapie budowy poluzowalam nieco rygor finansowy, dlatego na ten moment (nie liczac dzialki ale wlacznie z tym co dzieje sie wokol domu czyli tarasy, podjazdy itd) wydalismy niecale 200 tys,(nie 250) gdybysmy sie kontrolowali wydalibysmy spokojnie jakies 20-30 tys mniej, czyli okolo 160 (a nie 210) jak pisze w artykule. Dla przypomnienia - wszystko robilismy ekipami (koszt okolo 30-40 tys za wykonczeniowke) , dom budowany od czerwca - w grudniu wprowadzilismy sie, kwota z wyposazeniem i to nie najtanszym Gdyby budowal ktos dokladnie taki projekt sam tymi recami, rzeczywiscie tnac koszty, spokojnie w 120 tys bylby w stanie sie zamkanc (z wyposazeniem do zamieszkania) zastanawiam się czy wogóle komentować ten post, ta kwote i te założenia............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 24.09.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 zastanawiam się czy wogóle komentować ten post, ta kwote i te założenia............. mozna byloby, gdyby bylo wiadomo moze co nieco wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.09.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 zastanawiam się czy wogóle komentować ten post, ta kwote i te założenia............. wiesz co ... Ja byłem w tym domu... jak masz głupio komentować to się powstrzymaj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 24.09.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 trza było założyć dziennik... wszystkie/scy by widziały/eli:D To bym musiał zdjęcia archiwalne wyciągnąć Budowe zaczynałem kawałek czasu temu Ale kto wie może się kiedyś zmobilizuję..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 24.09.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 wiesz co ... Ja byłem w tym domu... jak masz głupio komentować to się powstrzymaj ... W zasadzie mało mnie interesuje czy w nim byłeś czy nie. Przeczytaj ze zrozumieniem co zostało napisane, odnieś to do kontekstu forum i pomyśl o ludziach którzy to czytają. Jak Ci napiszę że zbudowałem swój dom za 95 tysięcy , bez podania konkretnych danych też od razu sypniesz huraoptymizmem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 24.09.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 to podajcie wiecej szczegolow tego domu jakiegos linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 24.09.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Historie budowy domu swiki można było śledzić, i wszystkie szczegóły tam były. Niestety koleżanka usunęła dziennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.09.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 W zasadzie mało mnie interesuje czy w nim byłeś czy nie. Przeczytaj ze zrozumieniem co zostało napisane, odnieś to do kontekstu forum i pomyśl o ludziach którzy to czytają. Jak Ci napiszę że zbudowałem swój dom za 95 tysięcy , bez podania konkretnych danych też od razu sypniesz huraoptymizmem? ja to przeczytałem ze zrozumieniem śledziłem na bieżąco prace... jesteśmy w temacie "Dom do ok. 200 tys. ..." autorka tego postu zmieściła się w tej kwocie... i co ...? no w sumie to ja nie powinienem tu pisać bo moje 154m2 kosztowało 265 tys. łącznie z wyposażeniem ... ale ja nie miałem jakichś założeń ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 24.09.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 xerses: to nie zalozenia, to fakty - za ssz zaplacilam 55 tys (i tu takze nie kiwnelam palcem)Projekt byl indywidualby - 4 sciany, dach jednospadowy prawie plaski - blacha, parterowy (15x8), bez stropu.Jezeli ktos elektryke, wode, tynki itd jest w stanie wykonac sam, polozyc kafelki, zrobic sufity to 70 tys jest kwota az za hej by to wszystko zrobic. Ogrzewanie oczywiscie elektryczne do takiego domku - tanie w montazu i w eksloatacji ok 2-2,5 na sezon to niezla kwota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.09.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Swiki, jesteś po pierwszym sezonie grzania. Zadowolona jesteś? miałaś jakieś problemy z utrzymaniem temperatury gdy były te solidne mrozy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 24.09.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Swiki, a pokazesz jaki to byl projekt? no chyba ze byl indywidualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 24.09.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 xerses: to nie zalozenia, to fakty - za ssz zaplacilam 55 tys (i tu takze nie kiwnelam palcem) Projekt byl indywidualby - 4 sciany, dach jednospadowy prawie plaski - blacha, parterowy (15x8), bez stropu. Jezeli ktos elektryke, wode, tynki itd jest w stanie wykonac sam, polozyc kafelki, zrobic sufity to 70 tys jest kwota az za hej by to wszystko zrobic. Ogrzewanie oczywiscie elektryczne do takiego domku - tanie w montazu i w eksloatacji ok 2-2,5 na sezon to niezla kwota. ja mam dom prawie 2 razy wiekszy, z poddaszem, za SSZ zaplacilam 87 tys. zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 24.09.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 u mnie robocizna stanowiła ok 25 % kosztów całej budowy (bez zakupu działki) - około 30 % prac robocizny prac wykonaliśmy sami - teraz wiem że niektóre bym sobie podarował - po prostu szkoda czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 24.09.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Historie budowy domu swiki można było śledzić, i wszystkie szczegóły tam były. Niestety koleżanka usunęła dziennik. byly owszem, zlotowka po zlotowce ja to przeczytałem ze zrozumieniem śledziłem na bieżąco prace... jesteśmy w temacie "Dom do ok. 200 tys. ..." autorka tego postu zmieściła się w tej kwocie... i co ...? no w sumie to ja nie powinienem tu pisać bo moje 154m2 kosztowało 265 tys. łącznie z wyposażeniem ... ale ja nie miałem jakichś założeń ... Ale Ty robiles wiele sam - tu jest wlasnie cale sedno, albo buduje sie duzy dom ale wlasnymi recami, albo robisz ekipami ale maly prosty domek i w obu przypadkach spokojnie da sie zmiescic w 200 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts