swiki 24.09.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Swiki, jesteś po pierwszym sezonie grzania. Zadowolona jesteś? miałaś jakieś problemy z utrzymaniem temperatury gdy były te solidne mrozy? Bardzo zadowolona, - gdybym budowala drugi raz dom pewnie cos bym w nim zmienila - ale nigdy nie zmienilabym sposobu ogrzewania - tylko prad i tylko kable - sterowalnosc kazdego pomieszczenia osobno (przy dzieciach to wazne u nich w nocy chlodniej jak i w sypialni, w salonie 24-25 ) Jedyne nad czym bym sie teraz zastanawiala czy nie zrobic cienszej wylewki, teraz jest od 6 do 8 cm i az za hej akumulacji, najwieksze mrozy tylko w pokojach dzieci musialam zalaczac w drozszej taryfie i czasem zalaczylo sie przed 21 w salonie, w normalne zimowe dni podloga wg sterownikow zalaczana byla na 4-5 godzin / h i to wystarczalo - czesto sie nie zalaczaly.) mniejsza akumulacyjnosc -wieksza sterowalnosc iszybsza reakcja. A no i devilinka bym zamontowala by z jednego pomieszczenia sterowac wszystkim - ale to z wygody tylko Swiki, a pokazesz jaki to byl projekt? no chyba ze byl indywidualny indywidualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 24.09.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 (edytowane) ja to przeczytałem ze zrozumieniem śledziłem na bieżąco prace... jesteśmy w temacie "Dom do ok. 200 tys. ..." autorka tego postu zmieściła się w tej kwocie... i co ...? No własnie i to że jak dla mnie - osoby która nie czytała dziennika i nie może przeczytac, zobaczyć tego domu, nie ma możliwości podglądu projektu (czyli każdy tutaj nowy czytajacy) - to jedyne co moge zrobić to uwierzyć na słowo i tyle. Nie mniej jednak to i tak jakbym miał uwierzyc Tobie na słowo że widziałeś Marsjan........... Edytowane 24 Września 2012 przez Xerses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 24.09.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 xerses: to nie zalozenia, to fakty - za ssz zaplacilam 55 tys (i tu takze nie kiwnelam palcem) Projekt byl indywidualby - 4 sciany, dach jednospadowy prawie plaski - blacha, parterowy (15x8), bez stropu. Jezeli ktos elektryke, wode, tynki itd jest w stanie wykonac sam, polozyc kafelki, zrobic sufity to 70 tys jest kwota az za hej by to wszystko zrobic. Ogrzewanie oczywiscie elektryczne do takiego domku - tanie w montazu i w eksloatacji ok 2-2,5 na sezon to niezla kwota. Ciesze się. Jak napisałem wyżej mi ciężko to ocenić. Nie miałem na celu atakowanie Cię. 2-2,5 na sezon. Co to za wartość? Mówimy tu o 2,5 tysiąca ? CO+CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.09.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Xerses, nie rzucaj się, nie tylko jasiek widział ten dziennik. Ja też go widziałem. Swiki bardzo szczegółowo wyliczała swoje wydatki ( nawet piwo i flaszki dla fizycznych). A to że zlikwidowała swój dziennik, ... no cóż( tak wyszło). Tak postąpił na przykład j-j, któremu obrzydło naskakiwanie nowych forumowiczów na jego dom ( a był to bardzo dokładny dziennik pasywnego domu zrobiony jego rękami, w którym było zrobionych wiele dokładnych pomiarów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 24.09.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Ja z tych, którzy czytali dziennik swiki. Doskonały przykład projektowania pod budżet. Wielkość, kształt bryły, technologie. I wtedy można w wykończeniówce poszaleć. swiki - możemy chociaż jedną wizualkę bryły prosić? Pamiętam, że miałaś coś takiego w dzienniku. Niechby nowi widzieli z czym to się je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 24.09.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 bowess: wybacz, nie mam ochoty dzis na wysluchiwanie ze w kurniku mieszkam Ale latwo sobie wyobrazic 4 sciany 15x 8 + dach jednospadowy - nic wiecej tam nie ma xerses: nie, samo ogrzewanie okolo 2 tys zl, cwu osobno - na ten moment ok 700-800 zl rocznie, ale mocno przegrzewam i przesadzam. Ogolnie nie oszczaedzam ani na ogrzewaniu ani na wodzie (temp w domu ok 24-25 stopni mialam ciagle) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 24.09.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 aj tam w kurniku, wazne, ze za to wasz kurnik i za male pieniadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 24.09.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 bowess: wybacz, nie mam ochoty dzis na wysluchiwanie ze w kurniku mieszkam Ale latwo sobie wyobrazic 4 sciany 15x 8 + dach jednospadowy - nic wiecej tam nie ma xerses: nie, samo ogrzewanie okolo 2 tys zl, cwu osobno - na ten moment ok 700-800 zl rocznie, ale mocno przegrzewam i przesadzam. Ogolnie nie oszczaedzam ani na ogrzewaniu ani na wodzie (temp w domu ok 24-25 stopni mialam ciagle) Nie no poprawnie. Ludzie piszą że mają ogrzewanie prądem i tanio a potem okazuje się że przy 18 C. 24 stopnie to minimalna temperatura w domu dla mojej żony Z tym kurnikiem to niezłe................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 24.09.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Xerses, nie rzucaj się, nie tylko jasiek widział ten dziennik. Ja też go widziałem. Swiki bardzo szczegółowo wyliczała swoje wydatki ( nawet piwo i flaszki dla fizycznych). Znaczy fachowcy lubili swoja szefową I nie rzucam się. Ty wiesz o co chodzi i pare osób też. Ale np ja i pare innych nie. I potem patrząc na taki jeden wpis (bo po dyskusji troche się rozjaśniła sytuacja) - wiesz tylko o domu za 120 tysięcy i że się da . Nic więcej. Ale dajmy juz temu spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 24.09.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Też czytałem dziennik swiki, ale szczegółów już nie pamiętam...bo to "dawno" było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.09.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 nie mam ochoty dzis na wysluchiwanie ze w kurniku mieszkam e tam nie przesadzaj... wiele osób bardzo by chciało mieć taki "kurnik" jak twój ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 24.09.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Rozumiem, nie nalegam. Ja pamiętam Twój projekt, teraz już dom. Dla mnie nie miał "kurnikowych" konotacji. Po prostu nowoczesna parterówka - elegancka w swej prostocie. Ale fakt - jest duża grupa forumowiczów, którzy uważają, że proste i nieduże budynki to kurniki, stodoły, altanki, różnie tam sobie zwą. Jakoś słowo "dom" dla budynku poniżej 100m2, na planie prostokąta i z najprostszym dachem na jaki pozwala plan zagospodarowania nie chce im przez klawiaturę przejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 25.09.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Swiki, to ty żyjesz?ja tez czytałam ten dziennik i często przywoływałam dom Swiki w przykładach. Jej dom kojarzy mi się z komfortowo urzadzonym apartamentem zdjętym dźwigiem z apartamentowca w mieście i postawionym na działce na wsi. maksymalnie dobrze wykorzystane pieniądze na rzeczy, które bezpośrednio wpływaja na fizyczne odczucie komforu (czy np. kształt dachu wpływa bezpośrednio na fizyczne poczucie komfortu?) Swiki - co do ogrzewania. 2 czy 3 tygodnie temu domontowaliśmy klime inwerterową - jak to świetnie grzeje w tym okresie przejściowym! jesteśmy wszyscy pod wrazeniem i nie możemy sie nacieszyć tym urzadzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_juz 25.09.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Powiem z mojego doświadczenia. Znajomy to znajomy. Może być najlepszym fachowcem, ale jeżeli chcesz go zatrudnić to ryzykujesz waszą znajomością. A co do oszczędności na takim układzie to tak jak napisał kaszpir007, to można zaoszczędzić i wtedy on jest niezadowolony (chociaż Ci tego pewnie nie powie), albo przepłacić i wtedy tobie sie nie podoba. Coś jak to powiedzenie o rodzinie i zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 25.09.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Swiki, czytam co jakiś czas o Tobie na forum - jak ja żałuję, że nie ma już Twojego dziennika:cry: Po opisie sądząc, byłabym zachwycona i od strony budżetu, i samego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 25.09.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 swiki - pamiętam dziennik, nawet mgliście pamiętam rzuty. Naprawdę usłyszałaś, że to kurnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 25.09.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Zielone ogórd: zyje zyje i mam sie dobrze - wlasny kat (domek) latem dopiero sie docenia najbardziej, dzieciaki biegajace w ogordku, gril niezapowiedziany kilka razy w tygodniu, praca zamiast przy biurku to na tarasie, no pieknie hm...a ile Cie tas klima kosztowala? Dr_au, Jasko, ale mnie to nie rusza, lubie moj kurnik, ba uwielbiam go i sama pieszczotliwie jakos tak zaczelam go nazywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 26.09.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 [...] (czy np. kształt dachu wpływa bezpośrednio na fizyczne poczucie komfortu?) Tak, tak i jeszcze raz tak. Jak dla mnie oczywiście. Codziennie wchodzę i wychodzę z domu kilka - kilkanaście razy. I codziennie na ten dach patrzę. Gdybym miał wchodzić do domu swiki to 100m przed domem zamykał bym oczy i otwierał dopiero w środku (swiki bez urazy ) No ale i tak lepiej mieć taki dom niż mieszkanie. To oczywiście tylko moje subiektywne odczucia. A na marginesie wielka szkoda, że tyle lat po zmianie ustroju człowiek musi sam zapieprzać na budowie albo iść na wiele kompromisów żeby zamieszkać w małym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 26.09.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Cyt"2020 rok- budowanie domów „o niemal zerowym zużyciu energii” stanie się obowiązkiem wszystkich inwestorów w Polsce (na podstawie Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2010/31/UE z dnia 19 maja 2010 r.)" Jak myślicie,jeżeli w roku wprowadzenia takiej dyrektywy będą takie same warunki i ceny jak teraz,to czy będzie możliwa budowa za 200 tyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.09.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Cyt"2020 rok- budowanie domów „o niemal zerowym zużyciu energii” stanie się obowiązkiem wszystkich inwestorów w Polsce (na podstawie Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2010/31/UE z dnia 19 maja 2010 r.)" Jak myślicie,jeżeli w roku wprowadzenia takiej dyrektywy będą takie same warunki i ceny jak teraz,to czy będzie możliwa budowa za 200 tyś? Zalezy jak to dokladnie zdefiniuja, samo CO moze nie byc potrzebne, wystarczy odpowiednia ilosc mieszkancow zeby grzanie bylo zbedne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts