prawdziwy.anika 22.01.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 (edytowane) Edytowane 27 Maja 2011 przez prawdziwy.anika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 22.01.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 (edytowane) Edytowane 27 Maja 2011 przez prawdziwy.anika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 22.01.2011 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 (edytowane) Balkon jest to potężny mostek termiczny,którego nie da się dobrze zaizolować i który kosztuję masę pieniędzy !!! otoz da sie balkon dobrze zaizolowac, mozna takze postawic balkon wolno stojacy na filarach i nie ma zadnego mostku termicznego - jednak jedno i drugie dopiero kosztuje mase pieniedzy i czy w tym rzecz? Prosiłbym użytkowników balkonów również o całościowy koszt barierek,płyt,kafelek na balkon,żeby zobaczyć czy nie jest to tylko łabędzi śpiew... spisalem w poscie wyzej koszt i sposob budowy, w kolejnym spostrzezenia dot.uzytkowania Edytowane 22 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 23.01.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 ja sobie napisałam co myslę o balkonach i pojechałam na imprezę, dzisiaj na kaca włączyłam forum a tu taka dyskusja mnie ominęła... ktoś pisał, że wcale nie duzo pieniędzy.... na innym wątku pewnie to byłyby grosze, ale tu ludzie chcą na kuchniach i sprzęcie oszczędzać, więc w tym przypadku balkon to naprawdę zbytek. miałam duzy balkon w bloku i tam była to rzecz nieoceniona. ale na wsi....co ja bym na tym balkonie robiła, skoro mam taras wśród winogron i bazylii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 23.01.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 ..balkon powiadasz.... mostek termiczny - zgoda....ale można izolować... ale kupa pieniędzy??? jak rozumiem owa kupa została wydana przez Ciebie i teraz żałujesz.... bo w przeciwnym razie proszę o kalkulację balkonu..... tutaj widzę toczy się bój o udowodnienie że się nie da.... teoretykom dziękuję. 5 tysięcy przy budowie domu za 200 tys. to jest kupa pieniędzy. fakt jestem właści wie teoretykiem, bo mam parterówkę, to tylko doswiadczenia mojej mamy i moje przemyslenia, może głupie. tu wszyscy piszą o minimalizacji kosztów i to tylko taki jeden z tropów, może zamiast rezygnować z fajnej kuchni lepiej zrezygnować z balkonu.... sprawa oczywiście indywidualna, każdy ma swoje marzenia. ja np. uparłam sie na zadaszony taras, a to też koszt - niekoniecznie potrzebny. ale to dla mnie taras w ogrodzie to był priorytet i jeden z powodów, dla których chciałam sie przenieść z miasta na wieś. spędzamy na nim całe lata - wszystkie kawy, goście, czytanie ksiażek, z laptopem tam siedzę....juz tęsknie do wiosny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 23.01.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Dla mnie 4 - 5 tyś to kupa kasy na balkon z którego nie będzie się korzystać. No może pościel wietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 23.01.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 5 tysięcy przy budowie domu za 200 tys. to jest kupa pieniędzy. fakt jestem właści wie teoretykiem, bo mam parterówkę, to tylko doswiadczenia mojej mamy i moje przemyslenia, może głupie. tu wszyscy piszą o minimalizacji kosztów i to tylko taki jeden z tropów, może zamiast rezygnować z fajnej kuchni lepiej zrezygnować z balkonu.... sprawa oczywiście indywidualna, każdy ma swoje marzenia. ja np. uparłam sie na zadaszony taras, a to też koszt - niekoniecznie potrzebny. ale to dla mnie taras w ogrodzie to był priorytet i jeden z powodów, dla których chciałam sie przenieść z miasta na wieś. spędzamy na nim całe lata - wszystkie kawy, goście, czytanie ksiażek, z laptopem tam siedzę....juz tęsknie do wiosny... otóz to!!! Ta takze pieknie pokazuje ze domek 100m2 jest az nadto duzy do normalnego funkcjonowania... Balkon? jej to jakis relikt przeszłosci,ma same wady,w hotelu na majorce-tak..ale na wiosce?poroniony pomysl nawt jak niewielkie koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 23.01.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Ja zrobiłem balkon tylko dlatego, żeby mieć na nim kwietniki. Przy okazji zasłoni troszkę drzwi na taras. Każdy ma swoje priorytety.Myślę, że uda się go wykończyć za dużo mniej niż 5000 zł (jestem tego pewien). Ale jeżeli ktoś musi ciąć koszty, to rzeczywiście z balkonu można zrezygnować w pierwszej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.01.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 face tak swoja drogą skąd ty to pobierasz?Czy balkon w domku jednorodzinnym to tak bardzo potrzebna rzecz?Niby oszczędzasz a o balkonie piszesz co najmniej jak o dodatkowym np pokoju dziecinnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 23.01.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 balkon, jak balkon, dodatkowy element to i kosztuje u siebie akurat mam balkony, może przydadzą się, zrezygnowałbym z nich gdyby nie obawa przed "zepsuciem" widoku domu, przeróbka mogłaby się nie udać i estetycznie dom by ucierpiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 23.01.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Kto bogatemu zabroni:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 23.01.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Kurcze, ale te forum się rozgrzało Ja miałem podobny problem zastanawiając się nad tym czy budować czy dać sobie spokój. różnica polega na min. na kwotach. Dom większy, działkę kupiłem za gotówkę, a całą budowę chcę skredytować. Dostaliśmy 300 000pln kredytu i za to chcemy wybudować. Pokrewne forum: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?160866-PROJEKT-ATENA-ARCHIPELAG-czy-da-si%C4%99wybudowa%C4%87-za-350-000-pln-do-zamieszkania Obecnie mam stan surowy otwarty, brakuje do tego stanu dokończenia docinek dachówki, czyli 2 dni pracy, ale teraz pogoda kiepska i czekamy, kasa wydana na ten etap to: 160 000pln. Nie znam się na budowaniu, robiły to ekipy, i najważniejsze, z czego budowane: Pustaki ceramiczne Porotherm profi, czyli szlifowane na klej a nie na zaprawę, wysoko musiałem wyjść z fundamentami (więc to są dodatkowe koszty) no i dachówka, ceramiczna Roben. Zresztą można wejść na mój dziennik i sobie dokładnie przeanalizować. Myślę, że wiele osób wam dużo podpowiedziało. Kupić działkę i w części ją skredytować, spłacić, a potem zadziałać z budową. Czytajcie wiele na forum i pytajcie tych co już zbudowali a najlepiej fachowców co to wykonują na co dzień. Informacje z tego wszystkiego są NAJDROŻSZE! I jak będziecie wiedzieli sporo to przyniesie wiele oszczędności. Teraz jest taki czas, że materiały budowlane są na niskim poziomie cenowy a i ekip jest sporo. 200 tyś to faktycznie nie jest za dużo, ale jak tylko marzenia są tak ogromne i silne to życie jest po to by je spełniać! Pracę zawsze można zmienić i więcej zarabiać a i samemu wiele można wykonać. Czynnik jakie mają wpływ na ten wątek: - Wiedza! - Spryt i umiejętność negocjowania cen - Czas i wyrzeczenia - szukanie dodatkowych źródeł dochodu - Z jakich materiałów będziecie budować - Pomoc rodziny i znajomych (nawet przy prostych pracach) - No i oczywiście projekt budynku, czym bardziej skomplikowany tym może być droższy (jaki dach i z czego itp.) - Upór i walka do końca :) Myślę że jak już zaczniecie to i skończycie, kwestia kiedy i jak. Na pewno się uda. Życzę powodzenia i spełniajcie marzenia, bo po to żyjemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 23.01.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) Edytowane 27 Maja 2011 przez prawdziwy.anika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 23.01.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Archi, daszek będzie sporo kosztował no i wykończenia skosów poddasza. Bryła też skomplikowana. Wydaje mi się że do taniego budowania nadają się proste domki w kształcie prostokąta, bez udziwnień z dachem dwuspadowym. Ja zrezygnowałem nawet z okien dachowych:) no ale mam jaskółeczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 23.01.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 śliczny domek, ale niech mi ktoś powie - jeżeli ktoś chce tanio, i dom ma być na działce - jest ogród, jest taras na poziomie "gleby", to po kiego wojtka balkon? do wywieszania kołder? kupa pieniędzy i mostek termiczny, a itak nikt na nim siedzieć nie bedzie, bo na dole, w ogrodzie o niebo przyjemniej. rozumiem w mieście, w bloku albo albo w ciasnej zabudowie. moja mama ma balkon, mówi, że raz na nim była, jak się wprowadzili. siedzi ciągle na tarasie na dole. Ty jedna masz racje, ja juz dawno stwierdzilem ze balkony, jesli mamy taras to straszne marnotrastwo, i wielki mostek term. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 23.01.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Sa zapewne wsrod nas ludzie ktorym podoba sie bryla budynku, a jak wiadomo fikusniejsza to dla niektorych ladniejsza, ale co za tym idzie drozsza. Wiec nawet nie ilosc m2 przy tanim budowaniu ma znaczenie ale rowniez skomplikowanosc inwestycji. Ja jestem na tym wątku, chociaz wiem ze za 200tys nie dam rady, ale takie zalozenie mialem pierwotnie, i sam po sobie widze ile pieniedzy moglem na roznych rzeczach zaoszczedzic. Tylko ze z czasem czlowiek ulega pokusie zeby miec troszke lepsze to czy tamto i kwoty rosna. Jesli juz macie dobry, tani w budowie projekt, to nie ulegajcie pokusom ulepszania, bo to kosztuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek26 23.01.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 To jak ktoś nie chcę balkonu lub na nim chcę oszczędzać to najlepiej budować dom parterowy,nie ma zbędnych balkonów,schodów i wielu innych rzeczy ... Co prawda taki dom będzie większy ,więcej ław i itp ale może w ogólnym rozrachunku wyjdzie taniej jak z poddaszem. Moim skromnym zdaniem balkon daje sporo uroku domowi, wprowadza jakaś ciekawość do bryły budynku chodź jak już inni wspominali kosztuje pare tyś zł i jakiś mostek termiczny też jest? Ale jeśli ktoś tak oszczędza to nie sądzę by bardzo dobrze ocieplał dom, kupował energooszczędne okna i Bóg wie co jeszcze ? Balkon w bryle to raczej kwestia gustu,ktoś lubi mieć stodołę lub nie i tyle a jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje. Zanim się podejmie decyzję o realizacji marzenia jakim jest dom należny się zastanowić ile jestem w stanie wyłożyć kasy na stół, na ile sobie mogę pozwolić by spłacać kredyt który zapewne sporo osób musi wysiąść by spełnić to marzenie. Zorientować się po rodzinie,znajomych może ktoś jest w stanie nam pomóc później przy realizacji bo grosz do grosza i się zbiera spora suma. Jak wiem na ile nas stać i na co możemy sobie pozwolić to szukać takiego domu by nam starczyło tych zaplanowanych pięniędzy a nie kupować projekt a potem myśleć co by tu zrobić by go wybudować albo obudzić się w SSO i nie mieć już kasy ... Ehh czemu całe życie kręci się koło pieniądza i bez niego nic się nie da zrobić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 23.01.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Balkon nie jest problemem, koszt też nie jest porażający. Mostek termiczny to takie wielkie słowo którego się boicie jak ognia, a większe mostki macie na poddaszu i o tym nawet nie wiecie. Najprostsza wersja jest w momencie jak strop jest monolityczny, bo nie ma kłopotu z filarami , przezbrojeniami teriwy i innymi zabiegami konstrukcyjnymi które podnoszą koszty. Więcej będzie kosztowała dadaptacja projektu i przeliczenia konstruktora niż sama robota wykonawcy, znam to z własnego doświadczenia . Można zrobić balkon, tylko po co. W niedużym domu i tak się ie będzie go używać, chyba że jako duży stojak na kwiatki. Więc nie lepiej wydać te pieniądze np. na lepsze płytki piec, wykończenie kuchni czy cokolwiek innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 23.01.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) michal_mlody masz też 3 kominy które też kosztują.Kominek też kosztuje.Projekcik fajniutki.ale ale a gdzie kotłownia?Prąd? Edytowane 23 Stycznia 2011 przez Ar2r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 23.01.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 ach , jak zaczęłam stawiać tu pierwsze kroki i przymierzałam się do budowy miałam wielkie nadzieje wybudować domek za 300tys. Udało się ! SSZ zamknęłam kwotą 170tys z piwnicami . Niestety w miarę jedzenia apetyt rośnie i do stanu aktualnego wydałam już 380tys a jeszcze brakuje do całkowitego wykończenia .Nie dużo ale tak z 50tys jeszcze i było by na cacy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts