DEZET 20.02.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 No to kacpenio masz powyżej odpowiedź 40k nie wystarczy na instalacje i wykończenie, więc możesz liczyć budowę na min.250k. Fakt, jak pisze Xerses te 200k to "magiczna kwota" i mało jest osób, które w niej się dziś (2013rok) zmieszczą. No a po pasywnym za 170k jakoś słuch zaginął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacpenio 20.02.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Tak też myślałam:)]Kroni podaj namiary na twoją firme:)Jak niedaleko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 20.02.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 (edytowane) Budowlańcy czasami biorą wyceny z księżyca . Za moją "willę" dostałem wyceny od 29 - 50 tysi . Rozmowy zacząłem od tej ziemskiej i dosyć realnej. Obejrzałem dom, który firma akurat budowała i od razu zaklepałem sobie termin. Było czysto, równo, i nie "waniało" Wiśniówą . Ekipa umówiona, nadszedł termin budowy i zero ozdewu z ich strony, nie odpisują na maile i nie odbierają telefonów. Nie to k...a nie!. Szybko wrzuciłem ogłoszenie w net i za kilka dni miałem następne trzy zainteresowane firmy. Szybka selekcja, ustalenie ceny i do roboty. Umowę podpisałem prawie po skończeniu fundamentów. Chciałem mieć wolną rękę w razie czego, jakieś problemy i wypad. Dwóch murarzy, cena 120 brutto za m2 + 20 zł za m2 krycia dachu blachą. Stan SSO z dachem zrobili za 21500. W dniu rozpoczęcia fundamentów dzwonił szef firmy która mnie olała, że już mogą zaczynać. Nie odzywali się bo mieli dużo roboty . Wniosek? Szukać, pytać i nie dać się oskubać. Koszt stanu jak w dzienniku około 120tys. Powodzenia Edytowane 20 Lutego 2013 przez artix1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Einz 21.02.2013 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Kryzys w developerce idzie:) Nie warto Ja będę budował domy pasywne- stan pod klucz za 2000zł/m2. Łącznie z karniszami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 21.02.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 łał nawet karnisze bedą a gdzie te domy kolego będziesz stawiał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 21.02.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Tam gdzie dużo słońca. W Californi pewnie : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 21.02.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 No to kacpenio masz powyżej odpowiedź 40k nie wystarczy na instalacje i wykończenie, więc możesz liczyć budowę na min.250k. Fakt, jak pisze Xerses te 200k to "magiczna kwota" i mało jest osób, które w niej się dziś (2013rok) zmieszczą. No a po pasywnym za 170k jakoś słuch zaginął Jak po wielu takich co to za "grosze" wybudowali. Znam jednego takiego - a w zasadzie jedną taka - co to jej dom mąż wybudował sam - od wbicia łopaty po malowanie sufitu. Zastanawiam się w zasadzie czy też sam mebli nie robił.............. Podziele się z Wami moimi kosztami - tymi które poniosłem i tymi które mogłem ponieść a oszczędziłem. Odnośnie kosztów robocizny - na przykładzie mojego domu to było mniej więcej tak: Roboty ziemne -1000 zł - robiłem sam - koszt 150 za paliwo Mury - średnia wycena około 30 k - (robiłem sam ale byłem ciekawy) Dach - (wywiązka + dachówka+obróbki itd) - 75 zł m2 (miałem i oferty za 100) --> około 22 k - robiłem sam Montaż okien - 1,5 k Montaz bramy gar - 500 zł SSZ --> czyli 55 K Tynki wew gips maszynowe- 7 k (ponad 650 m2) posadzka - 10 zł m2-->2,4k elektryk - 3k hydraulika - 4k regipsy (poddasze, ścianka kolankowa) - 5,4k ocieplenie zew - (bez tynku tylko styro, klej, siatka) -5k Montaż drzwi - 1,6 k suma- 28,5 K tzw stan developerski --> 83,5 tysiące Tyle przeciętnie wyda inwestor. Dom jest 230 m2 po podłodze, poddasze użytkowe Ach zapomnialem - wykopy pod wode, kanalizacje itd - robiłem samemu - swoim sprzętem - więc znowy 150 zł + 200 za założenie opaski na wode i wpięcie w instalacje domową (powiedzmy że po znajomości)+ 250 zł za jakas tam usługe (to juz faktura od dostawcy wody) Ale najem koparki to juz z 400 zł + 200 + 250+robocizna samemu + materiał lub wynajęcie lokalnego dostawcy wody - koszty 180 zł netto mb kanalizacja+ 60 zl netto mb woda (cena z materiałem) Nie licze tu białego montażu (elektryk hydraulik), płytkarza, układnia paneli itp itd, kosztów odbioru , papierologii, tych wszystkich pozwoleń , mapek projektów, kierowników, zmian ,adaptacji , i wielu innych prac etc I chyba tyle. ........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Einz 21.02.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Jak pasywny, to tylko tam gdzie dużo słońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 21.02.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 (edytowane) Jak pasywny to wspominane wcześniej karnisze też pewnie są pasywne. Szukałem na Alledrogo i nie mogłem znaleźć. I cały mój misterny plan poszedł w h..j. Jak pasywniak to tylko taki. Ocieplenie ścian 15cm styro białe i tanie bo znajomy załatwił, na gruncie 10cm albo nawet 12cm, poddasze 20cm i 5 cm w stelaż do gk. kumin musi być bo będzie kominek .Doprowadzenie powietrza z okapu nad kuchenką. Najważniejsze są okna, czyli "najcieplejsze" jak w tv mówili, tanie, ładne. Na sam koniec cena, coś słyszałem o 170 tysiakach. Co nie można jak można. O ekipie już nie wspomnę bo pan Kaziu z ekipą popełnia różniaste budowle i bez problemu zbuduje energooszczędny lub pasowny, pasany, a k...a pasywny dom. Sorki za głupkowaty czwartkowy humorek . Z własnego doświadczenia, rozmowa z moją ekipą. - Panowie ale jajca wyczytałem w dziennikach budowy. Ociepleniowcy chcieli kleić styropian na placki tak żeby między ścianą, a izolacją był odstęp, na dole zrobią szczelinę wentylacyjną, a na każdym narożniku domu w okolicach wieńca zamontują kratki . Ja się śmieję , a oni na to: - a jak to chciałeś zrobić?! Ściana przecież musi oddychać! Nie miałem więcej pytań, mój energooszczędny sam ocieplałem . Żebym się tylko nie udusił z braku oddychania Edytowane 21 Lutego 2013 przez artix1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Einz 22.02.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Karnisze oczywiście, że energooszczędne- w lecie kumulują energię, potem całą zimę oddają ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 22.02.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Karnisze oczywiście, że energooszczędne- w lecie kumulują energię, potem całą zimę oddają ciepło I jeszcze jakby świeciły w nocy, to byłoby super Proponuję jeszcze dorzucić do karnisza funkcję odbioru sygnału dvbt, bo zewnętrzna antena to mostek termiczny. Artix1- no i sobie krzywdę zrobiłeś- udusisz się- przecież budowlańcy "mają rację" ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 22.02.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 hydraulika - 4k Tano jakoś. Ale co w to wchodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 22.02.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Pewnie sama robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroni 22.02.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 w nieszczęściu szczęscie.padła u mnie spora hurtownia budowlana i wyprzedaja co się da.zamówione mam sporo materiału do odbioru po dobrej cenie.robi się coraz ciekawiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DJMazi 22.02.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Witam projekt : http://archon.pl/gotowe-projekty-dom...m22b1f7488fb4bCo myślicie gra warta świeczki wystarczy 240 tys ? Koszt ekipy to 50 tys robocizna z dachem.Jeśli ktoś ma ochotę wkręcić się w temat zapraszam :http://forum.muratordom.pl/showthrea...%C5%BCurawkach Działka jestElektryka bliskoWoda BliskoKanalizacja Blisko Plan budowy :Fundamenty całość - FirmaSSO - FirmaSSZ - FirmaElektryka - Znajomy dobry elektryk z dobrą ceną.Hydraulika - Znajomy dobry hydraulik + podłogówka na dole i poddasze grzejniki.Chcę dogadać się z firmą abym mógł pomagać w budowie aby odliczył mi to pużniej szef od rachunku.Tynki w domu wujek dobry w tym fachu.Ile będę mógł w domu już jak będzie stał zrobię sam. Propozycja firmy nr 1 : Wykonanie ław fundamętowych czyli przygotowanie podsypki (chudy beton) wykonanie zbrojenia ułożenie ,wylanie betonu cena 3tyśściany fundamętowe wymurowanie wraz z izolacją pionową i poziomą czas wykonania fundamętów to 6dni roboczych jeżeli dopisze pogoda cena 6tyś.Ściany parteru (polecam ytong 36,5 energo nie ma potrzeby dociplenia )cena wykonania ścian parteru wraz ze stropem i sciankami działowymi 9tyssciany nad stropem czyli ściany kolankowe,szczyty, kominy na gotowo 6tys 24 TYS jeżeli chodzi o dach to ceny są rózne konstrukcja dachowa 40zł M2pokrycie dachowe błacho-dachówka 30złm2 dachówkaceramiczna lub betonowa 40 do 45złza m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 22.02.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 DJMazi, Skoro wiekoszc masz po rodzinie badz sami znajomi i to sami ekperci to dasz rade:) Watek fajny, ja chcialem dodac ze dom moj sredniej wielkosci (230 m2 pow. calkowitej) i udalo mi sie zmiescic dokladnie w 200 tys zlotych. Kompletna cena robocizny i materialow, da sie........ Oczywiscie mowie o SSZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 22.02.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 (edytowane) "Ściany parteru (polecam ytong 36,5 energo nie ma potrzeby dociplenia )". DJMazi, z tymi ścianami 1W to niestety nie do końca prawda. Niewiele ekip potrafi wymurować ścianę jednowarstwową bez szczelin między pustakami, a jak się zrobi szparka to się ją zaszpachluje klejem i jest git . Na termowizji potem widać wszystkie łączenia. Lepszym rozwiązaniem jest cieńsza ściana+ grubsze ocieplenie. Nie uzyskasz niskiego wsp. przenikania ciepła przy ścianie 1W. Takie jest moje skromne zdanie Edytowane 22 Lutego 2013 przez artix1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DJMazi 22.02.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 (edytowane) Tutaj bynajmniej mi ktoś odpisał wraz z moją Magdą głowimy się i troimy czy wystarczy nam pieniędzy może koledzy dołączą do dyskusji w podanym prze zemnie linku : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212378-Wycena-Budowy-Dom-w-%C5%BCurawkach bardzo proszę. Rafus nie mam większości po rodzinie choć mówią że wykończeniówka najdroższa a do niej faktycznie mam ludzi i sam nie jedno zrobię.Głownie choć mi o to żeby w kwocie 240 tys zamieszkać. Co do ytonga to już mam taki burd ... w głowie z czego budować że masakra. Art ty dałeś ? 36,5 energo + Styro 20 CM ? Edytowane 22 Lutego 2013 przez DJMazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroni 22.02.2013 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Tutaj bynajmniej mi ktoś odpisał wraz z moją Magdą głowimy się i troimy czy wystarczy nam pieniędzy może koledzy dołączą do dyskusji w podanym prze zemnie linku : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212378-Wycena-Budowy-Dom-w-%C5%BCurawkach bardzo proszę. Rafus nie mam większości po rodzinie choć mówią że wykończeniówka najdroższa a do niej faktycznie mam ludzi i sam nie jedno zrobię. Głownie choć mi o to żeby w kwocie 240 tys zamieszkać. Co do ytonga to już mam taki burd ... w głowie z czego budować że masakra. Art ty dałeś ? 36,5 energo + Styro 20 CM ? mam ten sam dylemat ale czym dalej brnę tym jestem bardziej świadom że to możliwe.oczywiście ciecia w wykończeniu i praca własna ale uważam że to bardzo realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.02.2013 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) DJMazi Daj jakiś tani materiał na ściany. Choćby szary bk. Na to styro. Skoro ekipa wymuruje za określoną kwotę, przelicz materiał. Zobacz ile zostanie Ci reszty z ENERGO i przejdź się z tym do ociepleniowców. Wyjdzie dokładniej/szczelniej.Szarego dostaniesz nawet za 40zł od m2 jeśli mieszkasz niedaleko producenta. Jeśli dalej, to 50zł. Edytowane 23 Lutego 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts