face 25.01.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 No tak, ale zastanawiam się co jest w tym momencie najbardziej optymalne biorąc pod uwagę że za tydzień dwa wstawiam okna wchodzi elektryk i jeszcze w lutym chciałbym tynkować i przeraża mnie że z tynków będzie sporo wilgoci, co innego gdybym to robił latem, to by wówczas wszystko ładnie schło... Więc radzisz jednak tynk wapienno-cementowy? latem by ladnie schlo i pekalo zapewne...lato wcale nie jest najlepszym momentem na robienie tynkow jesli sie zdecydujesz na tynk wytynkujesz w lutym, po ok tygodniu czy dwoch mozesz brac sie za wylewki gdy sie ociepli zostaje wietrzyc a tynki wyschna spokojnie w przeciagu miesiaca czy dwoch w zaleznosci od aury zewnetrznej choc osobiscie jestem zwolennikiem tynkow tradycyjnych(cem-wap) wybor tynku pozostawiam Tobie czy tradycyjny czy gipsowy - gipsowych tynkarzy dorwiesz wnet od reki a na dobrych tynkarzy tradycyjnych czeka sie czasami nawet rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
themichals 25.01.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 nie wiem jak to robicie ja za same materialy na dom 130 m2 wydalem cos ok 350 tys lekko (wiekszzoc z duzymi rabatami, ceny negocjowane)..... Wydałeś lekko, bo masz na to pieniądze tak więc nie dziw się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 25.01.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 do dwóch fajnych tanich projektów od gosiasto dokładam trzeci, super jak ktoś ma mało kasy, za 200 tys. to go można nieźle w środku jeszcze wykończyć i jeszcze na kostke brukową zostanie...http://www.z500.pl/projekt/z8,projekt,domu,100m2,,Latwy,i,tani,w,budowie,z,dachem,dwuspadowym.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 25.01.2011 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 latem by ladnie schlo i pekalo zapewne...lato wcale nie jest najlepszym momentem na robienie tynkow jesli sie zdecydujesz na tynk wytynkujesz w lutym, po ok tygodniu czy dwoch mozesz brac sie za wylewki gdy sie ociepli zostaje wietrzyc a tynki wyschna spokojnie w przeciagu miesiaca czy dwoch w zaleznosci od aury zewnetrznej choc osobiscie jestem zwolennikiem tynkow tradycyjnych(cem-wap) wybor tynku pozostawiam Tobie czy tradycyjny czy gipsowy - gipsowych tynkarzy dorwiesz wnet od reki a na dobrych tynkarzy tradycyjnych czeka sie czasami nawet rok Dzięki face i jeszcze ostatnie słowo, dlaczego uważasz że tynk tradycyjny jest lepszy od Karton-Gipsu? Najważniejsze zalety i wady. Serdeczne dzięki za poradę i jestem ciekaw tych zalet i wad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 25.01.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 a zobaczcie te wszystkie projekty, tam są szacunkowe koszty budowy z prawej strony, na pewno lekko zawyżone w przypadku budowy systemem gospodarczymhttp://www.z500.pl/domy/male.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 25.01.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 zwróćcie uwagę - projekt Z8 98,6 m2 wyceniony na 223 tys. a projekt z141 tylko 90,9 m2 a wyceniony na prawie 299 tys., 76 tys. różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazwa12 25.01.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 na grzanej podlodze badz scianie?? jakosc kleju ma znaczenie przy rozmiarze plytek polozonych na ogrzewanej podlodze badz scianie a nie ich cenie to ze te duze sa drogie to inna sprawa gdy plytki polozone na powierchni w ktorej nie ma wbudowanego ogrzewania to klej wtedy znaczenia i owszem nie ma wiec doczytaj z jakich warunkow eksploatacji-byly podane- wynika to moje stwierdzenie wiem że chodzi też o rozmiar plytek , wszystkie plytki kleiliśmy tym najtańszym klejem,a ogrzewanie podlogowe mamy polożone w calym domu.A plytki jeszcze nie odpadly:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 25.01.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 (edytowane) Dzięki face i jeszcze ostatnie słowo, dlaczego uważasz że tynk tradycyjny jest lepszy od Karton-Gipsu? Najważniejsze zalety i wady. Serdeczne dzięki za poradę i jestem ciekaw tych zalet i wad. jako ze nabywalem wiedzy w starej krakowskiej szkole budowlanej uwazam ze tynk tradycyjny jest najlepszy do wnetrz - to moje zdanie na temat tynkow i kazdy moze miec inne do tego pracujac w zawodzie, widzac wykonanie i zachowywanie sie pozostalych w najrozniejszych warunkach tylko utwierdzilem sie w tym przekonaniu reszte doczytaj na forum - kazdy moze miec inne spostrzezenia niz ja Edytowane 25 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 25.01.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 (edytowane) wiem że chodzi też o rozmiar plytek , wszystkie plytki kleiliśmy tym najtańszym klejem,a ogrzewanie podlogowe mamy polożone w calym domu.A plytki jeszcze nie odpadly:lol2: to dales kolejna cenna rade w tym watku budujacych za 200 tys:) do tego poparta spostrzezeniem z uzytkowania:) zal ze nie bylem zalogowany na forum w trakcie wykanczania, moze dali bysmy sie skusic i oszczedzili bysmy jeszcze wiecej:) a tak bojac sie ryzyka doinwestowalismy gdzie nie potrzeba:bash: poki co rowniez bez pekniec i odpadajacych plytek:) Edytowane 25 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 25.01.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 najtaniej wyjda GK potem gipsowka a najdrozsze sa cemntowo - wapienne - pamietajcie ze te ostatnie wymagaja gladzi takze cena ich lekko urosnie miedzy 40-50 zł za metr; co do GK - kiedys mialem przypadek (ogladam srednio kilkadziesiat domow/budow miesiecznie z racji zawodu) ze facet zrywal plyty lepione na placki (zawsze sie zdarza jakies szczeliny) a tam myszy i kladl tynk tradycyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 25.01.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 u mnie koszty zaczely sie na wykonczeniowce, chociaz i instalacje nie byly najtansze; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 25.01.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 nie mam tynków.... tylko cekol na ytonga:offtopic: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 25.01.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 oj przepraszam zatego off topica, wcisnął sie niechcący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 25.01.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 (edytowane) najtaniej wyjda GK potem gipsowka a najdrozsze sa cemntowo - wapienne - pamietajcie ze te ostatnie wymagaja gladzi takze cena ich lekko urosnie miedzy 40-50 zł za metr; co do GK - kiedys mialem przypadek (ogladam srednio kilkadziesiat domow/budow miesiecznie z racji zawodu) ze facet zrywal plyty lepione na placki (zawsze sie zdarza jakies szczeliny) a tam myszy i kladl tynk tradycyjne moze jeszcze za krotko pracuje w budownictwie z racji mlodego wieku ale: wiekszosc tynkow gipsowych ktore widzialem, a widzialem ich pare set tysiecy m2 kwalifikowalo sie do wyrownaia ich gladzia a wiekszosc tynkow cem-wap ktore widzialem nie wymagaly zadnych gladzi dodam ze m2 na gotowo tynkow gipsowych z materialem to ok 22-25 zl/m2 w zaleznosci od marki uzytego tynku a m2 tynku cem-wap to z materialem ok 25-30zl/m2 - nie zaprawa gotowa tylko robiona z polproduktow przez tynkarzy - dobrzy tynkarze biora za robocizne ok 15-20 zl/m2 tynku i po nich gladzic nie potrzeba rownosc i gladkosc tynkow zalezy od ekipy ktora je wykonuje co do g-k sie zgodze:) Edytowane 25 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 25.01.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 takze budowa to rzecz baaaardzo wzgledna - kazdy buduje na ile go stac - to tak jak z kupnem samochodu....nie ma gornej granicy...kiedys bylem u faceta i na dachu kopercie polozyl mayer-holsena - sama dachowka 60 tys - wiec sami widzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 25.01.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 na gipsowke czesto kladzie sie mase szpachlowa np shetrock , i to ze 2 warstwwy; co do cem-wap. nie wyobrazem sobie ich bez gladzi (nawet tych "filcem" zacieranych) no ale moze mamy inne wymagania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 25.01.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 na gipsowke czesto kladzie sie mase szpachlowa np shetrock , i to ze 2 warstwwy Dokladnie tak mamy, jak piszesz Choc wydawalo mi sie, ze nasze tynki sa doskonale (porownujac do cem.-wap. u innych), to po polozeniu tej masy sa idealnie gladkie. Dlatego polecam wlasnie gipsowe. Jesli chodzi o plyty k-g na scianach, to zdecydowanie odradzam!!! Mamy w obecnym domu - fakt, sciany sa gladziutkie, ale plyty pracuja, troche pekaja przy oscieznicy. Nie jestem zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 25.01.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 (edytowane) na gipsowke czesto kladzie sie mase szpachlowa np shetrock , i to ze 2 warstwwy; co do cem-wap. nie wyobrazem sobie ich bez gladzi (nawet tych "filcem" zacieranych) no ale moze mamy inne wymagania kurna zapodam zdjecie mych tynkow:p niech kazdy wybierze swoje, nie da sie omamic i odciagnac od wyboru i do upadlego przy tym obstaje (jesli jest zadowolony - jesli nie niech ostrzeze potomnych:p) Edytowane 25 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 25.01.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 i wtedy mamy lusterko (ale to oczywiscie jak kto lubi - ja tak ) dla mnie cem- wap to wieksza wytrzymalosc mechaniczna- tylko bo..oddychanie - to tylko niecaly 1% udzialu w sprawnej wentylacji..ale jesli mam WM to po co mi "oddychajace" sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 25.01.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 ale moja subiektywna ocena to dom w 150 m2 za 500 tys bedzie: architektonicznie ok, dobrej klasy instalacje, wykończenie na dobrym poziomie, jezeli chcemy wiecej np drogie wykonczenie plus wyoskiej jakosci materialy 500 tys zdecydowanie nie starczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts