CodeSnipper 12.03.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 U mnie nie będzie wiązarów - jętki i krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 12.03.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 CodeSnipper- nie o to chodziło- i tu i tu to szkielet. Na wiązary gdzie jest sporo niezabudowanej pustej przestrzeni( w przekroju) dałem ww kwotę. W ścianie te "belki" są dość gęsto, czyli więcej materiału zużytego i tu mnie zdziwiła Twoja cena i to jeszcze z płytą osb. Do tego to jednak poddasze użytkowe- też trzeba konstrukcję. Same schody- porządne- to 10k., okna, dobrze zrobiony strop, pokrycie dachu, jakaś elewacja, 2 kominy, mnóstwo gwoździ, wkrętów, łączników stalowych, itp. Policz to sobie dokładnie. Przede wszystkim- dlaczego szkielet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinK09 12.03.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Bo okazuję się, że przy części pracy własnej może być znacznie tańszy niż myślimy. A dlaczego szkieletor (według mnie mniejszy nakład pracy) budowany kompleksowo przez firmę jest droższy niż murowany? Tego chyba nawet najstarsi górale nie wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 12.03.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) Ano dlatego, że jeśli firma postawi mi szkielet za 60 tysiecy, to całą resztę mogę zrobić sobie sam. Czyli zapłacę za materiały. Mam taką pracę, że mogę spokojnie poświęcić się budowaniu po kilka godzin dziennie. Dałem tez projekt do wyceny lokalnemu majstrowi z opcją wzięcia mnie za pomocnika a szwagra za murarza. Zobaczę co mi powie. Do szkieletu przekonuje mnie jednak łatwość wszelkich modernizacji, a przy budowie rozciąganie instalacji to bajka: bez kucia, klejenia wiercenia (no wiercenie będzie ale w drewnie to sama przyjemność. Do tego, jeśli bym ocieplił go podwójną wata (30cm w ścianie i 40 w dachu) to dość fajnie powinienem go ogrzać nawet prądem. Mała bezwładność z dobrym sterowaniem jest zaletą. Inna sprawa, że wstępnie rozmawiałem także ze szwagrem pracującym przy szkieletach w Norwegi (zawodowy stolarz) i stwierdził, że jeśli byśmy tak się ustawili - ja z budową a on z przyjazdem na miesięczną przerwę w pracy - to taki szkielet jest w stanie on z dwoma podaj-gwoździami postawić. I wtedy po prostu mam opcję jeszcze tańszą. Na razie badam wszystkie opcje. Silka ze styropianem to też fajna i ciepła opcja - lepsza akumulacja więc większa bezwładność - to też zaleta: nie trzeba palić codziennie (tak mam teraz). Ale w betonie już tak sobie wszystkiego nie zrobię, tynki maszynowe trzeba wynająć, wylewki pewnie też, elektrykę może zrobię ale hydraulikę juz pewnie fachowiec czyli znowu kasa. A co do wyceny: standardowo na taki dom (110m2) przelicznik nakazuje brać 0,16m3 drewna/m2 to daje około 18m3 czyli materiał to jakieś 30-35 tysięcy jak mniemam? No i mam jeszcze opcję, że postawię go samodzielnie z kolegą (za mniejszą kasę niż z firmą), który w ostatnich 3 latach postawił dwa szkielety dla siebie. Ona przeliczył sobie przy drugim domu (160m2), że zaoszczędził na robociźnie minimum 60 tysięcy. Robił wszystko sam, tylko dach mu kryła firma dekarska. Edytowane 12 Marca 2013 przez CodeSnipper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.03.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Szwagry i inni znajomi za całkiem darmo też pewnie nie zrobią. Inwestor + jakiś emeryt za 5 złoty od godziny. We dwójkę można postawić cały dom łącznie z lekkim dachem i stropami żelbetowymi. Na śląsku mamy krzepkich emerytów bardzo dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 12.03.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Klaudiusz_x- za 5 zeta nie chcą za ochroniarza w markecie robić, a Ty proponujesz na budowie Własną robocizną wiadomo, że się oszczędza i to sporo, coś o tym wiem. Ale drewno to nie wszystko w szkieletorze- jak pisałem wyżej+ mnóstwo drobiazgów, a koszty rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.03.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) Klaudiusz_x- za 5 zeta nie chcą za ochroniarza w markecie robić, a Ty proponujesz na budowie Własną robocizną wiadomo, że się oszczędza i to sporo, coś o tym wiem.. Pewnie za niedługo Rostkowski dowali zapłatę podatku od zaoszczędzonej kasy na własnej robociźnie (mają pomysł na przerzucenie odpowiedzialności za niezapłacony podatek przez hurtownie na inwestora ). Nie będzie już tak tanio. Edytowane 12 Marca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 12.03.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Koledzy, moi szwagrowie są bardzo mili i zrobią to za przysłowiowa piątkę. Tu temat bym raczej odpuścił. Jak pisałem wyżej - mogę dość znacząco zaoszczędzić na robociźnie więc chyba moje mrzonki o energooszczędnym szkieleciaku za 200 tys. nie są takie nierealne? jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.03.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Koledzy, moi szwagrowie są bardzo mili i zrobią to za przysłowiowa piątkę. Tu temat bym raczej odpuścił. Jak pisałem wyżej - mogę dość znacząco zaoszczędzić na robociźnie więc chyba moje mrzonki o energooszczędnym szkieleciaku za 200 tys. nie są takie nierealne? jak myślicie? Popatrz na mój domek. Da się, Wszystko we własnym zakresie. Osobiście uważam, że lepiej budować samemu z bk na klej. Jest lżej i szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.03.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Koledzy, moi szwagrowie są bardzo mili i zrobią to za przysłowiowa piątkę. Tu temat bym raczej odpuścił. Jak pisałem wyżej - mogę dość znacząco zaoszczędzić na robociźnie więc chyba moje mrzonki o energooszczędnym szkieleciaku za 200 tys. nie są takie nierealne? jak myślicie? Popatrz na mój domek. Da się, Wszystko we własnym zakresie, Co do szkieletowca, nie wiem, nie wypowiadam się. Nie mam doświadczenia. Za to byłem przy budowie domu ze słomy. Fajna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek okinawa 12.03.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 witam. wybudowałem ,,okinawe"- 100m2- b.fajny projekt. , przy dużym udziale pracy własnej /sam CO, elektryka, sufity podwieszane, woda, scianki działowe ... iduzo duzo więcej/ i zmiesciłem się w budżecie 200 tys. dom jest B.ENERGOOSZCZĘDNY i na tym parametrze nie oszczędzałem. Jedna z forumowiczek była u mnie na budowie i może o tym wszystkim zaswiadczyc, mam zeszyt w którym są zapisane ,,prawie" wszystkie złotówki wydane na OKINAWE. POZDRAWIAM JUREK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 12.03.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Widzę że ta okinawa to taki klon projektu Z7, który na początku brałem pod uwagę. Napisz coś więcej o domu i kosztach użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 12.03.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Witaj JurekOkinawa ! Świetnie,że odezwałeś się ! Tak - byłam zobaczyć dom zbudowany według projektu Okinawa ! Potwierdzam - chodziłam po domu wypytywałam , oglądałam i co się dało w tej parogodzinnej wizycie, zapisać to zapisałam ! Rzeczą nieocenioną jest pochodzić po domu - który samemu chce się zbudować. A jeszcze Gospodarz - podpowiadał co i jak zrobić na budowie ! Mam wszystkie zapiski z Jego budowania Okinawy - za co jestem ogromnie wdzięczna !Za co dziękuję i pozdrawiam ! Tak Okinawa jest podobny do Z7 , ja też ten projekt brałam pod uwagę. Ale chcę powiedzieć,że w Okinawie są - według mnie - bardzo dobrze rozplanowane pomieszczenia. Bardzo wygodne i co mnie zaskoczyło, wcale nie są to klitki. Mam porównanie bo obecnie mieszkam w dużym domu piętrowym, bieganie po schodach dla mnie odpada. A w Okinawie można dodatkowo wygospodarować większe pomieszczenie gospodarcze - tak jak to zrobił Jurek - i wstawił tam piec do CO na paliwo stałe. Zresztą sam może odpowiadać na ewentualne pytania co do budowy Okinawy. W każdym razie po wizycie u Jurka - ostateczną decyzją - jest budowanie właśnie tego domku ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek okinawa 12.03.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 witam. z7 tez na początku brałem pod uwage, ale okinawa w projekcie ma juz więzbe dachowa , a to dawało przewagę bo na poddaszu wygospodarowałem fajne 50m2 pomieszczenia gosp., podniosłem nachylenie dachu do33% więc na stryszku chodze ,, z podniesionym czołem" po płytach wiórowych 28mm. na belkach kleszczowych. kotłownie mam na węgiel bo gazu nie ma w pobliżu. 220tys. to jest kwota z zakupem działki i oczyszczalnią , a dom mozna zasiedlic w kazdej chwili bo stan jest wykonczony na tip top /z karniszami na firanki włącznie/. Działka ma 1200m2 i wiem ,że niedowiarki mi nie uwierzą ale fakty takie własnie są, całym sercem kibicuje tym którzy sami cos robią, a moja mała aktywnosc na forum wynika z wieku /50+++/. Moja okinawa jest w realizacjach ,,słonecznych domów" z ytongu. pozdrawiam jurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek okinawa 12.03.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 witaj Danuta. kawa pyszna z Twojego czajniczka. Niestety jeszcze nie mieszkam ...sprawy rodzinne, mile wspominam Wasze odwiedziny. pozdrawiam jurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 12.03.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 My również mile wspominamy wizytę i Twój domek ! I jeszcze raz napiszę Jurek ! Masz doświadczenie w budowaniu , a na dokładkę chcesz budującym podpowiedzieć co i jak . Sam wykonałeś wiele prac na budowie , więc wielu z budujących może pytać i otrzymają odpowiedź - a to jest bardzo ważne ! No właśnie - oczyszczalnia którą masz zrobioną jest dobrze rozwiązana. Wykonanie więźby, tak aby można wygospodarować strych jest jak dla mnie suuuper sprawą, i to jest Twój dobry pomysł. Też tak zrobię oraz dodam te dwa okna , tak jak mówiłeś , w szczytach domku, bo jest to b. dobrym rozwiązaniem ! Aha jeszcze napiszę, że pokoje są ustawne , nic dodać nic ująć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinK09 12.03.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) CodeSnipper chyba wszyscy chcą nas zniechęcić do budowy szkieletora. Ja niestety już mam stan deweloperski i chętnie się dowiem czy popełniłem błąd decydując się na tą technologię. Chciałbym dowiedzieć jaką kwotę musiałbym wydać budując ten projekt w technologii tradycyjnej http://www.archeton.pl/projekt-domu-Maja_438_opisogolny do stanu deweloperskiego przy założeniu, że firma wykonuję: fundamenty, konstrukcję, pokrycie dachu, elewację, wszystkie instalacje (kotłownia tradycyjna). Jeżeli okażę się, że w podobnej cenie do mojej to sprzedam dom po 1000zł/m2 i postawię drugi murowany CodeSnipper jeżeli chcesz tanio budować to wszystkie materiały załatwiaj sam i w ilościach paletowych. Za postawienie Twojego domu z Twoim materiałem firma powinna skasować jakieś 15-20k zł netto (szkielet + OSB). Tak przynajmniej było rok temu jak się orientowałem. Edytowane 12 Marca 2013 przez MarcinK09 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 12.03.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Jak widzisz z mojego wpisu, mam raczej większość za i przeciw przemyślane. Dodatkowo dopinguje mnie do szkieletu fakt, że większość znajomych się puka w czoło, a jak jeszcze zapodałem na jakimś spotkaniu rodzinnym, że zasadniczo to nie potrzebowałbym kotłowni i komina, to co poniektórym powypadałyby wnet sztućce z rąk. Możesz na PW polecić Twojego wykonawcę? Mi jeden zaproponował drewno ze Szwecji i wizytę na dwóch prowadzonych budowach (wybiorę się w kwietniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinK09 12.03.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) Poszło. U mnie było to samo (pukanie w czoło i niedoważanie). Jak stawiałem konstrukcję to czasami nawet "wsiobus" (PKS) się przytrzymywał z ludźmi przyklejonymi do szyb Edytowane 12 Marca 2013 przez MarcinK09 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lustrzana 13.03.2013 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Panowie Szkieletorzy:) My też zaczynamy szkielet. A odnośnie cen za ten sam projekt dom ok. 250 m2 firmy wyceniając liczyły od 300 tys za stan deweloperski brutto! do 600 tys netto za SSZ - i to nie jest pomyłka, tak wiec dużo zależy od ekipy- sama robocizna bardzo podobnie za szkieleciaka i za tradycyjnego. My sami budować nie będziemy, ale wychodzi nam, a i nasz kierownik budowy potwierdza, ze przez firmę budowany szkielet będzie min. 15% tańszy niż tradycyjny, mamy przesianych wykonawców, czekamy na ostateczne oferty, porozmawiamy, potargujemy się... Oglądamy już zamieszkane szkieleciaki, rozmawiamy z ludźmi, opinie są pozytywne. Nasz dom wprawdzie jest za duży, aby mieścić sie w kwocie wątku, ale... z chęcią podczytuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts