Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Swiki, jesteś po pierwszym sezonie grzania. Zadowolona jesteś? miałaś jakieś problemy z utrzymaniem temperatury gdy były te solidne mrozy?

Bardzo zadowolona, - gdybym budowala drugi raz dom pewnie cos bym w nim zmienila - ale nigdy nie zmienilabym sposobu ogrzewania - tylko prad i tylko kable - sterowalnosc kazdego pomieszczenia osobno (przy dzieciach to wazne u nich w nocy chlodniej jak i w sypialni, w salonie 24-25 :p)

Jedyne nad czym bym sie teraz zastanawiala czy nie zrobic cienszej wylewki, teraz jest od 6 do 8 cm i az za hej akumulacji, najwieksze mrozy tylko w pokojach dzieci musialam zalaczac w drozszej taryfie i czasem zalaczylo sie przed 21 w salonie, w normalne zimowe dni podloga wg sterownikow zalaczana byla na 4-5 godzin / h i to wystarczalo - czesto sie nie zalaczaly.) mniejsza akumulacyjnosc -wieksza sterowalnosc iszybsza reakcja.

A no i devilinka bym zamontowala by z jednego pomieszczenia sterowac wszystkim - ale to z wygody tylko

Swiki, a pokazesz jaki to byl projekt? no chyba ze byl indywidualny :)

indywidualny

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja to przeczytałem ze zrozumieniem :yes:

śledziłem na bieżąco prace...

jesteśmy w temacie "Dom do ok. 200 tys. ..."

autorka tego postu zmieściła się w tej kwocie...

i co ...?

No własnie i to że jak dla mnie - osoby która nie czytała dziennika i nie może przeczytac, zobaczyć tego domu, nie ma możliwości podglądu projektu (czyli każdy tutaj nowy czytajacy) - to jedyne co moge zrobić to uwierzyć na słowo i tyle. Nie mniej jednak to i tak jakbym miał uwierzyc Tobie na słowo że widziałeś Marsjan...........:no:

Edytowane przez Xerses

xerses: to nie zalozenia, to fakty - za ssz zaplacilam 55 tys (i tu takze nie kiwnelam palcem)

Projekt byl indywidualby - 4 sciany, dach jednospadowy prawie plaski - blacha, parterowy (15x8), bez stropu.

Jezeli ktos elektryke, wode, tynki itd jest w stanie wykonac sam, polozyc kafelki, zrobic sufity to 70 tys jest kwota az za hej by to wszystko zrobic. Ogrzewanie oczywiscie elektryczne do takiego domku - tanie w montazu i w eksloatacji ok 2-2,5 na sezon to niezla kwota.

Ciesze się. Jak napisałem wyżej mi ciężko to ocenić. Nie miałem na celu atakowanie Cię. 2-2,5 na sezon. Co to za wartość? Mówimy tu o 2,5 tysiąca ? CO+CWU?

Xerses, nie rzucaj się, nie tylko jasiek widział ten dziennik. Ja też go widziałem. Swiki bardzo szczegółowo wyliczała swoje wydatki ( nawet piwo i flaszki dla fizycznych).

A to że zlikwidowała swój dziennik, ... no cóż( tak wyszło).

Tak postąpił na przykład j-j, któremu obrzydło naskakiwanie nowych forumowiczów na jego dom ( a był to bardzo dokładny dziennik pasywnego domu zrobiony jego rękami, w którym było zrobionych wiele dokładnych pomiarów).

Ja z tych, którzy czytali dziennik swiki. Doskonały przykład projektowania pod budżet. Wielkość, kształt bryły, technologie. I wtedy można w wykończeniówce poszaleć. :)

swiki - możemy chociaż jedną wizualkę bryły prosić? Pamiętam, że miałaś coś takiego w dzienniku. Niechby nowi widzieli z czym to się je.

bowess: wybacz, nie mam ochoty dzis na wysluchiwanie ze w kurniku mieszkam ;) Ale latwo sobie wyobrazic 4 sciany 15x 8 + dach jednospadowy - nic wiecej tam nie ma ;)

xerses: nie, samo ogrzewanie okolo 2 tys zl, cwu osobno - na ten moment ok 700-800 zl rocznie, ale mocno przegrzewam i przesadzam. Ogolnie nie oszczaedzam ani na ogrzewaniu ani na wodzie (temp w domu ok 24-25 stopni mialam ciagle)

bowess: wybacz, nie mam ochoty dzis na wysluchiwanie ze w kurniku mieszkam ;) Ale latwo sobie wyobrazic 4 sciany 15x 8 + dach jednospadowy - nic wiecej tam nie ma ;)

xerses: nie, samo ogrzewanie okolo 2 tys zl, cwu osobno - na ten moment ok 700-800 zl rocznie, ale mocno przegrzewam i przesadzam. Ogolnie nie oszczaedzam ani na ogrzewaniu ani na wodzie (temp w domu ok 24-25 stopni mialam ciagle)

Nie no poprawnie. Ludzie piszą że mają ogrzewanie prądem i tanio a potem okazuje się że przy 18 C. 24 stopnie to minimalna temperatura w domu dla mojej żony :)

Z tym kurnikiem to niezłe................ :)

Xerses, nie rzucaj się, nie tylko jasiek widział ten dziennik. Ja też go widziałem. Swiki bardzo szczegółowo wyliczała swoje wydatki ( nawet piwo i flaszki dla fizycznych).

Znaczy fachowcy lubili swoja szefową :)

I nie rzucam się. Ty wiesz o co chodzi i pare osób też. Ale np ja i pare innych nie. I potem patrząc na taki jeden wpis (bo po dyskusji troche się rozjaśniła sytuacja) - wiesz tylko o domu za 120 tysięcy i że się da . Nic więcej. Ale dajmy juz temu spokój.

Rozumiem, nie nalegam. :)

Ja pamiętam Twój projekt, teraz już dom. Dla mnie nie miał "kurnikowych" konotacji. Po prostu nowoczesna parterówka - elegancka w swej prostocie. Ale fakt - jest duża grupa forumowiczów, którzy uważają, że proste i nieduże budynki to kurniki, stodoły, altanki, różnie tam sobie zwą. Jakoś słowo "dom" dla budynku poniżej 100m2, na planie prostokąta i z najprostszym dachem na jaki pozwala plan zagospodarowania nie chce im przez klawiaturę przejść. :)

Swiki, to ty żyjesz?

ja tez czytałam ten dziennik i często przywoływałam dom Swiki w przykładach. Jej dom kojarzy mi się z komfortowo urzadzonym apartamentem zdjętym dźwigiem z apartamentowca w mieście i postawionym na działce na wsi. maksymalnie dobrze wykorzystane pieniądze na rzeczy, które bezpośrednio wpływaja na fizyczne odczucie komforu (czy np. kształt dachu wpływa bezpośrednio na fizyczne poczucie komfortu?)

Swiki - co do ogrzewania. 2 czy 3 tygodnie temu domontowaliśmy klime inwerterową - jak to świetnie grzeje w tym okresie przejściowym! jesteśmy wszyscy pod wrazeniem i nie możemy sie nacieszyć tym urzadzeniem.

Powiem z mojego doświadczenia. Znajomy to znajomy. Może być najlepszym fachowcem, ale jeżeli chcesz go zatrudnić to ryzykujesz waszą znajomością. A co do oszczędności na takim układzie to tak jak napisał kaszpir007, to można zaoszczędzić i wtedy on jest niezadowolony (chociaż Ci tego pewnie nie powie), albo przepłacić i wtedy tobie sie nie podoba. Coś jak to powiedzenie o rodzinie i zdjęciach.

Zielone ogórd: zyje zyje ;) i mam sie dobrze - wlasny kat (domek) latem dopiero sie docenia najbardziej, dzieciaki biegajace w ogordku, gril niezapowiedziany kilka razy w tygodniu, praca zamiast przy biurku to na tarasie, no pieknie ;)

hm...a ile Cie tas klima kosztowala?

Dr_au, Jasko, ale mnie to nie rusza, lubie moj kurnik, ba uwielbiam go i sama pieszczotliwie jakos tak zaczelam go nazywac ;)

[...] (czy np. kształt dachu wpływa bezpośrednio na fizyczne poczucie komfortu?)

Tak, tak i jeszcze raz tak. Jak dla mnie oczywiście. Codziennie wchodzę i wychodzę z domu kilka - kilkanaście razy. I codziennie na ten dach patrzę. Gdybym miał wchodzić do domu swiki to 100m przed domem zamykał bym oczy i otwierał dopiero w środku ;-) (swiki bez urazy ;-) )

No ale i tak lepiej mieć taki dom niż mieszkanie.

To oczywiście tylko moje subiektywne odczucia.

A na marginesie wielka szkoda, że tyle lat po zmianie ustroju człowiek musi sam zapieprzać na budowie albo iść na wiele kompromisów żeby zamieszkać w małym domku.

Cyt"2020 rok- budowanie domów „o niemal zerowym zużyciu energii” stanie się obowiązkiem wszystkich inwestorów w Polsce (na podstawie Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2010/31/UE z dnia 19 maja 2010 r.)"

Jak myślicie,jeżeli w roku wprowadzenia takiej dyrektywy będą takie same warunki i ceny jak teraz,to czy będzie możliwa budowa za 200 tyś?

Cyt"2020 rok- budowanie domów „o niemal zerowym zużyciu energii” stanie się obowiązkiem wszystkich inwestorów w Polsce (na podstawie Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2010/31/UE z dnia 19 maja 2010 r.)"

Jak myślicie,jeżeli w roku wprowadzenia takiej dyrektywy będą takie same warunki i ceny jak teraz,to czy będzie możliwa budowa za 200 tyś?

Zalezy jak to dokladnie zdefiniuja, samo CO moze nie byc potrzebne, wystarczy odpowiednia ilosc mieszkancow zeby grzanie bylo zbedne :)

Pozdrawiam