Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak na dwójkę stałych mieszkańców to faktycznie spore domki, ale widocznie takie mają być. Sama znam parę, która w domku na stare lata ma trzy sypialnie, bo w wakacje co roku odwiedza ich córka z mężem i dzieckiem na stałe mieszkająca w Anglii. Hotel zapewne byłby tańszy niż wybudowanie i utrzymanie tych dodatkowych sypialni, ale to mała miejscowość i hotelu nie ma. :)

Z pokazanych projektów podoba mi się najbardziej Okinawa - najmniej metrów poszło na komunikację, jest wyróżniona wielkością sypialnia główna (na tyle spora, że można pomyśleć nawet o zrobieniu garderoby za wezgłowiem łóżka), kuchnia niewielka, ale ustawna i da się w niej to i owo zrobić.

No z tym garażem to różnie bywa. Jednak, jeżeli działka pozwalałaby na to, żeby postawić dodatkowe pomieszczenie gospodarcze (na początek garaż blaszany) to nawet bym się nie zastanawiała nad tym. Koszy budowy domu z garażem a bez są znaczne. ja np. mam maleńką dzialkę i oprócz domu nic tam nie wejdzie, bo inaczej nie będę mieć ogródka, który i tak jest maleńki a jakby tego było mało muszę wygospodarować dwa miejsca postojowe bo tak mam w PZP. Więc to wszystko zależy od warunków i funduszy. A propos, co myślicie o tym domu i o ewentualnych kosztach na jego budowę? http://www.dominanta.pl/oferta/rusalka.html To już mój 3 typ :p;) a co:). Jak większość tutaj na forum szukam oszczędności, ale garaż musi być!;)

Nie wystarczy wydać 1 000 PLN na blaszany garaż by miały tylko sucho?

Co do tego tysiąca to bym się zastanowił. Najtańszy garaż kosztuje +-1400, i ma wymiary 3mx5m, więc o trzymaniu samochodu większego jak seicento można zapomnieć, a o graciarni nawet nie pomyślę. Większe garaże wymagają dopłaty, i nagle z 1000zł robi się 4000zł. Pod garażem blaszanym trzeba ułożyć kostkę, wylać jakąś wylewkę, czy w jakiś inny sposób utwardzić plac, co daje drugie 3-4 tys zł.

I za jedyne 7-8 tys zł mamy blaszak, w którym latem jest 60 stopni, a w zimie tak samo zimno jak na zewnątrz, jedynie szyby nie zamarzają.

wyraziłem tylko swój pogląd na temat sensu wydatkowania kasy na garaż będący związanym z bryłą budynku w przypadku cięcia kosztów by chałupa nie zarżnęła nas do emerytury bądź następnego pokolenia.

Wyrosłem z dłubania przy samochodzie nawet gdy mam 20 stopni w garażu, poza tym większości rzeczy przy dzisiejszych autach i tak sam nie zrobię, wygodę i ciepło i co najważniejsze ciepły silnik, zagwarantuje mi webasto na 230V za ok 2.500 zeta bądź webasto na paliwo za ok 5.500 mające jeszcze tą zaletę że działa nie tylko przy domu ale wszędzie

Odśnieżanie i skrobanie szyb załatwia mi wiata pod która teraz stawiam auto i to mnie ostatecznie przekonało do rezygnacji z garażu w bryle domu - dla mnie to bezsensowny wydatek a szopkę na narzędzia i rowery zagwarantuje pomieszczono na końcu wiaty zbite z desek za śmieszne pieniążki

Każdy zrobi jak uważa i na ile go stać - w wątku domu do 200 tyś w mej ocenie garaż to zbytek przesady i chciałbym zobaczyć te gara że wybudowane za 4-5 tyś zl ;)

Odp. do Krzysztof Lis. Chyba nie zrozumielismy się. Rozpatrując pomieszczenie gospodarcze czy garaż nie można patrzeć na to zero-jedynkowo i to próbowałem uzasadnić. Mnie tyle ile napisałeś garaż nie wyniósł. Miałem go praktycznie gotowego na etapie SSZ i oceniam koszt 20m2 na góra 20 tysięcy razem z bramą i płytkami. Nie było posadzek bo mam pełną wyrównaną zaprawą płytę(tu nad samą kostką na podbudowie były dylematy/byłoby jeszcze taniej). Nie mam zamiaru forsować na siłę koncepcji garażu w bryle domu. Jeśli ktoś potrzebuje tylko składzik to ok. Ja w blaszaku stołu z narzędziami pod spodem, zlewu, drogiego roweru z amortyzatorami czułymi na mróz nie mógłbym trzymać. Budując dom samodzielnie i wykańczając go, nawet teraz gdy już mieszkamy, nie wyobrażam sobie nie mieć zdatnego w miarę ciepłego miejsca do często brudnej pracy. Każdego następnego samochodu wyposażać w webasto też nie chcę. Na gazie nie jeżdżę, akumulator mam ok, a i tak widzę różnicę w spalaniu, odpalaniu w mrozy i komforcie w porównaniu do drugiego samochodu którym jeżdżą mieszkające z nami dzieci. I początkowo patrzyłem na garaż przez pryzmat zimy. Przyznam że teraz lato jest równie miłe, gdy klima pracuje już podczas wyjeżdżania. Może mam już swoje lata i na komfort patrzę też inaczej? Kiedyś nie zastanawiałem się nawet czy na lód na ryby jechać : D. Poza tym blaszak, pomimo tego że działka jest spora, nie zostałby zaakceptowany przez rodzinę, więc większe pom. gosp. i tak musiałoby zostać zaprojektowane. Samo miejsce na drewutnię było obgadywane kilka miesięcy, więc wizualnie odpada, ale to nie jest może zbyt mocny argument gdy się tnie koszty. Podsumowując: wątek jest o domu do 200 tysięcy. Koncepcja garażu się w nim raczej nie mieści i tu nie ma o czym dyskutować. Jeśli jednak nie uwzględni się w nim miejsca na kosiarkę, kosę narzędzia ogrodnicze, rower, drabinę, jakieś opony, koła i mnóstwo innych potrzebnych rzeczy to blaszak lub coś bardziej estetycznego jest niezbędny i trzeba go wpasować w działkę już na etapie wyboru projektu.

My mamy inny jeszcze pomysł na garaż. Ponieważ na naszej działce się zwyczajnie nie mieści (mamy chyba najmniejszą na forum ;)), ledwo wcisnęliśmy jedno wymagane planem miejsce postojowe, a dom niepodpiwniczony i bez strychu, postanowiliśmy kupić garaż w mieście. Garaż w kompleksie na obrzeżach kiedyś był fajną sprawą, teraz wiele stoi nieużywanych, a można je kupić za 2-3 tys. Podatek rocznie - kilkadziesiąt złotych. Uznaliśmy, że na rupiecie, rzeczy używane raz - dwa razy w roku lub rzadziej będzie w sam raz. Dom też w mieście, więc po te kilka zapasowych krzeseł na wielkie przyjęcie, ozdoby choinkowe czy rowerek, do którego dorosło kolejne dziecko można się przejechać parę km.

Witaj rewop !

Podobnie ja Ty planuje budowę domku do 200tyśzł Długo

szukałam projektu gotowego, czytałam wiele -( nawiasem mówiąc cały ten wątek)

i jeszcze inne, aktualnie ważne wątki ,no i obecnie mam Warunki Zabudowy

(WZ) na projekt domu Okinawę .

W całości podpisuję się pod wypowiedziami Arturo 72 i jareko !!

Garaż to będzie wiata obok domku, która będzie pełniła , również

inne obowiązki - do składowania potrzebnych rzeczy.

Obecnie mieszkam w domku z piwnicą i garażem w bryle domu,

moje zdanie - nigdy więcej piwnicy i garażu tak jak mam.

Powtarzam to jest moje zdanie!

W Okinawie zrobię ogrzewanie elektryczne podłogowe po całości.

teraz palę miałem w niby super piecu , nie ma głupich !

Wystarczy mi tego starania o wszystko ,związane z tego typu

ogrzewaniem.

Tak chcę kozę , ale już przygotowuję i sezonuję drzewo do kominka,

choć do budowy i zamieszkania w Okinawie ,jeszcze trochę czasu upłynie:)

Jak rozpoczną się koszty z pewnością podzielę się doświadczeniami.

Pozdrawiam i życzę jak najlepszego wyboru projektu i budowania !:)

Jak na dwójkę stałych mieszkańców to faktycznie spore domki, ale widocznie takie mają być. [CIACH]. :)

Z pokazanych projektów podoba mi się najbardziej Okinawa - najmniej metrów poszło na komunikację, jest wyróżniona wielkością sypialnia główna (na tyle spora, że można pomyśleć nawet o zrobieniu garderoby za wezgłowiem łóżka), kuchnia niewielka, ale ustawna i da się w niej to i owo zrobić.

Dwójka, będzie trójka stałych... :) Nie odbierajcie nas jako emerytów ;)

Szukałem projektu, aby przy tej powierzchni były tylko 2 sypialnie /pokoje/, ale praktycznie we wszystkich 'wciskają' po 3 niewielkie (w tej OKINAWIE to wyjątek).

Dwójka, będzie trójka stałych... :) Nie odbierajcie nas jako emerytów ;)

Szukałem projektu, aby przy tej powierzchni były tylko 2 sypialnie /pokoje/, ale praktycznie we wszystkich 'wciskają' po 3 niewielkie (w tej OKINAWIE to wyjątek).

Przecież możesz zmienić 3 sypialnie na 2. Wystarczy przesunąć i/lub zlikwidować ścianki działowe i już. W większości takich małych domków nie ma w środku za dużo ścian nośnych więc nie ma z tym problemu.

Przecież możesz zmienić 3 sypialnie na 2. Wystarczy przesunąć i/lub zlikwidować ścianki działowe i już. W większości takich małych domków nie ma w środku za dużo ścian nośnych więc nie ma z tym problemu.

Oczywiście, że bierzemy pod uwagę, ale w tych małych projektach przerabiając 3 na 2 wychodzą jakieś 'niepraktycznie' tj. długie i wąskie.

Nic, nie będę zasypywał tutaj tematu, tylko obserwował. Decyzję trzeba będzie podjąć samemu :)

Poza Okinawą najbardziej podoba nam się projekt Słonecznego bez garażu, po zlikwidowaniu kominka i małego WC. Szkoda tylko, że są 3 a nie 2 pokoje.

Po podjęciu decyzji ostatecznej dam znać na czym stanęło :) pozdrawiam

Witam

chciałem tylko powiedzieć, że też uważam 200 tys. za zbyt niską kwotę. Jestem w podobnej sytuacji - na wiosnę budowa - ok. 150m, ale planuję zmieścić się w kwocie 300 tys. Wiem ze będzie ciężko, ale chyba nie jest to nierealne. Z wyliczeń na forum 800-1000 za SSO - u firma wyliczyła 140 tys, wiec chyba nie jest najgorzej. Działkę już miałem wcześniej, ale uzbrajałem ją sam, potem cała dokumentacja, więc wiem ile czasu i pieniędzy to kosztuje.

Witam

chciałem tylko powiedzieć, że też uważam 200 tys. za zbyt niską kwotę. Jestem w podobnej sytuacji - na wiosnę budowa - ok. 150m, ale planuję zmieścić się w kwocie 300 tys. Wiem ze będzie ciężko, ale chyba nie jest to nierealne. Z wyliczeń na forum 800-1000 za SSO - u firma wyliczyła 140 tys, wiec chyba nie jest najgorzej. Działkę już miałem wcześniej, ale uzbrajałem ją sam, potem cała dokumentacja, więc wiem ile czasu i pieniędzy to kosztuje.

Wg mnie z całkowitą pracą własną da się i za 200 tys postawić 150 m2 ....i samochód za 30 tys nowy się też kupi - reszta to tylko upodobania, wymagania no i oczywiście zasobność portfela; dla jednego to będzie cud świata a dla innego coś co przypomina tylko dom/samochód, i tyle...

pozdrawiam

Sam walczyłem z garażem i w końcu się poddałem. Trzeba gdziś trzymać rupiecie i nie zawsze blaszak to rozwiązanie. Po prostu kwestia budżetu i priorytetów.

Kiedy na przykład ten blaszak nie jest rozwiązaniem i koniecznie trzeba budować dla kosiarki czy roweru cały domek?

Co do tego tysiąca to bym się zastanowił. Najtańszy garaż kosztuje +-1400, i ma wymiary 3mx5m, więc o trzymaniu samochodu większego jak seicento można zapomnieć

W garażu 3x5 to ja bym mój samochód kempingowy zaparkował, a do tego zostałoby mi jeszcze pół metra na długości i metr na szerokości.

Ale to ja. Niektórzy potrzebują na punto minimum 5x7 metrów i ja to rozumiem.

Pod garażem blaszanym trzeba ułożyć kostkę, wylać jakąś wylewkę, czy w jakiś inny sposób utwardzić plac, co daje drugie 3-4 tys zł.

I za jedyne 7-8 tys zł mamy blaszak, w którym latem jest 60 stopni, a w zimie tak samo zimno jak na zewnątrz, jedynie szyby nie zamarzają.

Ale serio trzeba ułożyć tę kostkę czy wylać wylewkę? I jakiej grubości? Bo te 3 000 dla 15 m2 to tak, jakbyś robił wylewkę na metr grubą...

Jeśli masz ochotę zbudować swojemu samochodzikowi małe mieszkanko, to przecież nie problem. Kto bogatemu zabroni?

Podsumowując: wątek jest o domu do 200 tysięcy. Koncepcja garażu się w nim raczej nie mieści i tu nie ma o czym dyskutować. Jeśli jednak nie uwzględni się w nim miejsca na kosiarkę, kosę narzędzia ogrodnicze, rower, drabinę, jakieś opony, koła i mnóstwo innych potrzebnych rzeczy to blaszak lub coś bardziej estetycznego jest niezbędny i trzeba go wpasować w działkę już na etapie wyboru projektu.

Nie sposób się z Tobą nie zgodzić.

Witam

SSO to najmniejszy problem. U mnie parter zabudowy ma ok.152m2( z garażem) i za niewiele więcej niż 140k mam SSZ- no cóż praca własna, a i materiały nie najtańsze ;-) Jeśli sam nic nie zrobisz, to ta 300-tka pęknie bez problemu.

O garażach wielokrotnie tu dyskutowano. Koszt to min.15k, więc każdy musi wybrać, czy chce garaż w bryle, czy woli blaszak lub wiatę.

Poczucie estetyki też ma jakieś znaczenie, choć w tym przypadku estetyka kosztuje.

Praktycznie cały czas korzystam z garażu i w nowym domu nie wyobrażałem sobie jego braku, mimo dużego pom. gospodarczego.

Witam.

Sporo już przeczytałam na tym forum. Mam problem jak wielu . . . Tylko, że my chcemy postawić domek na wsi za 150 tys. Teście mają dużą działke i przepiszą nam 10 arów. To jest wszysko co mamy. Chcemy postawić prosty domek pow uż. 80m (projekt z259). Boimy się kredytu, więc od roku wynajmujemy żeby sprawdzić czy jesteśmy w stanie wyżyć oddając co mies pewną kwotę. To nam się udało, lecz po przeczytaniu fragmentu forum boje się, że weźmiemy kredyt, domu nie wykończymy i będziemy spłacać i kredyt i płacić czynsz. A na większy kredyt przy wspólnych zarobkach 2800 nas nie stać.

Więc czy jest ktoś komu udało się postawić dom 80m do zamieszkania mając działkę za 150 tys ?

wbrew pozorom, przy prostej bryle budynku, przy zaangażowaniu pracy własnej w stopniu ponad przeciętną można zbliżyć się do 1000 zł/ mkw do stanu developerskiego

Znajomi po dziś dzień na podłodze mają linoleum a w sypialniach wykładzinę, w kuchni szafki pozbieranych po znajomych, naprawdę można zejść poniżej 200 tyś za domek do zamieszkania