Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja uważam, ze za 200 000 nie da się wybudować nawet najmniejszego domu przeznaczonego do mieszkania. Chyba, że chcemy mieszkać w garażu....

może to tylko prowokacja, ale zapraszam:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152318-M72-Zielony-ogród&highlight=zielony+ogr%C3%B3d

oraz na stronę:

http://www.z500.pl/domy/male.html

moim zdaniem te domki są ładniesze niz niejeden gargamel z powyginanym dachem.

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ludziska dajcie sobie spokój ...

Face jak sam mówi podobno jest "budowlańcem" , więc przy jego budowie większość (a może i cała) robocizny odpadło. Sam chwalił się że miał z rodziny pomocników i itd i inne "układy".

Więc w jego przypadku jak policzymy TYLKO materiały i to często zdobywane taniej niż zwykły "śmiertelnik" to wyjdzie dużo taniej ...

.

wlasnie, face podobno jest budowlancem, wiec jak mowi ze sie da,to po prostu sie da, bo wycenial takich i wiekszych domkow w ciagu ostatniego roku ok 15

jak juz sie tak czepiacie tej rodziny to jej wklad byl stosunkowo niewielki, ale uczciwie napisalem ze byl, poniewaz pewnych robot w pojedynke czy we dwoch sie wykonac nie da

face moze i mial uklady, tyle ze zamiast bebnic po forum to szukal po skladach materialu gdzie taniej, i poswiecal energie i czas na budowe a nie na pisanie

jesli chodzi o material:

beton - nikt ze smiertelnikow taniej nie zalatwi - coz, rodzice kolegi maja betoniarnie i nic na to nie poradze - ale jest podana kwota calkowita i za ile m3 zaplacona, wiec mozna wziac kalkulator w dlon, policzyc i porownac

dachowke z wykonczeniami i membrana kupilismy po znajomosci za 8250 zl na 200m2 krycia w 2004 roku a odebralismy w 2005 roku - ale przeciez to nie moja wina ze dostalem cynk o taniej Tondach marsylka 12 i ja kupilismy

stal rowniez udalo mi sie kupic taniej - 4700zl/3tony - to tez nie moja wina ze kupilem taniej

a teraz pustaczki - za maksy placilismy w grudniu 2006 2,70brutto za sztuke, kupilismy wtedy material na caly parter(wiecej nie mieli na skladzie wolnego materialu) - czy tak tanio??przypomnijcie sobie ceny ze stycznia 2007 po 3,5 zl/szt - a pozniej to juz tylko drozej

reszta pustaczkow kupiona w czerwcu 2007 po 3,2zl/szt - owszem kupilem taniej (normalna cena to wtedy 3,8-4zl) - jednak dzieki temu ze akurat potrzebowalem 22 palety czyli caly samochod z przyczepa, ktory przyjechal bezposrednio (bez rozladunku i zaladunku na skladzie) od producenta do nas - ale to pokombinowac i ponegocjowac trzeba

o cemencie bym zapomnial i wapnie - cement po 480-540 zl/tone placilem a teraz jest po 350-400zl/tone, wapno tez jest tansze

styropian jest sporo tanszy, welne kupilismy taniej niz teraz

wiec jak to z tymi cenami?? ja sledzac je w miare na biezaco zauwazylem ze wszystko poza dachowka potanialo

zreszta plytki i kleje i wszystko jest tansze niz w 2008 roku prosze panstwa

wiec slucham Was jak to jest z tym materialem??

Niestety nie ma co słuchac więc "faciego" bo może i zbudował za tyle dom i się da , ale to w jego przypadku.

Normalny człowiek za tyle nie zbuduje ...

wiec sluchajcie faciego i czytajcie, poniewaz wszystkie warunki przy jakich budowalismy dom zostaly podane - moze za tyle za ile nam sie udalo wybudowac normalny czlowiek by nie wybudowal domu ktory my posiadamy ale za 200 tys na pewno

poniewaz z racji awarii komputera nie posiadam kosztorysu, ktory robilem w 2006 roku na cele naszej budowy (dodam ze opiewal on na ok 218 tys za stan deweloperski, wykonany przez firme ze srednimi cenami na rynku okolicznym - zero tykania palcem z naszej strony, chyba ze aby wskazac poprawki), zdecydowalem sie wykonac orientacyjna wycene budowy naszego domku na dzien dzisiejszy przy zalozeniach:

material ten ktory podawalem wczesniej - kwoty powtarzam

SSO wykonuje firma-brygada ze sredniej polki cenowej - spokojnie sie znajda chetni aby postawic taki domek za ta kwote

pozostale roboty wykonuja brygady, ktore specjalizuja sie tylko w danej usludze

ceny przyjalem na dzis z rynku lokalnego

SSO - material: 63050 zl

SSO - robocizna calego sso z dachem - 40000 tys zl (130m2 podlog, dach ok 150m2)

Stan deweloperski:

material na wykonczenie do stanu deweloperskiego - 39450 zl

Robocizna SD:

prad - 130 pkt x 50zl = 6500 zl

uzbrojenie rozdzielnicy + pomiary - 1000 zl

suma: 7500 zl

instalacje co+cwu+wod-kan+gaz:

gaz: 18mb x 120 zl(z materialem i papierami) = 2160 zl

instalacja wod-kan, cwu i zw:

11 pkt x 150 = 1650 zl

instalacja co:

grzejniki: 5pkt x 150 zl = 750 zl

ogrzewanie podl: 7petli x 300 zl = 2100 zl (petle ponizej 100mb)

skrzynki rozdzielaczowe-montaz i spiecie wszystkiego: 2szt x 400 zl = 800 zl

podejscie do pieca (co, cwu, zw) - 400 zl

suma: 7860 zl

tynki tradycyjne(robocizna)

350m2 x 17zl/m2 = 5950 zl

montaz parapetow wewn - 4 x 100 zl = 400 zl

wylewki(robocizna):

130 m2 x 15 zl/m2 = 1950 zl

zabudowa poddasza (calosc ze szpachlowaniem):

90m2 x 50zl = 4500 zl

obrobka okien dachowych:

3 x 200 zl = 600 zl

wykonczenie zewn:

material (elewacja, podbitka, barierki, dzrwi wejsciowe) = 17500 zl

robocizna:

elewacja: 150m2 x 35 zl = 5250 zl

podbitka z malowaniem 2x: 37m2 x 35 zl/m2 = 1295 zl

murowanie z luksfer: 3m2 x 200zl/m2 = 600 zl

calosc wychodzi 195905 zl na dzien dziesiejszy, nie tykajac nic palcem

wniosek ze da sie wybudowac dom w stanie deweloperskim za 200 tys zl

a jesli sie poszuka tanszych brygad (nie koniecznie gorszych), do tego pewne prace wykona samemu to styknie jeszcze na jako takie wykonczenie

a przekonac sie mozna samemu sporzadzajac przedmiar i wykonujac kosztorys na podstawie cen panujacych w okolicy

wazna kwestia jest to aby przygotowywac budowe i zmawiac ekipy rok a nawet i 2 lata wczesniej i ustalic z nimi stawki-nawet te w przyszlosci omowic a nie brac brygady na juz bo wtedy robota troche z racji pospiechu wyglada nie bardzo a i ceny czasami wyzsze

ja nasza budowe przygotowalem przez 2 lata, umowionych mialem ludzi na terminy i sie udalo zbudowac na spokojnie i bez pospiechu w 17 mscy, z czego prace trwaly moze z 9msc maksimum

wiecej pomoc nie potrafie - tym co wierza mam nadzieje ze przyblizylem temat, a Ci co nie wierza, chocby im postawic taki domek za taka kwote pewnie i tak by nie uwierzyli, ale to juz ich problem nie moj:)

Edytowane przez face

Stal chyba teraz droższa niż w 2008.

nie chce aby znowu wynikla pyskowka, ale cena stali zalezy od zapotrzebowania

my kupilismy w grudniu 2006 za niecale 1700zl/tone - srednio oczywiscie

w styczniu 2007 byla po 2500zl/tone a w kwietniu tego samego roku roku juz cos ok 3000zl/tone

raz pamietam sytuacje ze dobila do 3500zl/tone

na przelomie grudnia i listopada 2010 roku kolega nabyl za 2050zl/tone

Edytowane przez face

bardzo fajnie opisane koszty... moim zdaniem trochę mało na materiały z sso do deweloperskiego, bo same okna to 10tys, a jeszcze ile worków tynku i cementu i styropianu itd...ale pewnie dlatego, że porównuje do większego domu... ale wniosek jest,że jakby chcieć to się da:) ja dziękuję za opis kosztów instalacji... szukałam na forum jakie są średnie ceny, żeby porównać swoje wyceny i nie znalazłam...a tu są...

a face mam jedno pytanie...czy twoim zdaniem można przyjąć, że 50 % kosztów budowy domu to ssz czy mniej?

w rozpatrywanym przeze mnie przypadku ssz to niewiele ponad 50%

ogolnie SSZ waha sie w granicach od ok 45 - 60% budowy i jest zalezne od rodzaju projektu i rodzaju zastos materialow

prosty i maly dach, mala powierzchnia stolarki zbliza nas do dolnej granicy a zwieksza udzial tynkow ktore zaliczamy do wykonczeniowki

skomplikowany dach i do tego duzo stolarki okiennej zbliza nas do gornej granicy a zmniejsza np udzial tynkow

bardzo ogolnie wyjasnilem ale zbyt dlugo by tlumaczyc

dziękuję:) wykończeniówkę planuję raczej nie bardzo słabą, ale planuję górę zostawić w stanie deweloperskim a wykańczać tylko parter... liczę, że 120-150tys mi starczy na ten cel..a raczej mam taką nadzieję:) zobaczymy...jestem na etapie instalacji i jestem lekko przerażona... teraz widać,że ten mój domek nie jest tak mały jak planowałam... tynków u mnie z 600m,podłogi 200m...to dlatego ja się w 200tys nie zmieszczę:)ale uważam, że by się dało:) Edytowane przez ann i pawel

ale po co na siłe sie "mieścic" widze że niektorzy usilnie napedzaja chinska gospodarkę....;)

jestem zdania iż jeśli sie nia ma na coś kasy to lepiej jest poczekać i kupić coś lepszego niż iść po najtańsze bo zlepek domu z najtańszych materiałów prędzej czy później się zemści...taka zasada panuje w każdej branży - tanie buty, plazma no name, auto produkcji "tata" i "mama" - to samo jest w budownictwie...jeśli ktoś wydaje na materiały poniżej 2 tys na m2 pow. użytkowej budynku to kupuje po prostu badziewie i nich się nie łudzi i za wiele nie wymaga pózniej..

Uważam , że warto zainwestować w kupno działki. Jeśli coś nie wypali , po kilku latach można sprzedać. Mój domek wg kosztorysu ok.250 tys. (Irys z Horyzontu)- kosztorys może już jest nieaktualny- ceny materiałów się zmieniają. Wynikła dyskusja o stali- że jest droga i drożeje- a tak naprawdę czy jej potrzeba aż tak wiele? Z banku dostałem 200tys. kredytu, mój wkład ma być 50. Działkę miałem wcześniej. Na chwilę obecną SSZ koszt ok 140tys. Ekipa budowlańców postawiła tylko mury z wieńcem. Kolejna ekipa zamontowała prefabrykowane wiązary dachowe. Przyłącza: prąd, woda, gaz, kanalizacja - zrobione. Resztę robię sam (sztuk- 1:)). Długo to trwa, ale robię dokładnie... bo dla siebie. Jeśli się chce można dużo zrobić samemu - czytałem Muratory od kilkunastu lat- ta wiedza przydała mi się przy remontach... a teraz porwałem się na budowę. Materiały: dobrze jest zamawiać zimą - ruch w hurtowniach mniejszy- ceny inne niż gdy się ruszy na wiosnę po zakupy. Suporeks można ściągnąć z drugiego końca kraju i wcale nie będzie droższy niż w pobliżu. Promocje na blachodachówkę, czy okna - konkurencja taka, że trzeba się targować. Tak , więc nie rezygnujcie z własnego domku. POWODZENIA.

Rozpocząłem pisanie dziennika budowy, więc zapraszam do czytania i komentowania. :)

lupek3 a ja nie rozumiem tego liczenia na metr użytkowej...ja mam użytkowej tylko 70m, a 5m to kotłownia,35garażu, i 70m strychu...i co to znaczy że mi140tys starczy...nie... nie ma co liczyć użytkowej do deweloperskiego, tylko całkowitą!na garaż i na strych też idzie dużo materiału... nawet gdybyśmy go nie tynkowali, a otynkować warto...użytkowa da obraz tylko dla kosztów wykończeniówki Edytowane przez ann i pawel

Uważam , że warto zainwestować w kupno działki. Jeśli coś nie wypali , po kilku latach można sprzedać. Mój domek wg kosztorysu ok.250 tys. (Irys z Horyzontu)- kosztorys może już jest nieaktualny- ceny materiałów się zmieniają. Wynikła dyskusja o stali- że jest droga i drożeje- a tak naprawdę czy jej potrzeba aż tak wiele? Z banku dostałem 200tys. kredytu, mój wkład ma być 50. Działkę miałem wcześniej. Na chwilę obecną SSZ koszt ok 140tys. Ekipa budowlańców postawiła tylko mury z wieńcem. Kolejna ekipa zamontowała prefabrykowane wiązary dachowe. Przyłącza: prąd, woda, gaz, kanalizacja - zrobione. Resztę robię sam (sztuk- 1:)). Długo to trwa, ale robię dokładnie... bo dla siebie. Jeśli się chce można dużo zrobić samemu - czytałem Muratory od kilkunastu lat- ta wiedza przydała mi się przy remontach... a teraz porwałem się na budowę. Materiały: dobrze jest zamawiać zimą - ruch w hurtowniach mniejszy- ceny inne niż gdy się ruszy na wiosnę po zakupy. Suporeks można ściągnąć z drugiego końca kraju i wcale nie będzie droższy niż w pobliżu. Promocje na blachodachówkę, czy okna - konkurencja taka, że trzeba się targować. Tak , więc nie rezygnujcie z własnego domku. POWODZENIA.

Rozpocząłem pisanie dziennika budowy, więc zapraszam do czytania i komentowania. :)

Podaj linka do swojego dziennika, chętnie poczytam

ale po co na siłe sie "mieścic" widze że niektorzy usilnie napedzaja chinska gospodarkę....;)

jestem zdania iż jeśli sie nia ma na coś kasy to lepiej jest poczekać i kupić coś lepszego niż iść po najtańsze bo zlepek domu z najtańszych materiałów prędzej czy później się zemści...taka zasada panuje w każdej branży - tanie buty, plazma no name, auto produkcji "tata" i "mama" - to samo jest w budownictwie...jeśli ktoś wydaje na materiały poniżej 2 tys na m2 pow. użytkowej budynku to kupuje po prostu badziewie i nich się nie łudzi i za wiele nie wymaga pózniej..

nie licytuj ceną

kupiłam dobre, "markowe" gresy jako ońcówkę serii, bodaj po 30 zł albo nawet taniej. Na górze mam tani zlew chiński zapewne, zakupiony jedynie ze wzgledu na wygląd, akurat taki chcieliśmy a droższych nie było - nawet sprzedawca w sklepie nas uprzedzał, ze emalia zejdzie, bo chiński - i ci? 3 lata i ani drgnie. Przy wannie mam też tani też chiński kran kupiony na "tymczasem" bo coś trzeba było zalozyć a ja miałam chorą nogę i nie dałam rady dojechać do sklepu. Kurcze, dlaczego on się nie chce zepsuć? Chętnie go wymienię, ale taki całkiem sprawny to głupio, nawet sreberki nie chce zleźć. Za to drogi i bardzo markowy odkurzacz już padł mi dwa razy i chetnie strupla na zlom oddam. Ceny, marki, jakie to mało ważne...

.jeśli ktoś wydaje na materiały poniżej 2 tys na m2 pow. użytkowej budynku to kupuje po prostu badziewie i nich się nie łudzi i za wiele nie wymaga pózniej..

troszke to uogolnione, miales na mysli na dom z wykonczeniem czy z umeblowaniem??

np u nas

sam material to ok 1100 zl/m2 powierzchni podlogi a do m2 powierzchni uzytkowej to wychodzi ok 1400zl

bez chinszczyzny, tylko polska, belgia, hiszpania,niemcy, wlochy, austria i czechy

abysmy wydali 2 tys/m2 powierzchni uzytkowej w naszym domku zapewne - mielibysmy podlogi i sciany z wykonczeniami po 150zl/m2 za material wszedzie i baterie nie po 300zl tylko pewnie po 1000, zlew nie stalowy tylko granitowy i takie tam roznosci

rabnalem sie przedtem i nie uwzglednilem wykonczeniowki:)

Edytowane przez face

w rozpatrywanym przeze mnie przypadku ssz to niewiele ponad 50%

ogolnie SSZ waha sie w granicach od ok 45 - 60% budowy i jest zalezne od rodzaju projektu i rodzaju zastos materialow

prosty i maly dach, mala powierzchnia stolarki zbliza nas do dolnej granicy a zwieksza udzial tynkow ktore zaliczamy do wykonczeniowki

skomplikowany dach i do tego duzo stolarki okiennej zbliza nas do gornej granicy a zmniejsza np udzial tynkow

bardzo ogolnie wyjasnilem ale zbyt dlugo by tlumaczyc

w powyzszym wpisie mialem na mysli udzial % w stos do stanu deweloperskiego, poniewaz koszt wykonczeniowki zalezy od gustow chociazby, preferencji i zasobnosci porfela

chcialbym skorygowac swoja wypowiedz po przejrzeniu paru wycen:

tez podam udzial tylko do stanu deweloperskiego

udzial SSZ w stosunku do stanu deweloperskiego waha sie w granicach 50-70%

wg warunkow jak w tamtej wypowiedzi i dodam kolejne:

% udzial sie zmienia w dol gdy rozbudowana instalacja zwlaszcza elektryczna i ogrzewania (duzo pkt elektr, wyk w peszlu, sterowania inteligentne i szmery bajery-choc to nie zawsze, rozbudowane ogrzewanie scienne i podlogowe z rozdzielaczami i pompami) itp

% udzial sie zmienia w gore gdy prosta elektryka, ogrzewanie grzejnikowe bez rozdzielaczy itp

ogolnie udzial SSZ w stosunku do calej budowy mozna przyjmowac w granicach 35-50%

dodam ze taka statystyka waha sie tak roznie jak rozne preferencje i zasobnosc portfela inwestora

Edytowane przez face