Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem dlaczego mnie obrażasz, ale to świadczy tylko o Tobie. Dziękuję pozostałym użytkownikom, którzy są bardzo pomocni.

Dziwne stwierdzenie..... czyzbym to ja pisał o czytelnikach tego forum że nie potrafią czytać ze zrozumieniem? Nie chce mi sie cofać bo znalazłbym kilka podobnych Twoich wypowiedzi. Napisałem ci tylko abys sobe darował takie teksty - bo ich poziom nie przystoi 26-letniej osobie. Nie wiem gdzie tu widzisz próbe obrażania Twojej osoby. Rzekłbym że zwróciłem Ci delikatnie uwagę.

Gorbag a według Ciebie Anulce bliżej z kosztami do Z91 czy Z8? Bo jednak koszt budowy obydwu jest znaczący. Jeśli ktoś byłby chętny napisać to tez proszę, ale widzę że temat piwnicy który ciągnie się już przez 3 strony przysłonił trochę temat tego wątku. Zaczyna się robić pyskówka a nie rzetelna rozmowa. Każdego ego zostało urażone i teraz każdy musi sobie wygarnąć. Choć jedno forum mogłoby pozostać merytoryczne. To chyba marzenie ściętej głowy.

na bimber, granaty i kartofle....:jawdrop:

w ostatnim zdaniu trafiłaś w sedno - w ogóle doradzanie na forum to głupi pomysł; ja osobiście najwięcej z forum skorzystałam obserwując z ukrycia cudze dyskusje i luźne rozmowy o niczym - w nich najwięcej prawdy sie przemyca. a teraz piszę dla rozrywki.

coraz bardziej zaczynaja mi sie podobac inne fora, chociaz jeszcze sie nie zalogowałam nigdzie. np. odniosłam wrażenie, że np. na forum gazety nie ma takiego "oszczędzania uczuć" jak tutaj i ludzie bez problemów walą prawdę - co myślą.

Przeczytałam powyższy tekst i doszłam do wniosku, że najwyższy czas napisać to co od dawna zamierzałam. Nie zwlekam z tym, boję się, że inne fora odciągną Ciebie od muratowego, a ja wchodząc tutaj szukam Twoich postów szczególnie w wątku wymiany doświadczeń. Może to i głupi pomysł doradzanie na forum, ja jednak jak miałabym się radzić to własnie Ciebie, bo po prostu Twój domek bardzo mi się podoba, sposób w jaki powstał też i co tu dużo mówić rozbudziłaś moje marzenia o takim domku.

Podoba mi się ten projekt, ale ten dom jest za duży. Są w nim na dole aż 2 pokoje, mi wystarczy jeden a jeśli ma być tanio to oprócz salonu nie musi być żadnego.

Ja widzę, że ten dom ma wymiary 11 x 10,6, a Kuba miał 10,5x10,5. Nie porównywałeś- to tylko ok.6m2 więcej po obrysie?

Prawie ta sama powierzchnia -ogólna większa, bo pokoje na górze ustawniejsze ze względu na inny dach.

Pisałeś o biurze- gdzie byś je chciał mieć? w piwnicy?

Nie wyobrażam sobie w dzień przyjmować klientów w tym jednym pokoju, wieczorem przekształcając go w sypialnię.

Wybrałbym w Twoim przypadku ten projekt ze względu na całość, a dodatkowy pokój na prawie tej samej powierzchni myślę, że warty rozważenia.

Podoba mi się ten projekt, ale ten dom jest za duży. Są w nim na dole aż 2 pokoje, mi wystarczy jeden a jeśli ma być tanio to oprócz salonu nie musi być żadnego.

No to tak. Jeżeli akceptowalny jest dla Ciebie dach kopertowy, to taki polecam, bo po pierwsze budynek będzie miał lepsze proporcje (szerokość do wysokości) niż przy czubatym dachu namiotowym, w którym szczytowy punkt wychodzi wyżej, a po drugie kopertowy często ma trochę więcej poddasza o pełnej wysokości (ale to zależy od kąta w dużej mierze). W kwestii rozmieszczenia sypialni na kondygnacjach - pod dachami czterospadowymi tak to wychodzi, że aby zmieściły się na przykład 3 sypialnie na poddaszu, również powierzchnia parteru musi być dość spora (inne rozwiązanie tego problemu to podniesienie ściany kolankowej, ale nie będę tu rozpisywać się o fatalnych efektach wizualnych, które taki zabieg daje).

Moja propozycja taka - drukujesz sobie rzuty Kuby i projektu Lipowo (albo innego domu, który Ci się podoba z zewnątrz), idziesz do architekta i pytasz o możliwości wykonania projektu indywidualnego wzorowanego zewnętrznie na jednym, a wewnętrznie na drugim. W Kubie też masz na parterze pomieszczenie gospodarcze - kotłownię, która być może u Ciebie będzie w piwnicy, więc czy to aby na pewno jest optymalny program użytkowy?

Może raczej parter powinien wyglądać jakoś tak:

http://projekty-domow.dom.pl/images/44/rzut_8_dp_dziekanow_tmb1.png

Oczywiście bez garażu no i kuchnia to już zależnie od stron świata - jak jest, albo przeniesiona na front domu.

Albo tak:

http://pprojekt.pl/foto/rzuty/7606mini_rzut1.gif

Też dwie sypialnie na parterze, ale dom dość kompaktowy, oryginalnie ma 107m2 użytkowej. Jakby rodzina przez dłuższy czas była 2+1 to można przy takim układzie parteru poddasze zostawić na dalszą przyszłość z wykańczaniem.

Zresztą cały projekt zobacz, bo ma piwnicę. Wprawdzie dach dwuspadowy i wygląd na wizualce taki jak dla mnie raczej nieciekawy, ale zmieniając dach można i elewację przeprojektować na ładniejszą. No i garażu w piwnicy nie musisz robić.

http://pprojekt.pl/projekt3931-jutrzenka_ii,opis.html

I proszę, porzućcie już te "wypominki", kto ze zrozumieniem, a kto nie, bo czytać się odechciewa.

Jeszcze o projekcie Anulka. Prosty dom. Jakieś 10m2 większy od z8, ma dwa kominy i wydaje mi się, że ma trochę więcej metrów bieżących ścian działowych. Za to mniejszy kąt nachylenia połaci dachu. Nie znam dokładnych danych dla domu bez garażu, ale na wyczucie tak powiem, że będzie jakieś 15-20 tysięcy droższy od z8. Oczywiście zakładam, że materiały i technologie będą takie same.

No, jak w Monty Pythonie. :) "A teraz coś z zupełnie innej beczki". :)

Drogie są takie okna nietypowe. Narożne również. Całkiem inna koncepcja - tu już nie masz opcji wprowadzenia się na sam parter, tylko poddasze trzeba robić na gotowo. Kosztorys niestety szacunkowy. Rzeczywisty na pewno byłby powyżej 200 tysięcy (bez piwnicy).

Masz na oku wąską działkę? Takie raczej wąskie i wysokie projekty wybierasz.

Ceny okien możesz zobaczyć na stronie Velux. Nie wiem, jakie konkretnie są w tym projekcie, ale zobacz okna balkonowe i kolankowe

http://www.velux.pl/klienci/produkty/okna_dachowe.

Edytowane przez bowess

No, nareszcie coś przyjemniejszego dla oka ;) Ja myślę, że ten dom bez piwnicy i przy pominięciu nietypowych okien spokojnie zmieści się w 200 tys. Może nawet z oknami jak w projekcie, kto wie? Ale moim zdaniem ten projekt nie ma wielu drogich rozwiązań w pakiecie, pasuje do wątku :) Faktycznie dobry na wąską działkę, prawie nawet by się u mnie zmieścił ;)

No zupełnie z innej beczki ten dom, rozważam różne opcje i ciągle się zastanawiam co będzie dla mnie lepsze. Z czego mogę zrezygnować a z czego nie.Działka, którą mam na oku ma 28 x 40m2.

Szacujesz 200 tyś bez piwnicy przez te okna? Czy coś jeszcze podraża budowę tego domu? Myślałem, że taki mały domek [niecałe 100m2 dachu], 76m2 pow. zabudowy to wybór jak najbardziej pasujący do wątku domu za 200 tyś.

Mam identyczną działkę i dom na niej 17x11m, a Ty wybierasz domki na wąską działkę.

Odnoszę wrażenie, że szukasz projektu na zasadzie "ładności", potem ew. dopasowanie wnętrza do potrzeb.

W tym Z290: okna można zmienić- zostawić tylko połaciowe, kolankowe usunąć i dach zrobić prosto, bez wcięć.

Na rzucie widać 3 kominy, na wizualkach są 2. Komin to też koszt, a musisz go zbudować, chyba, że... grzanie prądem i wentylacja mechaniczna.

Mały myk- salon jest wysunięty za obrys domu i wymaga dodatkowego izolowania kawałka stropu- mogą być problemy z wilgocią, mostek termiczny, jeśli dobrze się tego nie zrobi.

Barierka szklana w oknach na piętrze trochę kosztuje.

Nowoczesny szklano-stalowy daszek nad wejściem- kolejna gruba kasa.

Przesuwne żaluzje do usunięcia, jak wszystkie inne ozdobniki, ale wtedy zmieni się znacznie wygląd domu.

Ja buduje niezapominajke z garażem:

http://www.mgprojekt.com.pl/niezapominajka-z-garazem

zmiany to

-powiekszona sień kosztem wc (nie bedzie)

-zamiast kominka miał być smieciuch w kotłowni za garazem i gaz,

ale chyba zostaniemy przy kominku i kotle gazowym kondensacyjnym własnie za garazem,

-scianka kolankowa na 50-60cm

strych nie bedzie wykańczany, chyba,ze starczy funduszy, wtedy dzieci na góre, powiekszymy sypialnie o garderobe,bedzie tez miejsce na gabinet,

koszt ok 170tys z vat, za materiał i robocizne, stan surowy otwarty z kompletnym dachem, obrobką kominów,rynien itp

firma budowlana z ponad 10letnim stazem, wybudowali domy kilku moim kolegom i wszyscy sa zadowoleni, dodatkowy plus,ze szef firmy mieszka 2 km od miejsca budowy,

oczywiscie miałem oferty na ten dom za 250tys pod klucz, ale opinie znajomych przeważyły

teraz bardziej mi do tematu dom do 400tys

Edytowane przez pac

pac- fajnie , że podałeś koszt. Mój dom bardzo podobny i można porównać koszty. Powierzchnia użytkowa niezapominajka/irys- 95/116m2.

Koszt Twój SSO -170tys. z ekipą

Koszt mój SSZ -142tys. "prawie tymi ręcami" .

Porównując to mam "oszczędności": 28tys (robocizna,materały)+ 14tys.(okna,brama, drzwi) + 21m2 pow.użytk.(koszt ok. 1tys/m2).

Razem daje 61tys. - mz niezła kwota. Wiadomo, że to orientacyjnie, ale widać, jaki rząd wielkości można "zatrzymać dla siebie".

DEZET porównujesz Niezapominajkę ze swoim Irysem, ale weźmy poprawkę na to, że pac robi poddasze pod użytkowanie - kolejne 100m2 po podłogach, ile użytkowej to zależy jaka ostatecznie będzie kolankowa. Tak czy owak powierzchni podłóg wychodzi tym sposobem jakieś 225m2, czyli dobrze pacu szacujesz, że to raczej za 400 tys. jeżeli bez własnej robocizny. W każdym razie SSZ wyszedł w takiej cenie, bo i dom wyszedł duży (parter, strop, schody, poddasze). Jeżeli kocioł za garażem, to bardzo długa instalacja wodna. Będzie cyrkulacja? Jak nie, to zanim w kuchni poleci ciepła, trzeba będzie trochę poczekać.

Od razu, jak jesteśmy przy CWU. Napisałeś Frofo, że obawiasz się o straty ciepła i czekanie na wodę przy kotłowni w piwnicy. Wszystko zależy od projektu. W pionie czasem nawet bliżej rurami niż w poziomie. U mnie na przykład w łazience na poddaszu ciepła woda leci odczuwalnie szybciej niż w łazience na parterze (nie mam cyrkulacji).

Z290 podrażają elementy, które wymienił już DEZET. Lekko "wykopnięty" poza obrys salon, kominy no i te parę detali decydujących o ostatecznym wyglądzie. Można je zastąpić "standardowymi", zrezygnować, ale budynek wówczas dramatycznie straci na wyglądzie. Nie za bardzo by wyglądała ta wysoka kolankowa, gdyby wyrównać połać dachu i dach zwykłe okna dachowe. W takim układzie lepiej wyglądają domy ustawione szczytem do ulicy.

W komentarzach do projektu znalazłam taki wpis:

Co z tymi oknami kolankowymi panie Rafale bo nie mogę się doczekać na tego e-maila. jak połączyć oknoplast z fakro. czy to klienci mają rozwiązywać za was zagadki? Właściciel projektu.

Rozumiem to tak, że nie ma w tej chwili na rynku okna, które byłoby po prostu takie jak w projekcie i trzeba coś kombinować z łączeniem okna kolankowego jednej firmy z połaciówką drugiej. Podobno biuro już się zajmuje sprawą, może będzie jakaś korekta.

Bowess- u mnie poddasza do zagospodarowania ok 80m2, mam wstawione okna dachowe, ścianka "kolankowa" to 148cm. To moje liczenie to z grubsza porównanie, bo pewnie inne technologie budowy, nie sprawdzałem np. jaki strop ma pac. Ale m2 to m2, nieważne w jakiej technologii.

I zwróć uwagę, że pac ma SSO, a ja SSZ.

Frofo007- kominy 3 bo z kominka jeden, kolejny był z łazienek i kolejny z kuchni, jeśli dobrze pamiętam. Można coś zmienić- pisałem o tym- wentylacja mechaniczna. Przy ogrzewaniu gazem piec turbo i kominów nie masz lub prąd.

Niestety nie mam na tyle dobrej wyobraźni żeby stworzyć coś ładnego. Nie byłoby problemu z spełnieniem założeń co do rozkładu pomieszczeń, ich wielkości itp. ale bałbym się, że później taki dom straszyłby wyglądem ;)

W moim wypadku najlepszym rozwiązaniem okazało się narysowanie samemu układu pomieszczeń, który architekt opakował w atrakcyjną formę. Wyszło fajnie.

DEZET - u mnie betonowy strop robi różnice,

na budowlance się nie znam, więc sam budowałbym z 5 lat :) wole w tym czasie pracować w zawodzie,

a tu jak dobrze pójdzie12 miesiecy i powinienem sie wprowadzić,

elektryke zrobi kolega, wykonczeniówke wujek, hydraulike znajomy, bedzie troche taniej,

tynki i ocieplenie polecone firmy, tu normalne koszty

z piecem gazowym faktycznie,lepiej niech zostanie tu gdzie jest

Dziś od rana przeglądałem setki projektów. Znalazłem projekt tani w realizacji z 2-spadowym dachem i akceptowalnym przeze mnie i Panią domu wyglądzie:

http://www.z500.pl/projekt/Z290,Zwarta-energooszczedna-bryla-i-jasne-wnetrza-Sprawdzi-sie-takze-na-waskiej-dzialce.html#project-general-info

Nie no co ty taka stodoła, toż to wstyd w tym mieszkać :-) to oczywiście żart.

Moim zdaniem projekt wizualnie i funkcjonalnie o niebo lepszy o tego który pokazałeś na początku.

Ja jednak na twoim miejscu zastanowiłbym się nad projektem indywidualnym. Nie trzeba mieć wielkiej wyobraźni (tą musi mieć architekt) przedstawisz mu swoje założenia a on zrobi ci wizualizację czasami nawet jak ma fajne programy to z wirtualną przechadzką po takim projekcie/domu. Co do kosztów to jak się znajdzie rozsądnego architekta to taki projekt dużo drożej nie wychodzi od gotowca, którego trzeba zaadaptować itd.