DEZET 28.02.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Ano mam dylemat. Jutro zrobię sobie dzień wyliczania jak Młoda pójdzie spać Dziękuję za wszystkie uwagi i rady Myślę, że okno 150x150cm, o jakim piszesz wystarczy do oświetlenia niewielkiego w sumie pomieszczenia, a takie okna są naprawdę duże. Jeszcze lepiej, gdy takie okno będzie jednoskrzydłowe, bo rama dużo światła zabiera. Weź pod uwagę, że okna nie muszą mieć standardowych wymiarów- dla producenta to nie jest istotne- zmiana ustawień maszyny to nie problem i takie okno nie musi być droższe od tych "standardowych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 28.02.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Myślę, że okno 150x150cm, o jakim piszesz wystarczy do oświetlenia niewielkiego w sumie pomieszczenia, a takie okna są naprawdę duże. Jeszcze lepiej, gdy takie okno będzie jednoskrzydłowe, bo rama dużo światła zabiera. Weź pod uwagę, że okna nie muszą mieć standardowych wymiarów- dla producenta to nie jest istotne- zmiana ustawień maszyny to nie problem i takie okno nie musi być droższe od tych "standardowych". masz rację ale okno 1,5x1,5 jest cholernie trudne w użytkowaniu. ciężko otworzyć i wywietrzyć pokój bo skrzydło jest ogromne. problemy są z ustawieniem okna i jego opadaniem. wiem , bo również mam. ale rzeczywiście zyskuje sie na oświetleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.02.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Przy WM okien się nie otwiera, chyba że do mycia : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 28.02.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Nie wszyscy mają WM, a niektórzy po prostu lubią wietrzyć oknem. Ja uwielbiam świeże powietrze, nawet zimą.My mamy okna 1,2 m i to już jest duże skrzydło, myślę że większe jednoskrzydłowe jest już ciut za duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.02.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli ktoś Ci kiedyś powiedział, że WM = powietrze nieświeże to powiedz mu że się nie zna ; ). Mamy i okna 3-szybowe 150x150 i WM. Nic się nie opuściło, zawiasy działają wszędzie tak samo pomimo normalnego użytkowania. Działają dalej i w uchyle i podczas normalnego otwierania, wcale nie tak rzadkiego. Nie wszystkie firmy nawet chcą się podjąć produkcji większych okien bez podziału i z trzema szybami. Niekiedy warunkują to też np. poprzeczką poziomą w oknie tarasowym. Porządne firmy wykonają zadanie bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 01.03.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Przy WM okien się nie otwiera, chyba że do mycia : ). WM to raczej w wątku powyżej 200k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 01.03.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 A co, uważasz że drożej wyjdzie rozłożenie spiro na stropie i podłączenie luny niż kominy i kominki oraz rachunki w przypadku wentylacji grawitacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 01.03.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Ja żałuję że nie zrobiliśmy WM, teraz wiem że to wcale nie taki drogi interes. Może w następnym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 01.03.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Ja też w następnym się zastanowię. Gdybym siedziała na fm przed rozpoczęciem budowy, pewnie parę rzeczy by poszło lepiej, ale i tak jest nieźle i nie będę marudzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 01.03.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 A co, uważasz że drożej wyjdzie rozłożenie spiro na stropie i podłączenie luny niż kominy i kominki oraz rachunki w przypadku wentylacji grawitacyjnej? A to luna ma odzysk ciepła? bo skoro ma byc tania to te niszowe modele raczej niekoniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 01.03.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 I Brink medium da się w mały budżet wcisnąć. Tylko dom od razu ma być pomyślany jako wentylowany mechanicznie, bo jak się postawi i kominy i potem próbuje się dołożyć mechaniczną, to już się budżet nie dopnie. Kwestia wielkości okna i jasności pokoju poza ogólnymi założeniami jest moim zdaniem dość subiektywna. Ja do obu sypialni po około 18m2 mam na poddaszu i portfenetry w szczytach i do tego po dwa okna połaciowe. Jest słonecznie. Bez połaciówek - pewnie też by było akceptowalnie, kwestia przyzwyczajenia. Z mniejszym otworem - myślę, że w pokoju dzieci by było znośnie (okno południowo-wschodnie), w naszej sypialni tak raczej w klimacie ciemniejszego poddasza (okno północno zachodnie), no ale w końcu to tylko sypialnia. O ile dzieci w swoim pokoju bawią się, uczą, o tyle my właściwie tylko śpimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 01.03.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 A to luna ma odzysk ciepła? bo skoro ma byc tania to te niszowe modele raczej niekoniecznie Z tego co piszą w instrukcji i w obszernym wątku na jej temat tu na forum- ma. Piszę/pytam poważnie, bo zamierzam budować tanio, ale chciałbym domek z WM. Na podstawie wyczytanej w owym 170-cio postowym wątku wiedzy wnioskuję, że Luna w małym domku powinna się sprawdzić, a że wymaga pewnych "adaptacji" i zaangażowania własnego przy montażu i uruchomieniu, to chyba w kategorii "dom do 200tys." typowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 01.03.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 NieJan- to urządzenie nie ma się sprawdzać, lecz działać. Jeśli nie chcesz, żeby Luna działała na maksymalnych obrotach, to trzeba po prostu porównać kubaturę domu i wydajność Luny(max 200m3/h). Zakładam- Twój dom może mieć kubaturę ok.400m3? Wg mnie Luna jest za mała.Poszukaj minimalne wydatki na wentylację pomieszczeń.Dla mnie kupowanie urządzenia, które pracuje na max parametrach jest bez sensu, a wydajność wentylacji, to nie jest 20-50m3/h, lecz więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
night_84 01.03.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 kupiłem lune i po wyjęciu z opakowania spoko, po tym co tu czytałem że to złom myślałem że sie rozleci podczas wyjmowania. za te pieniądze sprzęt doskonały. Bywam w domu z WM i maja na najniższych obrotach reku za $$$$$. Owszem jak goście przyjdą.. to trzeba przecież kupe mocy, ale wtedy przeważnie jest gril balkonowe uchylone itd. nie widzę sensu w przepłacanie stacji, na pewno nie w domu do 200k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 01.03.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 night_84 - kupujesz urządzenie, żeby się rozleciało przy wyjęciu z pudełka? Ono ma mieć parametry odpowiednie dla danego domu, może mieć obudowę nawet ze styropianu.Nie zastanawiałeś się dlaczego znajomi mają reku na najniższych obrotach? Bo tak to powinno działać- nie na krańcowych max obrotach, bo np. żre wtedy więcej prądu i najwięcej hałasuje. I za ten komfort regulacji i cichej pracy się płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 01.03.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 DEZET, mój dom nie przekroczy 350m3. Na co dzień zapewne luna działająca z połową wydajności wystarczyłaby. Ale mogę też użyć dwóch lun równolegle. Sterowanie jedno tym samym trafem, filtry i tak zewnętrzne na kanałach, żadnych dodatkowych kosztów, a luna x2 ze sterowaniem, uszczelnieniem itp. wyjdzie i tak co najmniej dwa razy taniej niż najtańsza centrala o wydajności 400m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 01.03.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 NieJan - Nie Kombinuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DJMazi 01.03.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Ja zaś klina dziś zabiłem jak wiecie chcę zrobić projekt :http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-zurawkach-termo/m22b1f7488fb4bI Wprowadzić zmiany : Poszerzenie domu o 50cm od strony garażu tak że jego szerokość powiększy się do 365cm + likwidacja środkowego okna w garażu.To samo kotłownia 268cmTyle zmian na dole wiadomo automatycznie powiększy się wymiar pomieszczenia 7 i 8 na poddaszu.Okna dachowe tylko jedno góra w łazience.Co o tym myślicie duże koszty takich zmian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 02.03.2013 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Przy WM okien się nie otwiera, chyba że do mycia : ). mam WM i powiem Ci, że moim zdaniem (po osobistych doświadczeniach) używanie WM w pogodne dni zamiast otwierania okna (kiedy za oknem śpiewają ptaki, szeleszczą liście i takie tam dodatkowe bonusy) to jak żarcie w McDonaldsie ww porównaniu z domowym obiadem. No można, ale po co się tak katować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 02.03.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 A to luna ma odzysk ciepła? bo skoro ma byc tania to te niszowe modele raczej niekoniecznie NIEPRAWDA. Kupiłem tani rekuperator, sprzedawany w Castoramie, był też w Leroy Merlin (tam go kupiłem), jest też na allegro. Z rabatem zapłaciłem 2 tys. musiałem coś tam uszczelnić, coś dokleić, ogólnie nie jest źle. Zamontowałem na wejściu i wyjściu termometry. Wychodziła mi sprawność od 67% (na pełnym biegu) do 72% (wolny bieg). Uważam, że przyzwoicie, po pierwszej zimie stwierdzam, że to był bardzo dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts