Mitoko 02.06.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Zgrabny, choć w porównaniu z tym, który wziąłem i tak podtrzymałbym swój wybór Racja, nie pomyślałem że będzie problem z wniesieniem czegoś, drzwi przesunę. Pokoje nie wychodzą jeszcze najgorzej bo 12, 12.37 i dwa po 11m2. Na projektach widywałem mniejsze, nawet po niecałe 9m2, także metrażowo nie jest jeszcze bardzo źle. Żona się uparła że koniecznie chce 4 sypialnie i tyle, nie ma zmiłuj. A że budżet dość ograniczony to musiałem zagęścić trochę projekt. Rozumiem - ale rozrysuj sobie szafy i łóżka - trochę to miejsca zajmuje. Ja z tego powodu szukałem projektu z 4-ma pokojami u góry aby najmniejszy przeznaczyć na sensowną garderobą. Edytowane 2 Czerwca 2013 przez Mitoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 02.06.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Hmm może nie będzie źle. Z resztą wyjścia nie ma, na większy metraż brak kasy, na mniejszą liczbę pokoi żona się nie zgodzi więc zostaje tak jak jest. Może jeszcze jakieś minimalne przeróbki się wkradną. Teraz zostaje kwestia czy dam radę wybudować za około 220tyś do wprowadzenia. Fundamenty sam wyleję i postawię. Później jeżeli czas pozwoli to ekipa będzie tylko do murów i dachu, pospinania elektryki w rozdzielni, podłączenia gazu i kondensata i pewnie tyle. Reszta "tymi ręcoma" po nocach po pracuję dość sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 02.06.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 zapomnij..... nawet o 300 edit. myślałem na gotowo Ale rozumiem ze SSZ sie zmieszcze? A co na to reszta forumowiczow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 02.06.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Maroko1991 - nikt ci tego sensownie nie powie. Po pierwsze planujesz spore zmiany. Po drugie - nie da się tego powiedzieć nie znając konstrukcji domu, wielkości fundamentów itp. Pamiętaj, że dom jest dosyć duży po podłodze (200 m2). "Na oko" kalkulacja domu bez cudów przy metodzie gospodarczej i sporej dbałości o ceny dla domu o podobnej wielkości to około 850 zł za m2 (po podłodze, czyli netto!!!) SSO + jakieś 30-60 tys. za okna, drzwi wejściowe i bramę garażową (w zależności od standardu, liczby szyb, tego czy montujemy rolety itp.). Oczywiście może być drożej, jak się wybierze droższą ekipę, lepszą dachówkę, lepsze okna dachowe, obróbki z tytan-cynku itp. Natomiast moim prywatnym zdaniem ten dom po zmianach o jakich mówisz bedzie wyglądał parszywie. Dlatego dla dobra mazurskiego krajobrazu sugerowałbym poszukanie innego projektu, który będzie nadawał się do wybudowania bez podobnych przeróbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 03.06.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Maroko1991 - .................. Natomiast moim prywatnym zdaniem ten dom po zmianach o jakich mówisz bedzie wyglądał parszywie. Dlatego dla dobra mazurskiego krajobrazu sugerowałbym poszukanie innego projektu, który będzie nadawał się do wybudowania bez podobnych przeróbek. a moim prywatnym zdaniem ten dom wygląda parszywie również przed zmianami..... jeżeli cena gra rolę, to jest masa tańszych w budowie projektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 03.06.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 schizo85 - musi być parterówka? Też przerabiałem ten dylemat pół roku temu i rysuje mi się indywidualny projekt na bazie Z14, po prostu nie opłaca mi się mieć pustki na strychu. Ale ja buduję szkieletowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 03.06.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 a moim prywatnym zdaniem ten dom wygląda parszywie również przed zmianami..... jeżeli cena gra rolę, to jest masa tańszych w budowie projektów. IMHO ten dom jest wydziudźgany. Tzn. ktoś, kto robi domy na sztuki, poskładał do kupy kilka elementów nie do końca do siebie pasujących i wyrobił z tego dom. Mimo to moim zdaniem jeżeli projekt zostałby starannie wybudowany i z dobrych materiałów, to wyglądałby przyzwoicie. Po prostu dom jakich teraz wiele, trochę na pokaz. Natomiast po zmianie usytuowania okien i zapewne po podniesieniu ścianki kolankowej wyszedłby z tego horror architektoniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 03.06.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 IMHO ten dom jest wydziudźgany. Tzn. ktoś, kto robi domy na sztuki, poskładał do kupy kilka elementów nie do końca do siebie pasujących i wyrobił z tego dom. Mimo to moim zdaniem jeżeli projekt zostałby starannie wybudowany i z dobrych materiałów, to wyglądałby przyzwoicie. Po prostu dom jakich teraz wiele, trochę na pokaz. Natomiast po zmianie usytuowania okien i zapewne po podniesieniu ścianki kolankowej wyszedłby z tego horror architektoniczny. Przeorałem całą masę projektów ;/ Myślałem, że ten jest całkiem tani w budowie (do 200 tyś - SSZ). Krew zalewa.. Może macie jakieś propozycje? Dom około 140 m kw. użytkowej, z poddaszem użytkowym. Na górze 3 sypialnie z czego jedna z oddzielną garderobą i łazienką (wymóg 2 połówki). Garaż wbudowany 1-stanowiskowy bądź w ostateczności 2-stanowiskowy. Na dole musi też być pokój gościnny / gabinet. Wjazd od północy. Działka o wymiarach 28 szer 56 dł. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi jakie otrzymałem i pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 03.06.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Musi być ten garaż? Na górze dwie łazienki? po co? Ja wiem, że nasze lube mają różniste pomysły, ale jak kasy nie ma to z czegoś trzeba rezygnować. Zerkałeś już na z500. Mi ich projekty najbardziej się podobały jak szukałem. No i pod większością projektów masz dyskusje ludzi co budują z tymi co mają pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.06.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Maroko1991- dom wydumany i drogi. Krytyczne uwagi już masz wyżej. Mnóstwo bajerów na pokaz, ale jak się mieszka w szklarni (bo tak mi się widzą te przeszklone pokoiki)?schizo85 - za ok.220k, jeśli dużo sam zrobisz będzie można zamieszkać- nie jakieś rewelacje, ale własne miejsce na ziemi. Przy takim "poszatkowaniu" szerokość korytarza 120cm to moim zdaniem za mało. Otwarcie drzwi na korytarz blokuje komunikację- na chwilę, ale jednak. No i jednak z własnego doświadczenia wiem, że pokój szer. 2,7m x 4,5 to nieustawna klitka. Zanim postawisz ściany działowe postaw sobie taką ściankę z 2 warstw bloczków na próbę- sam się przekonasz.kasy1- stolarka okienna, jeśli taką zachowasz trochę pociągnie kasy- okna narożne, portfenetry i tarasowe. Nie wierz w cenę na stronie- za 138k metodą gosp. nie zbuduje się tego domu, ok.220 można myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 03.06.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Maroko1991 - to akurat dosyć typowy układ, więc widocznie nie szukałeś dobrze. Zmiana ustawienia ścian działowych poddasza i zamiana np. dodatkowego pokoju na garderobę lub łazienkę nie jest przecież problemem. Jednocześnie 200 tys na SSZ to niemało. Prawdopodobnie przy tym budżecie dało by się wybudować dom wyraźnie większy, ale o nieco prostszej konstrukcji. Np. ten: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-awokado-gn/m4e52407411eda Bierz też poprawkę na to, że bardzo dużo osób, które wybudowały domy, narzekają teraz, że są one za duże . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 03.06.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 CodeSnipper tak, musi być parterówka, szerzej to wyjaśniam w dzienniku budowy DEZET co do korytarza to raczej ruszać go nie będę, poszerzać go kosztem pokoi nie widzi mi się za bardzo. Skoro mówisz że pokoje nie ustawne to tak musi być, ale niestety mają być 4 pokoje bo małżonka się uparła a sensowniejszego rozstawu pokoi nie udało mi się wymyślić więc muszą zostać tak jak jest. Chyba że ktoś ma jakiś pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 04.06.2013 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Mój nie będzie rakietą Wszystko da się ładnie zaprojektować. Ale skoro musi być parterówka to Z8 był moim faworytem z domów większych a Z7 jako mniejszy. Tylko Z8 ma ścianę nośną w środku w wersji murowanej. Szkielet tej wady nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 04.06.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Kolejna zgraja projektów. Czy któryś z nich jest do wybudowania za 200 tyś SSZ? Kwota 200 tyś za SSZ jest dla mnie ważną kwotą i odrzucam wszystkie projekty, które przekraczają ją znacznie (np 40 tyś).http://z500.pl/projekt/Z236,Dom-z-poddaszem-uzytkowym-nowoczesna-lukarna-i-garazem-jednostanowiskowym/dane-ogolne.htmlhttp://z500.pl/projekt/Z263,Wspolczesny-dom-z-poddaszem-uzytkowym-ekonomiczny-o-prostej-bryle-i-funkcjonalnym-wnetrzu/dane-ogolne.htmlhttp://z500.pl/projekt/Z125,Wygodnym-dom-z-poddaszem-pokojem-na-parterze-garazem-oraz-duzym-pg.html Dziękuję i pozdrawiam,Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 04.06.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Maroko1991- wrzucasz , jakby kolejne "adaptacje" poprzedniego projektu, niewiele widzę tu zmian w stosunku do pierwszego projektu, a nawet myślę, że te są jeszcze bardziej wypasione. Odrzuć wszelkie ozdobniki na elewacji, szklane balustrady, drewniane dodatki(swoją drogą, jeśli nie użyjesz odpowiedniego(drogiego) drewna, to konserwacja tego, co kilka lat -moim zdaniem- porażka), bo nie będzie Cię stać w takim budżecie na nie i spójrz na taki "surowy" dom.Lepiej patrzeć na układ pomieszczeń, bo to będzie najważniejsze w eksploatacji, niż wypasiona elewacja "na pokaz", nie przynosząca żadnych korzyści poza ew. zazdrością sąsiadów, ale zawsze się znajdzie bogatszy, który wszystkich "pokona" jakimś gargamelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 04.06.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Jeśli chodzi o elewacje to drewno oczywiście odpada. Barierki z super materiałów także.Głównie patrzę na rozkład pomieszczeń oraz ich wielkość. I na te nieszczęsne fundusze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 04.06.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Z8, Z7, Z91, Z41 - jesli ma byc tanio to dach dwuspadowy, bez lukarn, dom bez wykuszy, maksymalnie prosta bryła (czytaj - prostokąt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 04.06.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Ale Maroko1991 ma całkiem niezły budżet. 200 tys na SSZ to całkiem przyzwoita kwota. Z8, Z7, Z91, Z41 to małe parterowe domki do budowania za 200 tys z groszami za stan wykończony. Natomiast co do wyborów Maroko1991 - to, czy wybudujesz w 200 tys za SSZ zależy od: - ceny za okna, drzwi, bramę i rolety. A to zalezy od Twojego widzimisie. Np. ja mam większy dom, potężne przeszklenia i planuję okna aluminiowe, ale z wycen wychodzi całkiem sympatyczna kwota, bo nie chcę rolet (z przyczyn ideologicznych). - tego, jak się nakombinujesz przy oknach dachowych i ile ich będzie. Cena za okna dachowe to od kilku do kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu tysięcy.- jaką dachówkę wybierzesz - znów potrafi być to kilkanaście tysięcy różnicy. Myślę że wskazane domy są realne do wykonania w takich kwotach jeżeli się przy w/w elementach nie przyszaleje. Ale SSZ to dopiero mniej niż 40% kosztów budowy. Ponadto trzeba mieć świadomość, że 200 tys. za SSZ to mniej więcej 380 tys. za stan deweloperski. Do tego wykończenie w tzw. średnim standardzie (raczej średnim marketowym) to około 80-100 tys. Wreszcie papierologia to nawet przy projekcie gotowym kilkaście tys zł. Tyle samo potrzeba na jakieś najmarniejsze ogrodzenie i podstawowe zagospodarowanie działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroni 04.06.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 ja wiem że tu jest 400stron ale zabierając się do tematu naprawde warto je zgłębić.sam wiem po sobie że to było ciężkie.miałem do wyboru gotowca i zmiany +kwestia przyłączy na mojej głowie.postawiłem na własny projekt i jest ok.1k więcej ale mam co chciałem i tam gdzie powinno być.także czytajcie ludzie forum zanim zadacie 1000 pytań.zasada jest prosta.czym mniej pierdół,prosty dach,normalne okna,zero udziwnień tym łatwiej zmieścić się w kwocie z tematu.CZYTAĆ!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 04.06.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 za ile wg was od SSZ do stanu takiego że da się zamieszkać można taki domek wykończyć (bez szaleństw i przy założeniu że wszystkie sprzęty np. kuchenne, rtv czy meble ) już mam..https://www.dropbox.com/s/9q4ut16rsuonal5/parter.jpghttps://www.dropbox.com/s/il7yxa2t85zqqod/elewacje.jpgpoddasze nieużytkowe :https://www.dropbox.com/s/did2gkzzwwd1yss/poddasze.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts