dr_au 28.09.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Chyba jednak zależy od otoczenia. Hermetyczny, sztucznie wentylowany dom ma rację bytu w mieście i kłopotliwym otoczeniu. W takim przypadku odseparowanie się od zewnętrza tylko zwiększa twój komfort. W przypadku domu na wsi, w pięknych okolicznościach przyrody, jest po prostu śmieszna i nie na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 28.09.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Tak czytam i odkryłam, że wm jest tylko zachcianką inwestorów, a jeszcze do niedawna myślałam że jest to niezbędny element domu i obecnie domy bez rekuperatora nie mają racji bytu Już nawet myślałam że zbrodnie jakąś popełniam że nie będę "tego" mieć . A teraz okazuje się że wcale nie potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 28.09.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 kwitko - to były tylko reklamy i artykuły sponsorowane ;P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 28.09.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 A mnie się od tego czytania zachciewa na poważnie tego reku Tylko jestem strasznie ciemna w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimminen 28.09.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Co do reku...http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaretta81 29.09.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Witam,Interesuje mnie budowa domu wg projektu Lolek pracowni dominanta http://www.dominanta.pl/oferta/Lolek.html. Zmiany jakie chciałabym wprowadzić to:1. wyeliminowanie jaskółki w zamian okno dachowe,2. wyeliminowanie okien z lewego boku domu z uwagi na zbliżenie się na 1,5m do granicy z sąsiednią działką. W zamian w pokojach na górze będą zamontowane okna połaciowe. Oczywiście ogniomur bo takie są wymogi jeżeli zbliżam się tak blisko do granicy sąsiada.3. Rezygnacja z tarasu, myślę raczej o schodkach aby móc zejść do ogrodu na trawnik.4. Rezygnacja z kominku w salonie, nie chcę mieć kotłowni w pokoju dziennym, myślę raczej o biokominku, znam siebie i wiem że często koza nie byłaby w użytku więc mija się celem jej instalowanie.Jeżeli chodzi o garaż w bryle to zostaje działeczka jest wąska i mała bo zaledwie 452m więc nie mam miejsca na dodatkowy budynek na działce bo inaczej nie będę mieć ogródka.Jak myślicie czy w kwocie 250000 do 270000 uda mi się zamieszkać w tym domu? Takie rzeczy jak lodówka, pralka, zmywarka, łózko, meble do salonu juz mam ponieważ aktualnie mieszkam w mieszkaniu więc część rzeczy mogłabym zabrać ze sobą.Bardzo proszę o opinie,Pozdrawiam,Małgosia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaretta81 29.09.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Zapomniałam dodać, że ściany chciałabym budować z BK, ewentualnie ceramika a ściany wewnętrzne z bloczków silikatowych. Nie zamierzam robić ściany trójwarstwowej jaka jest w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.09.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 jest to realne ... wymagać bedzie sporo pracy własnej zrezygnowałbym też z balkonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 29.09.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Zapomniałam dodać, że ściany chciałabym budować z BK, ewentualnie ceramika a ściany wewnętrzne z bloczków silikatowych. Nie zamierzam robić ściany trójwarstwowej jaka jest w projekcie. Nie piszesz, czy sami coś zrobicie. BK to wdzięczny materiał do budowy. Brałbym pod uwagę tą górną kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaretta81 29.09.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Tak, ale tylko przy wykonczeniach. Ukladanie płytek w łazienkach, paneli podłogowych, malowanie ścian i sufitow i montaż wanny, brodzika itp. Rzeczy raczej będziemy robić sami. Ale nie znam sie na budowlance, tynkach, instalacjach więc do poważniejszych prac będziemy musieli sobie kogoś zatrudnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 29.09.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 margaretta, Dom podobny w bryle do mojego, jednak sporo mniejszy- w podanych kwotach raczej bez nerwów powinnaś się zmieścić. Ja też zrezygnowałabym z balkonu powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 29.09.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 margaretta81, ja czegoś nie rozumiem - też mam wąską i malutką działkę i też buduję 1,5 m od sąsiada. Zastanawia mnie, jak chcesz zmieścić na działce do 16 m szer (bo takiej dotyczą te przepisy) dom o szerokości 10m? Zostaje Ci bardzo niewiele miejsca od strony "tarasowej" - rezygnacja z tarasu to w tej sytuacji dobry pomysł, bo kończyłby się pewnie na płocie , ale nie przeszkadza Ci, że masz wyjście tak blisko granicy działki? Nie czepiam się, tylko pytam z ciekawości I czemu piszesz o koniecznym ogniomurze? Interesuje mnie to, bo ja mam inaczej i ani ustawa o tym nie wspomina, ani nikt inny mi tego nie nakazał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 29.09.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 jesli dom jest 9 na 10 m - to rozne moze byc polozeniemoze to 9 m bedzie na szerowkosci 16 m?taras nie musi byc od sasiada na tych 1,5 m - jejku, nie wyobrazam sobie takiej szerokosci tarasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 29.09.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Nie, ja patrzę tak, że z jednej strony 1,5 m, potem 10 - dom i zostaje max 4,5 od tej strony tarasowej zakładając, że działka ma 16 m szerokości. A ile ma, margaretta? Jestem ciekawa, jak umieściliście chałupkę na działce. Masz może mapkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 29.09.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 jej dzialka ma 16 na 28, wiec taras jak najbardziej jest raczej od strony, gdzie jest znacznie wiecej przestrzeni niz te 4,5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaretta81 29.09.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Odnośnie ogniomuru to takie wytyczne dostałam w starostwie. Co do szerokości działki to ma ona 18,8 m po czym zwęża sie i przez to kwalifikuje sie jako działka wąska o szerkosci poniżej 16 m. Dlatego mogę sie przybliżyć do sąsiada. Kwestia tarasu wygląda tak, że tam gdzie aktualnie jest taras będzie zwykle okno, taras z kolei będzie na na ścianie na przeciwko kuchni, czyli będzie wychodzić na ogródek w projekcie jest tam aktualnie zwykle okno. No ale tarasu mieć nie bede, tylko schody jako sekcie do ogrodu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 29.09.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 A, to fajnie W takim razie wszystko gra. Nie wiedziałam, że takie działki zwężające się też się kwalifikują jako wąskie - niezły myk, muszę przyznać, przynajmniej raz coś na korzyść inwestora Moja też się zwęża - z 13 m do 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaretta81 29.09.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Działka jest w kształcie trapezu, nietypowa 18,8x33x8x35 i naprawdę da sie tam postawić dom. Fakt, jest mał i wąska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 29.09.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Och, nie wątpię, że się da Z pewnością masz lepsze warunki niż ja Byłam tylko ciekawa umiejscowienia, bo myślałam, że wąska na całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaretta81 29.09.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts