bowess 14.08.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 co do szopy typu garaż to daję zdjęcia dobudówki która będzie garażem ,koszt 2tyś. [ATTACH=CONFIG]206642[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]206643[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]206644[/ATTACH] Nie widać zdjęć, tylko napisy-linki, ale do niczego nie linkują. To inną masz dachówkę, choć też cementową. Na zdjęciach falowanie wydało mi się takie samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 14.08.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 My w założeniu mieliśmy się zmieścić w 200 tysiącach kredytu i 30 - 40 tysiącach oszczędności. Działkę już wcześniej kupiliśmy. Ja też tu polecam strony gminne - z przetargu mamy prawie 18 arów za niespełna 40 tysięcy. W działce od razu biegły gaz i woda, prąd tuż za granicą, kanalizacja po drugiej stronie drogi. Jednak założenia już są nagięte, bo nie znając realiów, dużo więcej wydaliśmy na przygotowanie działki: ogrodzenie, wyrównanie i utwardzenie dojazdu (kierowca koparki nieźle na nas zarobił ). Tyle dobrze, że jeśli chodzi o etapy budowy, to na razie idziemy zgodnie z rozpiską kredytu, transze są (i oby były dalej) wypłacane na to, na co są przeznaczone w kosztorysie. Jakiś większych wahnięć nie ma. Sporo też przeznaczamy na budowę z bieżących wypłat. Co ciekawe, kredyt nie zakładał kosztów robocizny ekipy, ale mamy taką, która i tak nie nadszarpnęła mocno portfela. Chcieliśmy większość wybudować sami, ale niestety fizycznie nie da się tego pogodzić z pracą i dojazdami, a przy kredycie długa budowa nie jest raczej możliwa. Zgadzam się też z tym, że trzeba się mocno zastanowić nad wyborem projektu. Nasz co do zasady jest z tych prostszych, ale teraz już wiemy, że taras mogliśmy zmniejszyć (zmniejszyły by się fundamenty i powierzchnia dachu), poza tym powinniśmy przed zakupem zobaczyć projekt z kimś, kto się na tym zna (szacujemy, że około 10 tysięcy poszło na same zbrojenia). Dziś pewnie tego projektu byśmy nie brali, choć w dalszym ciągu wizualnie i pragmatycznie jest dla nas bezkonkurencyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroni 15.08.2013 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Nie widać zdjęć, tylko napisy-linki, ale do niczego nie linkują. To inną masz dachówkę, choć też cementową. Na zdjęciach falowanie wydało mi się takie samo. dziwne bo u mnie się otwiera.a dachówka ta jest identyczna z brassowską-grecką.nawet na zamianę pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaretta81 15.08.2013 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Piszę przez telefon, więc nie będę cytować postu bo nie wiem jak to zrobić. Potwierdzam, nie ma minimalnej wielkości dla działki budowlanej, wszystko zależy od gminy u mnie nawet na 450m można postawić dom oczywiście wolnostojacy. Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez margaretta81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 15.08.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 dziwne bo u mnie się otwiera.a dachówka ta jest identyczna z brassowską-grecką.nawet na zamianę pasuje. To słusznie mi się wydał kształt taki sam. Mam grecką właśnie. O małych działkach jeszcze słówko. Dla inwestorów planujących dom parterowy w zapisach MPZP lub warunkach zabudowy ważniejsza od wskaźnika intensywności zabudowy jest wartość maksymalnej powierzchni zabudowy (dom ma jedną kondygnację, więc jego wielkość jest limitowana przede wszystkim przez ten zapis). Maksymalną powierzchnia zabudowy należy sobie zwykle wyliczyć, bo w warunkach albo wypisie z MPZP podany będzie wskaźnik powierzchni zabudowy (np. 0,2 oznacza, że na działce 600m2 można zabudować maksymalnie 120m2) albo procent powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 15.08.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Otóż to - u nas (czyli na najbliższym mi terenie) mpzp określa maksymalną powierzchnię zabudowy na działkach powyżej 600m2 na 20%, a na mniejszych - 25%. Czyli będąc dumną posiadaczką działki o pow. 382m2, chyba najmniejszej na forum - mogłam postawić dom o max powierzchni zabudowy 95,5m2, z czego wykorzystałam 94,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinaciosaniec 15.08.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 http://projekty.muratordom.pl/projekt_kwitnaca-jablon,1955,0,0.htm?lpt=2&kdg=2&sd_0=&sd_1=&wsk_1=&pz_1=&pz_0=&pw=0&pc_0=&pc_1=&k_1=&k_0=&ll=2&gd_0=&gd_1=&web_0=&web_1=&knd_0=&v=1&knd_1=&wsk_0=&p_0=115&p_1=140&a=&c=&photo_id=28539&g=1&kd=2&wk_1=&wk_0=&o=usable_area_sum&q=&wef_0=&wef_1=&t=1&wo_1=&wo_0=&lpd=4 A co myślicie o tym projekcie? Szukam domu, który nie będzie drogi w wykonaniu nie mogę jednak wybierać domków do 100m2 bo mam dużą rodzinę Zielony ogród - masz fantastyczny dom i piękny ogródek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinaciosaniec 15.08.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Albo ten http://projekty.muratordom.pl/projekt_wieczorowy,2692,0,0.htm?lpt=2&kdg=2&sd_0=&sd_1=&wsk_1=&pz_1=&pz_0=&pw=0&pc_0=&pc_1=&k_1=&k_0=&ll=2&gd_0=&gd_1=&web_0=&web_1=&knd_0=&v=1&knd_1=&wsk_0=&p_0=115&p_1=140&a=&c=&g=1&kd=2&wk_1=&wk_0=&o=usable_area_sum&q=&wef_0=&wef_1=&t=1&wo_1=&wo_0=&lpd=4 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 15.08.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 A musi być z garażem w bryle? I z takim dachem? (mam na myśli, że wybierasz dachy o dużym spadku, a co za tym idzie, marnuje się sporo metrów po podłogach, powierzchnia dachu rośnie, a do tego trzeba wstawić kupę okien połaciowych - w projekcie z pierwszego linka aż 10) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinaciosaniec 15.08.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 OK pewnie masz rację, a co proponujesz? Jaki projekt? Szukam takiego projektu na którym mogę się wzorować, chcę przedstawić go znajomemu architektowi.Mam nadzieję, że zaprojektuje mi dom tak aby uniknąć nie potrzebnych dodatkowych kosztów. Od Was na forum dowiedziałam się, że ma być dach prosty (a na kąt zupełnie nie zwracałam uwagi:bash:),bez balkonów, prosta bryła. Może powiększyć okna w szczycie domu (na poddaszu), a z okien dachowych zrezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarlet 15.08.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Kąt nachylenia dachu musisz sprawdzić w MPZP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 15.08.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 A napisz, na ile osób chałupka, co musi mieć itd - będzie łatwiej szukać. Postaram się coś znaleźć, choć jestem w tym słaba raczej, bo nie przekopywałam się przez projekty gotowe, więc ich nie znam tak na wyrywki (mam indywidualny), a są osoby, jak np bowess, które wyciągają właściwe propozycje jak królika z kapelusza No i jakie są warunki zabudowy lub co mówi mpzp, bo to może zdecydowanie ograniczyć wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 16.08.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 O pokazanych projektach myślę, że są za duże w stosunku do podanego wcześniej przez Karolinę budżetu. Już koledzy wyliczyli wcześniej (ja również te wyliczenia uważam za prawidłowe) - 120m2 po podłogach z ekipami, maks 150m2, jeżeli własna robocizna.Pokazanych zostało co najmniej kilka prostych projektów pasujących do tego budżetu. Sama dawałam linki do projektów gotowych, do których można ewentualnie doprojektować garaż. Karolino - nie ustosunkowałaś się w żaden sposób do tych propozycji. Z zaprezentowanych teraz projektów wnioskuję, że zależy Ci na domu większym - z garażem w bryle i sześcioma sypialniami. Moim zdaniem nie do wciśnięcia w budżet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elektryk84 16.08.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Mam jedną działkę na oku, ale jej minusem jest wjazd od południa.Wcześniej zastanawiałem się nad tym projektem Lilie i piwonie - wariant V, ale on chyba nie bardzo pasuje na taką działkę?Czy możecie mi zaproponować projekt domu na działkę z wjazdem od południa z kotłownią na paliwo stałe? Budżet to 170 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 16.08.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 nie słyszałem wcześniej o BIP - możesz powiedzieć coś więcej? działki sprzedaje chłopak, który u mnie pracuje w okolicach Niepruszewa - jak najbardziej odpowiada mi ta lokalizacja ze względu na fajny dojazd do Poznania oraz bliskość do miejsca pracy. - aczkolwiek wiadomo, że przez te 2/3 lata sporo może się pozmieniać Na przykład tak: http://www.buk.gmina.pl/pl/dzialki-budowlane-w-niepruszewie.html Dobrze jest przed przetargiem dogadać się z konkurencją, gdy wystawione jest więcej działek, aby sobie wybrać działkę i nie podbijać sobie cen nawzajem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 16.08.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Mam jedną działkę na oku, ale jej minusem jest wjazd od południa. Wcześniej zastanawiałem się nad tym projektem Lilie i piwonie - wariant V, ale on chyba nie bardzo pasuje na taką działkę? Czy możecie mi zaproponować projekt domu na działkę z wjazdem od południa z kotłownią na paliwo stałe? Budżet to 170 tyś. Cena gotowego projektu plus zmiany w nim wychodzą tyle samo, co zwykły projekt indywidualny u projektanta /nie architekta, bo oni zaliczają się do dusz artystycznych i bardzo cenią swoje talenta/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcia1 16.08.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Mam jedną działkę na oku, ale jej minusem jest wjazd od południa. Wcześniej zastanawiałem się nad tym projektem Lilie i piwonie - wariant V, ale on chyba nie bardzo pasuje na taką działkę? Czy możecie mi zaproponować projekt domu na działkę z wjazdem od południa z kotłownią na paliwo stałe? Budżet to 170 tyś. Z wjazdem od południa to może którys z tych: http://www.nowedomy.net/projekt,koori.html http://www.archtim.pl/index.php?pid=3&prid=148&what=0 Ten trochę większy: http://www.domdlaciebie.com.pl/projekty-domow-parterowych/luna,468.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vandoman 16.08.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Witam, Jestem nowy na forum. Moja sytuacja przedstawia się następująco: Chcę wybudować dom pow. 100-120 m2 Własna działka z przyłączami. Posiadam ok 120 tys. w gotówce. Jakie są kwoty za wszystkie pozwolenia (ile kasy na to trzeba szykować?), żeby ruszyć z budową?? Czy za taką kwotę uda mi się zamknąć Stan surowy zamknięty i czy jeszcze da się w tej kwocie zrobić jakieś instalacje ?? Większość rzeczy robiona bybyła metodą gospodarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 16.08.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Vandoman - dom domowi nie równy- może być, że kasy Ci wystarczy na SSZ, ale może być tak, że SSO nie osiągniesz. Parterówka, czy z poddaszem, technologia budowy, pokrycia, ogrzewanie - my tego nie wiemy, żeby Ci coś odpowiedzieć. Na papierologię też różnie można wydać: od projektu zaczynając, przez uzgodnienia, plan zagospodarowania, zatrudnienie kierbuda, geodezja, itp. - razem może być z 10tys. zł. Przyłącza masz- to już coś- często znaczne koszty odchodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 16.08.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 karolinaciosaniec - z dachem to nie jest tak jednoznacznie. Jeżeli nie możesz zrobić wysokiej ścianki kolankowej (bo MPZP nie pozwala), to moim zdaniem lepszy jest większy kąt nachylenia dachu - pokoje na poddaszu są bardziej ustawne. Domy, które pokazałaś, są fajne, ale moim zdaniem na odrobinę większy budżet (tak coś koło 340-360 za stan deweloperski). Zastanów się, czy po prostu chwilę nie poczekać, nie dozbierać ew. wziąć na czas jakiś kredyt. Te 300 tys, podane przez Ciebie to kwota maksymalna, czy tylko "pożądana"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts