_artur_ 25.08.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 A i kolejna sprawa to ta działka, która jeszcze w ogóle nie ogarnięta.Jest to pole za wioską. Obok stoi już nowy domek( od naszej działki dzieli go polna droga no może być 300- 400 metrów od nas. Piszę o tym bo ciekawi mnie jaki będzie koszt doprowadzenia kanalizacji, szamba i elektryczności i czy nie będzie to duży problem??? Mam nadzieję, że tragedii nie będzie z racji tego, że ktoś już tam domek ma więc przyłącza jakoś tam też doprowadził. Co Wy na to? to przy okazji pięknej niedzieli rusz 4 litery na spacer i poznaj sąsiadów.. dowiedz się skąd mają prąd czy wodę.. ta działka jakoś przylega do drogi publicznej (gminnej) ? bo jak nie to nie dostaniesz warunków zabudowy i nie pomogą żadne zgody od sąsiadów, chyba że notarialna służebność.. ta droga musi być na mapach, na szybko sprawdź sobie na geoportal.gov.pl - są granice działek.. a może to pole łączy sie z waszą działką gdzie mieszkacie (rodzice) skąd można by podciągnać media.. wodę możesz mieć ze studni, zamast kanalizacji POŚ, najgorzej z prądem.. do 200m chyba robią za ryczałt zależny od mocy ale dalej to może być problem.. ale jak napisałem.. zapytać tych którzy już blisko mieszkają.. druga opcja - dogadać się z tymi co pola mają obok, na pewno byliby zainteresowani zrobieniem z pola działki budowlanej i wspólnie uzbroić teren.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.08.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 A i jeszcze jedno pytanie ile za przekwalifikowanie działki? Bo też pojęcia nie mam ;P Wybaczcie ale dopiero zaczynam drążyć temat jak spełnisz wymagqnia dot. mediów to jakieś grosze albo nic.. po prostu wystąp do gminy o wydane warunków zabudowy (chyba że jest MPZP dla gminy do tam będzie napisane).. wystąpic o warunki możesz nie będąc właścicielem działki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smarcus 25.08.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Witam!Planuję budowę domu wg projektu z7 pracowni z500, ale że budżet mam bardzo ograniczony więc zacząłem sobie podliczać koszty, głównie materiałów i sprawdzać różne warianty czy mnie stać czy też nie.Oczywiście ilość materiałów w większości przypadków jest teoretyczna, czyli wyliczona bez "naddatków" technologicznych i odpadów dlatego wszystkie wyliczenia są wg cen brutto. Na koniec wyliczenia są na "oko" jedne z braku chęci inne z braku wiedzy.Oczywiście jest też kilka uproszczeń jak cena okien jest za m2 , cała podłoga jest wyliczana dla paneli itd. wycena z7 Moim zdaniem da się do 200 tys. zł. i to w całkiem niezłym standardzie.Plik jest tak zrobiony, że można zmieniać grubości i ceny materiałów.Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.08.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Płyta fundamentowa: Ściany: silikat N24 64m2*2,55=1632zł silikat N18 115m2*2,15=2472,5zł silikat N12 62m2*1,44zł=892,80zł Suma 4997zł Coś tanio te ściany . Zapomniałeś każdą ilość pomnożyć przez 18 (18 bloczków na 1 m2 wychodzi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sipex 25.08.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 studnie robił jego sąsiad i wyszło 9500zł i troche żałuje bo wodociąg to wodociąg a studnie trzeba samemu dbac ewentualnie naprawiac i zasilac prądem pompe:)tak tylko woda..z prądem tak jak ktoś wyzej pisał powyżej jakiejś odległości trzeba sie dorzucic za robote ale to zapytaj u dostawcy:)może wyjśc tak ,że taniej będzie kupic inna dzialke niż ciagnac te przyłącza ,ale to trzeba się dowiedziec:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.08.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) Coś tanio te ściany . Zapomniałeś każdą ilość pomnożyć przez 18 (18 bloczków na 1 m2 wychodzi). Racja Ściany: silikat N24 64m2*2,55*18=2937zł silikat N18 115m2*2,15*18=4450zł silikat N12 62m2*1,44*18=1607zł Suma 8994zł Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 25.08.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Dobra cena na silikaty. My w końcówce 2008 roku kupowaliśmy dużo drożej. Na cały dom kosztowały coś koło 16 tysięcy. No ale to jeszcze czasy boomu budowlanego były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gokasek 25.08.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Hmmm no tak z tą działka to nie za wesoło ;( Mamy jeszcze ogród za domem rodziców i to już jest jako działka budowlana i można by przyłącza podciągnąć z domu rodzinnego. Tyle tylko, że ogród jest bardzo pochyły. Spad około 30 stopni i trzeba by kombinować z podjazdem bo dom zasłania cały ogród i nie ma jako takiego podjazdu, żeby autem dojechać do przyszłego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 25.08.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 To ja jeszcze wtrące swoje trzy grosze. Za bloczki fundamentowe i bk na ściany płaciłem, o ile mnie pamięć nie myli 14tys.zł, Zapłaciłem w grudniu 2011, a budowę zacząłem w kwietniu 2012. Zimą dostałem większy rabat, hurtownia wyliczyła potrzebne ilości z projektu z dokładnością do kilku bloczków. Musiałem dokupić 3 szt na fundament. Wiązary z łatami i kontrłatami 24tys.zł.., pokrycie Ruukki Finnera 14tys.zł. ława fundamentowa 18m3 betonu, chudziak 13.5m3, ocieplenie fund.28m3 styro., wieniec 14m3 betonu, nadproża 1tys.zł, no i folie budowlane, gwoździe, osb na szalunek wieńca1 tys.zł. Dysperbit,folia kubełkowa, izolacja pozioma fund, piana do styro i inne pierdoły jakiś tysiaczek. Całość z robocizną 90 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceju20 25.08.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 witam, wlasnie zastanawiam sie nad kupnem dzialki, tylko jest maly problem z nia, sa na niej fundamety i wylana plyta 160m2, poradzcie co mozna z tym zrobic (usunac jakie koszta?, mozna ominac?, czy postawic cos na tym? dziaki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.08.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 płyta czy chudy beton? jak stare i w jakim stwnie.. skoro coś jest to pewnie jest już pozwolenie i trzeba by to odkręcać a to może być kosztowne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.08.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Hmmm no tak z tą działka to nie za wesoło ;( Mamy jeszcze ogród za domem rodziców i to już jest jako działka budowlana i można by przyłącza podciągnąć z domu rodzinnego. Tyle tylko, że ogród jest bardzo pochyły. Spad około 30 stopni i trzeba by kombinować z podjazdem bo dom zasłania cały ogród i nie ma jako takiego podjazdu, żeby autem dojechać do przyszłego domu. nie poddawaj się od razu.. skorzystaj z rad.. popytaj sąsiadów i wystąp do gminy o warunki zabudowy to wiele wyjaśni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceju20 26.08.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 chudy beton tam jest, mial tam stac dom kiedys mysle ze 20 lat temu dzialka ma 11 arow i jest w bardzo przystepnej cenie,dzwonilem do gminy ale tam nie ma nic na mapce ani w zadnych pozwoleniach na budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 26.08.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 ceju20- po 20 latach to raczej wszystko do rozbiórki- na pewno chudziak, myślę, że będzie skruszały. Wiadomo jakie wtedy były materiały. Poza tym raczej nie będziesz stawiał w obrysie tego fundamentu?! Gruz się przyda do utwardzenia. Pytaj o media, bo może wszystko daleko i koszty będą znaczne (czytaj posty wyżej). Najlepiej wystąpić o warunki zabudowy- wtedy będzie wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceju20 26.08.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 DEZET dzieki za info, plan zagospodarowania sprawdzilem media tez(10m od dzialki) tylko nie chcem sie narazac na jakies, niepotrzebne koszta, zawsze dom mozna postawic w innej czesci dzialki ale pociagnoc media przez 25m na dzialce tez bedzie kosztowalo, podoba mi sie okolica wiec sie powaznie zastanawiam dzialka jest po sierodku nowych zabudowan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 26.08.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Oglądaliśmy kiedyś podobną nieruchomość - były wymurowane ściany fundamentowe, dookoła osiedle. Podobała nam się działka i okolica, doprowadzenie do porządku to właściwie była kwestia pracy własnej, a tego się nie baliśmy. Problemem okazało się to, że nie został jeszcze przeprowadzony podział majątku, a rozwiedzeni właściciele nie mieli wspólnego stanowiska w kwestii sprzedaży. Taka działka to może być całkiem fajna okazja, jeżeli ma czysty stan prawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceju20 26.08.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 stan prawny jest czysty juz posprawdzalem, plan zagospodarowqania tez, wszystko lacznie z mediami gaz 2200zl, prad 2400, czekam tylko na wode z gminy, cena za dzialke 26000, podobne i w podobnych lokalizacjach kosztuja okolo 70000 w moich okolicach tylko ten fundamet nie daje mi spokoju, a jeszcze zaznacze ze okolica bardzo ladna, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.08.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 upewnij się w starostwie że nic nie ma (a nawet jakby było to po 20 latach juz PnB niewaznie) i jak tak to kupuj, rozbiórka parę zł będzie kosztowac ale na pewno nie tyle żeby się nie opłacało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 26.08.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Siemano, dawno tu nie zagladałe , bo i czasu nie było ,ale w końcu sie przeprowadziłem . Co prawda do pełnego wykończenia to jeszcze troche brakuje - ale generalnie da sie mieszkać. Nie liczyłem jeszcze kosztów ale zrobienie tego na gotowo- to jednak przerasta wszelkei pojęcie nas inwestorów - sprzed rozpoczęcia budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 27.08.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Gratulacje Xerses! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts