marynata 05.10.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 :rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 05.10.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Oo, no widzisz- już się przekonujesz do grzania lodówką Słuchaj dobre argumenty zawsze do mnie przemawiają - a lodówka tak mi zadziałała na wyobraźnie że chyba podłogówke w kuchni wyłącze :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 05.10.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 (edytowane) nie można śmiać się z postępu.........chociaż mój mąż marudzi o jeszcze wiekszy telewizor, argumentując, że .....grzeje.czyli latem nie oglądamy TV. a lodówka naprawdę grzeje, niestety najbardziej latem - co wtedy zrobi dom pasywny? fajnym rozwiązaniem jest gorzelnia z biogazownią - teraz sporo sie takich buduje. Gdyby ktoś wymyslił taka mini-wersje do domku jednorodzinnego, to ja jestem pierwsza w kolejce. mogę nawet na takie urzadzenie poświęcic część salonu.Robisz destylat z byle czego, potem te odpady fermentujesz i masz gaz. To chyba najlepszy pomysł na świecie - alkohol plus energia..........tylko troche materii organicznej. "....Interesującym z ekonomicznego punktu widzenia rozwiązaniem jest powiązanie biogazowni z gorzelnią. Obiekty te pracują wtedy niejako w symbiozie, ponieważ substratem dla biogazowni jest wywar pogorzelniany, gorzelnia natomiast odbiera od biogazowni ciepło niezbędne do pracy instalacji. Każda z wyżej wymienionych biogazowni prócz energii elektrycznej może sprzedawać również ciepło (w postaci ciepłej wody lub pary technologicznej), a nawet chłód. W połączeniu z bardzo dużą liczbą dopuszczalnych substratów oraz ich kombinacji daje to niezliczone możliwości wykorzystania potencjału elektrociepłowni biogazowych."ze strony http://www.bioalians.pl/biogaz-i-technologia/typy-biogazowni.html problem jest jeden - zapotrzebowanie na alkohol mocno przewyższa zapotrzebowanie na energię - co wtedy z nadwyzką ciepła? okna pootwierać? Edytowane 5 Października 2012 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 05.10.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Raczej nie będzie nadwyżek energii- to by było perpetum mobile. Straty na pewno będą i paliwa będzie brakowało.Jak bym miał nadwyżkę darmowej energii dopiero bym się martwił co z nią robić.A poza tym z gorzelni śmierdzi i mieć takie coś w salonie nie polecam, nawet gdyby było uszczelnione, to i tak zapach jest wyczuwalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.10.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 fajnym rozwiązaniem jest gorzelnia z biogazownią - teraz sporo sie takich buduje. Gdyby ktoś wymyslił taka mini-wersje do domku jednorodzinnego, to ja jestem pierwsza w kolejce. mogę nawet na takie urzadzenie poświęcic część salonu. Robisz destylat z byle czego, potem te odpady fermentujesz i masz gaz. To chyba najlepszy pomysł na świecie - alkohol plus energia..........tylko troche materii organicznej. Bez gorzelni: http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/dwie-swietne-ksiazki-o-biogazie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 06.10.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 no poczytałam, ciekawe, ciekawe.....kto by pomyślał, że Chińczycy tacy sprytni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 08.10.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 No i schody sie montują - jak to fajnie jest jak nie robisz tego samemu................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 08.10.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 No i schody sie montują - jak to fajnie jest jak nie robisz tego samemu................ racja racja.. a gdzie dziennik? ni ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 08.10.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Pomysł na nową usługę - pisanie dziennika na forum. Zależnie od umowy z inwestorem wpisy codziennie, raz w tygodniu lub okazjonalnie, ze zdjęciami lub bez. W końcu jak to fajnie jest jak nie robisz tego samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.10.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 No i schody sie montują - jak to fajnie jest jak nie robisz tego samemu................ Ile zaoszczędziłem na schodach rezygnując z nich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 08.10.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Jak nie wpłaciłeś na konto oszczędnościowe, to nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 08.10.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Arturo w taki sposób to mozna sobie mnożyć ile zaoszczędziłam na kominku/ płycie fundamentowej/ rekuperatorze/ przyłacza gazu....rezygnując z nich? licytacja bezsensu, każdy ma inne potrzeby Bowess dobre :lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ps82 08.10.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Witam! Od dluzszego czasu rozwazamy z zona ucieczke z blokowiska na zblizony metraz 'w terenie' - patrzac na srednia wielkosc budynkow na tym forum az strach (i wstyd) tworzyc tego posta... ale mieszkanie w nowszym budownictwie / ciekawszej okolcy = 5k/m2 co jest przytlaczajaca kwota za kolejne blokowisko - alternatywa, ziemia + projekt +ekipa... Nie potrzebujemy: -garazy (zmiatam i skrobie od lat, pod wlasnym domem bedzie to czysta przyjemnosc), -spizarni (ze niby kompoty?), -pralni/suszarni (to do tego potrzeba osobnego pomieszczenia?), -piwnic/strychow,/garderob (patrzac na koszt m2 wole kupowac co sezon niz skladowac), -kominkow (ognisko daje wiecej frajdy). Jaka jest realna szansa zmieszczenia sie w kosztorysie 70k netto za stan surowy zamkniety dla tego projektu: http://projekty.muratordom.pl/projekt_pod-tecza,1150,0,0.htm?photo_id=33274 ? Ew jakis podobny projekt ~55m2, 2 pokoje, niski koszt budowy (lazienka obok kuchni itp itd). Jakiej kwoty spodziewac sie zeby przejsc z SSZ na wykonczony/'pod klucz'? Z modyfikacji: 0. myslalem nad 1w sciana z protherm/ytong, ale pewnie zima zbankrutuje - alternatywa pustak + styropian? 1. chcieli bysmy zmniejszyc ilosc okien po jednej sztuce w sypialniach (troche wieksze), podobnie w salonie, gora dol wieksze i lewa sciana duze 'balkonowe' przesuwne + brak tarasu (schodki na trawe) - ma to sens czy zostac przy orginalnym projekcie, gdzie madre glowy przeliczyly oplacalnosc? 2. ogrzewanie: proponowany jest kociol na gaz, jak powszechnie wiadomo na tanszych (pozamiejskich) dzialkach nie uswiadczy sie tego paliwa przez wiele lat, wiec postanowilismy zaryzykowac prad - zadnych podlogowkowych ektrawagancji, zwykle grzejniki, super jak by byly bezobslugowe (termostat?) 3. w zw z powyzszym, budowa ew komina to nie potrzebny koszt, ale milo by bylo miec kontrole nad obiegiem powietrza - wentylacja mechaniczna, najprostsza, jaki koszt extra przy tak malym metrazu? (calosc bedzie latwa do rozlozenia na nieuzytowym poddaszu) 4. jesli plan zabudowy pozwoli warto (koszta) brnac 1spadowy dach? 5. lazienka = tylko i wylacznie prysznic (tzw electric shower, przeplywowy, prad) - z kosztami jestem pogodzony, ale nie wiem co z odplywem, tania dzialka = brak kanalizacji -> szambo/oczyszczalnia, jakie sa koszta tych rozwiazan (bo pewnie nie sa uwzglednione w projekcie)? Jakie jeszcze dodatkowe koszta sa pominiete w kosztorysach projektow muratora? Oplaty administracyjne? Jakich kwot sie spodziewac? Gdyby ktos mial chwile czasu aby uswiadomic 'blokersa' bylbym bardzo wdzieczny. Pozdrawiam! Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 08.10.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Ile zaoszczędziłem na schodach rezygnując z nich ? No....pewnie tyle ile ja wydałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 08.10.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 racja racja.. a gdzie dziennik? ni ma? Ech............ no ni ma, kurde nigdy nie założyłem...... może jak zakończe budowe to zrobie jedną wielką kronike z fotkami? No bo co ja bede robił popołudniami jak już skończe z tym domem........... PS82 dzisiaj mi się już nie chce , może jutro na to zerkne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 09.10.2012 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Witam! Z modyfikacji: 0. myslalem nad 1w sciana z protherm/ytong, ale pewnie zima zbankrutuje - alternatywa pustak + styropian? 2. ogrzewanie: proponowany jest kociol na gaz, jak powszechnie wiadomo na tanszych (pozamiejskich) dzialkach nie uswiadczy sie tego paliwa przez wiele lat, wiec postanowilismy zaryzykowac prad - zadnych podlogowkowych ektrawagancji, zwykle grzejniki, super jak by byly bezobslugowe (termostat?) Jak ogrzewanie prądem to lepiej nie pchaj się w ścianę 1W. Daj zwykłego max'a i styropian 20cm. Ale dlaczego nie maty tylko jakieś grzejniki? mata wychodzi tanio do tego masz sterowniczek i już. Szambo tańsze w zakupie droższe w utrzymaniu (koszty wywozu). Oczyszczalnia koszt gdzieś od 5tyś ale spokój później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 09.10.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 ps82 - Z tego co piszesz nie masz działki. Nieprawdą jest, że na wsi są tereny całkowicie nieuzbrojone. Może akurat znajdziesz z uzbrojeniem w pobliżu (do 30-40m), ale nie brałbym takiej gdzie media są 100m od niej ze względu na koszt podłączenia. Prąd też musisz podłączyć.Po co zmieniać dach na jednospadowy- jak potem umieścisz instalacje, o których piszesz? Ściana 2W np. suporeks i styro.Zamiast stropu lanego z projektu może lepiej wiązary- na gotowo strop i dach.Zmniejszenie ilości okien i powiększenie (musiałbyś powiększyć wszystkie, żeby nie zepsuć wyglądu elewacji)- tak, pokoje będą bardziej ustawne- pomyśl, które usunąć, dostosowując do położenia domku na działce.Usunięcie ozdóbek na ścianach zewnętrznych (okiennice).To tak na szybko. A plan się chwali- lepiej mały własny domek niż blok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 09.10.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Podpisuję się pod dezetem. A czemu nie chcesz podłogówki elektrycznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 09.10.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Podpisuję się pod dezetem. A czemu nie chcesz podłogówki elektrycznej? Chyba pod FENIX'em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 09.10.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Pod dezetem w sprawach przez niego wymienionych, pod fenixem w sprawie podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts