maq73 11.02.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Różnica wcale nie jest duża. W przypadku tradycyjnej więźby projekty zwykle są robione pod maksymalne obciążenie, stąd zwykle są przewymiarowane pod lżejsze pokrycia. U siebie mam wiązary i różnica w cenie całej konstrukcji dachu pod dachówkę i pod blachę to raptem 500 zł. Zmiana polegała na zwiększeniu szerokości krokwi wiązara o 3cm, bodajże z 14 na 17cm. W przypadku wiązarów tak, ale przy tradycyjnie wykonanej, jest różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 11.02.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Nie bronię porothermu ani BK. Dla mnie nr 1 na ściany jest silka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.02.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 W porównaniu do samodzielnie położonego tynku, nie. Mogę Ci to wyliczyć Przyjmij najpierw, że nie wszyscy wiedzą co to jest łata, blichta, paca, a mieszadło to im się kojarzy z tym czymś w mikserze. Napisz szczerze, co amator zrobi szybciej i bez fuszerki. Przyklei prosto płytę, czy ładnie otynkuje ścianę o powierzchni 3,14m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 11.02.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 A po co profile stalowe? Jeśli masz duże powierzchnie, płyty wysokości pomieszczenia w parterówce, odpowiednie narzędzia, wszystko idzie jak burza. Pustka bardzo poprawia akustykę, można w niej puścić kable i nie bruzdować, dużo fajniej instaluje się elektrykę i jest to praca sucha, dużo łatwiej skontrolować jakość. Co kto woli. Chodzi o ścianki działowe z profili. Poza tym co jak chcesz wyżej niż 2,6m? Robi się ciekawiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 11.02.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Przyjmij najpierw, że nie wszyscy wiedzą co to jest łata, blichta, paca, a mieszadło to im się kojarzy z tym czymś w mikserze. Napisz szczerze, co amator zrobi szybciej i bez fuszerki. Przyklei prosto płytę, czy ładnie otynkuje ścianę o powierzchni 3,14m2? Za pierwszym razem płytę, za 10 tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.02.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Nie bronię porothermu ani BK. Dla mnie nr 1 na ściany jest silka. Jak napiszesz że wewnętrzne, również te konstrukcyjne, to się zgodzę : ). Lepsza kumulacja ciepła, izolacja akustyczna, mniej zabierze miejsca, tańsza stolarka typu regulowanego, obejmującego ścianę, ale..... droższa w zakupie , o wiele trudniej kłaść instalacje, niekiedy wręcz jest to nie do przeskoczenia przy rurach ze względu na małą szerokość. Sam żałuję, że dałem w środku domu konstrukcyjne 24cm bloczki z gazobetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.02.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Za pierwszym razem płytę, za 10 tynk Ale co, pierwsze 31 metrów każesz trenować? Nie żartuj. Zapoci się, wkurwi, i rzuci narzędzia mówiąc, pieldolę, nie robię, nie ma podejścia do roboty...Hahah! Płytę jak schrzani to oderwie i straci kilkanaście złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 11.02.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 A dlaczego jeżeli można spytać? Silke jeszcze rozumiem jako materiał budowlany, ale tych świecących pianobetonów to już w ogóle nie Ech te stereotypy. Gdzie widziałeś "świecący" dom z suporeksu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.02.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Mam nieskończoną łazienkę i gołe gazobetony . Wchodzę właśnie i..... zdenerwowałem się! Muszę jednak światło zapalić, ciemno jak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 11.02.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Jak napiszesz że wewnętrzne, również te konstrukcyjne, to się zgodzę : ). Lepsza kumulacja ciepła, izolacja akustyczna, mniej zabierze miejsca, tańsza stolarka typu regulowanego, obejmującego ścianę, ale..... droższa w zakupie , o wiele trudniej kłaść instalacje, niekiedy wręcz jest to nie do przeskoczenia przy rurach ze względu na małą szerokość. Sam żałuję, że dałem w środku domu konstrukcyjne 24cm bloczki z gazobetonu. Projekt i jeszcze raz projekt. Jak masz ściankę instalacyjną to z reguły powinno dawać się ją grubszą niezależnie od materiału z jakiego jest wykonana. Jak wiesz dokładnie gdzie co ma być to w tych miejscach stosujesz bloczki instalacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 11.02.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Tu nie chodzi o wielkość tylko koszty stałe. A te są takie same i dla dużego i dla małego domu - stad m2 wyjdzie taniej. Pro po kwoty zeżre ją biurokracja audyty itp niezależnie od wielkości domu. Inaczej - ta kwota nie jest dla Ciebie jako inwestora. To jak z solarami -wszyscy robia na tym interes tylko nie inwestor.... Mylę się ? Mylisz się co do skutków. Wpadam na pomysł, żeby przerobić dom na pasywny i skasować dopłatę. Dowiaduję się, że koszty stałe wynoszą 25 KPLN per dom, pozostaje drugie tyle. Liczę przeróbkę 300 m2 na pasywny - wychodzi 80 KPLN, do dupy, nie wchodzę w to. Liczę przeróbkę takiego 80 m2 - 25 KPLN. I to już mi się podoba, bo co prawda gotówki nic mi nie zostanie, ale korzyścią będą niziutkie rachunki i wyższa wartość domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.02.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Projekt i jeszcze raz projekt. Jak masz ściankę instalacyjną to z reguły powinno dawać się ją grubszą niezależnie od materiału z jakiego jest wykonana. Jak wiesz dokładnie gdzie co ma być to w tych miejscach stosujesz bloczki instalacyjne. Masz całkowitą rację. Wiesz też, że po takiej akcji nie przesuniesz żadnego punktu hydraulicznego. A to może się okazać bardzo kłopotliwe w wykańczaniu chałupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Einz 11.02.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Ech te stereotypy. Gdzie widziałeś "świecący" dom z suporeksu? Gdzie widziałem? W zakładzie produkcyjnym na Śląsku. Jakim cudem widziałem? Obsługiwałem ich firmę przez kilka miesięcy i nikt nie ukrywał co to za wybitny twór. Nie stereotypy, rozmowa z włodarzami, którzy zarządzają całą firmą i mają "blade" pojęcie o tym co robią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 11.02.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Masz całkowitą rację. Wiesz też, że po takiej akcji nie przesuniesz żadnego punktu hydraulicznego. A to może się okazać bardzo kłopotliwe w wykańczaniu chałupy. Na Śląsku hajerom żadna ściana nie straszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.02.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Na Śląsku hajerom żadna ściana nie straszna Pochodzę, mieszkałem to wiem : ). Ale cudów nie ma. Mała obsuwa w projekcie, a tych nie brakuje i może być bardzo nieprzyjemnie. Tak w łazience jak i w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 11.02.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Trzeba kopać w postach, żeby przytoczyć Twój wpis. Fragment: "Co do samych wymogów są ciężkie i kosztowne - aby je spełnić (projekt, firma z certyfikatami, audyty, materiały itd ) koszt wzrasta - ponoć - o 100 k (im większy dom tym większa kwota) minus to co zostaje z dofinansowania. Uznajmy że ten koszt wzrośnie jedynie o 60k- 70k - wariant optymistyczny." Nie próbuję tutaj wytykać czegokolwiek, ale możesz podać ludziom bardziej przybliżone dane. Niech będą dla kwoty 70 tysięcy więcej. Będzie sprawiedliwie. Albo nie zrobie wyjątku, szkoda czasu Nie mniej gdy zacząłem szukać projektu na którym miałem oprzeć moje wyliczenia popatrzyłem na słynna tutaj pracownie Z http://z500.pl/doplaty-nf15-i-nf40-czy-to-sie-oplaca Poczytaj - choć zapewne tutaj też głupoty wypisują.... odsyłam do watków na muratorze. Myślę że w kwestii 70 k sie nie pomyliłem dużo. Patrząc na NF15 w stosunku do domu standardowego - a taki tu ludzie budują , nawet do energooszczędnego - różnica jest spora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 11.02.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Mylisz się co do skutków. Wpadam na pomysł, żeby przerobić dom na pasywny i skasować dopłatę. Dowiaduję się, że koszty stałe wynoszą 25 KPLN per dom, pozostaje drugie tyle. Liczę przeróbkę 300 m2 na pasywny - wychodzi 80 KPLN, do dupy, nie wchodzę w to. Liczę przeróbkę takiego 80 m2 - 25 KPLN. I to już mi się podoba, bo co prawda gotówki nic mi nie zostanie, ale korzyścią będą niziutkie rachunki i wyższa wartość domu. Dopłata - jesli sie mylę poprawcie mnie - nie tyczy sie przypadkiem nowego budownictwa? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 11.02.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Gdzie widziałem? W zakładzie produkcyjnym na Śląsku. Jakim cudem widziałem? Obsługiwałem ich firmę przez kilka miesięcy i nikt nie ukrywał co to za wybitny twór. Nie stereotypy, rozmowa z włodarzami, którzy zarządzają całą firmą i mają "blade" pojęcie o tym co robią... I powtarzasz, to co usłyszałeś od szeregowych pracowników. Nie lepiej napisać, że słyszałeś jakie to bee? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.02.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Albo nie zrobie wyjątku, szkoda czasu Nie mniej gdy zacząłem szukać projektu na którym miałem oprzeć moje wyliczenia popatrzyłem na słynna tutaj pracownie Z http://z500.pl/doplaty-nf15-i-nf40-czy-to-sie-oplaca Poczytaj - choć zapewne tutaj też głupoty wypisują.... odsyłam do watków na muratorze. Myślę że w kwestii 70 k sie nie pomyliłem dużo. Patrząc na NF15 w stosunku do domu standardowego - a taki tu ludzie budują , nawet do energooszczędnego - różnica jest spora . Jakich wątków? Gdzie widziałeś 70 tysięcy więcej? Aby dobić do tej kwoty to na dom o malej powierzchni musiałbyś kupić pompę ciepła. Wtedy miałbyś rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Einz 11.02.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 I powtarzasz, to co usłyszałeś od szeregowych pracowników. Nie lepiej napisać, że słyszałeś jakie to bee? Zdecydowanie włodarze firmy w tej firmie byli szeregowymi pracownikami Nie czytajmy, odpisujmy jak leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts