Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Można więc przyjąć, że osoba posiadająca 200 tys.na budowę musi SSZ wykonać za 100 tys. razem z papierologią. Dobry punkt wyjściowy do rozgryzienia tematu, uda siem cz siem nie uda. Dwa uda..... Mnie papierki łącznie z przeniesieniem linii energ. kosztowały do tej pory około 10.000, jednak jestem bez gazu, wod-kanu gminnego itp, a to nie koniec przecież papierków. Oddanie budynku z instalacjami, certyfikatem i innymi drobiazgami jest właściwie kosztem podobnym dla małego lub dużego domu.

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już w 6 poście tego wątku padło sakramentalne "Dom za 200 tys jest jak najbardziej możliwy." i zaczęła się wymiana poglądów jak do tego celu dotrzeć cało i bez ofiar, jednak nie mówiło się o papierach. I ktoś uparty jest pewnie wstanie tego dokonać, ale musi to trwać. Dwie ręce, a nawet cztery domu w dwa lata raczej nie postawią, jeśli właściciele tych rąk muszą jeszcze zarabiać na życie i raty kredytowe. I ważne jest w takim momencie, gdy się posiłkujemy kredytem hipotecznym, że staje się on najbardziej atrakcyjny w chwili gdy oddajemy dom do użytku. Wtedy zazwyczaj wartość hipoteki rośnie, a oprocentowanie spada.

I można tylko pogratulować w takim momencie szczęścia. Bo przecież zazwyczaj wygląda to zgoła inaczej. U mnie na dzień dobry studnia wiercona za 7, linia za 7, ekooczyszczalnia za 5,5(promocja była) i oczywiście reszta papierologii z projektem i geodezją za 5. Byłem uboższy na początku o kwotę ponad 20 tys., a jeszcze łopaty nie wbiłem. Na szczęście działka już była i to przeznaczona pod budownictwo.

Errata po kilku minutach. Odnosiłem się do postu face o mediach, którego autor zredagował dosyć mocno.

Edytowane przez compi

Najlepiej jest aby każdy robił to na czym się naprawdę zna a nie udawał że na czymś innym się zna ...

Niestety nie ma co słuchac więc "faciego" bo może i zbudował za tyle dom i się da , ale to w jego przypadku.

Normalny człowiek za tyle nie zbuduje ...

Przecież to co piszesz i to bardzo poprawnie musi wreszcie dotrzeć do tych ,którzy mają 200000 zł i tylko tyle muszą poważnie się zastanowić nad budowaniem.Marzyć....za jaką cenę??????.Specjalnie zrobiłem zestawienie by autorowi wątku zobrazować o czym właśnie może marzyć.Na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie niektórych prac robionych samemu,Ktoś to przecież musi potem przyjąć.Wiele razy mówi się tu na FM choćby np.w kominkach gdzie fachowcy wręcz upominają by robić to zgodnie z nowym trendi i zgodnie ze sztuka budowlana bo potem są kłopoty.Po co są watki w których przedstawiamy np. swoje urządzenia grzewcze ...po to by przestrzec tych którzy ich jeszcze nie maja a za chwile kupią jakiś np używany chłam.Jeśli 90% prac wykonał inwestor sam własnymi rękami albo przy pomocy wójka itp to chwała mu za to ale nie wszyscy takich dobrych wujków mają.Dlatego prosiłem face by wkleił fotki by pokazał projekt,kosztorys.To FM jest właśnie po to by tak to przedstawiać i skoro ktoś się tu zarejestrował ponosi z tego tytułu konsekwencje czyli zabieram głos w topiku to jako argument przedstawiam dowód na to ,że to istnieje.

compi,bylo podkreslane kilkakrotnie,ze mowimy o samym budynku...

.......ustalilismy ponad wszelka watpliwosc,ze dom ok 90 metrow da sie pod pewnymi warunkami za ta kwote postawic,nie angazujac zbytnio swoich rak..

takze jak sa tu jacys napaleni niech ochlona i przesledza dokladnie watek wyciagajac sluszne wnioski

więc powiedz mi czy zamieszkasz w domu swoich marzeń........... 90 m2, tylko w jego wnętrzu i co przez to zamieszkanie rozumiesz?

włączę się do dyskusji - a nawet więcej: mogę stać się obiektem przykładowym :)

wiosną mamy nadzieje zacząć budowę - na bieżąco będę referować koszty w swoim blogu, co da wyobrażenie o rzędzie wydatków na wszystko

dom 130m+garaż, prosta bryłka (patrzcie blog)

jedyna fantazja to projekt indywidualny, ale wychodzi cenowo tyle co katalogowy po przeróbkach i adaptacji (9.000zł); w tej cenie także zagospodarowanie działki

no i mamy działkę, więc odpada koszt zakupu ziemi

budujemy w okolicach Łodzi

na razie wydaliśmy:

1000zł zadatku na projekt

600zł geodeta, bo trzeba było mapki zrobić i wznowić granicę

chcemy wydać na wszystko, łącznie z ogrodzeniem, bramą, utwardzeniem podjazdu, wykończeniem, wyposażeniem (kuchnia, AGD) max. 350.000 a potem żyć tam długo i szczęśliwie

to więcej niż tytułowe 200.000, ale i dom większy

nie znamy się na budownictwie, więc pracować będą ekipy; tylko glazury i podłogi z płytek mój tata zrobi

porównanie zawsze będzie, tym bardziej, że budowa będzie świeża

POWODZENIA WSZYSTKIM, KTÓRZY NIE BOJĄ SIĘ REALIZACJI MARZEŃ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Niestety nie ma co słuchac więc "faciego" bo może i zbudował za tyle dom i się da , ale to w jego przypadku.

Normalny człowiek za tyle nie zbuduje ...

Nie znam "faciego" więc nie wiem dlaczego jest on nienormalny. Dlatego bardzo proszę o definicję "normalnego człowieka", bo nie wiem, czy sie do nich zaliczam czy nie i co wtedy z moją budową.

aleś się NS tych marzeń uczepił, nie o tym jest wątek, ale widzę, że uparcie pytasz czy dom marzeń za 200k wybuduję? pytanie bez sensu, nie na temat. A na temat: tak - za 200k pln da się wybudować dom (sam dom) - bez wyposażenia - bo rozumiem, że zestawu mebli kuchennych z castoramy za 700 zł raczej nie chcemy. Przykładem jest chociażby Zielony Ogród - po co dalej szukać? Nie dociera do Ciebie, że ona wybudowała?

proponuje zatem liste prac, ktore mozna samemu wykonac na budowie:)

na sam poczatek:

zaltwic tania koparke do fundamentow - tu ceny sa bardzo rozne

rozszalowanie law fundamentowych, izolacja law, ewentualne ocieplenie law - szalowanie w pozycji kosztorysowej ujmuje sie z rozszalowaniem - wazna uczciwosc wykonawcy

drenaz i zasyp drenazu

zasyp law fundamentowych z ubijaniem

wykonanie podbetonki tzw chudziaka

murowanie scian dzialowych 12 - mozna takze poszukac tanszego wykonawcy jesli tez z SSO chce za nie drogo

rozszalowanie stropu - przy tym trzeba bardzo uwazac - mozna znlaezc kogos kto nam rozszaluje taniej niz wykonawca - szalowanie w pozycji kosztorysowej ujmuje sie z rozszalowaniem - wazna uczciwosc wykonawcy

rozwijanie petli ogrzewania podlogowego, sciennego - mozna doczytac na FM

izolacje poziomu zero i przygotowka pod wylewki

gruntowanie podlog pod flizowanie

zabudowa poddasza

malowanie scian i sufitow

montaz paneli podlogowych badz desek

wykonanie podlogi strychu, ocieplenie strychu

montaz gniazdek i wlacznikow elektrycznych

bialy montaz - kibelki, umywalki, baterie - wanne i brodzik lepiej niech zrobi fliziarz

redaguje i dodaje:

kanalizacja poziomu zero - wszystko w ziemi z wyprowadzeniem na zewnatrz

doprowadzenie powietrza z zewnatrz do ewentualnego kominka

wprowadzenie rury zasilajacej w wode - wazne na etapie zasypywania law wewnatrz budynku, przed podbetonka - pozniej mnostwo roboty

Edytowane przez face

Ja to chyba jakaś nienormalna jestem skoro mój wymarzony dom ma sufit, podłogę, 4 ściany i ogród za oknem.

Co do postu kaszpir007 nie sugerowałabym się nim zbytnio bo oni nie budują tylko kupują gotowy od dewelopera.

Niktspecjalny ortografia !!! Jak można walić takie błędy, przecież edytor sam Ci podkreśla, naprawdę szkoda Ci tych paru sekund na przejrzenie całości?

Pozwolę sobie przywołać przykład browess i jej dziennika http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130155-Kokosz-Eko-Doroty-i-Piotrka

w jednym z niedawnych postów (nie w dzienniku gdzieś na forum)pisała że na dzień dzisiejszy zamykają się w kwocie ok 150tyś. cały dół wykończony, góra nie. Dużo pracy własnej praktycznie wszystko oprócz dachu i elewacji, materiały wykończeniówki przeceny, wyprzedaże nie markowych producentów.

Domki za 200tyś. są realne dla ludzi którzy CHCĄ MIEĆ PO PROSTU GDZIE MIESZKAĆ i nie dorabiają do tego ideologi pt. "wymarzony dom" bo co to jest właściwie wymarzony dom? gusty się zmieniają, moda się zmienia, projekt który podobał się nam np. rok temu teraz może się nam wydawać brzydki. Dysponując określonym budżetem nie ma miejsca na balkoniki, kolumienki, wykusze,lukarenki, skomplikowane daszki, pół-okrągłe okna itp. szczególnie jak ktoś się z budowaniem styka po raz pierwszy i nie jest w stanie ocenić ile kosztuje każdy taki detal kompletnie wykończony.

ps. niedawno widziałam taki dom garaż 2-st.na froncie wejścia próżno szukać, dach chyba z 20-sto spadowy i dosłownie 6 lukarn..... bo niektórzy to muszą tak po polsku, z przytupem....

budowa domku systemem gospodarczym z kredytem na karku

owszem przysparza klopotow i podraza kredyt....

do oddania budynku trzeba placic odsetki od transz a nie kredyt bodajze

jesli blednie mam informacje prosze o poprawke badz uscislenie

jednak budowa domu jednorodzinnego trwa min rok, tak wlasnie rok czyli 12 msc

mozna szybciej, czego dowodem jest budowa zielony ogrod

ale jesli nic Was nie goni poza kredytem, do tego trzeba pracowac to czy warto sie tak spieszyc??

przedluzycie budowe o np 6 mscy i macie czas na oszczedniejsze budowanie

do tego rynek jest taki ze i tak trudno sie wprowadzic w 12 msc i generalnie trwa to ok 1,5 roku - warto to uwzglednic w umowie z bankiem

fakt ze przez te dodatkowe 6msc bedziemy doplacac bankowi - ile to nie wiem bo to zapewne od kwoty transz zalezy - przyjmijmy ze 6 tys

a przez te 6 msc mozna zaoszczedzic ze 20 tys swoja praca

nie znam sie na zawilosciach kredytowych i bankowych ale moze jakos to rozjasnilem np w czym sek i ile np trwa budowa

najlepszym wyjsciem bylo by postawienie stanu surowego ze swoich srodkow i kredyt na pozostale etapy wziac gdy SSO wykonany

Edytowane przez face

Niktspecjalny ortografia !!! Jak można walić takie błędy, przecież edytor sam Ci podkreśla, naprawdę szkoda Ci tych paru sekund na przejrzenie całości?

...

A gdzie ja wale te błędy ortograficzne???To po pierwsze.Po drugie piszesz:

Ja to chyba jakaś nienormalna jestem skoro mój wymarzony dom ma sufit, podłogę, 4 ściany i ogród za oknem.............

.......Domki za 200tyś. są realne dla ludzi którzy CHCĄ MIEĆ PO PROSTU GDZIE MIESZKAĆ ........

Każdy wije gniazdko jak potrafi i jak mu sie podoba...

Można jeszcze tak.

"Ja to chyba jestem nienormalna skoro mój wymarzony dom ma to samo co mój poprzedni dom.Te wszystkie np. meble, oświetlenie, glazurę, panele,biały montaż,itp.Są ściany itp.

Edytowane przez niktspecjalny
.