Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No tak, ale zastanawiam się co jest w tym momencie najbardziej optymalne biorąc pod uwagę że za tydzień dwa wstawiam okna wchodzi elektryk i jeszcze w lutym chciałbym tynkować i przeraża mnie że z tynków będzie sporo wilgoci, co innego gdybym to robił latem, to by wówczas wszystko ładnie schło...

Więc radzisz jednak tynk wapienno-cementowy?

latem by ladnie schlo i pekalo zapewne...lato wcale nie jest najlepszym momentem na robienie tynkow

jesli sie zdecydujesz na tynk

wytynkujesz w lutym, po ok tygodniu czy dwoch mozesz brac sie za wylewki

gdy sie ociepli zostaje wietrzyc a tynki wyschna spokojnie w przeciagu miesiaca czy dwoch w zaleznosci od aury zewnetrznej

choc osobiscie jestem zwolennikiem tynkow tradycyjnych(cem-wap) wybor tynku pozostawiam Tobie czy tradycyjny czy gipsowy - gipsowych tynkarzy dorwiesz wnet od reki a na dobrych tynkarzy tradycyjnych czeka sie czasami nawet rok

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

do dwóch fajnych tanich projektów od gosiasto dokładam trzeci, super jak ktoś ma mało kasy, za 200 tys. to go można nieźle w środku jeszcze wykończyć i jeszcze na kostke brukową zostanie...

http://www.z500.pl/projekt/z8,projekt,domu,100m2,,Latwy,i,tani,w,budowie,z,dachem,dwuspadowym.html

latem by ladnie schlo i pekalo zapewne...lato wcale nie jest najlepszym momentem na robienie tynkow

jesli sie zdecydujesz na tynk

wytynkujesz w lutym, po ok tygodniu czy dwoch mozesz brac sie za wylewki

gdy sie ociepli zostaje wietrzyc a tynki wyschna spokojnie w przeciagu miesiaca czy dwoch w zaleznosci od aury zewnetrznej

choc osobiscie jestem zwolennikiem tynkow tradycyjnych(cem-wap) wybor tynku pozostawiam Tobie czy tradycyjny czy gipsowy - gipsowych tynkarzy dorwiesz wnet od reki a na dobrych tynkarzy tradycyjnych czeka sie czasami nawet rok

Dzięki face i jeszcze ostatnie słowo, dlaczego uważasz że tynk tradycyjny jest lepszy od Karton-Gipsu? Najważniejsze zalety i wady. Serdeczne dzięki za poradę i jestem ciekaw tych zalet i wad.

na grzanej podlodze badz scianie??

jakosc kleju ma znaczenie przy rozmiarze plytek polozonych na ogrzewanej podlodze badz scianie a nie ich cenie

to ze te duze sa drogie to inna sprawa

gdy plytki polozone na powierchni w ktorej nie ma wbudowanego ogrzewania to klej wtedy znaczenia i owszem nie ma

wiec doczytaj z jakich warunkow eksploatacji-byly podane- wynika to moje stwierdzenie

wiem że chodzi też o rozmiar plytek , wszystkie plytki kleiliśmy tym najtańszym klejem,a ogrzewanie podlogowe mamy polożone w calym domu.A plytki jeszcze nie odpadly:lol2:

Dzięki face i jeszcze ostatnie słowo, dlaczego uważasz że tynk tradycyjny jest lepszy od Karton-Gipsu? Najważniejsze zalety i wady. Serdeczne dzięki za poradę i jestem ciekaw tych zalet i wad.

jako ze nabywalem wiedzy w starej krakowskiej szkole budowlanej uwazam ze tynk tradycyjny jest najlepszy do wnetrz - to moje zdanie na temat tynkow i kazdy moze miec inne

do tego pracujac w zawodzie, widzac wykonanie i zachowywanie sie pozostalych w najrozniejszych warunkach tylko utwierdzilem sie w tym przekonaniu

reszte doczytaj na forum - kazdy moze miec inne spostrzezenia niz ja

Edytowane przez face

wiem że chodzi też o rozmiar plytek , wszystkie plytki kleiliśmy tym najtańszym klejem,a ogrzewanie podlogowe mamy polożone w calym domu.A plytki jeszcze nie odpadly:lol2:

to dales kolejna cenna rade w tym watku budujacych za 200 tys:)

do tego poparta spostrzezeniem z uzytkowania:)

zal ze nie bylem zalogowany na forum w trakcie wykanczania, moze dali bysmy sie skusic i oszczedzili bysmy jeszcze wiecej:)

a tak bojac sie ryzyka doinwestowalismy gdzie nie potrzeba:bash:

poki co rowniez bez pekniec i odpadajacych plytek:)

Edytowane przez face

najtaniej wyjda GK potem gipsowka a najdrozsze sa cemntowo - wapienne - pamietajcie ze te ostatnie wymagaja gladzi takze cena ich lekko urosnie miedzy 40-50 zł za metr;

co do GK - kiedys mialem przypadek (ogladam srednio kilkadziesiat domow/budow miesiecznie z racji zawodu) ze facet zrywal plyty lepione na placki (zawsze sie zdarza jakies szczeliny) a tam myszy :) i kladl tynk tradycyjne

najtaniej wyjda GK potem gipsowka a najdrozsze sa cemntowo - wapienne - pamietajcie ze te ostatnie wymagaja gladzi takze cena ich lekko urosnie miedzy 40-50 zł za metr;

co do GK - kiedys mialem przypadek (ogladam srednio kilkadziesiat domow/budow miesiecznie z racji zawodu) ze facet zrywal plyty lepione na placki (zawsze sie zdarza jakies szczeliny) a tam myszy :) i kladl tynk tradycyjne

moze jeszcze za krotko pracuje w budownictwie z racji mlodego wieku ale:

wiekszosc tynkow gipsowych ktore widzialem, a widzialem ich pare set tysiecy m2 kwalifikowalo sie do wyrownaia ich gladzia

a wiekszosc tynkow cem-wap ktore widzialem nie wymagaly zadnych gladzi

dodam ze m2 na gotowo tynkow gipsowych z materialem to ok 22-25 zl/m2 w zaleznosci od marki uzytego tynku

a m2 tynku cem-wap to z materialem ok 25-30zl/m2 - nie zaprawa gotowa tylko robiona z polproduktow przez tynkarzy - dobrzy tynkarze biora za robocizne ok 15-20 zl/m2 tynku i po nich gladzic nie potrzeba

rownosc i gladkosc tynkow zalezy od ekipy ktora je wykonuje

co do g-k sie zgodze:)

Edytowane przez face

na gipsowke czesto kladzie sie mase szpachlowa np shetrock , i to ze 2 warstwwy

Dokladnie tak mamy, jak piszesz :) Choc wydawalo mi sie, ze nasze tynki sa doskonale (porownujac do cem.-wap. u innych), to po polozeniu tej masy sa idealnie gladkie.

Dlatego polecam wlasnie gipsowe. Jesli chodzi o plyty k-g na scianach, to zdecydowanie odradzam!!! Mamy w obecnym domu - fakt, sciany sa gladziutkie, ale plyty pracuja, troche pekaja przy oscieznicy. Nie jestem zadowolona.

na gipsowke czesto kladzie sie mase szpachlowa np shetrock , i to ze 2 warstwwy; co do cem-wap. nie wyobrazem sobie ich bez gladzi (nawet tych "filcem" zacieranych) no ale moze mamy inne wymagania ;)

kurna zapodam zdjecie mych tynkow:p

niech kazdy wybierze swoje, nie da sie omamic i odciagnac od wyboru i do upadlego przy tym obstaje (jesli jest zadowolony - jesli nie niech ostrzeze potomnych:p)

Edytowane przez face