Kwitko 29.01.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 3 m2 na kotłownie na paliwo stałe (węgiel) to za mało, może jakiś mały piecyk by się zmieścił ale zachować wymagane odległości byłoby już trudno. Chociaż może? My mamy kotłownie ok.6 m2 i wszedł dość spory piec z podajnikiem i jeszcze trochę miejsca zostało. Okinawa to bardzo fajny domek! I na pewno tani w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 29.01.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 No właśnie Kwitko ! Wasze doświadczenie - uwagi - podpowiedzi -Tych którzy budują lub już wybudowali ,pomagają bardzo, ale to bardzo , w podjęciu ostatecznej decyzji ,co do budowy konkretnego domku ! Analizuję , wracam do Waszych dzienników , upewniam się , co i jak , bardzo jest to pomocne ! Wasze zdjęcia - przedstawiające konkretnie wykonane etapy budowy - bardzo dużo dają ! Wam Wszystkim należą się od nas początkujących wielkie DZIĘKI ! Kwitko ! tak w Twoim dzienniku chciałam wyrazić podziękowania ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pesce 30.01.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Proszę , przeanalizujcie projekt Okinawa , ja z wielu , wielu projektów , zdecydowałam się na właśnie ten : http://www.slonecznedomy.pl/pl/Projekty-domow/Okinawa Jeśli macie uwagi , za i przeciw , to proszę podzielcie się ! Kapitalny projekt. Zapisuję do moich faworytów. Mnie brakuje w nim drugiego wc. Celuję w taki projekt, w którym nic nie będę musiała zmieniać (adaptacja). Oczywiście jeśli chodzi o zmiany , -przesunięcia działówek to jak najbardziej wchodzą one w grę. Ja również zaczytuję się w dziennikach budowy. Chłonę informację, metody, technologie. Na szczęscie w końcu udało mi się namówic męża na rezygnację z paliwa stałego przy tak małym domu. Wydaje mi się , ze gaz/prad i piec wolnostojący spokojnie wystarczą. Teraz tylko jeszcze zbieramy kasę i do przodu. Trzymam kciuki za Wasze powodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 30.01.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) projekt Okinawa,zdecydowałam się na właśnie ten : http://www.slonecznedomy.pl/pl/Projekty-domow/Okinawa Jeśli macie uwagi , za i przeciw , to proszę podzielcie się ! Bardzo podobny jest projekt Delicja: http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/delicja/ I ten: http://projekty.muratordom.pl/projekt_majowy,2454,1,0.htm?dzial_s=news&nr=2 I ten (z garażem): http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=458 Ten (całkiem mały): http://projekty.muratordom.pl/projekt_maly,20,0,0.htm?c=53&id= Ten (z wejsciem od zachodu): http://projekty.muratordom.pl/projekt_niezapomniany,2512,0,0.htm?c=53&mirror=yes&page=2&id= No i ten (klasyka forum jesli chodzi o tanie i szybkie budowanie - dzięki Zielonemu Ogrodowi): http://projekty.muratordom.pl/projekt_zielony-ogrod-wariant-iii,2499,0,0.htm?c=53&page=3&id= Edytowane 30 Stycznia 2013 przez olinek okrąglinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 30.01.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Pytałam w moim dzienniku, ale tam puuuustki. Tylko draculka mi odpowiedziała. Dzięki, drakuniu. Więc pytam tu: Chodzi o dom Modrzyk Solis (lub jemu podobny):http://www.archeton.pl/projekt-domu-modrzyksolis_1226_opisogolny Czy ktoś tak budował???Baaaaaardzo powoli, ale bez większych oszczędności i bez kredytu. Za to przez długie lataNasze dochody to ok. 4-5tys. miesięcznie. Co jakis czas pożyczka z z naszych zakładów pracy (obu mniej więcej w tym samym czasie) - ok. 7-8 tys. łącznie. Budowa naprawdę rozłożona w czasie (mamy gdzie mieszkać) - jednego roku papierologia, drugiego fundamenty, potem zbieranie kasy, żeby starczyło na ściany i zadaszenie. A dalej? Dalej moja wyobraźnia nie sięga....Czy jest z czym porywać się na tę budowę? P.S. Jesli na tego typu pytania jest inne miejsce, to prosze o przekierowanie. Choć ten wątek wydał mi się odpowiedni. Edytowane 30 Stycznia 2013 przez olinek okrąglinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 30.01.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Olinek - ja myślę, że wszystko jest kwestią priorytetów. Osoby o Waszych dochodach bardzo zdeterminowane, żeby wybudować dom i szybko w nim zamieszkać, wezmą kredyt i po roku dopną swego. Wam, jak wnioskuję, nie zależy na tym za bardzo - znaczy na tempie. Można i tak - ja widzę tylko jedno niebezpieczeństwo: że budowa Wam szybko obrzydnie przy takim rozwleczeniu na x lat. Nie będzie siły napędowej i po jakimś czasie może to zacząć się wydawać tylko obowiązkiem (i to przykrym) niż realizacją marzeń. Ja osobiście zrobiłabym tak: wzięłabym kredyt, szybko wybudowała, oszczędności na lokatę (albo nadwyżki z tego co Wam zostaje), a potem nadpłacałabym albo spłaciłabym szybciej kredyt, w zależności od tego, jak się dogadacie z bankiem. Ale to ja - mnie zabija powolność działania , ciułaczem też nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 30.01.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Olinku !Postąpiłabym podobnie do Kocurka ! Ale na Waszym miejscu , jednocześnie rozpoczęłabym podziałgruntu na działki - tego na którym nie możecie budować.A bodaj po 5 latach, może w MZGP Waszej gminy zmienić się i gdy po 5 latach, już można będzie te działki ewentualnie sprzedać bezdodatkowych kosztów - podatków. O podziale gruntu - kosztach podziału,finansowych konsekwencjach musisz popytać geodetę . I dochód dodatkowy byłby, mam sąsiada który jest rolnikiem,a od 2 lat podzielił grunt na działki , które po upłynięciu 5 lat,będzie sprzedawał pod budowę .Nie znam szczegółowych przepisów dotyczących podziału,kosztów itd. To możesz znaleźć w internecie lub dopytać u geodety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 30.01.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Olinku ! Linki które podałaś do projektów domków powyżej podobają mi się, ale Okinawa wydaje mi się najlepsza. Dach najbardziej rozsądny - prosty , bez łamańców, a tym samym najtańszy. Pokoje też w metrażu ciut większe. Instalacje w miarę najbliżej siebie to znaczy, w kuchni i łazience. Pesce - ja w Okinawie drugie wc wygospodaruję z łazienki, dlatego,że nie będę robić w łazience wanny. Będzie prysznic - taki bez kabiny , a odpływ wody liniowy w posadzce pod odpowiednim spadem . Wiele rozwiązań szczegółowych jeszcze przede mną ! Życzę jak najlepszego wyboru projektu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 30.01.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 My mieliśmy podobnie małą łazienkę i udało nam się wygospodarować dość wygodne wc, czy łazienka też będzie wygodna zobaczymy niedługo, narazie wydaje mi się mikroskopijna Olinek napisałam w Twoim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 30.01.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Olinek- ten domek bardzo podobny wymiarami do mojego (bez garażu i wykusza w kuchni) 14x11m. Orientacyjnie:Papierologia- 6-8tys.Przyłącza - woda, prąd, kanalizacja, gaz - do 10tys.Fundamenty i stan "0" - 20-30tys.(?)- zależy od warunkówŚciany zewn. (BK) - 15tys.Dach - 30tys.Stolarka otworowa- 15tys.Daje to ok.100k na stan SSZ- czy Wam by to odpowiadało? Odkładanie kasy i robienie co roku czegoś da już jakieś min.5 lat.Druga sprawa- sami czy budowa z ekipami? Sami będziecie też budować wolno, bo... pierwszy raz, wielu rzeczy nie wiadomo, a wychodzą "w praniu".Można się znużyć budową, zresztą chyba każdy po np. 3 latach samodzielnej budowy czuje znużenie.Lepiej zrobić papiery i przyłącze prądu i wody- PNB ważne jest 2lata, odłożyć na ten czas prace, uzbierać i postawić fundamenty i ściany.Potem dach i na dokończenie budowy wziąć kredyt. Inaczej będziecie ciągnąć budowę 15lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 30.01.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Teraz pozwolenie jest ważne 3 lata. Dezet mówisz po trzech latach znużenie? My po niecałych dwóch mamy serdecznie dosyć Zaczynając budowę też myśleliśmy że zajmie nam jakieś 4-5 lat głównie ze względu na kase, a jakoś tak pieniądze cały czas są i uwineliśmy się szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 30.01.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Ja też już miałam kryzys nie miałam dosyć budowy, ale tego ciągłego oszczędzania i odmawiania sobie wszystkiego...po prostu brakowało już normalnego życia a nie budujemy aż tak długo U nas budowa przeciągła by się jeszcze o jakieś min. 2 lata, nie dałabym rady tyle jeszcze czekać na "swoje" Olinku jak wam starczy na SSZ to nie ma co się zastanawiać a o kredycie będziecie mysleć jak faktycznie wam już kasy zabraknie, będziecie mieli dość, będziecie chcieli przyspieszyć...teraz nie musicie już decydować, a może akurat coś się zmieni i będzie kasa z działek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 30.01.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 3 lata ważne PNB- to bardzo dobrze, jak ja załatwiałem było 2. Mnie dopadło w 3 roku budowy, ale gdyby nie brak kasy już mogę ruszać, bo akumulator się naładował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 30.01.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Dzięki serdeczne wszystkim za odpowiedzi. na dokończenie budowy wziąć kredyt. Inaczej będziecie ciągnąć budowę 15lat. A czy ludziom w wieku < 40 dadzą kredyt na budowę domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 30.01.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Dzięki serdeczne wszystkim za odpowiedzi. A czy ludziom w wieku < 40 dadzą kredyt na budowę domu? Ja mam ostatnie raty na emeryturze Nie było problemu z wiekiem <40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 30.01.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Właśnie "pobawiłam się" się kalkulatorem kredytowym (pierwszy lepszy z sieci:P). Przy kredycie 150 tys na 15 lat - rata stała ok. 1.300 zł. Odsetki - ponad 89 tys.!!!!!Nie jestem pewna, czy tego chcę.... A w zasadzie to boję się okrutnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aagaaz 30.01.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 NO tak.. Ładne odsetki, ale jak tu inaczej marzyć... Musi byc kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 30.01.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Lepiej zrobić papiery i przyłącze prądu i wody- PNB ważne jest 2lata, odłożyć na ten czas prace, uzbierać i postawić fundamenty i ściany. Potem dach i na dokończenie budowy wziąć kredyt. Inaczej będziecie ciągnąć budowę 15lat. Jaki trzeba by wziąć kredyt na dokończenie? jakiego rzędu ta "przyjemność"? Oczywiście bez mebli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.01.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 A czy ludziom w wieku < 40 dadzą kredyt na budowę domu? Ja wziąłem i to na 100%,max.termin czyli 30 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 30.01.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Olinek, coś dużo tych odsetek jak na tak krótki termin. Według moich przymiarek sprzed pół roku, przy kredycie na ten sam okres, odsetki stanowiły około połowy całej kwoty do spłaty. Może zainteresuj się jakimś Open finance'em lub Expanderem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts