DEZET 29.11.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) czyli ekipa budowlana lenie a taki wymiar zostawić płatwi 16x24 hmmm Dokładnie tak- nie baw się w odchudzanie, nic to nie da... poza marudzeniem cieśli. Przelicz sobie te wszystkie elementy na m3: długość x grubość x szerokość - zobaczysz ile tego wyjdzie. Średnio chyba ok. 800zł/m3? Edytowane 29 Listopada 2012 przez DEZET Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 30.11.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Nie wiem, czy robiłeś, czy tylko Ci się tak wydaje. Jeśli ktoś ma małe pojęcie o materiałach budowlanych od gwoździa zaczynając na betonie kończąc to samo nazewnictwo może być niezrozumiałe. A co tu mówić o oddzieleniu tych materiałów, których vat wzrósł i od nich można odliczyć, od tych nie do odliczenia. Jak spiszesz wszystkie materiały, to wezwanie do poprawienia z urzędu skarbowego murowane, choć mniej stresujące niż kiedyś. Urzędy są bardziej przyjazne. Robiłem robiłem, nie wypisuję twierdzeń teoretycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 30.11.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Kurcze a Ja znam jedną forumową osobę co ma konstrukcje dachu pod blachę hmmm ale jak jest naprawdę tego się nigdy nie dowiem (nie istotne...) U mnie wygląda to tak: 1. murłata 14x14 2. płatew 1624 2a. płatew (nad daszkiem do wejścia ) 16x18 3. krokiew 8x18 4. wymian 8x18 6. jętki 818 Bs. belka stalowa ceownik [260 maskownica płatwi 8x24 wieniec 4o12 prowadzić po obwodzie dachu dach 197m2 i to wsio... Kurcze co by nie było, że każdy taki detal tak zwiększy budowę domu, że w końcu okaże się na koniec; nie mam pieniędzy Porządna , nic tu nie zmieniaj. Nawet bym rzekł że konkretne te wymiary są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 02.12.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Koledzy i koleżanki a co sądzicie o tych domach? 200 tyś na SSZ da radę? http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-skrzydlokwiatach/m4f3537963e48c,2706 http://www.archipelag.pl/projekty-domow/e6-g1-economic-wersja-b/ Który tańszy i lepszy do budowy i utrzymania..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 02.12.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Przeglądając projekty z pracowni z500 natknąłem się na taki domek http://z500.pl/projekt/Z24,Funkcjonalny-dom-parterowy-z-kopertowym-dachem-i-naroznym-oknem-w-kuchni.html#project-general-info i porównałem go do dobrze mi znającego domku http://z500.pl/projekt/Z91.html i koszt obydwu jest w zasadzie taki sam. Jak laik zadaję pytanie dlaczego? Różnica w dachu to już są koszta. Jaki według Was byłby koszt takiego domu do stanu deweloperskiego lub z wykończeniem bardzo mnie to interesuję, bo przyznam, że napaliłem się na ten dom:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.S.O. 02.12.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Systemem - podwykonawca z Kaszub na każdy element - można.Za 200 tys bez kosztów działki da się postawić dom. Ale z pewnością trzeba wiedzieć gdzie można znaleźć oszczędności.Nie polecam tym którzy mają małe pojęcie o budowaniu. Koszty naprawy będą większe niż oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 02.12.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 mest kosztorysy są SZACUNKOWE, co znaczy że powierzchnia domu pomnożona jest przez jakąś tam średnią cenę metra. Te dwa domy mają praktycznie taką samą powierzchnie dlatego koszt wyszedł taki sam. W rzeczywistości różnice w koszcie budowy mogą być znaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 02.12.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Porządna , nic tu nie zmieniaj. Nawet bym rzekł że konkretne te wymiary są. porządna hmm a to do czego się odnosiło - kwoty w zakupie czy wymiarów? )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 03.12.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 porządna hmm a to do czego się odnosiło - kwoty w zakupie czy wymiarów? )) Wymiarów. Ja na swoim domie - kryty dachówką ceramiczną - mam troche mniejsze. I jest ok. Co do kosztów.....Cóż mój budżet już dawno się rozjechał.Czasami tak czytam te opienie - jak to się da do 200 tysięcy itd..... chciałbym zobaczyc opinie tych osób juz po budowie , 2- 3 lata w użytkowaniu.... czy dalej będzie wiało takim huraoptymizmem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 03.12.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Wymiarów. Ja na swoim domie - kryty dachówką ceramiczną - mam troche mniejsze. I jest ok. Co do kosztów.....Cóż mój budżet już dawno się rozjechał.Czasami tak czytam te opienie - jak to się da do 200 tysięcy itd..... chciałbym zobaczyc opinie tych osób juz po budowie , 2- 3 lata w użytkowaniu.... czy dalej będzie wiało takim huraoptymizmem stąd też moje wyątpliwości czy nie przewymiarowane te wymiary pod kątem blachy bo potem okaże się, że dopłacam 5 tyś za takie wymiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 03.12.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 stąd też moje wyątpliwości czy nie przewymiarowane te wymiary pod kątem blachy bo potem okaże się, że dopłacam 5 tyś za takie wymiary Po katem blachy napewno sa za duże. Ale popatrz na to z innej strony. Być moze kiedyś założysz dachówkę? Poza tym konstrukcja dachu należy raczej do rzeczy które wykonuje się raz . Bo jej wymiana - ciagnie za sobą niewyobrażalne koszty. I lepiej ją zrobić przewymiarowaną niż niedoszacowaną. Dodatkowp pewniej sie będziesz czuł wiedząc że masz konkretna konstrukcję Koszt tych dodatkowych centymetrów nie określiłbym na dodatkowe 5 tysiaków - myślę że to bardziej w okolicach do 1,5 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 03.12.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Co do kosztów.....Cóż mój budżet już dawno się rozjechał.Czasami tak czytam te opienie - jak to się da do 200 tysięcy itd..... chciałbym zobaczyc opinie tych osób juz po budowie , 2- 3 lata w użytkowaniu.... czy dalej będzie wiało takim huraoptymizmem Ale mówisz bardziej o wykończeniówce, czy innych elementach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 03.12.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Po katem blachy napewno sa za duże. Ale popatrz na to z innej strony. Być moze kiedyś założysz dachówkę? Poza tym konstrukcja dachu należy raczej do rzeczy które wykonuje się raz . Bo jej wymiana - ciagnie za sobą niewyobrażalne koszty. I lepiej ją zrobić przewymiarowaną niż niedoszacowaną. Dodatkowp pewniej sie będziesz czuł wiedząc że masz konkretna konstrukcję Koszt tych dodatkowych centymetrów nie określiłbym na dodatkowe 5 tysiaków - myślę że to bardziej w okolicach do 1,5 tys. Lubię takie pocieszenia Co do Twojego budżetu to jaki miałeś założony? no i jaki masz duży dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 03.12.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Ale mówisz bardziej o wykończeniówce, czy innych elementach? Wiesz co generalnie najbardziej sie rozjechałem na wykończeniówce - wiem tutaj można i zaszalec i przykręcić kurek z kasą ale pewnych kosztów - aby jakość była w miare dobra - nie da się uniknąć. I sporo się przeliczyłem na robociźnie - tejże wykończeniówki. Poza tym nie wiem jak u was ale u mnie sporo było tez elementów których nie brałem do zakładanego budżetu - takie pierdoły jak wkrety silikony,akryle,listwy itp mase inncyh dziwncyh rzeczy. Koszty samej budowy - tzw rzeczy dużych - okna drzwi tynki - generalnie w ramach budżetu - + - w jedna lub druga strone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 03.12.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Lubię takie pocieszenia Co do Twojego budżetu to jaki miałeś założony? no i jaki masz duży dom? dom tzw pow.uż 138 m2 a realnej jest około 185 m2 (troche sie pozmieniało itd). no mialem 290 tysiaków na gotowo - wchodze i mieszkam - i sie nie zmieściłem wejde na wiosne ale budżet przekrocze o jakieś 30 tysiaków. Przy czym sporo pracy własnej (sam budowałem, robilem dach itd). O rzeczach typu ogrodzenie, kostka na zewnatrz itp musze póki co zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 03.12.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Bo na wykończeniówce chyba najtrudniej jest się powstrzymać przed szaleństwami My też mamy zamiar do wiosny się wprowadzić tylko że za połowę tego co Ty wydałeś, no chyba że popłynę na wykończeniówce to się nie wprowadzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 03.12.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Bo na wykończeniówce chyba najtrudniej jest się powstrzymać przed szaleństwami My też mamy zamiar do wiosny się wprowadzić tylko że za połowę tego co Ty wydałeś, no chyba że popłynę na wykończeniówce to się nie wprowadzimy No powiem Ci tak, szaleństwa nie mam, cudów nie robiłem a i tak w cholere kasy poszło. W opór pieniędzy idzie na tych fachowców - czasami pseudo - przeciez ze schodami walcze z gościem od września. Krew mnie już zalewa. Złożyłem facetowi zamówienie na drzwi zew i wewntrzne debowe + do tego schody dębowe to byl poczatek lipca- drzwi ogólnie w połowie września zamontowali (kasa oczywiście od razu za zamontowany towar), a schody........... no do dnia dzisiejszego zamontowane mam tylko stopnie i to już zniszczone prze samych monterów...... ręce opadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 03.12.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Dobijesz do 330-350 i zamieszkasz. Może bez wszystkich drzwi i zasłon w oknach(policzcie same firanki lub najtańsze żaluzje) i będzie OK. Masz podobnie jak ja. Tak pod względem budżetu jak i końcowego zamieszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 04.12.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Dobijesz do 330-350 i zamieszkasz. Może bez wszystkich drzwi i zasłon w oknach(policzcie same firanki lub najtańsze żaluzje) i będzie OK. Masz podobnie jak ja. Tak pod względem budżetu jak i końcowego zamieszania. Hehehe jak dla mnie to te wszystkie te karnisze zasłony lampy itp to czysta abstrakcja - a przecież to wszystko kosztuje i zapewne nikt tego do budżetu nie wlicza........ ja bynajmniej nie wliczałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 04.12.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Hehehe jak dla mnie to te wszystkie te karnisze zasłony lampy itp to czysta abstrakcja - a przecież to wszystko kosztuje i zapewne nikt tego do budżetu nie wlicza........ ja bynajmniej nie wliczałem Wystrój to inna bajka- jednemu starczy lampa za 100, inny za mniej niż 1k nie kupi, choćby dla lansu;-) Kosztuje to na pewno, bo nie do jednego pomieszczenia trzeba kupić, choć często lampka "ikea"- oprawka z żarówką długo króluje w pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts